2024. jan 18.

Na, vajon melyik az RTL és a TV2 történetének legnézettebb műsora?

írta: FoA
Na, vajon melyik az RTL és a TV2 történetének legnézettebb műsora?

Nagy úr a nézettség a kereskedelmi tévéknél. Már megszokhattuk az elmúlt 26 évben, hogy az RTL és a TV2 - és a többi, kisebb kábelcsatorna - folyamatosan azért küzd, hogy minél több nézőt ültessenek saját képernyőik elé. Ez néha sikerül, néha nem. De melyek voltak azok a műsorok, amik rekordszámú nézőt hoztak a két nagy tévének 1998 óta? Borul-e a papírforma? Ott lesz-e a listán a Dáridó, a Megasztár vagy a Heti Hetes, a Barátok közt és a Legyen Ön is Milliomos? A TOVÁBB után kiderül.kep.png

"A 2001-2002-es nézettségeket később már szinte lehetetlen volt reprodukálni: az okok közt pedig ott a szélessávú internet elterjedése, a szórakozási formák megváltozása, illetve az, hogy erősen megszaporodtak a tematikus csatornák, a sporttévék, és ezek mind a nagyobbaktól szívtak el tévézőket" - ezt írja az Origo 2011-ben megjelent cikkében, amiben konkrétumok nélkül közölték, melyek voltak a 2000-es évek legnézettebb tévéműsorai.

A helyzet pedig 13 évvel később sem javult. Olyannyira, hogy a tavalyi lista szerint a teljes lakosság tekintetében mindössze öt olyan műsor volt, amit több mint egymillió ember követett. Ebből a számból már gondolható, hogy nem 2023-ban követték a legtöbben az RTL és a TV2 egy-egy műsorát (erről majd később). De ezen adatok láttán arra gondoltunk, kiderítjük, melyek voltak a két nagy kertévé történetének legnézettebb műsorai. Vannak meglepetések, az biztos.

Kutatásunk során számos, tíz évnél is régebbi cikkel találkoztunk (így futottunk bele a fentebb már említett origós írásba is), de szerzőink a korabeli nyomtatott lapokban is igyekeztek csekkolni, melyek voltak a két nagy kertévé legtöbb nézőt vonzó programjai. 

TV2: csak harmadik a Dáridó

Kezdjük a matekozást a TV2-vel.

Ahogy azt már sok cikkben megírtuk, a csatorna a kilencvenes években és a kétezres évek elején élte fénykorát, így aztán nem véletlen, hogy a három legnézettebb műsort is ebben az időszakban találtuk meg.

Ennél azonban jóval meglepőbb tény, hogy csak a dobogó legalsó fokára került fel az a Dáridó, ami miatt gyakorlatilag 1997 és 2002 között a péntek este "halálsávnak" számított. Lajcsi műsorát a legtöbben 2000. március 3-án látták, 3 millió 285 ezren.

A lista második helyezettje a Zámbó Jimmy emlékére készült showműsor lett, amit 2001. január 5-én sugározott a TV2. Ezt 3 millió 331 ezren követték figyelemmel.

De ami szerzőink számára is a legnagyobb meglepetést okozta, hogy a lista első helyére a 2000. december 27-én vetített Előszilveszteri Poénbomba került fel a maga 3 millió 338 ezres nézettségével. A műsorra már már nem sokan emlékeznek, így aztán ha valaki szeretné tudni, hogy milyen volt a TV2 történetének legnézettebb műsora, akkor az alábbi videóból kiderül.

Ezt tehát azt jelenti, hogy ennek az eredménynek a közelébe sem ér a több mint húsz éve indult Megasztár, a Jakupcsek Gabriella által vezetett Most vagy soha! és Friderikusz Sándor egyetlen showműsora sem.

RTL: se Barátok közt, se Fridi, se Heti Hetes

Heti Hetes, Barátok közt, Meglepő és Mulatságos - három olyan klasszikus RTL-es műsor, ami bizonyára több olvasónk szerint biztosan esélyes arra, hogy a csatorna történetének legnézettebb műsora legyen. De egyik sincs ott a legjobbak között. 

A harmadik helyre - meglepő módon - egy film, a 2000. december 25-én sugárzott Resszkessetek betörők!  került, amit összesen 3 millió 85 ezren láttak. Ez volt egyébként az első alkalom, amikor az RTL képernyőre tűzte az azóta karácsonyi klasszikussá vált mozit.  

Ezt az eredményt előzi nem sokkal a Vágó István-féle Legyen Ön is Milliomos. Bár a játéknak számos különkiadása volt, mégis az a rész lett a vetélkedő történetének legnézettebb adása, adása, amiben legendás kvízmesterek (mint például Rózsa György, Vitray Tamás, Vágó István, Dévényi Tibor, Szilágyi János és Klaussmann Viktor) ültek a játékosszékben. A 2004. október 23-án sugárzott adást 3 millió 96 ezren látták, ami az RTL történetének második legtöbb nézőt vonzó programja.

vagoistvan_10v.jpgVágó és a Milliomos is a legnézettebbek között

A dobogó első fokán jelenleg egy sportközvetítés áll, ami megannyi showműsor és legendássá vált program mellett fucsának tűnhet. Ami biztos, hogy a 2001. január 27-i Box Klubot, amiben Kovács Koko István a világbajnoki övért küzdött Antonio Chelo Díaz ellen, 3 millió 200 ezren látták, ami kutatásaink szerint az elmúlt 26 év legnézettebb RTL-es műsora.

Kenterbe veri az MTV a kertévéket

Az Index által közölt lista szerint a fentebb említett magas számok ellenére nem az RTL-en és a TV2-n ment az elmúlt 26 év legnézettebb tévéműsora. A listára első helye ugyanis az MTV-s Szeszélyes Évszakoké, amit 1998. február 9-én sugárzott a közszolgálati adó. Ezt 3 millió 695 ezren nézték.

Az M1 foglalja el a 10-es lista második helyét is, a Vészhelyzet egyik epizódjával (1998. január 13.), amit 3 millió 566 ezren néztek. A negyedik helyen is egy közszolgálati műsor, pontosabban egy film foglal helyet, az 1998. feburár 11-én vetített Maharadzsa lánya című mozit 3 millió 331 ezren követték figyelemmel. Nem sokkal lemaradva hatodik a Kriminális egyik adása, amit 3 millió 297 ezren néztek.

Ugyanakkor beszédes, hogy 2001 óta egy olyan műsor sem volt, ami felkerült volna a 10-es listára. Ez azt jelenti, hogy két évtizede nem sikerült egyetlen csatornának sem 3 milliónál több nézőt leültetni a képernyője elé.

És ez már, visszatérve a cikk elején idézett szöveghez, valószínűleg nem is fog változni. A 2020-as évek legnézettebb műsora egyébként az Álarcos Énekes első adása volt, ezt cirka másfél millióan követték. Második a tavaly márciusi Zsákbamacska 1 millió 300 ezer nézővel, ami az éves toplista első helyén végzett 2023-ban.

Vagyis, most úgy tűnik, hogy ha egyik csatorna sem tudja elérni hárommilliós nézettséget valamikor a jövőben, akkor a fentebb említett lista további hosszú évekig mozdulatlan marad. 

Szöveg: FoA
Nézettségi listák: aknow

Fotó: RTL, TV2 Csoport, MTVA
Videó: TV2 Csoport

Szólj hozzá

nézettség box TV2 MTV M1 RTL Reszkessetek betörők RTL klub Dáridó Legyen ön is milliomos legnézettebb műsor Poénbomba