2020. máj 02.

Mit néztünk régen? - 15. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 15. rész

Indul a Jóban Rosszban, gyenge próbálkozások mindkét csatornán

Múlt heti cikkünkben rendhagyó módon egy teljes év tévés műsorait idéztük fel. 2004-es visszatekintésünkben volt szó a Megasztárról, és annak már ősszel elinduló második évadáról, arról, hogy milyen új reggeli műsorral próbálkozott be a TV2(ami mellesleg a mai napig is képernyőn van), és szót ejtettünk az addigi legsikeresebb Való Világ évadról is, amely egy darabig az utolsó is volt. Ma újra egy teljes év műsorait fogjuk átnézni. Egyenként megvizsgáljuk 2005 nagyobb tévés műsorait, és írunk azokról a fontos történésekről is, amelyek valamiért meghatározóak voltak a csatorna történetében. A TOVÁBB gombra kattintva tehát kezdődik az időutazás 2005-be. 

13901851_10206611827764332_1291008986_o.jpg

Kezdjük is rögtön a visszaemlékezésünket az év legnagyobb televíziós meglepetésével. Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy sejtelmes spotok jelentek meg a TV2-n, ami egy új műsort reklámozott. Januárra kiderült, hogy a TV2 az addigi legnagyobb vállalkozásába vágta a fejszéjét, ugyanis egy napi sorozatot indítanak januárban. Végül aztán 2005. január 23-án, vasárnap este elindult a sorozat, vagyis a Jóban Rosszban. A széria főbb cselekményei egy magánkórházban, egy kitalált kisvárosban, Csillagúton játszódnak. Az alapsztori szerint egy évek óta üresen álló kastély miatt érkezett haza Amerikából egy orvos testvérpár Pongrácz Péter, és Pongrácz Réka, hogy az épületet magánkórházzá alakítsa át. Mindez két évvel a sorozat indulása előtt történt. A bevezető részben pedig épp egy forrást adtak volna át, amit a helyi rosszfiú, Várnagy Előd kisebb akciója tette tönkre. A többi alább, a bevezető részben:

Az alapszínészek többnyire addig ismeretlen színészek voltak, de akadt ellenpélda is például Vándor Éva, vagy később az RTL-es Gálvölgyi showtól átcsábított Gesztesi Károly személyében. A széria alapszereplői: Gazdag Tibor (Dr. Pongrácz Péter), Létay Dóra (Dr. Pongrácz Réka), Kerekes Viktória (Ekler Laura), Sághy Tamás (Vidovszky Nándor), Vándor Éva (Nemes Lenke), Szorcsik Viktória (Bóta Judit), Mészáros Kitty (1. Pongrácz Barbara), Damu Roland (Várnagy Előd), Előd Álmos (Nemes Dávid), Nemes Viktor (Jánosi Dávid), Nemes Viola (Firdel Fruzsina), Dr. Zólyom Iván (Lengyel Tamás), Brózik Klára (Káldor Margit), Siménfalvy Ágota (Dr. Székács Irén). A kezdőcsapatból már csak mindössze négyen vannak benne a szériában, az először csak mellékszereplő Gyöngyi, vagyis Madár Vera, a fent említett Péter, vagyis Gazdag Tibor, Viktor, vagyis Dr. Nemes Viktor, és a szintén csak mellékszereplőként kezdő Roland, vagyis Suhajda Dániel

A sorozat pedig hihetetlen módon hamar népszerű lett, Csillagkút lakói később fénykorukban többször legyőzték az addig verhetetlennek hitt Barátok köztöt is. Azóta jócskán veszített népszerűségéből a széria, ami egyébként minden hétköznap premier részekkel fut a Super TV2-n.

2005 tavaszán finálézott a Megasztár második szériája, melyet Molnár Ferenc Caramel nyert meg, de nemcsak ő az egyetlen, aki azóta is meghatározza a magyar zeneipart. Tóth Vera testvére, Tóth Gabi végül a tabella harmadik helyén végzett. Természetesen nem volt megállás, a készítők a nagyszabású finálé után bejelentették, hogy 2005 őszén folytatódik a Megasztár.

Most pedig térjünk át az RTL klub 2005-ös tavaszi műsoraira. 

Miközben sokan azon agyaltak, hogy vajon ki is a "csirkés fiú", rejtélyes reklámok jelentek meg egy Arany Csirke nevezetű díjátadóról szintén a csirkés fiú közreműködésével:

A díjátadót nagyszabású keretek között élő közvetítéssel 2005. március 31.-én rendezték meg Fábry Sándor, Timkó Eszter és Balázsy Panna vezetésével. A magyar film ünnepének szánt díjátadót a Budapest Kongresszusi központban rendezték meg, ahova a szakma színe-javát meghívták, akik nem túlságosan lelkesedtek az egész ünnepségért (emiatt Fábry Sándor rá is szólt a meghívott vendégekre finoman, ezt alább 38:05-től meg lehet tekinteni). 

Fábry a tőle megszokott módon vezette a showt, Timkó Esztert pedig talán az első élő adásán bakikat halmozó Kiss Ramónához tudnám hasonlítani, Balázsy Panna pedig talán az értelmiséget képviselő figuraként végezte normálisan a munkáját. Az első (és egyben utolsó) díjátadón két kategóriában osztották ki a díjat. A legjobb színész kategóriában Csányi Sándor, Szabó Győző, Koltai Róbert, Gáspár Sándor, és Rudolf Péter szállt harcba, közülük a díjjal együtt járó 3 millió forintos nyereményt Koltai Róbert kapta, a legjobb film kategóriában az Üvegtigris, a Valami Amerika, a Kontroll, a Magyar Vándor, és a Miniszter félrelép volt jelölve, végül pedig a díjjal együtt járó 50 millió forintos díjat a Kontroll készítői kapták.

Azt tegyük egyébként hozzá, hogy csak az 1997-ben, vagy azután bemutatott filmek versengtek a díjért, amit egy nagy létszámú anoním zsűri, és a nézők szavazata alapján osztottak ki. Az este nézettsége szárnyalt, de valószínűleg sem a készítők, sem a filmesek nem lelkesedtek azért, hogy ebből a díjátadóból rendszer legyen. 

De nemcsak ez volt az egyetlen komoly félrenyúlás az RTL klubon tavasszal. Hajós András egy talent showban bizonyíthatott, a Benne leszek a TV-ben! című inkább rémes, mint jónak nevezhető műsorban. A lényeg, hogy a három tagú zsűri (Lilu, Komár László(!), és Bartha Bandika) lát egy többnyire értelmezhetetlen produkciót, aztán eldönti, hogy van-e helye annak a döntőben, avagy nem. A videó alapján döntse el mindenki, hogy hova teszi saját magában ezt a műsort...

Mindenkit megnyugtatok, ezek után már csak ennél minőségibb műsorok jönnek. 2005 februárjában indult el a TV2-től átcsábított Gáspár Győző és családjának realityje, a Győzike show, ami egyértelműen minőségibb műsor az előbbinél. 

A Győzike show ötlete először a TV2-nél merült fel, ám a 2003-2004-es Megasztár harmadik helyezettje, Gáspár László kirúgatta onnan unokatestvérét, mikor kiderült, hogy őt is szerződtette a TV2. Miután Győzit kirúgták a Róna utcából, Kolosi Péter azonnal munkát ajánlott a showman-rappernek, a folytatás pedig magától értetődő. 

Aztán a Győzike show hétfő esténként az RTL zászlóshajója lett. A realityt majdnem 2 millióan követték hétről hétre, hogy együtt sírjanak, vagy épp nevessenek a Gáspár család életén.

unnamed.jpg

Egy izgalmas reality is indult, a Rettegés foka címmel. Ennek lényege, hogy civil (és nem civil) emberek félelmüket legyőzve isznak meg undorító folyadékokat, lebegnek egy "mérleghintán" Buanos Aires felett úgy, hogy közben zászlókat kell leszedniük, vagy éppen patkányok közé kellett feküdni. Ebben a játékban szerepelt egyébként először játékosként Sebestyén Balázs is, de megmutatta bátorságát Győzike, Csonka András, de még Sthol András is.

Nyáron pedig egy formabontó műsor is indult szombatonként. A világ 7 csodájában sztárok vetélkedtek két csapatban egymással, a világ különböző helyein. "Sztárokat viszünk külföldre, majd különböző szép helyszíneken két csapat küzd egymással, az ismeretlennel, a személyek önmagukkal. A vetélkedés során a legaktívabbak, a legjobbak utazhatnak majd a hetedik útra, ami talán Srí Lanka lesz, de mindenképp egy Európán kívüli, egzotikus hely. Hozzátenném, hogy ez nem olyan, mint A rettegés foka, itt nincsenek borzalmak." - mondta akkor az Origonak Vörös Tamás, a műsor főszerkesztője. A túlélőshowban többek közt olyan sztárok versenyeztek egymással, mint Sebestyén Balázs, Jáksó László, Garami Gábor, Janicsák István, Kaszás Géza, Csonka András, és Ördög Nóra.

Most pedig térjünk át a TV2 őszére, amelynek a Megasztáron kívül a másik újdonsága a Vásott kölykök voltak, melyben állítólag összeszedték az ország 12 legrosszabb gyerekét, és elküldték őket egy táborba, ahol öt híresség próbálta meg őket fegyelmezni. Alább a műsor leírása, itt pedig első része.

"A Kikészítő-show - a TV2 valóságshowja, gyerekekkel. Magyarország tizenkét legelvetemültebb, leglázadóbb és legpimaszabb kölykei két teljes hétig együtt vannak öt hírességgel: Kiszel Tündével Növényi Norberttel, Harsányi Leventével, Csernus doktorral és Torres Danival. A műsorban a tizenkét "mindenre elszánt" vásott kölyök mindennapos csínytevéseit szenvedik el a sztárok, de nem csak a gyerekek rosszalkodásait, hanem egymás társaságát is el kell viselniük." (forrás: TV2)

A Megasztárban is történt változás. Amellett, hogy megújult a főcím, és a díszlet, egy új zsűritag is bekerült a műsorba Novák Péter személyében, aki Pierrot váltotta a zsűriszékben. 

Most pedig az RTL őszi műsorairól néhány szót.

Elindult egy új sorozat, a Bajkeverők, mely gyakorlatilag az Éjjel-Nappal Budapest elődjének tekinthető. Az alapsztori röviden annyi, hogy egy fiatal, nyolctagú lakótelepi csapat szerez valahonnan egy ócska, lepukkant buszt, majd hogy tartalmat adjanak a nyárnak, elhatározzák, hogy mozgó peep-show-t alakítanak ki benne, majd így járják az országot, többnyire nem kis bajt okozva.

A műsorról az RTL klub első 20 évünk című műsora foglalkozott 2017-ben, amelynek összefoglalója itt, az Origo akkori beszámolója pedig itt megtekinthető.

Aztán beindultak az RTL-nél a dolgok. 2005 decemberében a csatorna elhagyta a Fehérvári úti, Pihilpsszel közös székházát, amit 1998-tól használtak, majd beköltöztek a jelenlegi, Nagytétényi úti székházba, amelyet közel egy évig építettek. 

Aztán újra váltott az RTL. 2005. december 24-én a Fókusz Pluszban a csatorna elbúcsúzott a csirkés fiútól, aki eltemette a csirkéjét, majd teljesen megújult az RTL klub. Logója az addigi piros-zöldről egyszínű fehér lett, arculata pedig modern, fiatalos. Alább ennek az arculatnak az összefoglalója tekinthető meg.

Hogy ezek után mit hoz magával a 2006? Új tematikát, új show-műsorokat, és új vetélkedőket, amelyekről jövő héten többet is olvashattok.

Mivel 2005-ben is sok volt az új műsor, ezért a szavazásban mai is arra lennénk kíváncsiak, hogy számotokra melyik a szórakoztatóbb, izgalmasabb kínálat. Szavazásra fel!

Fotók: RTL klub és TV2, a videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát lépezik!

Szólj hozzá

2005 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?