2020. aug 22.

Mit néztünk régen? - 30. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 30. rész

Az év, amikortól már a kormány mondja meg, mit mondhatnak a TV2-n

Előző cikkünkben, melyben 2015 tavaszi, és őszi tévés produkcióiról írtunk, ide kattintva visszaolvasható. Egy hete szó volt a kereskedelmi tévé 18. születésnapjáról, melyet leginkább vadonatúj, és rég nem látott műsorok visszatérésével ünnepeltek a csatornák. Ma azonban ismét haladunk az időben, cikksorozatunk utolsó előtti részében a 2016-ban történt tévés változásokról, valamint természetesen az ebben az évben indult műsorokról lesz szó a TOVÁBB gombra kattintva!

dsc_8571-e1472318003500.jpg

Elsőként sorozatunk főszereplőjével, a TV2-vel foglalkozunk. 

Miután Dirk Gerkens, az RTL kirúgott ex-vezére 2016-tól beült a TV2 hasonló pozícióval bíró székébe, rögtön nagy kijelentéseket tett. Első körben átvitte az TV2-höz fő műsorgyártónak az IKO-t, majd ezek után kijelentette, hogy egykori, és jelenlegi RTL-es arcokat fog a csatornához vinni.

Az új vezetés (Dirk Gerkens - vezérigazgató, Ökrös Gergely - programigazgató, kreatív producer, Kökény-Szalai Vivien - hírigazgató) nem tétlenkedett sokáig, 2016 márciusának elején robbant a hír, hogy 18 év után elhagyja az RTL klubot és a Fókuszt Gönczi Gábor, és egyenesen a leváltásra kerülő Várkonyi Andrea - Azurák Csaba duó helyett képernyőre kerülő új páros férfi tagja lesz. Nos, így lett, de addig még túlságosan sok minden történt a TV2-nél, amelyeket most nem kerülhetünk el.

Miután kiderült, hogy az új hírigazgató - aki egyébként Azurák Csaba helyére érkezett - komoly átalakításba kezd (a kormány álláspontját közlő) a Tényeknél, és a hírigazgatóságnál, többeket már néhány órával kinevezése után már menesztett is. Most következzenek az akkori távozó műsorvezetők, riporterek, felsorolva (sok lesz...)

  • Kárász Róbert (Mokka, műsorvezető 2008-2016)
  • Dudás Ádám (Tények Reggel műsorvezető, Tények riporter 1997-2016)  
  • Zöldhegyi Katalin (Tények külpolitikai szerkesztő 1997-2016)
  • Horváth Csaba (A tisztogatások kezdetének napján (2016. április 1.) ő volt az esti Tények felelős szerkesztője, akit mindössze pár órával az esti adás előtt rúgtak ki a csatornától)

(via)

Később aztán távozott a csatornától még 

  • Friderikusz Sándor (Összezárva Friderikusszal műsorvezető)
  • Kőrösi Gábor (Tények Reggel műsorvezető, riporter)
  • Bihari Ádám (riporter)
  • Vujity Tvrtko (a csatorna első szerződtetett riportere, műsorvezető)
  • Hermann Gábor (riporter)
  • Szabó Tibor (riporter)
  • Gaál Noémi (időjós)
  • Németh Lajos (ő csak nyugdíjba ment)

Friderikusz Sándor egyébként később az Indexnek mesélt a távozásáról, és arról is, hogy a szórakoztató osztályon is sokan fel akartak mondani a csatornánál, később azonban valamiért mégis meggondolhatták magukat.

Miután korábban Azurák Csaba kirúgta Andor Évát a TV2-től túlzott elfogultság miatt (az ő élettársa az a Gábor László, aki jelenleg is az Origo főszerkesztője), 2016-ban Kökény-Szalai Vivien (aki egyébként a hírigazgatói pozíció betöltése előtt a Story magazin főszerkesztője volt) vissza is vette a csatornához, ahol egyébként máig dolgozik.

(via)

A Tények körüli huza-vona ezzel még korántsem ért véget. 2016 tavaszán, Gönczi átigazolása után elkezdődtek a találgatások, hogy vajon ki is lesz a női műsorvezető az ex-Fókuszos műsorvezető mellett. Szóba került Demcsák Zsuzsa neve is, de ő később nemet mondott a felkérésre. Na, itt jön szóba Dirk és a régi RTL-es arcok...

Gönczi Gábor mellé ugyanis a családjával évek óta külföldön élő hölgy került, a Fókusz alapító-műsorvezetője, név szerint Marsi Anikó. Ők májustól vezették együtt a hírműsort a Tények megújult díszletében.

Várkonyi Andrea és Azurák Csaba sem maradtak munka nélkül, előbbi (állítólag) a visszatérő Napló műsorvezetője lett volna (de ugye később ez nem indult el), míg Azurák 2017-től, hosszas huza-vona után kapta meg késő esti közéleti magazinját.

Ezzel most zárjuk le a hírműsorokkal kapcsolatos híreket, és nézzük, milyen új műsorok indultak el 2016-ban a TV2-n.

Márciusban jött a Hal a Tortán megújított változata, melyben rögtön egy ex-RTL-es arc is feltűnt Kovács Lázár személyében. Alább a műsor leírása következik.

Új séffel és megújult szabályokkal tér vissza a képernyőre a TV2 népszerű gasztro-realityje, a Hal a tortán - A küldetés. A hétköznap esténként jelentkező gasztro-reality új szakértője Kovács Lázár, azaz Lázár Chef, aki trükkös módon igyekszik megnehezíteni a házigazdák főzését. A küldetés részeként nincs többé nagybevásárlás, hanem Lázár egy kvízjátékban teszteli a sztárok tudását, akik a megszerzett pontok alapján kapják meg az alapanyagokat. Ideális esetben azokat a hozzávalókat szerzik meg, amire valóban szükségük van az elképzelt ételekhez. Kevesebb pont esetén egy közepesen nehéz menühöz való kosarat kapnak, ha gyengén teljesítenek, akkor egy nagyon nehéz ételsor alapanyagait "nyerik meg". Ha mindez még nem lenne elég, a főzésre összesen három órájuk van, mely során jó pár nehezítést kapnak. Van, hogy óriás-fakanállal kell kavargatni az ételt, vagy épp szumóruhában teljesíteni a küldetést. A megszokottól eltérően egymás füle hallatára pontozzák a házigazda vacsoráját a vendégek, és ettől a szezontól Lázár is véleményezi és pontozza a teljesítményt. 

247.jpg

A Hal a Tortánnak ez volt az utolsó évada a TV2-n, a gasztro-realityt hét és fél év után küldte nyugdíjba a TV2.

Miután februárban a TV2 bejelentette, hogy véget ér a TV2-n a Frizbi, Hajdú Péter egy vadonatúj show-műsorban bizonyíthatott, ez volt a Showtime Hajdú Péterrel. A showman vadonatúj műsora kicsit eltért az addig láthatóktól, itt ugyanis volt gyerekrovat, amiben gyerekekkel beszélte ki Hajdú az aktuális hét eseményeit. De nemcsak ez volt az újdonság, ugyanis ebben a műsorban a meghívott vendégek versenyeztek is a műsorvezetővel egy olyan számban, amiben az aktuális vendég jobban mozog. De természetesen voltak beszélgetések, és élő zene is, ám mindez hiába való volt, ugyanis a Showtime nem hozta a várt nézettséget, így az lekerült a képernyőről, és ezzel Hajdú Péter is búcsút intett a csatornának (később egyébként a csatorna szerződést bontott a showman műsorgyártó cégével is, amelynek vége az lett, hogy megszűnt a TV2-n az Aktív).

2016 tavaszán az IKO érkezésével több, egykori RTL-es arc is költözött a TV2-re, műsoraikkal együtt, de természetesen indutak újak is. Következzenek most ezek

  • Red Carpet - Sztárok testközelből: Nem RTL-es műsor volt, a műsort Köböl Anita vezette. A sztármagazin mindig beszámolt a legfrissebb hazai és külföldi sztárhírekről.
  • A'la Car: A műsor hosszú évekig az RTL-en futott Istenes László vezetésével. Ez az egyik olyan műsor, amely az IKO érkezésével a TV2-re került, de a műsorvezető maradt. Az autós magazinban a műsorvezető bemutatta a legújabb hazai és nemzetközi automodelleket, így a nézők megismerkedhetnek a legújabb autós trendekkel, ráadásul még vezetést is lehet tanulni.
  • Ízes élet: A műsor 2013-ban indult az RTL klubon Mautner Zsófival, az induló 8:08- Minden reggel című műsor egyik blokkjaként. A gasztroműsorban minden reggel egy ételt készített el a később kétfősre bővülő házigazdai csapat (új arcként Pataky Péter érkezett a műsorhoz). 2015-ben az RTL megszüntette a műsort, de szintén az IKO érkezésével a TV2-n támadt fel a műsor, új arculattal, Mautner Zsófi nélkül, később az ő helyére Marton Adrienn került. Az elmúlt években több változata készült a főzős műsornak és új műsorvezetők is csatlakoztak hozzá. Jelenleg a LiChiTV-n találkozhatnak a műsorral a nézők.
  • Trendmánia: Szintén hosszú évekig az RTL műsora volt Dombóvári Vanda műsorvezetèsèvel. 2016-tól azonban a TV2-n tért vissza Görög Zitával, később azonban Czippán Anett vette át a műsorvezetői feladatot. A divatmagazin nőknek ad divat tanácsokat és megtudhatjuk melyek a legújabb divattrendek.

Tavasszal két hétvégi show-műsor is készült a TV2-re. Az egyikben gyermekek játszották a főszerepet, ez volt a Kismenők.

A műsor azután indult el, hogy az RTL klub is bejelentette, hogy 2016 őszén gyerek-tehetségkutatót indít Kicsi Óriások címmel. 

Természetesen - mint ahogy azt a TV2-től meg lehetett szokni - a csatorna változtatott annyit a műsoron, hogy az ne hasonlítson annyira az eredeti, RTL-es műsorra. A gyermek-tehetségkutató műsorvezetői Tilla és Ördög Nóra voltak (egyébként a csapatkapitányok is), a zsűriben Hajós András, Ábel Anita (aki egyébként szintén az RTL-től jött el, ott a Heti Hetesben volt állandó vendég addig), Apáti Bence, valamint Lajtai Kati voltak. Az élőben jelentkező show-műsor szombatonként került képernyőre, a győztes Szabó Bence lett.

Vasárnaponként jött Majkával és Liptai Claudiával a Nagy Duett új évada, melyben több változás is volt. A műsor harmadik évadában az előző évad nyertese, vagyis Cooky mellett Szulák Andrea került Dobrády Ákos és Balázs Klári helyére, viszont állandó zsűritagként maradt az ítészek között Kasza Tibi.

A műsor negyedik évadában Varga Viktor és Cinthya Dictator, Heinz Gábor 'Biga' és Debreczeni Zita, Nika és Növényi Norbert, Lola  és Markó Róbert, Pál Dénes és Demcsák Zsuzsa, Pintér Tibor és Rubint Réka, Fésűs Nelly és Berki Krisztián, Keresztes Ildikó és Schobert Norbert, Dér Heni és Kucsera Gábor, Keleti Andrea és Peter Sramek, Kulcsár Edina és Hevesi Tamás, valamint Pachmann Péter és Péter-Szabó Szilvia versenyeztek, melyből utóbbi páros került ki győztesen. A műsor nézettsége mindvégig jó volt, így nem is volt kérdés, hogy jön az új évad is.

Tavasszal, a Marsi-Gönczi duó debütálása után indult el Ábel Anita és Majka új sztárpáros vetélkedője, a Drágám, add az életed!. Ebben a játékban hetente váltakoztak a sztárpárok, akiknek fogadniuk kellett arra, hogy párjuk mennyire lesz bátor, és vállalja be az extrémnél extrémebb feladatokat. A műsor meglepően jó nézettséget hozott, így hamarosan jött is a folytatása a műsornak.

A TV2 tavasszal folytatta a hirtelen kezdődő építkezéseket, ezúttal a kábelcsatornák kerültek célkeresztbe. Tavasszal kiderült, hogy a TV2 addigi 3 kábelcsatornáját (Fem3, Pro4, Super TV2) teljesen átpozicionálja, és mellé rögtön índít annyit, hogy pont lekörözzék ebben is az RTL Mayarországot.

  • A Super TV2 átpozicionálását 2016 őszére ígérte a csatorna, ekkor rengeteg új műsor is indult a prémium kábeladón
  • A Fem3-ból először a kezdeti tervek szerint Joy TV-t akart csinálni a TV2 Csoport, később aztán meggondolták magukat, és kisebb változásokat tekintve maradta régi a csatorna.
  • A Pro4 átalakításával járt a legjobban talán a TV2, ugyanis ebből a csatornából lett az a Mozi+, amely egyértelműen a TV2 egyik legsikeresebb kábeladója a mai napig.
  • Új csatornaként jött a Chili TV, mely egy gasztrocsatorna volt
  • A Kiwi TV, mely egy mese tematikájú csatorna volt, a célközönsége pedig értelemszerűen a gyerekek voltak.
  • A Zenebutik, amin leginkább mulatós/pop tematikájú klipeket láthatnak a nézők
  • A Prime, amely a TV2 sorozatcsatornája, legnagyobb ellenfele az RTL-es Cool, ami lényegesen jobb nézettséget hoz a TV2-es csatornánál.
  • Az Izaura TV egy leginkább nőket megszólító, telenovellákat sugárzó csatorna, mely szép számokat produkál, RTL-es nagy ellenfele a Sorozat+
  • A Spíler TV a csatornacsalád egyik legfeleslegesebb eleme, hiszen sportcsatorna jellege ellenére leginkább realityműsorokat sugároz, de kínálatában vannak sportesemények is, ám ezek nem bizonyultak eddig túl nézővonzónak.
  • A Humor+ a TV2 humorcsatornája volt, kínálatában többnyire vicces külföldi sorozatok voltak megtalálhatók.

A kínálatot 2016 novemberéig sikerült is bővíteni, ám a várt nézettség nem igazán jött, a TV2 Csoport kábelportfóliója általában alulmarad az RTL Magyarország kábelcsatornáival szemben, akik annak ellenére sem indítottak új csatornát, hogy így már a TV2 (legalább ebben) lekörözte őket. A kábelek programigazgatója 2016-től egyébként Fischer Gábor, aki korábban hasonló pozícióban dolgozott az RTL-nél is. 2017 ősze óta ő a TV2 programigazgatója is. 

Nyáron egy rövid időre visszatért a TV2 képernyőjére az Édes Élet is, ami ezúttal egy Holiday alcímet is kapott. Ebben a változatban Alekosz és Baukó Éva, Tina és Emillio, Kucsera Gábor, Sági Szilárd, Pintér Tibor, valamint Kulcsár Edina életébe nyerhettünk bepillantást.

Aztán jött az ősz, ezzel együtt pedig a TV2 utóbbi éveinek eddigi legnagyobb bukása. A Star Academy egy reality elemekkel ötvözött talent show, amelyben 20 tehetséges versenyző kapott lehetőséget arra, hogy hétről hétre bizonyíthassa énektudását. A versenyzők életét egyébként a nézők folyamatosan végigkövethették, ugyanis ők egyfajta luxusbörtönbe voltak bezárva. Ők ott készültek fel a szombati élő showkra tanáraik, vagyis a zsűri segítségével, amelyben Király Viktor, Pásztor Anna, Keresztes Ildikó, valamint a legújabb RTL-es szerzemény, Vastag Csaba ült.

A Star Academy nem érte be a szombati esti showval, hétköznaponként jelentkezett Majka és Ördög Nóri vezetésével a műsor összefoglalója, de ha ez nem lenne elég, minden este volt KÉT adás a SuperTV2-n is, ahol először ment a Star Academy Warm-Up, majd pedig a Star Academy Backstage, amelyet Miskovits Marci valamint Nagy Réka vezettek.

És most a nézettségről. Miután kiderült, hogy az RTL II augusztus 27-re tette át a Való Világ Powered by Big Brother indulását, mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy bizony, eme két műsor egymás ellen fog majd futni. A TV2 vadonatúj talent showjának első része ugyanis brutálisan gyengére sikeredett. Bár a második, vasárnapi adás egy fokkal jobban ment, mint az első, szombat esti (az RTL verte a műsort az 1996-os Apád-anyád idejöjjön című filmmel) , az sem mondható jónak. Hétköznaponként aztán gyönyörűen bezuhant a TV2 nézettsége a műsornak köszönhetően, amelynek az lett a vége, hogy előbb szeptember végétől levették az összes kísérőműsort mindkét csatornáról (TV2, SuperTV2), majd ezután bejelentették, hogy bizony a december 17-i finálét nem várja meg a csatorna, hanem már egy hónappal korábban győztest hirdetnek majd. Az utóbbi évek egyik legnagyobb TV2-es bukása lett az éneklős-kukkolós show-műsor, mely a csatornának egyébként egy milliárd forintjába került. 

Ősszel került még képernyőre az Ezek Megőrültek! eddigi utolsó etapja is, melynek műsorvezetői is megújultak. Az új évadban ugyanis sem Majka, sem pedig Tilla nem volt látható, így a celebek szívatását Cooky és Kasza Tibi vezették, ám a nézők a szívatós műsor helyett az RTL-es Nyerő Párost választották, amelynek végül az lett a TV2-es következménye, hogy nem készült máig több évad az Ezek Megőrültekből.

Ősszel jött a Drágám, add az Életed! új évada is, ebben egyébként Ábel Anita mellett műsorvezetőként Tilla állt, aki nemcsak ebben a műsorban bizonyíthatott kvízmesterként.

abel-anita-es-tilla-e1470312072459.jpg

Megújulva, egy hosszú szünet után visszatért a Bumm! is, melynek műsorvezetője a fent már említett Till Attila volt. Az új évadban is egy négyfős csapat játszott a 20 millió forintos fődíjért, akiknek 8 bombát kellett hatástalanítania.

Ősszel volt Sztárban Sztár is, amely immáron a negyedik évadával jelentkezett. Az átalakuló showban Havas Henrik helyett ismét Hajós András foglalt helyet a zsűriben Liptai Claudia, Majka, valamint Bereczki Zoltán mellett. A 2016-ban látott évadban Homonay Zsolt, Király Linda, Kefir, Kozma Orsi, Kocsis Tibor, Muri Enikő, Mészáros Árpád Zsolt, Nagy Adri, Vásáry André, Polyák Lilla, Veréb Tamás, valamint Radics Gigi versenyzett az Év Legsokoldalúbb Előadója címért, melyet végül Veréb Tamás nyert el. A házigazda egyébként továbbra is Tilla volt.

2016 szilveszterén a TV2 több, többnyire ismétléses műsora mellett elköszönt a képernyőtől az Aktív című magazinműsor, mely az utolsó idejében csak a déli Tények után ment. Utolsó műsorvezetői Kadlecsek Krisztián és Kulcsár Edina voltak.

Nehéz és hosszú év volt a TV2-nek 2016, ami nem feltétlenül bizonyult jónak, A tavaszi Nagy Duett még tarolt (ahogy ősszel még a Sztárban Sztár is), de mivel a csatorna egy komplett őszt épített a hatalmas bukást elszenvedő Star Academyre, amelynek végül az lett a következménye, hogy a csatorna komolyan elbukta a teljes őszt a közben extrém mértékben fénykorát élő RTL klubbal szemben. Sőt, ami 2016-ot illeti, a TV2 az Aktív kinyírásával és a Jóban Rosszban TV2-es száműzése (ezek után csak a Super TV2-n mennek az új részek) után megszakította a napi kötődését, kapcsolatát nézőivel, melyet szerencsére a mostani vezetés tavaly a Tények Plusszal és a Mintaapákkal sikeresen helyreállított. Visszatérve 2016-ra, az őszi bukáson még az a több tucatnyi ex-RTL-es arc sem segített, akiket Dirk Gerkens csábított át a csatornához.

Most jöjjenek a Super TV2 2016-os műsorai, főként az átpozicionálás utániak.

A Super TV2 2016. augusztus 29-én esett át utolsó, komolyabb, strukturális átalakulásán. A csatorna vadonatúj arculatot kapott, emellett több, ősszel érkező újdonságról is lerántották a leplet. Az új, egyébként manapság is látható arculatot itt, az új műsorokat alább, felsorolásunkban láthatjátok.

  • Az este eredetileg a Star Academy első kísérőműsorával indult volna, a Star Academy Warm-up címmel, de mint ugye fentebb megírtuk, ez a műsor két hét után lekerült a képernyőről
  • Ment tovább az Édes Élet is, mely visszakerült a Holiday epizódok után a Super TV2-re
  • 20:20-tól csak és kizárólag ide került át a Jóban Rosszan ismétlése is, a premier epizódok a csatornán továbbra is a kora délutáni órákban mentek. 
  • Késő esténként, az esti filmek után pedig ment a Star Academy Bacstage, ami ugye a TV2-es összefoglalók után jelentkezett volna, ha ugye nem veszi le ezt a műsort is a TV2 a képernyőjéről 2 hét után... 

A csatorna készült egy hatalmas meglepetéssel is, ugyanis kiderült, hogy a Sztárban Sztár novemberi befejezése után indul vasárnap esténként a csatornán a Sztárban Sztár + 1 kicsi

 A Sztárban Sztár továbbfejlesztett változata 2016 novemberében, a TV2-es Sztárban Sztár évad után a SuperTV2-n vette kezdetét. A műsorban egy korábban már a felnőtt változatban szereplő híresség mellett a Kismenőkből, Az ének iskolájából, valamint más gyermek-tehetségkutatóból már ismert tehetséges gyermek szerepelt. 

A műsor abban is különbözött a műsor eredeti formátumától, hogy itt más volt a zsűri összetétele is. A Sztárban Sztár+1 kicsi első évadában Rákóczi Feri, Pély Barna, Csobot Adél, valamint Ábel Anita foglalt helyet, a műsorvezető Tilla volt, az élő showk vasárnap esténként kerültek képernyőre.

Az évad győztes párosa Pál Dénes és Varga Vivien lett, mellettük szerepelt még a műsorban Bereczki Zoltán és Berki Artúr, Feke Pál és Kornis Anna, Peter Srámek és Bari Laci, Sipos Péter és Sztojka Vanessza, Dér Heni és Juhos Zsófi, Koós Réka és Szabó Bence, Király Linda és Tabatabai Nejad Flóra, Szandi és Lentulay Krisztián valamint Tóth Vera és Farkas Zsolt is.

A Super TV2 ezzel a műsorral egyébként minden idők legnézettebb magyar kábeladója lett, ezzel lekörözve a majdnem 20 éves rekordtartó TV3-at.

Most pedig jöjjenek az RTL klub műsorai, és fontosabb 2016-os történései

Miután kiderült, hogy 2015 decemberével búcsúzik a 8:08, az Ízes Élet, valamint a Reflektor, a csatorna bejelentette, hogy Szabó Zsófi vezetésével egy vadonatúj  sztármagazin indul majd a Híradó előtt, 17:25-től. A Story Extrában a fontosabb sztárhírek mellett egy eddigi még nem látott új rovat is indult váratlanul, vágatlanul címmel is, melynek lényege, hogy az adott riporter váratlanul érkezik meg az adott hírességhez, ahol teljesen váratlan kérdéseket tesz fel neki. 2016 nyarán máris bővült a műsorvezetői csapat, ugyanis Szabó Zsófi nyári szabadsága alatt a sztármagazint a Fókusz riportere, Gál Petra vezette. 

2016 márciusában Gönczi Gábor váratlanul bejelentette, hogy elhagyja a Fókuszt és az RTL klubot közel 19 év után, és átszerződik a konkurens TV2 Tényekéhez. Ezek után komoly átszervezések kezdődtek az RTL hírműsoraiban.

Gönczi távozása után Barabás Éva egy rövid ideig egyedül vezette a magazint, később az ő műsorvezetőtársa D. Tóth András lett, aki mindaddig a hétvégi Híradót vezette Szabados Ágnessel. Az ő helyére egyébként hétvégén Rábai Balázs került, aki az előbb említett női híradóssal immáron felváltva vezette az RTL II esti híradóját.

Komoly válság is történt a csatornánál tavasszal, hiszen a TV2 új vezetése megkörnyékezte az RTL Híradó több munkatársát is, de mindezt tudatosan akkor, amikor az egész RTL vezetőség külföldön, egy nemzetközi filmvásáron tartózkodott. Többen ekkor tényleg elhagyták az RTL-t, de azért akadt ellenpélda is.

A főműsoridőben egyébként nem volt komolyabb változás március 21-ig, ekkor indult el ugyanis az RTL klub képernyőjén először a második magyarországi Farm évad, melynek lényege, hogy a szereplőknek egy vidéki farmon kell helytállniuk különböző feladatokban és minden héten egy párbajban,  ráadásul az állatokat és a kertet is gondozniuk kell az újdonsült valóságshowhősöknek, akiknek a mindennapi szükségletek elvégzése is komoly feladatot jelentett, hiszen itt zuhany és kád helyet egy lavorban kellett fürödniük és több hónapra el kellett szakadniuk az online tértől is. Ezt sokan nem bírták ki, de a műsor győztese kiérdemelten kaphatta meg a 20 milliós fődíjat, amit végül Gábor vihetett haza. A reality-t nem Magyarországon forgatták, hanem egy szlovén farmon, mely hétfőtől szombatig minden este jelentkezett Nádai Anikó (akinek egyébként ez volt az Éjjel-Nappal Budapest után az első olyan műsora, amelyben műsorvezetőként is bizonyíthatott) és Fördős Zé vezetésével. A Farm szereplői közül nem sokan váltak a műsor után ismertté, a legnagyobb botrány egyébként Brigi és Gergő kapcsolata miatt alakult ki, akik egyébként azóta is boldog kapcsolatban élnek.

13439256_634226_09fdb3c314b8e2cb355274d845a04dce_wm.jpg

A Farm nézettsége összességében nem volt túl fényes, de bukásnak sem lehetne nevezni az újfajta reality-t, amelyből egyébként majd idén ősszel tervez VIP formában újraindítani a TV2.

A nyáron csökkentett üzemmódra állt át az RTL, bár így is a téli kombó (ÉNB-BK) továbbra is brutálisan tarolt, ezzel egyébként sikerült teljesen kiütni a nyeregből az akkoriban már nagyon gyengélkedő Jóban Rosszban-t is, amely ezért került át ősszel a Super TV2-re

Az ősszel elindult az RTL klub utóbbi éveinek legsikeresebb dobása, a Nyerő Páros. A műsor egy különleges sztárpárshow, amelyben nyolc pár költözik be egy villába, ahol folyamatosan versengnek egymással a sztárpárok - az első évadban Peller Anna és Lukács Miki, Valkó Eszter és Radócz Péter, Szabó Zsófi és Kis Zsolt, Kabát Peti és Róka Adrienne, Király Péter és Kovács Dóri, Pumped Gabó és Sebestyén Ági, Papp Gergő és Papp-Juhász Judit, valamint Gergely Róbert és Némedi-Varga Tímea - a legjobb szobáktól elkezdve a játékban maradásig. A párok általában három napig versenyeznek egymással, először a párosok női, majd férfi tagjai, a harmadik napon egy közös játékban kell bizonyítania a sztárpároknak. Amíg az első két napon a férfiak vagy a nők játszottak, párjuknak 400 ezer forintból kell licitálniuk arra, hogy mennyire bíznak párjaikban, és abban, hogy akadályok nélkül teljesítik az adott feladatot. Ha sikerül megcsinálni a játékot az épp versengő félnek, akkor a feltett pénz jóváírásra kerül, ha nem, értelemszerűen levonják a 400 ezer forintból a feltett összeget. A harmadik napon a párok nem fogadnak, ha a közös játékot teljesítik, 200 ezer forintot kapnak. A háromfordulós kör végén az a két páros került a veszélyzónába, akik addig a legkevesebb pénzt gyűjtötték, valamint azok, akik a közös játékban a legrosszabbul teljesítettek. Arról, hogy ki távozott, a többi páros döntött egy szimpátiaszavazás keretében. Akire többen szavaztak, ők maradtak a játékban, akik így a következő körben is játszhattak tovább. Az első évadban arról, hogy ki lesz a nyerő páros, még a nézők döntöttek, amelyet hatalmas fölénnyel (92%-7%) Peller Anna és Lukács Miki nyert meg, akiknek nem ez volt az utolsó közös szereplésük.

A Nyerő Páros sikerét nemcsak a sztárpárok adták, és nem is a műsorvezető, Sebestyén Balázs, hanem a feladatok, amelyek bővelkedtek drámai, de nagyon vicces pillanatokban is.

Az első évad nézettsége egyébként földbe döntötte a TV2 Ezek Megőrültek című műsorát, amelyből - ahogy fent említettük - azóta sem készült több évad.

Ősz elején az RTL klub is elindította saját gyermek talent-show-ját, a Kicsi Óriásokat. A műsorban a gyerekek több csapatban versengetek egymással, a csapatok kapitányai pedig hírességek voltak, név szerint Kiss Ramóna, Trap Kapitány, Kovácsanics Fruzsina, Oláh Gergő valamint Tóth Vera.

A műsorba egyébként volt zsűri is, melyben Földes Eszter, Spáh Dávid valamint Geszti Péter ült, a műsorvezető Sebestyén Balázs volt.

A gyermektehetségkutató annak ellenére bukott egyébként meg, hogy szeptember végétől a Sztárban Sztár ellen ment, de számait hétről hétre szépen tudta növelni vasárnap este is.

Ősszel visszatért a Konyhafőnök is, amelyből távozott Vajda Pierre és Bernáth József (utóbbit teljesen váratlanul ki is rúgták) is. Helyükre Fördős Zé mellé Wossala Rozina, a műsor első évadának második helyezettje, valamint Sárközi Ákos séf kerültek. A nézők nagyon hamar megszerették az új zsűritagokat, így talán nem is meglepő, hogy Sárközi Ákos a mai napig látható a műsor egyik séfjeként. A Konyhafőnök egyébként ezen évadja után (melynek győztese Németh Ádám lett) viszonylag hosszú ideig nem volt civil évada a műsornak, ugyanis 2017-ben jöttek a hatalmas sikert arató VIP évadok.

Szeptemberben visszatért még a képernyőre a megújult X-faktor is. Az egy év pihenő után visszatérő showról már tavasszal azt pletykálták, hogy az RTL teljesen megfiatalítja majd a mentorcsapatot, így egy új célközönséget megszólítva a szombat esténként jelentkező showval. 

Később már a bulvársajtóban konkrétan megjelent, hogy a korábbi mentorcsapatból csak Tóth Gabi marad, mellé Gáspár Laci, ByeAlex, valamint Puskás Peti kerül. Így is lett, de az évadban nem ez volt az egyetlen változás.

A visszatérő évadban az eddigiekhez képest most nem maguk a mentorok, hanem a nézők döntötték el, hogy melyik mentor melyik kategóriát fogja majd mentorálni. Az élő showkban is volt változás, hiszen a korábbiakhoz képest egy élő showban ketten is kiestek. Az egyik kieső az volt, aki a legkevesebb szavazatot kapta, a másik távozó pedig az lett, aki alulmaradt a szokásos párbaj keretein belül.

Ami nem változott, az bizony a műsorvezetői szerepkör, melyet továbbra is Istenes Bence töltött be. Az X-faktor hatodik évadában feltűnt egyébként Opitz Barbi, Mata Ricsi, és Gorbunov Dimitrij is, végül a győztes előtti fiatal lány lett.

Októberben megújult továbbá az összes RTL-es hírműsor díszlete, és arculata is. A váltás kihatott az összes belső gyartású hírműsorra, így kapott új díszletet és főcímet a Híradó, a Házon Kívül, a Magyarul Balóval, a XXI. század, a Portré, valamint az Időjárás-jelentés, mely az RTL klub történetében először jelentkezik épített díszletből.

A hírstúdió egyik legnagyobb újdonsága az volt, hogy a normál, emberek által kezelt kamerák mellett bekerült egy robotkamera is a stúdióba, ami többször is sokkal jobb felvételeket tud készíteni, mint egy sima kamera.

Ha már hírműsorok, teljesen megújult a Fókusz is. Az új stúdió egyébként egyezik az időjárás-jelentés, valamint a XXI. Század díszletével is. A Fókusz egyébként egy vadonatúj főcímet is kapott, ezt alább meg is tudjátok nézni az új Híradó stúdióval együtt.

Decemberben immáron harmadszorra jelentkezett karácsonyi, Reszkessetek, betörők-ös kisfilmmel az RTL klub és Kolosi Péter, akit ezúttal az Anger Zsolt és Túróczy Szabolcs által megformált betörők elraboltak, és rákényszerítették a programigazgatót, hogy írjon alá egy papírt, amin az állt, hogy idén nem adják le a Reszkessetek betörők című filmet. Alább a videóból kiderül, mivel cselezte ki a betörőket Kolosi Péter.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy bizony ez lesz az utolsó ilyen RTL-es kisfilm, (azon kívül, hogy egy félmondatban a Fókuszban is elhagzott akkor) hiszen akkor már erőteljesen pletykálták, hogy bizony a TV2 magasabb árat fizetett azért a FOX-os filmcsomagért, mely tartalmazza Kevin karácsonyi kalandjait is. A pletykák 2017 karácsonyán igazolódtak be, de az mar egy másik történet.

Most jöjjenek az RTL II őszi műsorai

Nagy sikerrel indult el 2016 márciusában az RTL II-n a csatorna vicces családi főzőshowja, a Hagyjál Főzni!. A műsor hiába főzőshow, itt nem az ételeken van a hangsúly, hanem azokon a vicces szituációkon, amikor az anyuka csak diktál a fiának/lányának, aki nem túl jártas a konyhában. 

A műsorban két kétfős csapat verseng egymással a fent leírtak szerint úgy, hogy az anyuka/apuka diktál, a gyermek pedig főz, és bevásárol, persze úgy, hogy minderre nagyon kevés idő van. Majd az idő lejárta után kóstol az egyszemélyes zsűri, vagyis Vajda Pierre, aki a második főzés után dönt, hogy melyik család kaphatja meg a továbbjutás jogát, és ezzel 200 ezer forintot.

A Hagyjál Főzni! műsorvezetője Istenes Bence volt, a műsor pedig hamar nagy népszerűségre tett szert, így nem volt kérdés, 2017-ben jön a folytatás. Az RTL II-n egyébként minden este 20:30 perctől indult a műsor, a csatornán ettől kezdve mindig ekkor indult el a saját gyártások sávja hosszú évekig.

Ősszel jött a vadonatúj ValóVilág évad, mely már felturbózva került képernyőre Istenes Bence és Nádai Anikó műsorvezetésével. A sorban nyolcadik VV évad ezúttal már a Big Brotherrel lett fűszerezve (a TV2 addig tökölt a harmadik Big Brother évad indításával, amíg az RTL el nem vitte előlük a formátumjogokat), bár mondjuk a Big Brotherből a reality nem sok mindent vett át, de ennek ellenére a nézők rákaptak az új évadra, sőt, az első, augusztus 28-ra tervezett beköltözés/indulás helyett egy nappal korábban, már augusztus 27-én, szinte egyidőben a Star Academyvel el is indult a műsor, ami annyira sikeres volt, hogy az RTL II és a TV2 nézettsége azon az este nagyon közel volt egymáshoz, de az estét így is még utóbbi vitte.

Az új évad részei minden este 22 órakor, az esti Híradó után indult el, nagy nézettséggel (többször így is odavert a TV2-nek, no meg persze a Super TV2-nek). A naponta jelentkező összefoglalók után minden este volt BeleValóVilág is, melynek az RTL-hez hosszú idő után visszatérő Gáspár Győzike és Aurelio voltak a műsorvezetői.

A ValóVilág nyolcadik évadát Soma nyerte, mellette olyan szereplők tűntek fel a műsorban, mint a jelenleg youtuberként tevékenykedő Zsolti, valamint Mici és Krisztián.

Vasárnaponként jött a Showder Klub új évada, majd utána a rendre két órás Való Világ - Bele Való Világ, amelyet a Heti Hetes követett. Ha már Heti Hetes.

2016 szilveszterén a műsor különleges kiadásában kiderült, hogy a Heti Hetes hosszabb téli szünetre vonul, és csak márciusban tér vissza, azonban kiderült, hogy az RTL eredetileg csak kéthetente szerette volna képernyőre tűzni a műsort, aztán 2017 februárjában ki is derült, hogy a Heti Hetes közel 20 éves története itt véget ér.

2016-ra sok mindent lehet mondani, csak épp azt nem, hogy nem volt eseménydús. Míg tavasszal a TV2-es átigazolások, valamint a csatorna körüli botrányoktól volt hangos a sajtó, ősszel pedig már arról szóltak a hírek, hogy a TV2 új vezetése rögtön az első komolyabb akadályt (őszi szezon) sikertelenül vette, miközben az RTL nézettségben brutális mértékben elhúzott. Hogy mit tesz ez ellen a TV2, na az cikksorozatunk utolsó részéből kiderül a jövő héten. 

Fotók: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

2016 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?