Bajban a TV2 a Megasztár és a Sztárban Sztár miatt

És nemcsak a nagy showműsorok miatt lehet bajban a TV2: múlt héten az Árulók is masszívan verték az Ázsia Expressz-t. Így aztán nem okozunk nagy meglepetést azzal, ha leírjuk: az RTL az idei szezon legjobb hetét tudhatja maga mögött. Nézettségi elemzés a TOVÁBB gomb után.dsc_3029.jpg

Ki gondolta volna egy hónappal ezelőtt, hogy az október első hetének (szeptember 30. - október 6.) nézettségét bemutató cikkünket úgy kell indítanunk, hogy a TV2 nemhogy a hétvégéket, de még a hétköznapokat sem képes dominálni. Pedig most ez a helyzet állt elő, köszönhetően annak, hogy a remek kezdés után az RTL-es Árulók még tovább is növelte előnyét a TV2-es Ázsia Expressz-szel szemben.

A két reality küzdelme most már egyáltalán nem volt olyan kiélezett, mint egy héttel korábban. Sőt, a TV2-es produkció talán eddigi legrosszabb eredményeit produkálta, ami jól látszik azon is, hogy Ördög Nóra reality-jének múlt heti átlaga csak épphogy átlépte a 200 ezres "álomhatárt" (201 ezer - 20,5%). Ezzel szemben Árpa Attila gyilkosos játéka az előző héthez képest még növelni is tudta előnyét (heti átlag: 247 ezer - 24,1%), ami abból a szempontból nem meglepő, hogy a tavalyi etap (amúgy is magas) számai is inkább a második héttől kezdtek emelkedni.

kln_5004.jpg

Bár úgy tűnhet, hogy a TV2 számára rossz a helyzet, ez korántsem igaz, hiszen az Ázsia Expressz még mindig jó adatokat produkál. Ha pedig azt nézzük, hogy a reality összességében milyen eredményeket hozott az elmúlt hetekben, akkor egyáltalán nem kell elkeserednie a mostani visszaesések miatt a cégcsoportnak. Szomorkodásra ugyancsak nem ad okot az Ázsia után látható Kísértés sem, ami a múlt heti tarolása után (170 ezer - 21,4%) kicsit visszavett a tempóból (heti átlag: 146 ezer - 20,6%), de így is masszívan verte az RTL-es Házasodna a gazdát. Nádai Anikó párkeresője egyébként ezen a héten is közepes-gyenge adatokat hozott (heti átlag: 108 ezer - 14,2%), és a helyzet valószínűleg A Kísértés végig (vagyis ezen a héten) nem nagyon fog változni.

Pénteken megint a Fort Boyard-Gyertek át duót küldte harcba az RTL az Ázsia Expressz ellen. A csatából győztesen a TV2-es műsor került ki, ami a heti átlagához képest gyengébben futott (196 ezer - 22,5%), de így is verte a Fort Boyardot, ami - pont úgy, mint múlt héten - ezúttal is csak közepes eredményeket (121 ezer - 13,9%) produkált. Késő este a Gyertek át (96 ezer - 12,4%) viszont már verte az Ázsia Expressz kibeszélőjét (80 ezer - 11,1%). Utóbbi műsor ismét gyengén ment, de Sebestyén Balázs late-night show-ja sem tudja azt az eredményt hozni, amit egy évvel ezelőtt a (nagyot bukó) Voice után.

Folyamatosan esnek a Megasztár eredményei

A szombat ezúttal sem tartogatott nagy meglepetést. A Sztárban Sztár All Stars ezúttal is jól indított, de amint elkezdődött az X-faktor, a show eredményei beestek. Az elmúlt két héthez képest amúgy az átalakulós műsor eredményei valamennyit csökkentek, ezúttal csak 163 ezren (17,4%) voltak kíváncsiak a produkcióra.

A show-ból ezúttal is ketten távoztak: a nézők szavazatai alapján Sipos Tomi és Szabó Ádám számára ért véget a verseny.

dsc_2732.jpg

Miközben tehát a TV2-es műsor gyengélkedik, az X-faktor szokás szerint tarolt: a tehetségkutató ezúttal is több mint 400 ezer fiatal nézőt (407 ezer - 38,7%) tudott leültetni a tévé elé. Ez az eredmény "csak" arra volt elég, hogy

  • egyrészt a hét legnézettebb,
  • másrészt az év hetedik legnézettebb műsora legyen a 18-49-es korcsoportban.

szg_4468.jpg

De nemcsak szombatra, vasárnapra is jutott egy tehetségkutató: immáron a harmadik részével jelentkezett a Megasztár a TV2-n, ami (legalábbis egyelőre úgy néz ki) fordulatot hozott az új évad nézettségét illetően:

a talent show eredményei ugyanis megint csökkentek, és ez már nem volt elég arra, hogy elverje a Sztárboxot.

A mostani, 240 ezres (21,6%) eredmény egyben azt is jelenti, hogy két hét alatt összesen több mint 100 ezerrel csökkentek a Megasztár számai, ami felfogható drámai visszaesésnek is, még ha ez nem is annyira szembetűnő. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ez még csak a harmadik válogató volt, vagyis még jócskán vannak hátra előre leforgatott epizódok, és élő műsorok is. Ez tehát még egyáltalán nem azt jelenti, hogy megbukott volna a műsor.

varsanyi_reka_prod_2.JPG

Viszont itt érdemes felidézni a tavaly meglehetősen rossz nézettséggel futó Voice-ot, ami bár jó számokkal kezdett, de ahogy ment előre a műsor, úgy esett be a nézettség. Csak remélni tudjuk, hogy ezúttal nem ismétlődik meg ez a helyzet. (Zárójelben: a helyzet csak 18-49-ben lesz egyre rosszabb. A teljes lakosságban a Megasztár továbbra is remekel, ebben a korcsoportban a hét legnézettebb műsora is lett a maga 888 ezres nézettségével. Csak hát, egy kereskedelmi tévé számára a főleg idősekből álló korcsoport nem lehet mérvadó.)

Miközben tehát a Megasztár nézettsége folyamatosan csökken, addig a Sztárbox számai stagnálnak. A bokszműsor ezen a héten a maga 243 ezres nézettségével továbbra is hozza azt a szintet, amit szeptember óta (majdnem) minden vasárnap este. További érdekesség a műsorral kapcsolatban, hogy leginkább azokban a félórákban képes nyerni az RTL-es műsor a Megasztár ellen, amikor meccs van. Tehát akár azt is mondhatnánk, hogy amikor a Sztárboxban a felesleges önpromó és beszélgetés megy, akkor a nézők inkább az Alekosz excsaját (lásd: fentebb a képen) is bevető tehetségkutatóra kíváncsiak.

És ha már szóba került a Sztárbox: a vasárnap esti adásban több "exklúzív" bejelentést is tettek a műsorvezetők. Kiderült, hogy

  • Miller Dávid eltörte az orrát, így aztán Horváth Tomi ellenfele a középdöntőben (megint) Sárközi Ákos lesz
  • most vasárnap (október 13.) Németh Kristóf és Czutor Zoli egy gálameccs keretében visszatérnek a ringbe
  • egy héttel később (október 20.) pedig Földes Eszter és Kustánczi Lia kesztyűzik majd.

A meccsek sem voltak unalmasak: a férfi könnyűsúly negyeddöntőjében Pachert Balázs és Sánta Laci lépett ringbe. Utóbbi négy menetben egyhangú pontozással jutott ez elődöntőbe.

sallakdori-189.jpg

A férfi középsúlyban Herceg a negyedik menetben technikai KO-val búcsúztatta Király Viktort.

sallakdori-341.jpg

Férfi henézsúly elődöntőjében Noszály Sándor Pulai Imrével mérkőzött meg. Kettőjük csatája az első menetben dőlt el, amikor Noszály Sándor kiütötte ellenfelét, így ő jutott tovább a Sztárbox november 3-i Szuperdöntőjébe.

sallakdori-415.jpg

Még nem dőlt el, ki lesz a piacvezető 2024-ben

A hetet az Árulóknak, az X-faktornak és a Sztárboxnak köszönhetően ezúttal is az RTL nyerte 20,5%-kal. Második a TV2 18,7 százalékkal. A heti top10-be bekerült továbbá az RTL Kettő (1,6% - 10. hely), illetve az M4 Sport is (1,7% - 9. hely). A listáról viszont eltűnt az RTL Három, ahol a múlt héttől már egyetlen focimeccs sem lesz látható.

További érdekesség, hogy mivel az RTL (az őszi szezonban először) hétből négy estét behúzott, megint csökkent a TV2 előnye az éves nézettségi versenyben. Míg utóbbi csatorna eddig 122 alkalommal tudott győzedelmeskedni 2024-ben, addig az RTL 112 estét vitt el. A különbség ezen a héten minden bizonnyal csökkenni fog, így már csak az a kérdés, hogy vajon a TV2 a jövő héttől induló új műsorstruktúrájával (Séfek Séfe-Kőgazdag fiatalok) képes lesz-e arra, hogy növelje előnyét a fő konkurenssel szemben.

Egy biztos, izgalmas napok előtt állunk.

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Fotók: RTL Sajtóklub, TV2 Sajtószoba
Kövess minket Facebookon is, ahol további extra tartalmakat találsz.