Brutálisan tarolt az X-faktor második válogatója az RTL-en

A tévés nézettség szeptember második hetében sem hozott nagy meglepetéseket: a hétköznapokat továbbra is viszi a TV2, hétvégén viszont az RTL a király. Nézettségi elemzésünk alább olvasható.szg_8383.jpg

Nincs új a nap alatt - akár mondhatnánk ezt is az elmúlt hét (szeptember 9-15.) nézettségi adatai alapján. Az RTL továbbra is viszi a hétvégéket, a TV2 viszont hétköznapokon tarol. Na de nézzük a részletes adatokat.

Múlt heti cikkünkben már erősen utaltunk arra, hogy az RTL két napi műsora, a Kalandra fal és a Kabát FC megbukott. Akkor még nem tudtuk, hogy az elkövetkezendő öt nap nézettségi adatai alapján már nemcsak bukásról, hanem egyenesen beégésről beszélhetünk. Majkáék vicces műsora és Kabát Peti realityje is szégyenletesen rossz eredményeket produkált: a Kalandra fal heti átlaga épphogy elérte a tíz százalékot (10,1%). És ez még nem minden: az utolsó öt adás közül három még a 100 ezres nézőszámot sem tudta megugrani 18-49-ben (heti átlag: 97 ezer). De a Kabát FC eredményei sem adnak okot a bizakodásra, a műsor ugyanis 69 ezer nézőt érdekelt heti átlagban (8,6%), ami azt jelenti, hogy a nyitó adáshoz képest közel 100 ezerrel kevesebben figyelik az albán focikalandot.

És itt érdemes megemlíteni Kolosi Péter múlt heti nyilatkozatát, miszerint a két, fentebb említett műsor csak egyfajta "beköszönés". Az RTL Magyarország tartalomért felelős programigazgatója azt is megjegyezte, hogy ők "teljesen jól megvannak" a Kalandra fal 18 százalékos eredményeivel. Hogy most, az alig tíz százalékos eredmények láttán is hasonló lehet-e a véleménye, azt nem tudjuk.

Miközben tehát az RTL szenved, a TV2 tündököl: az Ázsia Expressz ugyanis képes volt még tovább növelni előnyét konkurenseivel szemben. Az Ördög Nóra által vezetett reality múlt heti leggyengébb epizódját is 210 ezren figyelték, csaknem kétszer annyian, mint a Kalandra falat. Így aztán nem meglepő, hogy a 23,7%-os heti átlagával a hét legnézetteb napi műsora lett. A csatorna másik egzotikus műsora, a Kísértés is remekül ment. Ráadásul a párkeresőt ezen a héten többen is nézték, mint korábban (múlt heti átlag: 155 ezer - 20,2%; heti átlag: 157 ezer - 19,7%). Pénteken az Ázsia Expressz kibeszélője gyengén ment (96 ezer - 13,7%), bár így is legyőzte ellenfelét.

Az év legnézettebb nem sport tematikájú műsora az X-faktor

Hétvégén viszont - ahogy múlt héten is - fordult a kocka. Szombaton az X-faktor nemcsak az évad legjobb nézettségét produkálta (401 ezer - 36,5%), hanem éves szintű rekordot is döntött: 

az adás az év legnézettebb nem sport tematikájú műsora lett a 18-49-es korcsportban.

Azért csak a nem sport tematikában első a show, mert az éves toplista kilenc helyét az M4 Sport foglalja el valamelyik nyári EB mérkőzéssel. Az X-faktor a mostani eredményével az ötödik a legjobbak között.

A Sztárban Sztár All Stars viszont továbbra is szenved. Szombaton a TV2 showműsorát 185 ezren (18,9%) figyelték, ami a múlt heti gyalázatos eredményhez (128 ezer) képest már jobb, de még közel sem éri el azt a szintet, ami várható egy ilyen nagyszabású produkciótól. Bár a vasárnapi adás lényegesen jobb számokat hozott (erről később), a szombati nézettség azért is mérvadó, mert ettől a héttől kezdve már csak ezen a napon fut majd az átalakulós műsor. Tehát, ha nem javul a következő adások alatt a nézettség, szinte biztos, hogy az utóbbi évek legrosszabb eredményeit hozó műsora lesz a Sztárban Sztár All Stars.

Néhány rossz meccs, és nem is olyan népszerű a Sztárbox?

A műsor nézettsége viszont vasárnapra jelentős javulásnak indult. Sőt, a TV2-es szuperprodukció több olyan félórát is meg tudott nyerni, amikor ellenfele a soha ilyen rossz arcát nem mutató Sztárbox volt.

A két műsor csatájából győztesen mégis az RTL-es műsor került ki, a bokszműsor nagyon minimálisan növelte eredményét a múlt héthez képest (264 ezer - 25%), de ez az adat még mindig jelentősen elmarad attól, amit tavaly ősszel hozott a műsor. A Sztárban Sztár All Stars vasárnap 236 ezres nézettséget produkált (23,1%).

A Sztárbox legutóbbi adása finoman szólva sem sikerült a legjobban. Többször, hosszú időre megszakították a műsort egy BL-kisfilm és a ma (hétfő) este induló Fort Boyard - Az erőd promózása miatt. De a bokszmeccsek sem alakultak túl jól: Dóra Béla és Varga Viktor minden idők legrosszabb Sztárbox meccsét hozta össze, ami a műsor történetének első döntetlen eredményét is magával hozta.

img_2717.jpg

Király Peti és Pulai Imre meccse sem alakult túl izgalmasan, az olimpiai bajnok ugyanis viszonlag gyorsan kiütötte ellenfelét, akit hosszú ideig láthattak a nézők az Éjjel-Nappal Budapestben is láthattak.

img_3028.jpg

Az utolsó meccs is K.O-val végződött, Törőcsik Dani a harmadik menetben kiütötte az énekes Veréb Tamást, ezzel idő előtt vetett véget a küzdelemnek.

img_3799.jpg

De a Sztárban Sztár sem telt unalmasan. Ahogy a múlt héten, úgy most is négyen búcsúztak a műsortól. Szombaton Hevesi Tamás és Király Linda, vasárnap Emillio és Orsovai Reni búcsúzott a műsortól.

dsc_5929.jpg

Ami pedig a múlt hetet illeti: a TV2 a maga 20,5 százalékos közönségarányával simán nyerte a hetet. A második helyen, jelentősen lemaradva, az RTL szerepel 15,1 százalékkal. A Viasat3 - ahol még mindig fut az Adom a napom legújabb évada - 1,2 százalékos heti átlagot tudhat a magáénak.  

És végül jöjjön néhány örömhír azoknak, akik már kezdték megunni a két nagy kértévé kínálatát. Hétfőn ugyanis indul az RTL-en indul a Fort Boyard - Az erőd Istenes Bence és Janklovics Péter vezetésével. Vasárnap pedig 12 év után visszatér a Megasztár. Ellenfele az a Sztárbox lesz, amit már a héten is sikerült megszorongatnia a konkurens showműsornak.

Tehát, jövő héten is lesz miről beszélni.

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Fotók: RTL Sajtóklub, TV2 Sajtószoba
Kövess minket Facebookon is, ahol további extra tartalmakat találsz.