2023. dec 21.

Hogyan muzsikáltak idén az RTL és a TV2 nagy showműsorai?

írta: FoA
Hogyan muzsikáltak idén az RTL és a TV2 nagy showműsorai?

Az idei őszi szezon megint tartogatott meglepetéseket. Miután egy éve az RTL nézettsége az év legfontosabb időszakában egyik napról a másikra összeomlott, várható volt valamiféle változás a megszokott programok tekintetében. Így is lett, idén például nem volt X-faktor, helyette jött a The Voice, vasárnaponként pedig a Sztárbox. De a TV2 sem hagyta magát, szombatonként a Dancing with the Stars megújított évada, valamint a Sztárban Sztár leszek! volt képernyőn. De vajon melyik program milyen számokat hozott? És melyik programé az idei év legnézettebb hétvégi showjának járó cím? Elemzésünkből kiderül.oszimusorok_2.jpg

Sztárban Sztár leszek!

Mint ahogy arra sokan emlékezhetnek, rendesen megvariálta a szeptemberi hétvégék előre kiadott programjait a TV2, a korábbi évektől eltérően ugyanis idén több mint egy hónapon keresztül szombaton és vasárnap is volt Sztárban Sztár leszek!. A showban ezen kívül nem volt komolyabb változás, ami azzal a lendülettel tért vissza, mint ahogy tavaly elköszönt a képernyőről.

A tehetségkutatóvá alakított showműsor negyedik évada az első heteiben (az első tíz részével) folyamatosan tarolt, és javarészt az összes vetélytársát maga mögé utasította. Így aztán nem is véletlen, hogy ebben az időszakban érte el a show az évad legmagasabb eredményét, az október 1-i show 339 ezer nézőt vonzott a fiatal korosztályból.

347438803_209196312051571_4183222352266521523_n.jpg

Október végétől, miután már csak egy adása volt a műsornak, folyamatos csökkenésnek indultak a Sztárban Sztár leszek! eredményei. A számok ezt követően folyamatosan ingadoztak, hogy jobb, hol rosszabb eredményekkel. Ami viszont beszédes, hogy a 18-49-es korosztályban pont a december 10-i finálé hozta a legrosszabb számokat (206 ezer).

Összesítve, a Tilla által vezetett show így sem zárt rossz eredménnyel, átlagosan 249 ezren figyelték a rekordhosszú évadot. Azt, hogy lesz-e folytatás, nem tudni, ugyanis a TV2 még nem tett bejelentést ez ügyben, és a fináléban a mesterek "búcsúbeszéde" sem azt sugallta, hogy jövő ősszel újra lenne Sztárban Sztár leszek!. 

The Voice

Az idei év elején bombaként robbant a hír, hogy a tervekkel ellenben nem lesz X-faktor, helyette jön a 2012-ben már a TV2-n bemutatkozó The Voice. A műsort nagy várakozások előzték meg, a show azonban nem tudta hozni az X szintjét nézettségben. 

Sőt, gyakorlatilag ahelyett, hogy feltámasztotta volna az RTL nézettségét, inkább bedöntötte azt. A műsort ugyanis átlagosan 186 ezer fiatal néző figyelte. Ez tehát azt jelenti, hogy a talent showt átlagosan 60 ezerrel figyelték kevesebben, mint a TV2-es ellenfelet. Talán az sem titok, hogy a The Voice egyetlen alkalommal sem tudott győzedelmeskedni a konkurens showk ellen.

szg_20230618_069.jpeg

További érdekesség, hogy a műsor által elért legjobb eredmény 240 ezer volt, ami egy közepes eredménynek tekinthető. A legkevesebben - 127 ezren - azon az estén figyelték a műsort, amikor a konkurens csatornán elindult a Dancing with the Stars új évada. 

Még mielőtt azonban a táncos műsor nézettségével foglalkoznánk, érdemes felidézni Verebély Marcell, a Voice kreatív producerének nemrég tett kijelentését. Az esetleges folytatás kapcsán úgy fogalmazott, "biztosra nem akarok semmit ígérni, de nagyon meglepődnék, ha nem lenne. Amit a The Voice tud és ami miatt a világon mindenhol szeretik, azt sikerült itthon is megcsinálni, ezért azt gondolom, hogy fogunk még találkozni ezzel a formátummal."

Hogy mikor és hol kerülhet sor erre a fenti nézettség adatok alapján, nem tudjuk.

Dancing with the Stars - Mindenki táncol

És akkor most essen szó a Dancing nézettségéről, amit még az indulás előtt rendesen kikezdett a bulvársajtó. Például azzal,

  • hogy Bereczki Zoltán nem lesz benne az új évadban, mert nem szóltak neki időben
  • hogy a műsor szereplője lesz Krausz Gábor, aki még nyáron mutatta be az év legnagyobb fricskáját volt (?) feleségével együtt
  • és hogy feltűnik a showban Marics Peti és T. Danny is.

Na, de ez az eredmények szempontjából nem releváns, nézzük az adatokat.

A negyedik szériát átlagosan 214 ezren figyelték, ami a korábbi eredményekhez képest javulás, sőt, gyakorlatilag 1-2 kivételt leszámítva végig stabil nézőszámokat produkált a szombat esti celebtánc. Kiugróan jó eredményt csak a finálé esetében találunk, amikor is 280 ezer fiatal nézte, ki kerül ki a három férfi harcából győztesként.
dwtshuns1e1-7_1.pngAz új évadra a zsűri létszáma is csökkent. (Fotó: TV2 Csoport)

Hozzátenném, hogy az új évad a nagyobb sikert a jó casting mellett annak is köszönheti, hogy ellenfele, a The Voice végig gyenge számokat produkált. Ennek ellenére sok esetben volt példa arra, hogy egy-egy Dancinget csak alig néhányan néztek többen, mint az RTL-es tehetségkutatást.

Fontos megjegyezni, hogy még az eredmények után is kérdéses a folytatás, a TV2 ugyanis - úgy, mint a Sztárban Sztár esetében is - még nem jelentette be semmit az őszre vonatkozóan. Így aztán kíváncsian várjuk, 2024-ben jön-e a zsinórban ötödik Dancing with the Stars.

És végül nézzük az év legnagyobb tévés meglepetését, ami gyakorlatilag kiütötte konkurenseit - most inkább a nézettség tekintetében.

Sztárbox

A Sztárbox hét adását átlagosan 308 ezer fiatal követte végig, ami óriási számnak számít. A legtöbben egyébként azt az adást nézték, amiben Istenes Bence és Ifj. Schobert Norbert csapott össze, erről akkoriban mi is hírt adtunk. A legkevesebben pedig az első adást figyelték, akkor 317 ezren ültek le megnézni a bokszmeccseket.

_34a8097.JPG

A nézettségen túl a Sztárbox sikere azért is jelentős, mert egyrészt beszédtémát adott az embereknek, többen pedig egyes elmondások szerint többen be is iratkoztak boxolni. És az már csak mellékes, hogy az RTL ennek a műsornak köszönhetően tartósan verni tudta a konkurens csatornát és annak zászlóshajóját is. Így aztán nem meglepő, hogy a felsorolt és elemzett közül egyedülikét ez a műsor kap jelen állás szerint biztosan folytatást.

Melyik műsor az év legnézettebb műsora?

Az ismertetett adatok szerint az idei ősz legrosszabb eredményeit elért nagyszabású show a The Voice lett. Ezt követi a Dancing with the Stars. A dobogó második fokára ezúttal a Sztárban Sztár leszek! ért fel,

míg az abszolút győztes a Sztárbox lett.

Vagyis, Tilla minden bizonnyal nem mondott igazat akkor, amikor a TV2-es tehetségkutató fináléjában azt a kijelentést tette, hogy a Sztárban sztár leszek! lett az idei év legnézettebb műsora. 

De ha már itt tartunk, érdemes egy szempillantást vetni a 2023-as év tíz legjobb eredményt elért műsorait tartalmazó listára is.

Az első helyen ezúttal egy TV2-es műsor, a Zsákbamacska március 12-i adása áll, ami 460 ezer nézőt ültetett a képernyők elé a 18-49-es korosztályból. A második helytől a hatodikig a Sztárbox egy-egy adása szerepel, a hetedik helyen ismét egy Zsákbamacska adás áll, ezt megint csak a Sztárbox követi. A kilencedik helyen a Sztárban Sztár leszek! idei legnézettebb epizódja szerepel. A lista tizedik helyén alig pár nappal az év vége előtt a magyar-litván EB-selejtező áll. 

Valószínűleg ezen a listán már az idei esztendőben nem lesz változás. Amennyiben mégis, azt az idei évből még hátralévő két nézettségi elemzésünkben közöltjük majd. 

És hogy mit hoz majd a jövő? Egyelőre még képlékeny. Az biztos, hogy az RTL-re érkezik a Szomszéd tehene, az Ugrás című vetélkedő, az Álommeló új évada, valamint az X-faktor és a Sztárbox is. De azon sem lennénk meglepődve, ha nem térne vissza a képernyőre az Árulók - Gyilkosság a kastélyban és a Nyerő páros. A TV2-n pedig jön a Kísértés és a Next Topmodell Hungary, és ha minden igaz, elindul majd a TV2 Klub is. 

Szóval, ami biztos, 2024-ben sem fogunk unatkozni.

Fotó: RTL Sajtóklub, TV2 Csoport

Szólj hozzá

2023 RTL The Voice Nézettség Tilla Istenes Bence Krausz Gábor Dancing with the Stars Sztárban sztár leszek T. Danny Sztárbox őszi szezon 2023 Marics Peti Őszi tévés szezon 2023 Showműsorok