Csúcsról a padlóra: megint gyenge számokat hozott a Sztárbox

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy az RTL legyőzhetetlennek tűnő showműsora egy évvel később már a 200 ezres nézőszámot sem tudja hozni? Nézettségi elemzésünk alább olvasható, amiből az is kiderül, miért van rossz helyzetben a TV2.
sallakdori-8051.jpg

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a Sztárbox letarolta a konkurencia legyőzhetetlennek hitt szuperprodukcióját, a Sztárban Sztár leszek!-et, a bokszműsor nézettsége mélypontra került. És csak hab a tortán, hogy a TV2-es Megasztár úgy veri meg a show-t, hogy amúgy a számai csökkennek. Ennek ellenére az elmúlt hét (október 14-20.) nézettségi adatait látva inkább a TV2-nek kell aggódnia.

Az RTL-es Nyerő páros ugyanis minden nap simán verte ellenfelét, a TV2-es Séfek Séfét. Ez azért is meglepetés, mert a gasztroműsor egy évvel ezelőtt gigantikus mértékben tarolta le a konkurencián akkor már javában futó Konyhafőnököt. A sztárpárshow heti átlaga egyébként az Árulókhoz képest jóval alacsonyabb (209 ezer - 21,7%) volt, de így is csak ez a produkció volt képes arra, hogy átlagosan 200 ezer néző figyelmét lekösse hétköznap este.

1233hq.jpg

További meglepetés, hogy a majdnem este 10-től kezdődő Házasodna a gazda is magára talált: a párkereső műsor hétfő kivételével minden nap nagy arányban tudta legyőzni a TV2-es ellenfeleit, ráadásul jelentősen javultak a számok (heti áltag: 123 ezer - 15,9%), ami bizonyára annak tudható be, hogy a fő konkurens Kísértés nemrég véget ért, a nézők pedig átpártoltak a konkurenciához.

És most vissza a TV2 fentebb már említett főzős műsorához, aminek számai meg sem közelítik a nemrég véget ért Ázsia Expressz adatait. A Séfek Séfe az öt adásból négyszer kikapott, heti átlaga (162 ezer - 17,9%) pedig inkább az előbb szintén említett, óriási sikerrel futó (de egyébként a második sávba "száműzött") Kísértéssel hasonlítható össze.

sefek_2.jpg

Ez azért is lehet rossz előjel a TV2-nek, mert - elnézve a következő heti tévéműsorokat - mostantól közel három órán keresztül fogják tolni a reality-t, ami egyrészt egy ilyen jellegű műsor esetében nagyon sok, másrészt egy idő után unalmassá is válik.

A Séfek Séfe mellett a hét másik nagy vesztesei a Kőgazdag fiatalok, akik éjjel alig tudtak valakit a képernyő elé szegezni (heti átlag: 76 ezer - 11,5%). Sőt, a műsor hétfő kivételével minden nap ki is kapott. Még az RTL leggyengébb napján, pénteken is, amikor a Fort Boyard és a Gyertek át! ment.

És ha már szóba került a két műsor: az erődben folytatott játék annak ellenére sem tudott javítani a számain, hogy most már a foci és az Ázsia Expressz sem visz el nézőket (121 ezer - 13,9%). Ráadásul a Fort Boyardnak korántsincs vége. A héten búcsúzik az ötödik hete óta látható csapat, utána pedig jön a következő, akik szintén öt adáson keresztül küzdenek az erőd kincséért. Úgy tudjuk, összesen négy turnusban utaztak ki a celebek Franciaországba, ebből eddig két csapatot láthattak a nézők. Vagyis 2x5 adás még biztosan hátra van a műsorból. 

A másik pénteki RTL-es műsor, a Gyertek át! sem talált magára, nézettsége pedig megint 100 ezer alatt volt (94 ezer - 13,8%), de a Kőgazdag fiatalokat még így is könnyedén verték Sebestyén Balázsék.

Mélyponton a Sztárbox

Szombaton utoljára csatázott az X-faktor és a Sztárban Sztár All Stars. Mivel utóbbi műsor a fináléjához érkezett, a szokásosnál jóval többen voltak kíváncsiak az átalakulós show-ra. De Péter Sramek győzelme így sem érdekelt annyi nézőt, hogy legalább a fő konkurenst sikerüljön megszorongatni (228 ezer - 22,9%). 

De hogy ne csak a rosszat lássuk: a Sztárban Sztárnak most sikerült először szombaton legalább 200 ezer nézőt behúznia, ami mindenképp szép eredmény. Ha erre nem ilyen későn, hanem mondjuk szeptember közepén vagy végén került volna sor, még azt is mondhattuk volna, hogy szépen helytállt a szombati műsorsávban a show. De mivel nem így történt, ezért érthető, hogy Tilla miért mondta azt a nézőknek, hogy

"most valami véget ér".

dsc_9942.JPG

Miközben a Sztárban Sztár finálézott, az X-faktor Hörcher Lászlóval próbálta megszerezni a nézőket. A csatorna terve be is jött, a tehetségkutatót nagyjából százezerrel többen nézték (349 ezer - 30,8%), mint az átalakulós műsort. Ezzel az eredménnyel az X a hét legnézettebb műsora lett, de az éves toplistára ezúttal nem tudott felkerülni.

Az talent-show vetítésében egyébként ettől a héttől változások lesznek. Ezen a héten beduplázódik a műsor, ráadásul véget érnek a válogató adások, és kezdődik a tábor is. Ez tehát azt jelenti, hogy most vasárnap este

14 év után ismét egymás ellen megy majd a Megasztár és az X-faktor.

szg_0900.jpg

És ha már szóba került a Megasztár, térjünk rá a vasárnap este nézettségére.

Ahogy már fent említettük, a TV2 örülhetett a hét utolsó napján, a Sztárbox gyengélkedése miatt ugyanis simán nyert a tehetségkutató, még úgy is, hogy az eredmények megint csökkenésnek indultak (236 ezer - 21,1%). A Mega egyébként a hét második legnézettebb műsora lett, de ez a hely ezekkel a számokkal elég bizonytalannak tűnik. Merthogy a Nyerő páros (ami a hét harmadik legnézettebb műsora lett), csak épphogy nem tudta beúhzni a második helyet. 

nemeth_roland_5.jpg

Dobogós helyről a Megasztár fő konkurense mégcsak álmodni sem tud: a Sztárbox második hete hoz 200 ezer alatti számokat (195 ezer - 19%), ami egyáltalán nem megszokott, pláne úgy, hogy egy évvel ezelőtt a legkevésbé nézett adást is több mint 300 ezren választották. 

A miértekre már múlt heti cikkünkben is kerestük a választ. De annyi már most biztos: nem vált a műsor előnyére, hogy a három helyett már négy mérkőzést bonyolítanak le. Az, hogy több bokszot láthatunk, alapjában nem rossz. A nézők viszont leginkább azért néznek egy-egy meccset, mert vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik a küzdőtérben tartozkodó hírességet/hírességeket. A tavalyi évadban több ilyen is volt, idén viszont szinte egy sem. És ez nem jó.

A Sztárboxnak tehát változnia kell, sok ponton, mert úgy néz ki, hogy az idei újításokra, és a felvonultatott, sokszor teljesen ismeretlen és érdektelen celebgárdára már egyre kevesebben kíváncsiak. 

A héten egyébként kiderült, hogy a férfi nehézsúly bajnoka Mészáros András lesz, mivel Noszály Sándor helyére nem hívnak vissza egy hírességet sem. Emellett két gálameccset is rendeztek. A szuperanyák összecsapásán Kustánczi Lia és Földes Eszter csapott össze - a meccset utóbbi nyerte. A címvédő meccsen pedig Molnár Áron és Szegedi Fecsó bokszolt, a mérkőzést előbb nyerte. Még úgy is, hogy amúgy rá kellett számolnia a bírónak.

sallakdori-831.jpg

A vasárnap estét a Sztárbox gyenge szereplése miatt megint a TV2 nyerte. Ez a győzelem viszont nem volt elég ahhoz, hogy a hetet is behúzzák. A hétköznap esti gyenge szereplés miatt az RTL 18,8%-os heti átlaggal simán nyert, a TV2 pedig a maga 17.5%-ával csak a második. A heti toplistáról lekerült az RTL Három és az RTL Kettő is, a tizedik helyre ezúttal az AMC jött fel 1,8%-kal.

Éves szinten pedig megint szűkült az olló: a TV2 most már csak 6 estével előzi az RTL-t. Ezt a hátrányt akár már a héten behozhatják, hiszen ha az X-faktor nyerni tud szombaton és vasárnap, valamint a Nyerő páros továbbra is uralni tudja a hétköznapokat, akkor lehet, hogy jövő hétfőn már arról tudunk beszámolni: két év után átveszi a vezetést éves szinten az RTL a TV2-től.

Tehát, érdemes lesz jövő héten is velünk tartani!

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Fotók: RTL Sajtóklub, TV2 Sajtószoba
Kövess minket Facebookon is, ahol további extra tartalmakat találsz.