2024. feb 03.

Nem unják még a nézők a Csináljuk a fesztivált?

írta: FoA
Nem unják még a nézők a Csináljuk a fesztivált?

Nemrég véget ért a Duna TV és a közmédia lengépszerűbb showműsora, a Csináljuk a fesztivált, amiben immáron harmadik alkalommal választotta meg a zsűri és a helyben ülő közönség az évszázad slágerét. De, ahogy az arról több nézettségi elemzésünkben is beszámoltunk, az idei évad nézettségi mutatói nem alakultak olyan fényesen, mint ahogy azt gondolni lehetett. Megnéztük, tudott-e növekedni a műsor nézettsége a harmadik évadra.rokusfalvy-lili_fodor-imi_szandi_foto_mti-2000x1331.jpg

Nagyjából két évvel ezelőtt számoltunk be először a hírről, hogy a Duna TV megújulásának jegyében visszatér a néhai M1 egyik legnézettebb showja, a Csináljuk a fesztivált. A zenés műsor pedig - bizonyára többek meglepetésére - meglepően jól muzsikált, szinte hétről hétre döntögette a saját rekordjait. 

Jött is a folytatás, 2022 végén indult a show új műsora, amiben két különkiadás is helyet kapott. A karácsonyi és a szilveszteri adás is remek nézettséget produkált. Viszont - ugyancsak sokak megdöbbenésére - a Csináljuk a fesztivált! nézettsége január után robbant csak be igazán. 

Szemléltetésképp: a második évad utolsó öt adását a teljes lakosság tekintetében több mint 500 ezer néző figyelte (a finálét pedig 635 ezren nézték, ami abszolút rekord a műsor újkori történtében), ami nemcsak a Duna TV átlagnézettségét nézve remek, hanem a konkurens tévékkel folytatott versenyben is helyt tudott állni. Az 50-es toplisták egyik állandó szereplője lett a show ebben az időszakban. 

Az átlagnézettsége is jó volt a műsornak, számításaink szerint a második évad tíz adását átlagosan 439 ezren kísérték figyelemmel. Éppen ezért gondoltuk azt, hogy a 2023 végén érkező évad talán minden eddigi Csináljuk a fesztivált! széria nézettségét is felülmúlja.

Lényegesen csökkent a nézettség?

A tavaly november 25-én indult, harmadik évadban több változás is volt. A zsűriből távozott Balázs Andrea, az ő helyére Janza Kata ült be, a dalokat pedig ezúttal úgy értékelték, hogy előbb megmutatták a közönség pontjait, majd ehhez adták hozzá a műsor végén a zsűri pontjait.

Az első adás azonban nem kezdett túlságosan fényes eredményekkel. A teljes lakosság tekintetében ugyanis csak 295 ezren nézték a dalversenyt, ez a szám pedig egy héttel később 277 ezerre csökkent. A műsor mentségére, ezalatt a két adás alatt még futott a TV2-es Dancing with the Stars, ami - csakúgy, mint a Duna showja - főleg az idősek körében örvendett nagy népszerűségnek.

A TV2-es produkció vége után jelentősen javulni kezdtek a műsor számai (december 9: 388 ezer, december 16: 366 ezer), igazi áttörést a meglehetősen furcsára sikerült, és nem is túl jó visszhangú karácsonyi adás hozott a maga 499 ezres nézettségével.

Hozzátesszük, ez a szám lényegesen magasabb volt, mint egy évvel korábban, vagyis többen voltak kíváncsiak a karácsonyi műsorra 2023-ban. Nem mondható ugyanez a szilveszteri adásról, amit csaknem 100 ezerrel figyeltek kevesebben (468 ezer), mint egy évvel korábban. (Csöndben azért megjegyezzük, ez a különkiadás sem aratott osztatlan sikert a közönség körében.)

dszzs20231020113-2000x1331.jpg

Aztán láss csodát, eljött a január, és a műsor nézettsége megint az "egekbe" szökött, az utolsó négy adást ebben az esetben is több mint félmillióan figyelték. Nagy örömre lehet oka a köztévének abban az ételemben is, hogy az adásokat a szilveszteri adástól kezdve többen figyelték.  

Ennek ellenére a finálé nem döntött rekordot, a január 27-i zárást "csak" 607 ezren figyelték, ami hajszál híján nem döntött nézettségi rekordot.

Természetesen azt is megnéztük, átlagosan mennyien figyelték a Csináljuk a fesztivált adásait 2023-ban és 24-ben. Ezek szerint, a gyenge kezdés ellenére, átlagosan 450 ezren követték az adásokat. Ez rekord, bár hozzátesszük, a második évadot nem sokkal, mindössze 11 ezer nézővel tudta lekörözni.

Mit hoz a jövő?

Mivel a show most is rekordot döntött, nem lennénk meglepődve, ha ismét visszatérne a képernyőre a Csináljuk a fesztivált, hiszen a köztévé legnézettebb műsoráról van szó - a sporteseményeket leszámítva.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy három évad, és mintegy 180 magyar sláger versenyeztetése után lehet, hogy érdemes lenne azon is elgondolkodni a készítőknek, hogy más tematikával próbálkozzanak. Hiszen egy idő után elfogynak a dalok, és a nézők számára is unalmassá válhat "az évszázad legjobb dalának" keresése. 

Volt erre példa korábban is, az ókori Csináljuk a fesztivált! történetében. Akadt olyan évad, amiben mozislágerek versenyeztek, de volt olyan széria is, amiben külföldi dalok versenyeztek - természetesen magyar énekesek tolmácsolásában. 

De most még azt sem tudjuk, hogy lesz-e új évad. Ha megtudunk valamit az érkezésről, természetesen be fogunk róla számolni.

Fentebb a műsor számait tekintve releváns, 4+-os adatokat vettük figyelembe

Nézettség forrása: RTL Sajtóklub
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, Mediaklikk.hu

Szólj hozzá

nézettség Duna TV Nézettség Csináljuk a fesztivált