2022. aug 06.

Ilyen lesz a Tehetség első látásra? - Így zajlik a műsor külföldön

írta: Szerencsekerék
Ilyen lesz a Tehetség első látásra? - Így zajlik a műsor külföldön

Az RTL Klub február végén bejelentette az ősz egyik legjobban várt formátumát, a Tehetség első látásra című műsort, melyről pár héttel később kiderült, hogy Istenes Bence fogja vezetni. Néhány ajánlót közzétett az RTL a honlapon, melyekben láthatóak a brit és az amerikai változatok is, így kérdéses hogy Magyarország melyiket vette meg. A műsor logója az amerikai alapján készült, de a brit jelenetek miatt lehet hogy mégsem azt hozzák el nekünk, ezért én mindkettőt elemzem, majd a végén összehasonlítom alább.

tel_logo_10.jpg

Az amerikai verzió

A tengerentúlon debütált legelőször a műsor, a FOX csatornán, és ugyanúgy mint a magyar változatot, a Fremantle fejlesztette.

A játékban hat kör van, a játékospárok mindkét tagja civil. A műsor elején felsorolják a tehetségeket, szám szerint hetet, viszont ebből egy nem fog megjelenni a műsor során, csupán a játékosok dolgának nehezítésére helyezték el. Az első két körben 10 ezer dollárt nyerhetnek, ha eltalálják, de ha nem, a pénz az ellenfél csapathoz kerül.

Az első tehetség belép teljesen hétköznapi megjelenésben, mond magáról néhány általános tudnivalót, majd egy kisfilmet vagy egy szerkesztett képet mutatnak a játékosoknak, amin nagyon apró és sokszor elsőre elhanyagolható dolgokra kell felfigyelniük a játékosoknak.

A kisfilmek lehetnek vlog-szerűek vagy akár egy képzelt tévéműsor részlete is, például egy kvízshow-é. Ezután dönteniük kell hogy játszanak vagy passzolnak a másik párnak. Ha játszanak, némi gondolkozás után dönteniük kell, hogy a felsoroltak közül melyik produkcióban tehetséges az, aki előttük áll.

A döntés után a színfalak mögé megy, és felkészül a mutatványra, majd a műsorvezető a véglegesítés után elkiáltja magát:

"Mutasd a tehetséged!"

Egy óriási fal felemelkedik és a mutatványos előadja produktumát, ami néha direkt úgy indul, mintha más lenne a tehetsége, aztán a művész megmutatja az igazi tehetségét. Ha a játékosok jól döntöttek, elnyerik a pénzt, de ha nem tippeltek jól, a pénz átmegy a másik párnak

A harmadik és negyedik fordulóban 15 ezer dollárt lehet nyerni, de itt már a nyomok bemutatása előtt el kell dönteni hogy játszanak e vagy passzolnak. Az ötödik körben immár 60 ezret nyerhetnek el a játékosok egy jó tippel.

Ebben a körben egyszerre játszanak a párok, amikor elindul a kisfilm, a gyorsabb játékospár megnyomja a gombot és bemondja azt a tippet amit ők gondolnak a helyesnek a kisfilm elejéből gondolva. Nagy a tét, tehát a gyorsaság ugyanúgy számít mint az okosság.

A fődíjjátékba az jut be aki több pénzt szerez. Itt a két választási lehetőségből az egyik soha nem is létezett, csupán egy csali ami megnehezíti a játékot. A nyomok annyiban furfangosak, hogy nagyon hajlanak mindkét lehetőségre

Ráadásul ha jól tippelnek, az összes eddigi pénzüket megduplázzák, azaz könnyen lehet az ember itt milliomos, ha jól tippel. Izgalmas játék, profi szerkesztés, tágas terek és nagy LED-falak a hangulatfestéshez, minden ami egy amerikai műsorhoz kell. 

A brit verzió

Nagy Britanniában az ITV sugározta a produkciót, szintén a Fremantle licensze alatt, de rengeteg szabályt megváltoztattak benne. A játékospárok másik tagja egy sztárversenyző, egy híres színész vagy énekesnő, aki talpraesetten tudja emelni a show színvonalát, és szimpatikus, okos civil játékosok. Itt 8 kör van, és nincs olyan produkció ami a listán rajta van de nem lesz előadva. A pénzösszegek gömbökbe vannak zárva, 500 fonttól 10 ezer fontig, és a szerencsén múlik hogy a játékos melyiket húzza ki.

Az első művész bejön, mond pár mondatot magáról, majd jön a kisfilm, ami itt keveredik a valósággal, ugyanis például egy ál-híradó a valódi főcímével ment le, és több műsor is létezik, csak a jelenet fiktív. Kép esetén meg arcokat kevernek össze felismerhető jegyeik alapján, a produkció neves képviselőit.

Miután meghozzák a döntést, az egyik játékos elvisz egy gömböt, és a leleplezés után kinyitja. Ha jól tippeltek, övék a pénz, ha elvétették, az ellenfélé a nyeremény ugyanúgy. Ezután jön a szokásos

"Mutasd a tehetséged!"

mondat, majd egy óriási gömb nyílik szét több rétegben, a tehetség pedig néha itt is mást mutat az elején, megtévesztés végett, hogy tovább szítsák az izgalmakat. 

A következő körökben a gömbök száma csökken, de minden körben kerül egy gömb helyére egy nagyobb értékű gömb is, a végén már 50 ezer fontot is lehet nyerni a szerencsés gömbbel. A hetedik körben mindketten tippelnek a nyomok után, és mindketten elvesznek egy gömböt, mely természetesen az övék lesz ha jól választottak. 

A döntő körben már csak egy választási lehetőség maradt, de viszont 4 ember közül kell kiválasztani azt aki az igazat mondja. Itt már csak az a pár versenyez amelyik addig több pénzt gyűjtött, és nincs kisfilm, helyette van egy momentum ami jellemző a szakmára, és azt kell hitelesen előadniuk (az első adásban egy operaénekes volt, és el kellett mondani egy mondatot olaszul mind a négyőjüknek).

Ha a játékosoknak nehéz a dolga, akkor két imposztort (vagyis beépített játékost) eltűntethetnek, de az addig összegyűjtött pénzük lefeleződik. Aztán eljön a döntés pillanata, megjelölik hogy ki az akit ők valódi tehetségnek gondolnak, de a produkcióban mindketten kiállnak, és sötétben imitálja az álca ember a tehetséget, majd a villanyokat feloltják, és kiderül a titok.

Amit eddig tudni lehet a magyar verzióról az, hogy mi is a Fremantle licensz alapján láthatjuk majd a műsort, még idén ősszel, Istenes Bence vezetésével. A műsor logója az amerikai sémára hajaz, tehát valószínűleg azt fogjuk majd látni idén ősszel, de persze bármi megtörténhet.

Fotó: RTL Magyarország

Szólj hozzá

RTL klub Tehetség első látásra