Kiütéssel nyert a Sztárbox és az RTL az ősz első napján

Annak ellenére, hogy a bokszműsor remek számokkal tért vissza képernyőre, a TV2-nek is van oka az ünneplése. Hosszú kihagyás után jelentkezik újra nézettségi elemzésünk.img_9736.jpg

Néhány nappal ezelőtt, őszi beharangozó cikkünkben arról írtunk, izgalmas nézettségi csata várható már a szezon első napján, vasárnap este is az RTL és a TV2 között. Jóslatunk bejött, a Sztárbox vs. Ázsia Expressz-A Kísértés csörte pedig részben váratlan eredményt hozott.

De kezdjük az elején.

Vasárnap este már a híradók versenyében is nagy előnyre tett szert az RTL: a Híradó a maga 19,9% százalékos eredményével nagyon legyűrte a konkurens Tényeket, amit a 18-49-es korosztály 11,8 százaléka választott. És a helyzet ezután is a TV2 számára alakult kedvezőtlenül. A Tények Plusz ugyanis a maga 10,8%-os eredményével (81 ezer) jócskán alulmaradt a visszatérő Házon kívüllel szemben (19,1% - 145 ezer), ami - látva a tavaszi számokat - egyáltalán nem meglepő. A műsort egyébként bátran tekinthetjük az idei év egyik legnagyobb meglepetésének. Mióta az RTL átette a kezdési időpontot vasárnap délutánra, később pedig estére, a magazin folyamatosan döntögeti saját rekordjait, és ez a lendület úgy néz ki, még a több hónapos nyári szünet után is kitart. Vagyis tavasszal nem a választások és a kampány miatt nézték folyamatosan egyre többen a riportműsort.

A rövid felvezetés után elindult a Tényleges Őszi Szezon, amit a TV2 (egy okos? lépéssel) 10 perccel előbb indított, mint az RTL. Hogy emiatt lett-e nagyobb a sikere az Ázsia Expressznek, mint a Sztárboxnak, nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az első közös félórájukban, 19:30-tól a reality lenyomta a nagyszabású show-t (18,3% vs 21,2%), ami a hétköznapokra nézve akár jelzésértékű is lehet az RTL számára.

Az Ördög Nóra által vezetett műsor új évada egyébként a hét második legnézettebb produkciója lett a maga 21%-os eredményével (188 ezer), ami sikeresnek tekinthető. A TV2 egyébként annyira büszke volt erre a félórás győzelemre és a sikeres indításra, hogy már hétfő délben kiadták nézettségi sikerközleményüket, amiben azt írták, mindhárom korcsoportban (18-49, 18-59, 4+) sikeresen rajtolt az utazós műsor.

img_9182.jpg

Persze szomorkodásra az RTL-nek sincs oka. A Sztárbox, bár 18-49-ben az első 30 percben alulmaradt ellenfelével szemben, végig uralta az estét. Este nyolckor még nem volt nagy különbség a TV2 és az RTL között (19,4% vs 21,2%), de ahogy véget ért az Ázsia Expressz, és elstartolt A Kísértés, a két kertévé között szétnyílt az olló. Olyannyira, hogy este kilenc után a bokszgálát már több mint két és félszer többen nézték, mint a Kasza Tibi-féle reality-t (27,9% vs 11,9%). Ez egyébként a trópusi csábítós műsornak nem jó előjel, de valójában az igazi erőviszonyok csak ma, vagyis hétfő este derülnek ki, amikor indul az RTL-en az igazi ellenfél, a Kabát FC. A Kísértés egyébként a hét negyedik legnézettebb műsora lett a 16,9%-os átlagával (178 ezer).

Na de vissza a Sztárboxra. A gálát ebben az évben - egyelőre érthetetlen okokból - ketté szabta az RTL: az első 90 perc 12-es karikával megy, este kilenc után viszont jön a 16-os karika. Ami viszont nem változott, hogy ezúttal is három meccset rendeztek. Előbb Miller Dávid Varga Ádámmal, majd Nemazalány Hódi Pamelával, később pedig Noszály Sándor - nagy meglepetésre - Pribelszki Norbival kesztyűzött. (A győztesekről külön Facebook-posztokban számoltunk be, azokat ide kattintva meg lehet nézni.)

Először Varga Ádám és Miller Dávid a férfi könnyűsúly kategóriájában csaptak össze. Ádám a Sztárbox előző évadában hívta ki egy mérkőzésre Dávidot, amit az X-Faktor műsorvezetője elfogadott. A felkészülést mindketten nagyon komolyan vették, az edzéseken tapasztalt lendületből pedig a mérkőzésen sem vettek vissza. Az ütések záporozása közben azonban Varga Ádám nem figyelt eléggé a védekezésére, amit Miller Dávid a második menetben kihasznált, és egy pontos akcióval befejezte a meccset.

img_9657.jpg

A férfiak csatáját követően „Nemazalány” és Hódi Pamela a női könnyűsúly kategóriájában csaptak össze. A felkészülés egyikőjük számára sem volt egyszerű: potyogtak a könnyek, egyiküket a feladás gondolata is megkörnyékezte, de végül felszívták magukat, és nagy elánnal estek egymásnak a ringben. Az óriási fordulatszám azonban egy idő után felőrölte az énekesnőt, a negyedik menetre annyira elfogyott az ereje, hogy feladta a mérkőzést a felkészültebben bokszoló Hódi Pamela ellen.

img_9877.JPG

Az első estén Noszály Sándor és Pribelszki Norbert léptek utoljára a ringbe a nehézsúlyú kategóriában csaptak össze. Az egykori teniszcsillag eredetileg Henry Kettnerrel küzdött volna meg, azonban az influenszer sérülése miatt nem sokkal a gála visszalépett. Így helyette Pribelszki Norbi bizonyíthatott. Meg is tette, de Noszály Sándor még nála is jobb volt.

img_0290.JPG

A meccsek tehát okoztak némi meglepetést, mint ahogy a nézettség is. A műsor, ami tavaly hosszútávon is képes volt agyonverni a TV2 zászlóshajóját, a Sztárban Sztár leszek!-et, most is szép számokat produkált. A Sztárbox átlaga 26,1%-os volt, ami 253 ezer nézőt jelent. A show-nak a héten kihívója nemigen akadt, sőt, 200 ezer nézőt egyetlen produkció sem tudott lekötni 18-49-ben a nyár utolsó hetén. Vagyis kimondhatjuk, hogy a műsor

kiütötte az összes ellenfelét.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a 253 ezres nézőszám rekordalacsony, vagyis a fiatalok körében még nem nézték ilyen kevesen a tavaly feltámasztott műsort. Hogy mi az oka a gyengébb eredménynek, az még csak találgatható. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy ha már az időjárás is az őszre emlékeztet, és a nappalok is egyre rövidebbek lesznek, folyamatosan növekednek a nézőszámok.

Az estét egyébként az RTL nyerte 24,9%-os főműsoridős átlaggal. Második lett a TV2, akik - bár okoztak némi meglepetést - mégis csak 12,8%-ot tudtak összehozni.

Szóval, az első nap az RTL győzelmével indult. De minden bizonnyal nem lesz ez mindig így. A héten egyébként még több műsor tér vissza, vagy indul el. Jön a Kalandra fal, a Kabát FC, hétvégén pedig az X-faktor és a Sztárban Sztár All Stars is. Tehát lesz mit nézni, nekünk pedig elemezni a jövő héten.

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Fotók: RTL Sajtóklub, TV2 Sajtószoba
Kövess minket Facebookon is, ahol további extra tartalmakat találsz.