2024. jan 02.

Tarolt a Mi kis falunk bakiparádéja szilveszterkor

írta: FoA
Tarolt a Mi kis falunk bakiparádéja szilveszterkor

A Szilveszteri Szerencsekerék viszont egyre rosszabbul megy

Véget ért a karácsony és a szilveszter, de még mielőtt ezen tovább lépnénk, érdemes megállni a nézettségi adatoknál, és megnézni, pontosan melyik csatorna könyvelhetett el sikereket 2023 utolsó napjaiban. A részletekre a TOVÁBB gomb után térünk ki, de annyit elöljáróban leírunk, mindkét csatornának van oka az ünneplésre.faklunk.png

Felemás eredményeket hozott a karácsony és a szilveszter az RTL és a TV2 számára. Míg karácsonykor a TV2 ért el nagy sikereket, addig szilveszterkor inkább az RTL örülhetett bizonyos eredményeknek. De lássuk a részleteket.

Múlt héten már írtunk arról, hogy jól mehetett a Reszkessetek betörők második része a TV2-n, hiszen a film az év tíz legnézettebb műsora közé is bekerült. Most kiderült, a 18-49-es korosztályban több mint 371 ezren nézték, ami a maga 32,3%-os közönségarányával a hét legnézettebb műsora lett. Az előtte futó Neveletlen hercegnő sem futott rosszul (187 ezer - 17,4%), de eredménye kevésnek bizonyult a Mi kis falunk karácsonyi ismétlése ellen, ami nem sokkal, de nyerni tudott a film ellen (197 ezer - 18,6%). A sorozat után az RTL nézettsége csökkent, a Nász-ajánlat csak 11,6-os SHR-t ért el, ami 136 ezer nézőt jelent.

Karácsony másnapja újfent felemás eredményeket hozott. A Kellékfeleség az RTL-en magabiztosan nyert a Neveletlen hercegnő második része ellen (RTL: 177 ezer - 15,7%, TV2: 147 ezer - 13,4%). De amint végéhez ért a film, a TV2 ismét szárnyalni kezdett a Reszkessetek betörők 3-mal (207 ezer - 19,2%). Közben a Nagykarácsony (78 ezer - 8,9%) című mozi egyre lejebb vitte az RTL nézettségét, sőt, volt olyan félóra, amikor közel háromszor annyian figyelték, hogy Alex hogyan győzi le a betörőket. 

Vagyis, ismét levonhatjuk azt a következtetést, hogy Kevin - és Alex - ellen bármit is adnak a konkurensek, azok nem tudják felvenni a versenyt.

Szilveszterkor ismét az RTL örülhet

A két ünnep közötti időszak főleg a Farm VIP miatt a TV2 sikerét hozta, gyakorlatilag a 18-49-es korcsoportban a filmekkel alig tudott beleszólni a nézettség alakulásába az RTL. A reality egyébként minden nap tarolt, sőt, a finálé a maga 224 ezer nézőjével a hét második legnézettebb műsora is lett.

A versenybe érdemben csak szombaton tudott beleszólni az RTL. A délutáni Pearl Habour - Égi háború (41 ezer - 6,5%) című film, valamint az esti Híradó (171 ezer - 19,1%) és a Fókusz plusz is simán győzött (140 ezer - 14,9%) a TV2 ellen (Tények: 160 ezer - 17,9%, Jumanji - Vár a dzsungel: 125 ezer - 12,6%). Változás csak az Oscar című film (114 ezer - 11,1%) alatt volt. Ezt követően A nemzet aranyai című filmmel ismét nyert az RTL, nem kis különbséggel (70 ezer - 10,2%).

Az év utolsó napja viszont váratlan eredményeket tartogatott. 

Az RTL már délután már jól szerepelt a Nincs kettő négy nélkül című filmmel (83 ezer - 11,2%), és a lendület az esti Híradó végéig ki is tartott (147 ezer - 17,7%). Ezután - ahogy az már több éve szokás - a TV2 a Tények Plusszal átvette a vezetést (109 ezer - 13%), és egyre nagyobb különbséggel kezdte verni a Különben dühbe jövünk című filmet (87 ezer - 10%).

A TV2 győzelme a Szilveszteri Szerencsekerék alatt is folytatódott (122 ezer - 13,9%), és bár nem sokkal, de végig verte az előbb már említett filmet. A Kasza Tibi által vezetett játéknak egyébként az első szilveszteri adás óta folyamatosan csökkennek az eredményei. Két éve még a műsort 189 ezer fiatal tévéző követte, ami tavaly 165 ezerre csökkent. Így aztán elmondható, a vetélkedő eredményei ismét csökkentek, ami értékelésünkben is rossz kritikát kapott.

szerencsekerek_tv2.jpg

És a helyzet még tovább romlott, ugyanis amint vége lett a játéknak, az RTL visszavette a vezetést az ...és megint dühbe jövünk című filmmel (98 ezer - 11,5%). Közben a Zsákbamacska különkiadásának ismétlése a maga 10,6%-os átlagával elindította a lejtőn a csatornát. Az éjfél előtt kezdődő Zenebutik Szilveszter 6,8%-os eredményt ért el, és volt olyan félóra, amikor kétszer annyian nézték az RTL-t, mint a mulatós műsor sokadik ismétlését. Éjfél után pedig - óriási meglepetésre - tarolt a Mi kis falunk bakiparádéja is, a maga 131 ezer nézőjével (18,2%) nemcsak az év első óráit nyerte fölényesen, hanem az este legnézettebb szórakoztató műsora is lett (Novák Katalin újévi köszöntőjét és két hírműsort leszámítva).

Szilveszterkor a Duna TV is szép eredményeket ért el, a teljes lakosság körében. Itt a legnézettebb műsor Novák Katalin újévi köszöntője volt (18-49: 96 ezer - 9,6%, 4+: 473 ezer - 15,8%), de az este (értékelésünk szerint) egyik legjobb műsora, a Csináljuk a fesztivált sem ment rosszul, bár eredményei jócskán elmaradtak a tavalyi szilveszteri adástól (468 ezer - 15,8%).

dszzs20231105113-2000x1331.jpg

Ezen felül jól szerepelt még szilveszterkor az idősek körében az utolsó Bagi-Nacsa bejelentkezés (218 ezer - 6,9%), az éjfél utáni zenei válogatás (244 ezer - 11,1%) és a Borbás Marcsi szakácskönyve is (241 ezer - 8,5%). 

Az ATV az estén egyetlen műsort sem tudott toplistára tenni, sőt, az egész héten csak egyetlen híradóval tudtak jó nézettséget felmutatni 4+-ban.

Az év utolsó estéjének tanulsága tehát, hogy meglepetésekkel lehet szilveszterkor sikereket elérni. Aki nem rukkol elő valami újjal, hoppon marad. Kíváncsian várjuk, hogy a mostani jó eredmények után idén szilveszterkor is kapunk-e az RTL-től Mi kis falunkat, vagy valamilyen újdonságot.

Hogy így lesz-e, az majd bő 11 hónap múlva kiderül. Addig pedig foglalkozunk tovább az év közben induló műsorokkal és azok nézettségével, hiszen ott is lesznek majd meglepetések, legalábbis reméljük.

A nézettségi adatoknál a líneáris 18-49-es adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön jeleztük.

Fotók: RTL, TV2 Csoport, MTi/Szigetváry Zsolt
Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

karácsony Szilveszter Duna TV TV2 RTL Szerencsekerék Reszkessetek betörők Nézettség Mi kis falunk Csináljuk a fesztivált karácsony2023 szilveszter2023