2023. nov 27.

Gyengén kezdett a Csináljuk a fesztivált!, az RTL új műsorai mindent vittek

írta: FoA
Gyengén kezdett a Csináljuk a fesztivált!, az RTL új műsorai mindent vittek

Nem indult valami fényesen a harmadik őszi etap a TV2 számára. Az előző héten ugyanis az RTL, hosszú évek után novemberben is győzni tudott legfőbb konkurense ellen. És bár nagy várakozások előzték meg, egyelőre úgy néz ki, hogy az idősebbek sem kíváncsiak a köztévé üstökösére, a Csináljuk a fesztiváltra. Néhány hétnyi, átmeneti szünet után ismét elemezzük az elmúlt hét nézettségi adatait.
rokusfalvy-lili_fodor-imi_szandi_foto_mti-2000x1331.jpg

Már előzetesen is írtunk arról, hogy igencsak érdekes versenyre lehet számítani, hiszen amíg a TV2 immáron negyedik alkalommal tűzi képernyőjére a Farm VIP-t, addig az RTL egy teljesen új, de rövid ideig képernyőn lévő kombóval (az Árulókkal és A Király című sorozattal) indul csatába a nézők kegyeiért.

A hétfőn megjelent nézettségi adatok szerint az új struktúra győzte meg jobban a nézőket. Az Árpa Attila által vezetett reality ugyanis minden hétköznap legyőzte (átlag: 23,1% - 250 ezer) a Demcsák Zsuzsa és Gáspár Zsolt által vezetett műsort (átlag: 17,1% - 183 ezer). A TV2-es műsor esetében kevésbé jó előjel, hogy az Árulók - Gyilkosság a kastélyban napról napra növelte a nézettségét.

kln_8245.jpg

Ez egyrészt rossz, hiszen a Farm most minden eddiginél hosszabb lesz, másrészt nincs veszve semmi, hiszen a gyilkosos reality két hétig tart, így a jövő héten már a Város Királynői lesz látható a konkurens csatornán, ami esélyt adhat a TV2-nek a javításra.

Remek nézettséget szállított az Árulók után képernyőre kerülő Jimmy-sorozat is (átlag 15,1%). A Királyt 18-49-ben napról napra többen nézték, a hét végéhez közeledve pedig már a Farmot is maga mögé utasította. A héten indult Éden hotel sem kezdett rosszul (átlag: 9,3% - 61 ezer), bár a Párharc az esetek jelentős részében legyőzte a késő esti realityt (átlag: 14% - 119 ezer), nem is kis arányban.

Külön említésre méltó továbbá a Kanapéhuszárok című, "tévében a tévé" műsor, ami ugyan kikapott a Farm VIP-tól, de a maga 15%-os nézettségével (144 ezer) egyáltalán nem kezdett rosszul. 

aa_4.jpg

Inkább a tánc, mint az éneklés

A szombat gyökeres változásokat hozott a programokat illetően. Míg a TV2-n az elődöntőjéhez érkezett a Dancing with the Stars, addig az RTL a LEGO Masters mellett az Árulókkal igyekezett javítani az elmúlt hetek siralmas nézettségi adatain. Sőt, "nevető" harmadikként - gondolhattuk - elindult a Csináljuk a fesztivált! harmadik évada is a Duna TV-n.

A zenés műsor azonban siralmas nézettségi adatokkal tért vissza. A harmadik évad a teljes lakosság tekintetében mindössze 300 ezer nézőt tudott képernyő elé ültetni. Ez az eredmény nem túl magas, pláne akkor, ha megnézzük az előző, február végén véget ért évad fináléjának adatait, amit közel kétszer ennyien (630 ezer) figyeltek.

A Csináljuk a fesztivált! egyébként újított is a tavalyi évadhoz képest: idén ugyanis nem a zsűri, hanem a közönség pontjait ismertetik először, ehhez adják hozzá az ítészek pontjait, akik így végérvényesen eldöntik a versenyt. Ezzel a húzással azonban az ellenkezőjét érték el a készítők annak, ami az eredeti cél lett volna. A show ugyanis így sem lett izgalmasabb, sőt, mostanra azt érzékeltetik a készítők, hogy a közönség véleménye - még ha továbbra is szavaznak -, sokkal kevésbé számít, mint eddig. Persze lehet, hogy ez a későbbiekben változni fog.

Az első adásban egyébként fellépett Csonka András, Szandi, Oszvald Marika, Nagy Feró és Pataki Attila is, néhol jobb, néhol gyengébb produkciókkal, de ez már csak ízlés kérdése.  

De visszatérve a nézettséghez: a gyenge kezdés miatt még nem érdemes senkinek csüggedni, hiszen hátra van kilenc adás ebből az évadból, és még fut a Dancing with the Stars is, ami hasonlóan népszerű az idősek körében, mint a Duna showműsora. 

És ha már a tánc: a TV2 showja bár jócskán vesztett nézettségéből, így is a maga 18%-os nézettségével (196 ezer) simán legyőzte ellenfeleit mind a fiatalok, mind az idősek körében. Utóbbi kategóriában ez lett a hét legnézettebb műsora is. Így aztán a kezdeti sikerek után alulmaradt a LEGO Masters (12,6% - 142 ezer) és kikapott az Árulók is (16,6% - 187 ezer) a táncikálós produkciótól.

Istenesék botránya megint mindent vitt

Nézettségben említésre méltó változás vasárnap este sem történt. Bár a TV2 megint megpróbálta felturbózni a Sztárban Sztár leszek!-et, de ahogy korábban Gáspár Laci és Vastag Csaba, úgy Freddie sem tudta összehozni a nézettségi csodát a Sztárbox ellen (17,5% - 215 ezer).

Talán nem meglepő, hogy az RTL-es bokszgála továbbra is tarolt, lazán utasította maga mögé a talent-showt, és ezzel az év harmadik legnézettebb műsora lett, 400 ezer fiatalt ültetve a képernyő elé.

A vasárnap esti adásban szerepelt többek között az az Istenes Bence, aki néhány héttel ezelőtt már kihívta Rácz Jenőt (abban az esetben, ha megveri Kabát Pétert, de mint tudjuk, ez megtörtént). A mérkőzés azonban nem a műsorvezető, hanem a séf számára végződött sikerrel. 

115a4951.jpg

A két híresség közötti ellentét már a múlt héten is érezhető volt, Istenes a közösségi oldalán rasszista üzeneteket osztott meg ellenfelével, aki erre higgadtan reagált. A műsorvezető azonban a meccs után azt állította, Rácz annyira trágár kifejezéseket mondott neki a meccs közben, hogy ezért nem szívesen gratulált neki az eredményhirdetés után.

A botrány azóta is dagad. A 24.hu szúrta ki, hogy a meccs után Csobot Adél is kifejezte a véleményét, Rubint Réka posztja alá azt írta,

"minden van csak igazság nem".

A vasárnapi, első eldöntőből Rácz Jenő mellett továbbjutott Berki Mazsi és Brasch Bence is.  Az pedig, hogy ott kivel néznek szembe jövő vasárnap a szuperdöntőben, az a második elődöntőben dől el. Ebben 

  • női könnyűsúlyban Nyári Dia – Dobos Evelin, 
  • férfi középsúlyban Józan László – Molnár Áron,
  • míg férfi nehézsúlyban Árpa Attila – Pintér Tibor lép a szorítóba.

A meccsek mellett az első elődöntőben Szujó Zoltán azt is bejelentette, hogy 2024-ben ismét lesz X-faktor az RTL-en, amivel biztossá vált, hogy a The Voice nem tér vissza, jövőre legalábbis biztosan.

A hetet a 18-49-es korcsoport tekintetében újra az RTL nyerte a maga 19,2%-os heti átlagával. A TV2 16,1%-ot ért el. A Viasat3 viszont úgy néz ki, ismét "kifáradt", az Adom a napom ugyanis visszatérése óta nem tudja visszahozni azt a közönséget, amit még szeptemberben, a két gasztro-reality mellett gyűjtött össze. Így aztán a Viasat ismét csak a TOP10-es csatorna utolsó helyét foglalja el a 2,1%-os heti átlagával. 

És hogy mi jöhet ezután? A java, meg a reklám.

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön nem jeleztük.

Fotók: RTL Sajtóklub, MTI/Szigetváry Zsolt
Videó: RTL 
Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

Duna TV TV2 Rácz Jenő RTL Zámbó Jimmy Nézettség Árpa Attila Istenes Bence Dancing with the Stars Farm VIP Csináljuk a fesztivált Sztárbox A Király The Traitors Lego Masters Kanapéhuszárok Árulók