2024. jan 02.

Ilyennek láttuk a 2023-as szilvesztert

írta: ReklámInvázió
Ilyennek láttuk a 2023-as szilvesztert

Itt van 2024, amit szokás szerint a különböző tévécsatornák is megünnepeltek, javarészt különleges programokkal. Az idei év hozott néhány meglepetést, de több, korábban sikeres műsor nem szerepelt az idei kínálatban. Alább a most, vagy a január 1-jén látott produkciókat értékeljük majd társszerzőinkkel, hogy így mondjunk végleg búcsút az óévnek.new-years-eve-3891889_1920.png

Az idei szilveszter több új műsort tartogatott, mint az egy évvel ezelőtti, így aztán volt mit nézni és értékelni is. Hogy ennek ellenére maradt-e hiányérzete szerzőinknek, az alább kiderül.

RTL

ReklámInvázió (FoA)

Nagy reményeket fűztem az RTL idei szilveszteréhez, hiszen, akárhogy is nézzük, 2015 óta nem volt ilyen hosszú saját gyártású műsor a csatornán. Fókusz most sem volt, kár érte, hiszen most már ötödik éve írjuk és hangsúlyozzuk, hogy mennyire szükség lenne rá.

Így aztán maradt a két veterán Bud Spencer-Terence Hill film, és a hagyományos RTL Híradó extra, amit ezúttal Litkai Gergely és Kovács András Péter írt és vezetett. Az adás egyébként remekül sikerült, bár szerintem a tavalyi egy fokkal jobb volt, egy-egy hírt kissé erőltetettnek találtam.

Éjfélkor idén Bodrogi Gyula mondta a köszöntőt, ez már azért is egy jó pont, mert végre sikerült egy olyan személyt találnia a csatornának, akivel nem arra mennek rá, hogy elszomorítsák az embereket. Ezt azután, hogy Zente édesanyja és egy magyar származású, az ukrán fronton harcoló katona mondta a köszöntőt, nagyon jó pont. (Mondjuk nekem teljesen más elképzeléseim vannak egy újévi köszöntőről, de ez most lényegtelen.)

A Mi kis falunk éjfél utáni ismétlése nagyon jó pont, kár, hogy egyébként egy 2021-es ismétlésről van szó. 

Ha magát a szilvesztert kellene értékelni, akkor a jó híradó és az újévi köszöntő-Mi kis falunk blokk miatt két csillagot tudok adni. Ha viszont idevesszük a január 1-et is, amikor egy sorozatpremier és egy teljesen új Mi kis falunk rész is lement, akkor így az ötből hármast értékelést adok.

ReklámInvázió (Kólinger Zsombor)

Az RTL idén sem erőltette meg magát különösebben - a szokásos Híradó különkiadást és a rendhagyó újévi köszöntőt leszámítva.

A Híradó szórakoztató volt és jól reflektált az év szürreális- és botrányos közéleti eseményeire. Bodrogi Gyula köszöntője bár rövid volt, mégis egész jó gondolatokat tartalmazott. A Mi kis falunk bakiparádé újdonság szilveszterkor, azonban tekintve ismétlés jellegét, valamint éjfél utáni sugárzását, nem sokat nyomott a latba, talán még a Bud Spencer filmeknél is jobb lettek volna szilveszter este.

A Mi kis falunk válogatás miatt 1 helyett 2 csillagot tudok adni a kínálatra.

Szilveszteri műsorok

Az 1 csillagot a Híradóba meghívott dumaszínházas műsorvezetők miatt kapják, meg persze Bodrogi Gyula miatt, akit jó volt nézni az újév első perceiben. A többi produktuma a csatornának mérhetetlenül egyhangú. Ráadásul már a műsorajánlatukban is megjelent a szöveg, hogy "esztrádműsor (...)? Engedjük már el".  Ennél sokkal többet is nyújthattak volna.

Média Klub

Az RTL idén láthatóan többet foglalkozott a szilveszterrel, mint korábban, de ők főleg január 1-re tették programjaikat. 31-én nem maradt el a szokásos Bud Spencer-Terence Hill maraton a csatornán , amelynek egyébként helye van a műsorban, csak nem feltétlenül országos csatornán és főműsoridőben. Az RTL Híradó különkiadása nekem nagyon tetszett, jó ötletnek tartom a Dumaszínházasok behozatalát és a hírek is elég jól voltak megírva.

A különleges Himnusz is nagyon tetszett, hiszen a csatorna ezzel emlékezett meg a 150 éves Budapestre. Az este fénypontja számomra Bodrogi Gyula újévi köszöntője volt, amely össze se hasonlítható Novák Katalin újévi beszédével. Számomra ez az igazi újévi beszéd és végre örülök, hogy az RTL egy igazán tiszteletre méltó embert választott erre a feladatra, nem úgy, mint korábban.

Bár január 1. nem tartozik szilveszterhez, de a csatorna több különlegességgel nyitja az újévet. A legnagyobb piros pont a 40 éves Budapesti fesztiválzenekar koncertjéért kapják, hiszen nagyon rég nem adtak ilyen típusú tartalmat. A délutáni Jóbarátok szilveszteri rész is nagyon jó ötlet, de az esti ...a szomszéd tehene és Mi kis Falunk szilveszteri különkiadása is remek duónak néz ki.

Összességében én hármast adok a csatornának, bízom benne hogy ez a jó tendencia idén tovább folytatódik és talán még jobb is lesz.

TV2

ReklámInvázió (FoA)

Az elmúlt években igencsak odatette magát a TV2 szilveszterre. Két éve adtak egy szuper Szerencsekereket, tavaly a Dáridó 25-tel újítottak a kínálaton, idén viszont maradtak az ismétlések. A Tények Plusz háttértévézéshez jó volt, de én például képtelen voltam végignézni, kicsit hosszúnak találtam. 

Az este legnagyobb csalódása a Szerencsekerék volt. Idén már nem volt zenekar, elmaradtak sztárfellépők, az egész műsor olyan volt, mint egy hagyományos adás, aminek csak a lufik adnak exkluzivitást. Az adásban egyébként három "géniusz", G.w.M, Hódi Pamela és Gáspár Zsolti játszott, akiket szándékosan azért hívtak meg újra, mert a korábbi szereplésük alkalmával elég csúnyán leszerepeltek.

szerencsekerek_tv2.jpg

Ezután két ismétlés, a Zsákbamacska és a Zenebutik Szilveszter került képernyőre, amit külön nem értékelek. 

Összességében úgy gondolom, ez az év inkább egy visszafejlődés volt a TV2 részéről, ezért én nem tudok most hármasnál jobb értékelést adni.

ReklámInvázió (Kólinger Zsombor)

Idén a TV2 sem erőltette meg magát szilveszterre, bár azért akadt néhány műsor, aminek örültem. Ilyen volt a Tények Plusz is, amit az év bulvárpillanataival foglalkozott gyakorlatilag teljes egészében. Szerintem jó ötlet lenne az RTL-nek is hasonlóval próbálkoznia, nem szilveszter előtt, hanem szilveszter napján.

A Szerencsekerék viszont hatalmas csalódás. Finoman szólva sem volt elragadtató az adás, sikerült a legkevésbé szellemileg kvalifikált celebeket elhívni, akik már ráadásul szerepeltek is korábban. Az pedig csak hab a tortán, hogy a műsor előtti következik identben felfedték, ki kerül be a végjátékba. Ilyen formában ezt nem kellene tovább erőltetni.

Az este fennmaradó része annyiból jobb volt, hogy nem két és fél óra tömény Sztárban Sztár leszek! válogatással töltötték ki éjfélig az időt, azonban a Zsákbamacska Sztárban Sztáros adásának ismétlése és a Zenebutik válogatás sem húzta fel a színvonalat.

Egy fokkal jobb volt az RTL-es kínálatánál, ezért én erre 3 csillagot tudok adni.

Szilveszteri műsorok

A Tények Pluszt még háttértévézésnek sem választottam, nem igazán érdekelnek a sztárok botrányai, és egyéb bulvárhírek szilveszter este (sem). A Szerencsekerék is sajnos belesüllyedt a bulvárba ezzel a játékoscsapattal. Kár érte. Utána pedig ismétlés.

Lehet, hogy még a 2 csillagot sem érdemli a csatorna, de azért az RTL-nél egy picit jobb volt.

Média Klub

A legnagyobb csalódást idén a TV2 okozta, ahol a korábbi évek remek kínálata után idén főleg csak ismétlésre fűzték fel az estét. A Tények pluszt alapvetően nem követem, de a szilveszteri adása szerintem nem sikerült rosszul, illett a szilveszteri kínálatba.

A Szerencsekerék viszont hatalmas csalódás volt, már a vendégek se voltak túl meggyőzők számomra, de amikor világossá vált, miért őket választották, változott a véleményem. Ennek ellenére az adás nem volt túl szórakoztató, a korábbi évek hangulata is teljesen megtört, nem volt zenekar, extra fellépő és nagyjából semmi extra a lufikkal megtöltött stúdión kívül. A műsorral nincs bajom, de szerintem a TV2 alaposan kiégette az elmúlt évben azzal, hogy szinte egész évben adta és az csak hab a tortán, hogy az őszi VIP adások is jobban sikerültek a szilveszteri adásnál.

A Zsákbamacska Sztárban sztár különkiadással egyébként nem lenne bajom ha premier lett volna, de így, hogy idén már harmadjára került képernyőre, így különösebben nem tudom értékelni. A Zenebutik szilveszteri kiadása is csak ismétlés volt, így ez sem jelentett sok újdonságot. Az esti film abszolút nem illett a szilveszterhez, a csatorna hosszú évek után éjfél után látványosan el is engedte magát.

Összességében ezt is hármasra értékelem, de nem igazán vagyok elégedett a kínálattal.

Duna TV

ReklámInvázió (FoA)

Idén majdnem teljesen ugyanazt hozta a Duna TV szilveszterkor, mint tavaly. Semmi újdonság, csak Bagi-Nacsa, Önök kérték, Dankó gála és Csináljuk a fesztivált. Egy évig ez még teljesen rendben is lett volna, de másodszor elég unalmas, hogy csak zene és egy minimális kabaré megy a nemzeti főadón szilveszter este.

Az Önök kérték-et és a Dankó Gálát még ezen sorok írásakor nem láttam, Bagi-Nacsából sem túl sokat, csak az utolsó blokkot. Ebben a Csináljuk a fesztivált! zsűrijét parodizálták, ami szerintem inkább bántó lett, mintsem humoros és vicces. De legalább kimaradt a politika a blokkból, ami jó pont.

Az est fénypontja a Csináljuk a fesztivált szilveszteri showja volt, ami önmagában és a háttérben szólva is ugyanolyan jó volt. A versenydalokat jól állították össze, viszont az extra produkciók egyike sem ebben az adásba való, ezeket egy más alkalommal kellett volna elsütni. És elég nevetséges (de nem a jó értelemben), hogy Bagi és Nacsa azzal viccelődtek a paródiában, hogy vajon most melyik Korda-slágert fogják elénekelni a műsorban, ami arra engedett utalni, hogy megint lesz a Reptérhez hasonló "meglepetés", de nem lett. Ez nekem a tavalyi szuperfinálé után hatalmas csalódás.

Három csillagra értékelem az estét, de csak a Csináljuk a fesztivált! miatt, ami szerintem messze az este legjobb produkciója volt.

ReklámInvázió (Kólinger Zsombor)

Az Önök kérték szerintem működőképes a szilveszteri kínálatban, egy ilyen műsornak - bárki bármit mond - helye van a kínálatban. Nem gondolom ugyanezt a Bagi-Nacsa duóról, akik szerintem mára nagyon kiégtek, bőven túl vannak a fénykorukon. Számomra nem volt megnyerők a néhány perces kis morzsák, pláne úgy, hogy tavalyi is hasonló műsorszámokkal álltak elő. 

Ami az este másik két műsorát illeti: a Dankó gálának szerintem január 1-jén sokkal jobb helye lett volna. Így, ebben a sávban az egész műsornak nem láttam értelmét. 

Annak viszont örültem, hogy a Csináljuk a fesztivált! tavalyhoz hasonlóan idén is hozta a szilveszteri jó hangulatot. Bár volt néhány dal, aminek egyáltalán nem itt lett volna a helye, de ez most mellékes. Az éjfél után kezdődő reggelig tartó zenés válogatás is szerintem jó választás volt, levezetésnek megfelelt, aki akarta hallgathatta, de aki nem, az sem maradt le semmiről ismétlés lévén.

Összességében 4 csillagot tudok adni a Duna kínálatára. 

Szilveszteri műsorok

Kissé csalódás, hogy teljesen ugyanolyan a műsorstruktúra, mint tavaly, egyetlen újdonság volt Borbás Marcsi szakácskönyve, de ez túl sokat nekem nem adott hozzá. Hiányoltam nagyon az amúgy is vasárnaponta sugárzott Magyarország, szeretlek!-et is.

A Bagi-Nacsa féle felkonferálás jó ötlet, maradhatna is, de többszöri jelentkezés kéne belőle. A délutáni filmek elé is betehették volna. Illetve, még jobb lett volna, ha nem filmeket adnak akkor sem, hanem valamilyen estére felkészülős, beszélgetős, vidám műsort pl. Hogy volt?

Én erre a kínálatra és a műsorokra hármast adok.

Média Klub

A csatorna sok új dolgot nem hozott szilveszterre, szinte csak a Borbás Marcsi szakácskönyve volt újdonság az elmúlt évhez képest. A Dankó Gála szerintem jó ötlet, szükség van ilyen műsorra is szilveszterkor.

Az este fénypontja abszolút a Csináljuk a fesztivált! volt és még úgy is azt gondolom, hogy ez az este legjobb műsora, hogy nem volt minden tökéletes. A dalválasztások elég jól sikerült, bár azért 1-2 talán kevésbé illett bele a szilveszteri hangulatba. Az extra produkciók szerintem abszolút nem voltak jó választások, ez a karácsonyi részben jobban sikerültek. Sajnálom hogy idén elmaradt a tavaly műsor végi extra Reptér produkció mintájára egy hasonló dolog, így ebben hiányérzetem volt. A hajnali dalválogatással nem volt különösebben bajom, hozta az elmúlt években jellemző színvonalat.

csinaljuk-a-fesztivalt-2022.jpg

A kínálatot négyesre értékelem, de bízom benne idén talán még ennél is jobb kínálatot rak össze a közmédia.

ATV

ReklámInvázió (FoA)

Az ATV műsorát idén nem követtem folyamatosan, csak bele-bele néztem az adott produkciókba. A tavalyi Géniusz szilveszter helyett, ami akkor az este egyik legjobb produkciója volt, idén Heti Naplót kaptunk, ami nekem nagy csalódás.

Az egész műsor néhány emlékezetes riportból és visszaemlékezésből állt, de azt hiszem, ennél azért kicsit jobban odatehették volna magukat a készítők, ha már van szilveszteri adás. A humorfaktor egy az egyben kimaradt az adásból, ami szilveszterkor (szerintem) nem egy elhanyagolandó dolog.

A #Bochkor sikere mindig a vendégeken múlik, most egy kicsit újítottak szilveszterkor, de úgy gondolom, annak ellenére sem volt ez egy rossz adás, hogy konkrétan humorista nem volt a vendégek között. 

Az AradiVarga show-ból ezen sorok írásakor még semmit nem láttam, de az utóbbi évekből kiindulva biztosan nagyon szórakoztató lehetett a műsor.

Összességében én négy csillagot adok, főleg a Heti Napló miatt, ami ebben a formájában nem való egy szilveszteri műsorba. Remélem, idén jobb műsoroknak adja át a helyét.

Szilveszteri műsorok

Tavaly A Géniusz remek indítása volt az estének, ehhez képest a Napló különkiadása számomra kevésbé volt érdekes. Ráadásul ők csináltak már különb szilveszteri kiadást is, 2002-ben. Az est főműsora természetesen a szilveszteri kabarét megbízhatóan nyújtó Aradi-Varga Show volt idén is, bár sajnos kevesebb sztárvendéggel, mint tavaly. A 4 csillagot azért kapja, mert a 2 csillagos TV2-nél azért fényévekkel jobb volt az összeállítás.

A tavalyi jobb volt?

ReklámInvázió (FoA)

A fenti kérdésre határozottan azt válaszolom, igen. 

A Duna TV egy az egyben hozta azt, amit tavaly, ami nem lenne rossz, csak épp a műsorok - legalábbis amit láttam - voltak gyengébbek, a Csináljuk a fesztiváltban igazán lehetett volna egy nagy meglepetésprodukció, ezt sajnálom.

Az RTL esete idén speciális, hiszen ők január 1-re tették a szilveszteri műsort. Jók a programok és örülök is annak, hogy vannak új műsorok, a NőComment azonban borzasztóan hiányzik a kínálatból. Hiába, ha nem volt máshol jó szilveszteri műsor, vagy ha nem tetszett az adott produkció, akkor ott volt a show, ami mindig jó volt: tele zenével, játékkal és beszélgetésekkel. Remélem, az idei év csak egy átmeneti időszak volt, és idén szilveszterkor ismét lesz majd NőComment.

A TV2 nagy csalódás. Idén leamortizálták a Szerencsekereket, kivettek belőle mindent, ami jó volt, és a műsort még a "Szerencsekerék-analfabéták" társasága sem tudta megmenteni. Más újdonság nem volt, ez egy jóval gyengébb kínálat, mint mondjuk tavaly vagy két éve.

Szilveszteri műsorok

Szinte ugyanilyen volt a tavalyi szilveszter, mint a mostani, de mégsem.

Ennél jobb volt.

Még akkor is, ha a NőComment! és A Géniusz idei mellőzését nem számítjuk ide. Szerencsére utóbbiból legalább egy jó paródia született az Aradi-Varga Show szilveszteri kabaréjában.

Ami szerintem még lehetett volna:

  • Dunán: Magyarország, szeretlek! játék, Hogy volt? szilveszteri sztorik, Önök kértékben kabaré top 10, Bagi-Nacsa többszöri jelentkezése, esetleg egy félórás műsor a Rádiókabaré felvételéről, részletekkel.
  • RTL: Activity, Showder Klub, NőComment!, Showder Klub bemutatja, valamint A mi kis falunk szilveszteri része szilveszter napján.
  • TV2: Mutasd a hangod!, Sztárban Sztár paródia
  • Viasat3: a Dumaszínház 20. évfordulós műsor szilveszterkor kellett volna.

Média Klub

A fentebb feltett kérdésre a válasz: igen.

Ugyan az RTL kínálata sokat javult, de például az RTL kettőről nagyon hiányzott a Nőcomment. Ennek hiánya miatt máris sokat esett a színvonal és csak szitkom ismétlésre, valamint random Showder klub válogatásra futotta. Bízom benne ez idén változik.

A TV2, mint kifejtettem korábban, nagy csalódás volt, pedig korábban azért szilveszterkor elég jó kínálatot adtak az RTL el szemben, de idén nagyjából hasonló szintre került vele. A Szerencsekerék teljesen hagyományos adás lett, nem volt benne semmi exkluzív, a sok ismétlésről és a béna film választásról nem is beszélve. Az évváltás is igen gyengére sikerült, egy régi arculat ident és ősrégi himnusz várta a "piacvezető" tv nézőit. Talán idén összeszedik magukat.

A Duna kínálata stagnált, nem volt jobb, de rosszabb se. Ha tartják ezt a szintet, akkor én olyan nagy problémát továbbra se fogok látni a csatorna kínálatában, de azért több újdonságot én is várnék tőlük.

Arról, hogy mennyien nézték a fentebb említett szilveszteri műsorokat, ide kattintva olvashattok.

Fotók, videók: RTL, TV2 Csoport, MTVA

Szólj hozzá

újévi köszöntő ATV Szilveszter Duna TV TV2 RTL Szerencsekerék RTL Híradó Értékelés Kasza Tibor Mi kis falunk Csináljuk a fesztivált szilveszter2023