2023. jún 03.

2024-től az RTL közvetítheti a Bajnokok Ligáját, az MTVA berágott

írta: ReklámInvázió
2024-től az RTL közvetítheti a Bajnokok Ligáját, az MTVA berágott

Csütörtök este a Media1 számolt be elsőként arról, hogy az RTL egy merész trükkel "ellopta" az MTVA elől az UEFA Bajnokok Ligája "A" kategóriás csomagját, így 2024-től a közszolgálati tévé könnyen kimaradhat az európai foci legjelentősebb ligájából, három évre biztosan. A döntés nemcsak azért váratlan, mert ezzel a közmédia hosszú idő érezheti úgy, hoppon maradt, hanem azért is, mert pont az az RTL döntött a BL-jogok megszerezése mellett, aminek programigazgatója fél évvel ezelőtt még azt mondta, nincs az a pénz, ami megtérülhetne egy sportesemény közvetítéséből.

07.jpg

Gyakorlatilag a semmiből robbant a hír nem egész két nappal ezelőtt, hogy az RTL megkaparinthatta az európai fociligák legjelentősebb darabját, azaz 2024 szeptemberétől ők közvetíthetik majd a Bajnokok Ligáját (ami egyébként 2024 őszétől több szereplős lesz, ami egyenlő azzal, hogy az általában kéthetente rendezett meccsek gyakrabban, akár hetente is képernyőre kerülhetnek). 

A hírről elsőként beszámoló Media1 több, neve elhallgatását kérő informátortól úgy értesült, az RTL olyan magas összeget kínált fel a ligáért, amire az MTVA egész egyszerűen nem volt felkészülve. Az évente 130 milliárd forintnyi, adófizetői pénzből működő állami médiaholding pedig egyáltalán nem remélte, hogy lesz olyan piaci szereplő, aki az általuk felkínált, gigantikus ajánlatot még felül tudja majd licitálni

A szakportál cikkéből az is kiderült, egyes források szerint az RTL-nek azért volt szüksége a jogokra, hogy visszaszerezze a TV2-től a piacvezetőséget, amit tavaly októberben elveszített. Ez azonban már csak azért is tűnik teljesen értelmetlen döntésnek, mert a közvetítési jogok 2024-től élnének, vagyis aligha segítene a sportesemények közvetítése idén a főcsatorna nézettségének javításában.

Létezik azonban egy másik forgatókönyv is, miszerint a teljesen állami tulajdonba került Vodafone miatt döntött a társaság a jogok megvásárlásra mellett, mert így jobb pozícióban tárgyalhat majd az RTL a későbbi csatornakiosztások során. A lap megjegyezte, a médiavállalat úgy spekuklálhatott, a BL-jogok miatt nem meri majd megtenni a Vodafone, hogy kiveszi a csatornakiosztásból a nem kormánypárti RTL-t.

Vissza a jelenbe?

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, 2023-ban jelentős változásokon megy keresztül az évekig szinte alig változó programkínálat az RTL-nél. Az újrapozícionálás egyik fontos eleme volt a vetélkedők visszatérése - amiről hamarosan egy újabb írás jelenik meg a ReklámInvázión - amit most a sportjogok "visszaszerzésével" folytatnak. 

Sokan emlékezhetnek, de a kétezres évek elején egyáltalán nem volt nagy szám, ha sporteseményt, vagy egy-egy új vetélkedőt láthattunk az RTL-en. A csatorna az őskoról, vagyis 1997-től kezdve adta Kovács Kokó István profi boxmeccseit, a 2002-től tíz éven keresztül sugárzott Forma1-ről nem is beszélve. 

Focit is évekig közvetített a csatorna, a kétezres évek első felében több NB I-es meccset is közvetített az RTL klub, arról nem is beszélve, hogy 2006-ban - a mai napig először és utoljára - elhalászták az akkor folyamatos anyagi gondokkal küzködő Magyar Televíziótól a németországi Foci VB közvetítési jogait is. (Csak zárójelben, az RTL 2010-ben is pályázott a közvetítési jogokra, de azt végül már az MTV vitte.)

Ekkoriban egyébként igazi legendák dolgoztak a csatorna sportműsoránál, a Sport Klubnál. A csapat tagja volt többek között Szujó Zoltán, Héder Barna, Palik László, Világi Péter, Gyulai Balázs, Czollner Gyula és Lederer Ákos, azonban miután a csatorna elvesztette a Forma1 közvetítési jogait, a sportszerkesztőség elkezdett bomlani, 2014-től pedig már a különböző sportközvetítések is elmaradtak, ami egyet jelentett a Sport Klub végével.

Sportjogokat egyébként a mai napig birtokol az RTL, ők közvetíthetik az UEFA Európa Liga és Konferencia Liga egy-egy meccsét, ezt azonban a kábelportfóliójuk egyik legalacsonyabb lefedettségű, és legkevésbé nézett csatornáján, az RTL HÁRMON sugározzák (illetve a fizetős RTL+-on). (Csak zárójelben, a német RTL-en az Európa Liga meccseket a főcsatornán adják, mondjuk ennek az is oka lehet, hogy ebben a ligában lényegesen több német futballcsapat játszik, mint magyar.) 

Úgy tűnik, hogy ha tényleg az RTL-en lesznek a BL-közvetítések, muszáj lesz egy új sportszerkesztőséget felépíteni, hiszen jelenleg a csatornán a Sport TV kommentátorait (és Gundel-Takács Gábort) hallhatják a nézők a meccsek alatt. Hozzátenném, hogy a másik befutó a BL-közvetítésekre az előbb említett sportcsatorna lett, így aztán igazán érdekes lenne, ha a konkurens tévé egyik arca vezetné, vagy kommentálná az RTL-es meccset. Persze ez még a jövő zenéje.

Nem éri meg sporteseményekre költeni

"Nagyon megváltozott Magyarországon a sporttelevíziózás piaca, ahova nagyon jelentős szereplőként belépett az állami média, ráadásul törvénnyel is biztosítják, hogy sok mindennek ott kell lennie. De az állami költségvetéssel szemben egyébként sem szeretnénk nemzetközi versenytárgyalásokon részt venni, a sport pedig korábban sem az a kategória volt, ami egy kereskedelmi televíziónak kereskedelmi szempontból megérte volna." - mondta tavaly december végén Kolosi Péter az RTL Magyarország programigazgató-vezérigazgató-helyettese az Indexnek, amikor arról volt szó, miért nem lesz több sport az RTL-nél.

Ez pedig a fentiek tükrében igencsak furcsa kijelentésnek tűnik, amit az igencsak feldúlt MTVA sem hagyott szó nélkül, pénteken meglehetősen sértődékeny közleményt juttattak el az MTI-hez, amit változtatás nélkül közlünk alább.

Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

Az Országgyűlés jóvoltából - Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon - a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára. "A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták. Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került" - olvasható a közleményben.

"A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani."

Természetesen a nemzeti labdarúgó válogatott összes mérkőzése továbbra is az ingyenesen elérhető legnézettebb és legkedveltebb magyar sportcsatornán, az M4 Sporton lesz látható - írták.

Fontos azonban leszögezni, hogy az RTL egyetlen újságírói megkeresésre sem reagált, így azt továbbra is csak sejteni lehet, hogy 2024-től az övék lesz a megújuló BL közvetítési joga. Így azt sem tudjuk, pontosan mire is alapozza a "magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó" MTVA azt a kijelentését, miszerint az RTL nem hajlandó ingyenesen sugározni a BL-meccseket 2024-től.

Sejtésünk persze van. Ahogy azt már fent is említettük, az Európa Liga és Európa Konferencia Liga mérkőzéseinek egy része nem tévében, hanem az RTL streaming platformján, az RTL+-on látható, ami finoman szólva is kimeríti az ingyenes kategóriát. Azt azonban, hogy mire alapozza a közmédia a fenti kijelentéseit, főleg azt, hogy az RTL a streaming platformon szeretné adni a világ legnívósabb futballklubjainak meccseit,  azt továbbra sem tudjuk.

Mindenesetre igencsak nagy vállalás, hogy újra kertévé adja majd a BL-t, ami a nézettségi verseny alakulását is nagyban befolyásolhatja. Hogy merre billeg majd a mutató, az viszont még a jövő zenéje. Mi mindenesetre követjük az eseményeket, és igyekszünk beszámolni a részletekről.

Fotó és videók: RTL Magyarország

Szólj hozzá

BL MTVA RTL Bajnokok Ligája M4 Sport Sport Klub