Váratlan meglepetés: soha nem látott mélyponton a Sztárbox nézettsége

Váratlan fordulat történt vasárnap este a nézettségi versenyben: a Megasztár ezúttal nem vesztett nézőt, ellenben a Sztárbox-szal, ami történetének leggyengébb eredményét produkálta. Ez nemcsak azért fájhat az RTL-nek, mert hosszú idő után bukták a vasárnap estét, hanem azért is, mert a hetet is elvesztették. Nézettségi elemzés a TOVÁBB gomb után.sallakdori-862.jpg

Nagy meglepetést hozott a múlt heti (október 7-13.) nézettségi verseny. Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, jelentősen visszaesett az RTL-es Sztárbox nézettsége, annak ellenére, hogy a készítők megpróbáltak reagálni a műsort érintő kritikákra. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Ami a hétköznap esti programot és nézettséget illeti, nem volt nagy változás. Hétfőtől csütörtökig az Árulók - Gyilkosság a kastélyban tarolt. Sőt, a reality a múlt héthez képest még növelte is eredményeit (heti átlag: 267 ezer - 26,1%) a konkurens Ázsia Expressz-szel szemben. A TV2-es reality záró hete valamennyivel több nézőt érdekelt, mint egy hete, ez heti átlagnézettségen (216 ezer - 21,3%) is meglátszik. Ördög Nóra utazós műsora egyébként csak azután tudott nyerni, miután véget ért Árpa Attila gyilkosos műsora. 

ae5_gyozelem_1.jpg

A este második részében látható műsorok nézettsége sem változott érdemben. Bár az RTL-es Házasodna a gazda növelte számait (heti átlag: 109 ezer - 14,8%), ez még mindig kevésnek bizonyult A Kísértés ellen, amelynek utolsó adása egyébként a maga 175 ezres számával (25,2%) tarolt is (heti átlag: 154 ezer - 22,1%). 

Péntek este a magyar-holland meccs (249 ezer - 24,7%) jelentősen gyengítette az RTL-t és a TV2-t is. Az Ázsia Expresszre így némileg kevesebben voltak kíváncsiak, de még így is kétszer annyian figyelték a műsor döntőjét (211 ezer - 21%), mint a mélyponton lévő Fort Boyardot (107 ezer - 10,6%). Késő este az Ázsia Expressz kibeszélője a korábbi hetekhez képest jócskán növelte nézettségét (110 ezer - 11,9%), és így simán verte ritkagyengén futó Gyertek át!-ot (71 ezer - 7,9%).

img_0850.jpg

Mi lesz veled, Sztárbox?

A hétköznapok után a szombati nap sem tartogatott különösebb izgalmakat. A Sztárban Sztár All Stars megint jól kezdett, de amint elkezdődött az X-faktor, a számai beestek. A tehetségkutató most "csak" mérsékelten tarolt (350 ezer - 33,7%), és így amellett

  • hogy a hét legnézettebb műsora lett
  • "csak" a kilencedik helyet tudta megszerezni az éves toplistán.

szg_7206.jpg

A TV2-es show továbbra is - fogalmazzunk így - szerény eredményeket produkál (161 ezer - 17,5%), ebben csak az lehet jó, hogy a múlt héthez képest nem csökkent érdemben az átalakulós show nézettsége. Bár Fischer Gábor TV2-programigazgató múlt heti kijelentése szerint tök mindegy, hogy milyen eredményeket produkál a műsor szombaton. A szakember ugyanis elmondta, a TV2 elégedett a műsor nézettségével, mert ha az vasárnap lenne, simán verné a Sztárboxot.

És ebben valószínűleg igaza is van.

dsc_6012.JPG

És itt térjünk rá a vasárnap este nézettségére, ami az őszi szezon legnagyobb meglepetését hozta: Az RTL-es bokszműsor ugyanis a múlt héthez képest 60 ezer fiatal nézőt vesztett el (184 ezer - 19,2%). A drámai csökkenést egyébként úgy sikerült összehozni, hogy ezen a héten a három helyett már négy meccset rendeztek. És bár a mérkőzések jók voltak, a vasárnap (és úgy összességében) felvonultatott celebcsapat kicsit sem olyan érdekes, mint egy éve.

Csak hogy mást ne említsünk, a huszonéves generációnak fogalma sincs arról, hogy ki az a Noszály Sándor, Torghelle Sándor vagy Pulai Imre, de nem bír olyan erős értékkel Sánta Laci, Dóra Béla, Németh Kristóf és Czutor Zoli neve sem. 

Akiknek nem a celebekkel van baja, azt valószínűleg Szépréthy Roland taszítja el a műsortól. Ő most a kommentátori székben ül, teszi mindezt úgy, hogy

  • egyrészt egyáltalán nem tudja, hogy kéne egy bokszmeccset kommentálni,
  • másrészt pedig értelmetlen megjegyzéseivel nemcsak Kokót hozza kellemetlen helyzetbe, hanem a nézőt is, aki akarva-akaratlanul is felkapja a fejét egy-egy érdekes kijelentés (pl. "ezt szeretem amikor kiütik egymást"; "miért nem változnak soha a szabályok") hallatán.

sallakdori-915.jpg

Ugyanez a helyzet az értelmetlen műsorpromókkal kapcsolatban is. A műsort a készítők több adáson keresztül javarészt promózásra használták, a meccsek szünetében a műsorvezetők igyekeztek a nézők fejébe verni, hogy mikor indul

  • a Fort Boyard
  • az Árulók
  • a Házasodna a gazda
  • és a Nyerő páros.

Bár a felesleges önpromóval vasárnapra lényegében leállt az RTL, de most úgy tűnik, már késő. 

A bokszműsor ellen most is a Megasztár futott, ami most először nem vesztett a nézettségéből (257 ezer - 24,7%), sőt, valamennyivel növelte is azt. Így aztán simán verte az RTL-es gálaműsort is. Ez a jó nézettség egyébként nagyban hozzásegítette a TV2-t ahhoz, hogy rövid szünet után megint behúzzák a vasárnap estét, ráadásul nem kis különbséggel (RTL: 18,9%; TV2: 21,3%).

nagy_orsolya_1.JPG

És a ráadás: a vasárnapnak köszönhetően a TV2 a hetet is megnyerte a 19,6%-os eredményével. Két hét után tehát az RTL csak a második 19,5%-kal. A Nemzetek Ligája meccseknek köszönhetően az M4 a múlt héthez képest egy százalékot javított heti eredményén (2,7%), így most a heti toplistán kilencedik helyről feljöttek a hetedikre. Az RTL Kettő helyét pedig ezúttal a tizedik helyen átvette az RTL Három az 1,6%-os nézettségével.

A héten nagy változások léptek életbe, az RTL-en megy a Nyerő páros, a TV2-n pedig a Séfek Séfe és a Kőgazdag fiatalok. Hogy kinek sikerült jobban a start, az jövő hétfőn kiderül.

 A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Fotók: RTL Sajtóklub, TV2 Sajtószoba
Kövess minket Facebookon is, ahol további extra tartalmakat találsz.