2023. már 19.

A táncos műsor, ahol mindenki lázba jön? - A Szombat esti láz története

írta: FoA
A táncos műsor, ahol mindenki lázba jön? - A Szombat esti láz története

Elfeledett tévéműsorok 8.

Rövid kihagyás után újra jelentkezik az elfeledett tévéműsorokkal folytatódó rovatunk, melyben ezúttal egy kakukktojással, az RTL klub történetének egyik legsikeresebb showműsorával foglalkozunk majd. A "zenés-táncos showműsor" történetét a TOVÁBB gomb után idézzük majd fel, melyben azt is eláruljuk, miért nem lesz soha többé Szombat esti láz az RTL képernyőjén.

scs_6727.jpg

De ahogy szokás, kezdjük az elején, 2005 végén.

Nagy változások történnek az RTL-nél. A Fehérvári útról a csatorna áttette a székhelyét a (még egy ideig használt) Nagytétényi útra, a Campona mellé, ahol egy épületben készült a csatorna összes akkori fontos műsora. Így költözött például az Esti Showder, a Legyen Ön is Milliomos és a Barátok közt is. A költözések mellett volt egy másik fontos változás is: arculatilag teljesen megújult az RTL. (Erről korábban itt írtunk részletesebben.)

2006 a nagy újdonságok korszaka volt az RTL klub háza táján. Készült a negyedik ValóVilág (amiből nem lett semmi, erről néhány hét múlva részletesebben is írunk majd), elindult a mai Cápák között elődjének nevezett (és egyébként szintén lopott másolt) Ecopoly, és persze ekkortájt kezdődtek a csatorna vadiúj showműsorának, a Szombat esti láznak az előkészületei is.

És itt most térjünk is rá "zenés-táncos showműsorra". 

Az új székházban kialakítottak egy olyan stúdiót is, ahol a tervek szerint az RTL a saját gyártású szuperprodukcióit készíti majd (itt készülnek ma is az RTL nagyszabású műsorai, így például az X-faktor és az Álarcos Énekes vagy korábban a Csillag Születik és a Hungary's Got Talent). Itt készült a Szombat esti láz is, melynek előkészületei az Origo és az Index korabeli írásai szerint egészen meglepő módon akkor kezdődtek, amikor konkurens TV2 bejelentette: 2006 őszén pihen a Megasztár, helyére pedig jön a tehetséges civilek tánctudására épülő Megatánc (az itt feltűnt tehetségek egyébként javarészt eltűntek a műsor után a képernyőről, többségüket csak akkor vette elő a TV2, amikor 2020-ban a Dancing with the Starshoz kerestek profi táncosokat).

"A műsor nem licenc, hanem saját fejlesztés, de nagyon sok hasonló műsor készül a világban, mivel jelenleg a táncműsorok, táncos vetélkedők nagyon népszerűek a televíziós piacon" - mondta 2006-ban az Indexnek Kolosi Péter RTL-programigazgató. 

Ez azonban nem igaz.

A két lap akkoriban ugyanis arról írt, hogy az RTL akkor kezdte el a Szombat Esti láz előkészületeit, amikor a TV2 bejelentette, készül a Megatánc - legalábbis Lóránt Gergely, a TV2 akkori pr- és marketingvezetője erről beszélt nekik. 

Na de vissza a Szombat Esti Lázhoz, ami ha nem is szó szerint, de bűnben fogant. A műsor ugyanis csak egy "merítés" volt a külföldön már akkoriban is nagy sikernek örvendő Dancing with the Stars című showból.

Ennek ellenére több elemet egész egyszerűen átemelt a csatorna. Még a díszlet és a főcím is kísértetiesen hasonlított (ezt egyébként a Wikipedia szerint Delhusa Gjon szerezte, a hasonlóság mégis kísérteties) az eredeti változathoz, melynek jogait az RTL műsorgyártója, az IKO birtokolta.

A show aztán végül 2006. április 23-án rajtolt, nyolc hírességgel (akiknek a nevét most nem részletezzük, ha valaki mindenáron kíváncsi rá, nézze meg itt) és profi táncpartnereikkel. Mondom ezt annak, akik az elmúlt 18 évben egy üregben élte volna az életét. 

A showt - az akkoriban drogproblémái miatt a címlapokon pózoló - Stohl András egykori VV-s és Reggelis házigazda, valamint Kapócs Zsóka vezette. 

Nem nézik, de mégis?

A nagyjából egy hónapig tartó show átlagosan kétmillió embert ültetett le a képernyők elé, ami egyrészt azért tűnik óriásinak, mert:

  • ahogy egyre világosabb van, egyre inkább tűnnek el a nézők.
  • a két, korábban már idézett lap szerint az addig Magyarországon bemutatott táncos műsorok mind-mind megbuktak.

Ennek ellenére a Szombat esti láz földbe döngölte összes ellenfelét. Sőt, állítólag a műsor hatására megnőtt a tánciskolába járók száma is, ezt persze igazolni nehezen tudjuk.

A showt ahogy már fent említettem, az IKO gyártotta, főszerkesztője Schiwert-Takács László, kreatív producere Losonczi László volt. Ennél azonban érdekesebb, hogy a szerkesztők között találkozunk Ördög Nóra nevével is, aki ekkoriban még a háttérben dolgozott (mondjuk jobb híján nem nagyon volt ekkoriban sok RTL-es feladata, a csatorna ugyanis ekkoriban szántotta be a stúdióbeszélgetésekkel tarkított Kölyökklubot, aminek Nóri volt a műsorvezetője).

Nem terveztek folytatást

A nyári uborkaszezon után aztán az RTL úgy döntött, picit feljebb hajtja az ősszel egyébként jellemző tartaléklángot, és elkészítik a Szombat esti láz második felvonását. Viszont, előre leszögezték:

NEM LESZ TÖBB ÉVAD.

Hogy miért érezték szükségességét az RTL vezetői, hogy egy gigameganézettséggel futó showt kinyírjanak, a mai napig nem tudjuk. Az elhatározást egyébként a csatorna annyira komolyan gondolta, hogy be is jelentették, 2006 karácsonya előtt egy ünnepi show keretében le fogják zárni a táncikálást.

scs_6729.jpg

A második évad nemcsak az értelmezhetetlen lezárás miatt volt érdekes, hanem azért is, mert az utolsó pillanatban meggondolta magát az RTL vezetősége akik dobták Kapócs Zsókát. Állítólag azért, mert az akkoriban a Danubius rádió reggeli műsorát (is) vezető színésznő közölte, ő utálja a melegeket, mire az RTL berágott, és idő előtt eltávolította a showból.

A helyére az utolsó pillanatban a fent már emlegetett Ördög Nóra került, aki a műsorvezetés mellett szerkesztette is a műsort, bár ez a mi szempontunkból már nem annyira érdekes.

Visszatér a show

A 2006-os évad után aztán tényleg úgy tűnt, nem lesz új felvonás. Aztán mégis lett. 2008-ban, néhány apróbb változtatással Például azzal, hogy Stohl András helyett Bereczki Zoltán volt a féri műsorvezető. (Az ő teljesítményéről megoszlanak a vélemények, a színész például később elmondta, nagyon izgult, épp ezért érezte, nem tudja jól vezetni a showt.)

A harmadik szezon egyébként nem tudta megismételni a második évad hárommilliós nézettségét, ennek ellenére a visszahozott Megasztárt simán leverte szombat esténként (ez volt egyébként az első szeg a Megasztár koporsójába, amit eltemetni teljesen csak négy évvel később sikerült).

A számok tehát nem indokolták a kaszát, mégis úgy tűnt, az új messiás, az X-faktor 2010-es indulása után az RTL klub végleg felhagyott a táncos showműsorok készítsével. Épp ezért volt óriási dolog, hogy 2012 májusában kiderült, jön vissza a Szombat esti láz, ezúttal viszont az RTL II-re.

A show ide teljesen megújulva tért vissza, Lilu és Csonka András műsorvezetésével, 10% körüli nézettséggel, ami egy alacsony lefedettségű KÁBELCSATORNÁN nagy nézettségnek számított. 

Úgy tudjuk azonban, a műsor ennek ellenére nem szerepelt az RTL hosszú távú tervei között. A műsor jó nézettsége csak akkor jött kapóra, amikor kiderült, mégsem készül el a Csillag Születik 2014 tavaszára tervezett etapja, ami helyett jön a teljesen megújult Szombat esti láz.

Ez azonban már nem túlságosan nyerte el a nézők tetszését, sőt, kifejezetten gyenge nézettséggel futott a házaspárokat felvonultató, felvételről sugárzott show. Magyarul:

lefejezték a műsort, gyakorlatilag mindent kiszedtek a versenyből, ami értelmet adott az egésznek.

Az RTL pedig a finoman is csak "elbaszottként" jellemezthető showt nem erőltette tovább, amivel véget ért a "zenés-táncos show története". Majdnem.

A Dancing with the Stars

2020-ban ugyanis a TV2 megvásárolta a Dancing with the Stars című formátumot, ami az indulása óta folyamatosan növeli közönségarányát, mondjuk ez még így is elég alacsonynak nevezhető. A showt egyébként a fent már említett Losonczi László jegyezte kreatív producerként egészen 2022-es távozásáig.

A Dancing with the Starsban egyébként több olyan híreség is feltűnt, akik korábban az Szombat esti lázban is szerepeltek. Például

  • Ördög Nóra egykori SZEL-es szerkesztő, műsorvezető
  • Bereczki Zoltán egykori SZEL-es műsorvezető
  • Molnár Andrea, aki 2008 és 2014 között három évadban táncoltatott meg hírességeket profiként
  • Stohl András, talán nem is kell mondanom, miért
  • és Lékai-Kiss Ramóna is, aki a 2008-as évadban táncolt

Mellettük olyan profi táncosok is megfordultak a Dancing with the Starsban, akik korábban a süllyesztőből előszedett Megatáncban is feltűntek. Például a zsűriben sokáig helyet foglaló Kováts Gergely Csanád (aki meg is nyerte anno a műsort) és Baranya Dávid is, aki szintén ebből a műsorból indult.

De miért nem lehet többet Szombat esti láz?

Ahogy fentebb már említettük, a Szombat esti láz (és a Csillag Születik) jogait is az IKO Műsorgyártó birtokolta, különböző praktikai okok miatt. A show története akkor zárult le véglegesen, amikor kiderült, Dirk Gerkens távozásával együtt a műsorgyártó is búcsúzik az RTL-től, vele együtt a két show jogai is. Erre csak rásegített az a tény is, mely szerint a TV2 megvette a táncosműsor eredeti verzióját, amivel gyakorlatilag esélytelenné vált egy RTL-es Szombat esti láz.

Új évadra egyébként korábban nem volt meg a csatorna szándéka sem, 2017-ben Kolosi Péter a SorozatWikinek adott interjújában azt mondta, sem a Hungary's Got Talent, sem pedig a Szombat esti láz nem tér vissza a képernyőre. Náluk legalábbis biztosan.

Fotók és videók: RTL, TV2 Csoport

Szólj hozzá

RTL Szombat esti láz RTL klub Megatánc Dancing with the Stars Elfeledett tévéműsorok