2020. aug 15.

Mit néztünk régen? - 29. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 29. rész

Elindítja első, heti fikciós sorozatát az RTL, mindkét csatorna rengeteg újdonsággal ünnepli nagykorúságát

Előző cikkünkben a 2014-es év műsorairól, és fontosabb történéseiről írtunk, melyet itt tekinthettek meg. Szó volt Ördög Nóra TV2-es átigazolásáról, a Celeb vagyok, ments ki innen új évadáról, melynek legnagyobb neve Szabó Zsófi volt, és arról is, hogy milyen változások történtek az RTL klub és a TV2 híradóiban. Ma cikksorozatunk 29. részében 2015 fontosabb eseményeiről, illetve műsorairól lesz szó, érdemes lesz elolvasni a részleteket a TOVÁBB gomb után!

1587024052_valotarsak-sorozat-ismetles-rtl-klub-promotions_hu_1180_550_19.jpg

A TV2 2015 januárjában folytatta azon műsorait, amelyeket 2014 decemberében, vagy még azelőtt kezdett el sugározni, vagyis hétköznap esténként a Tények és a Jóban Rosszban mellett a Hal a Tortán, vasárnap esténként pedig a Rising Star került képernyőre.

A csatorna februártól indította tavaszi műsorstruktúráját, melynek egyik legnagyobb újdonsága a Berki Krisztián vezette Éden Hotel volt.  A műsor 2015. február 23-án vette kezdetét, a műsor forgatásra ezúttal Costa Ricán került sor. A reality 10 kezdő játékossal indult, és hozzájuk érkeztek további versenyzők. Az évadból 2 változat készült: Egy, a pikáns jeleneteket kitakaró változat, ami a TV2-n került sugárzásra, és a kitakarás nélküli, szókimondó változat, mely a SuperTV2-n került műsorra. A szériának a kísérőműsora "Éden éjjel" címen futott, melynek műsorvezetői Hódi Pamela és Cinthya Dictator voltak. A realitynek végül Barbara és Loki lettek a győztesei, de a VIASAT3-tól a TV2-re került realitynek ennek ellenére sem volt jó nézettsége, így nem is készült belőle második évad.

Februártól a Super TV2-ről átkerült az anyacsatornára a Kasza! című showműsor, mellyel már két, hetente jelentkező szórakoztató showja lett a csatornának (a másik a Frizbi volt, Hajdú Péterrel). De nemcsak ez volt az egyetlen debütáló műsor tavasszal.

Beleznay Tamás magyar Gordon Ramsayként járta a TV2 új műsorában a lerobbant éttermeket a Konyha ördögében. Ebben a műsorban ugyanis a séf olyan éttermekbe látogatott el, melyek nem túl bizalomgerjesztő megjelenést nyújtottak a vendégek számára. Beleznay Tamás feladata az volt, hogy reformálja meg a sokszor lepukkant, és rossz minőségű ételekkel teli étlapokat, és tegye újra vonzóvá a vendégek számára a helyet. Sokszor feladatát azonban az nehezítette, hogy a tulajdonosok túl makacsa természetűek voltak, és nem szerették volna, ha változás van az éttermükben.A Konyha Ördöge magyar változatából mindössze egy évad készült.

Harmadik évadával tért vissza 2015 tavaszán az Ének Iskolája is, melyben több változás is volt. A vasárnap esténként jelentkező show-műsorban ezúttal az osztályfőnök, vagyis a műsorvezető szerepében nem Friderikusz Sándort, hanem Ördög Nórát láthatták a nézők. A harmadik évadban további változás volt még az is, hogy a tanárok, vagyis a zsűritagok szerepében Szulák Andrea, Szandi, és Hajós András mellett nem Király Viktor, hanem Molnár Ferenc 'Caramel' segítette a versenyzőket. Az ének iskolájának a harmadik volt az utolsó évada, folytatás azóta sem készült a show-műsorból.

2015 tavaszán, Az ének iskolája után indult a TV2-n Friderikusz Sándor talán egyik legjobb TV2-es műsora, az Összezárva Friderikusszal. A reality lényege nagyon egyszerű. A műsorvezető-riporter, Friderikusz Sándor hív hetente egy ismert embert, akivel együtt tölt 24 órát egy lakásfunkciókkal ellátott stúdióban. A műsor sikere Friderikusz profizmusában, és a kiváló vendégekben rejlett, ugyanis szerepelt a műsorban Deutsch Tamás, Gyurcsány Ferenc, Ördög Nóra, de még Alekosz is. Alább az a rész tekinthető meg, amelyben Gyurcsány Ferenc volt Friderikusz vendége.

A műsor producere egyébként Hajdú Péter volt.

Ősszel aztán először elsőként elindult a TV2-n a nagy visszatérő Ezek Megőrültek!, melyben ezúttal Majka mellett műsorvezetőként nem Rákóczi Feri, hanem Tilla állt. A celebszivatós reality nézettsége jó volt, így rövidesen el is készült az újraindított műsor második, visszatérő évada is.

Szeptember elején debütált Rákóczi Feri is egy vadonatúj vetélkedővel, a Milliomos szakáccsal. Műsorvezetőtársa a főzős vetélkedőben Széll Tamás volt, aki emellett zsűrizte is a versenyzőket Vrábel Krisztina és Aczél László mellett.

A hetente jelentkező vetélkedő minden adásában három szakács versengett egymással egy meghatározott ízvilág keretei között. Konkrét recepteket nem kaptak, a hetente változó tematika ismeretében két fogást kellett feltálalniuk a zsűrinek. A bevásárlás gyorsasági verseny is, és minden játékos csak abból főzhetett, ami a kosarában található. A leghamarabb célba érő szakács elnyerte a lehetőséget, hogy ellenfelei helyzetét megnehezítve közölje velük, melyik receptet nem készíthetik el. A leggyengébbnek tartott szakács ezek után kiesett, ketten folytatták a versenyt. A második körben villámfeladatokat megnyerve választhatott a győztes, hogy két különböző kosár hozzávaló közül melyikből szeretne főzni. A második forduló zsűrizése után a nyertes szakács egymillió forinttal lett gazdagabb. A műsorból egyébként nem készült második évad.

(via)

Szeptember végén új évaddal, és több újdonsággal is jött a harmadik Sztárban Sztár évad. Az új évad egyik legnagyobb változása a zsűriben volt, ugyanis ebben az évadban Hajós András helyett Havas Henrik értékelte az elképesztő átalakulásokat Liptai Claudia, Bereczki Zoltán, valamint Majka mellett. 

A műsor 2015-ös, harmadik évadában Bebe, Csonka András, Peter Sramek, Gáspár Laci, Rácz Gergő, Varga Győző, Babay Gabi, Csobot Adél, Janza Kata, Nyári Alíz és Edit, Tóth Gabi, valamint Wolf Kati szerepelt. A győztes végül Gáspár Laci lett, aki már ekkor tudta, hogy egy év múlva a konkurens csatorna legnagyobb hétvégi showműsorában fog mentorálni. 

4710754_1280.jpg

Októberben visszatért két év pihenő után a TV2 képernyőjére az 50 milliós játszma is, melyben több változás is volt. Az első, és talán a legfontosabb, hogy legmagasabb elvihető nyeremény 10 millió forinttal emelkedett, 40 millióról 50 millió forintra. A másik nagy változás maga a műsorvezető volt, ezúttal ugyanis nem Rákóczi Feri segítette, vagy épp bizonytalanította el a játékosokat, hanem Liptai Claudia, aki már nem élőben vezette a játékot, melynek egyébként nem volt rossz nézettsége, de a műsor megújult folytatására több, mint egy évet kellett várni...

Ördög Nóra egy vadonatúj vetélkedővel tért vissza a Rising Star után a TV2 képernyőjére. A Kocka című vetélkedőben a fődíj 10 millió forint volt, amit brutálisan nehéz volt elvinni (nem is sikerült senkinek sem). A műsorban ugyanis a játékosokat bezárták egy minden oldalán átlátszó, hatalmas kockába, ahol mindenféle könnyűnek tűnő feladatokat kellett teljesíteniük. A játékosoknak kilenc élete volt, ha az összes életét felhasználta a versenyző, pénz nélkül ment haza, ha azonban az összes feladatot teljesítette, 10 millió forinttal lehetett gazdagabb.

Ősszel vasárnap esténként visszatért még az Összezárva Friderikusszal is, melyben Friderikusz Sándor továbbra is celebekkel, hírességekkel töltött összezárva 24 órát. 

2015 szilveszterén búcsúzott a TV2-től a Frizbi is, Hajdú Péterrel, aki 2016 tavaszán egy vadonatúj talk-showval tért vissza a képernyőre.

2015 őszén új tulajdonosa lett a TV2-nek, miután kiderült, hogy az akkori tulajdonosok, Simon Zsolt és Yvonne Dederick úgy határozott, eladja a TV2-t. Először úgy tűnt, az elővásárlási joggal rendelkező Simicska Lajos egyik emberéé, Fonyó Károlyé lett a médiavállalat, de később kiderült, hogy a csatornát mégis Andy Vajna akkori filmügyi kormánybiztosnak adták el, így került a csatorna kormányközeli kézbe. Az új tulajdonosi kör rögtön kinevezte vezérigazgatónak az RTL-től 18 év után 2015 júliusában botrányos körülmények között távozó Dirk Gerkens-et, aki rögtön ki is jelentette, hogy a célja, hogy piacvezető csatornát csináljon a TV2-ből, és szép lassan elhozza az RTL korábbi, vagy akkori arcait. Az ő első lépéseiről következő cikkünkben szó lesz...

Ezek után nézzük a Super TV2 kínálatát.

A TV2 18. születésnapja alkalmából inkább az anyacsatornára  készült műsorokkal, ez abból is látszik, hogy a SuperTV2-re 2015-ben mindössze egyetlen komolyabb műsor volt naponta látható, ez a visszatérő Édes Élet volt, amelyet 2014 végén teljesen váratlanul szüntetett meg a TV2. Az újfajta Édes Élet új szereplőket is tartogatott. 

A novemberben költöző realityben ezúttal Berki Krisztián mellett Emillio és Tina, Pirner Alma és családja, Alekosz és Baukó Éva, valamint Peter Srámek szerepelt, jó nézettséggel.

26138_w.jpg

Most jöjjenek az RTL klub 2015-ös műsorai.

Teljesen váratlanul érte a tévézőket és a sajtót is, hogy 17 év után, 2015 januárjában a Barátok közt atyja, Kalamár Tamás elhagyja a produkciót, és átadja a terepet Rozgonyi Ádámnak, aki korábban már rendezte az RTL klub akkor legnépszerűbb sorozatát. A nézők nehezen vették észre a változást, bár akkoriban úgy tűnt, többen is távoznak a produkciótól, végül csak a Bárány Enikőt alakító Pataki Szilvia távozott a sorozatból, ő is csak azért, mert szerződését nem hosszabbították meg. Kalamár Tamás távozása kapcsán egyébként akkor azt mondta,

"Bár sokan tudták, bevallom, már egy éve ott akartam hagyni a sorozatot, de csak mostanra jöttek össze úgy a körülmények, hogy közös megegyezéssel sikeres legyen az átmenet. Tizenhét esztendő. 7288 epizód. Lezárult egy korszak. Búcsúzom a Barátok közt-től"

Kalamár Tamással együtt távozott a sorozattól Ondruss Ilona is, aki 2000-től dolgozott a sorozatnál. A csapat azonban nem széledt szét, Kalamár Tamás és Ondruss Ilona készítették ugyanis az Oltári Csajokat, valamint idén a Bátrak Földjét is. Ondruss Ilona egyébként 2019 szeptemberében tért vissza a Barátok közthöz, akkor nevezték ki a sorozat producerének.

Az RTL a tavaszi műsoraival nagyon sokat várt, ugyanis egyetlen tavaszi produkcióként a Konyhafőnök második évada került képernyőre, melyben továbbra is Fördős Zé, Vajda Pierre, valamint Bernáth József értékelték az ételeket. A győztes végül Lovász József Domi lett.

2015 nyarán változások történtek az RTL Magyarország vezetésében. Miután kirúgták a csatorna éléről a 2001 óta irányító Dirk Gerkens vezérigazgatót, utódja 2015. július 1-től Vidus Gabriella lett, aki a mai napig ellátja ezt a feladatot. Helyettese, pontosan programigazgatói kinevezése után 14 évvel Kolosi Péter lett, aki emellett továbbra is ellátja utóbbi feladatát a mai napig is.

Aztán eljött az ősz, amelyre az RTL a vártnál is több saját gyártású tartalommal készült. Ennek egyik apropója, hogy októberben nagykorú lett a csatorna, amit az ott dolgozók egy hatalmas bulival ünnepeltek meg.

Augusztus végén visszatért a csatornára az 1 perc és nyersz!, melyben nagyobb változás nem volt, a játékosoknak továbbra is 1 percük volt a fokozatosan nehezedő feladatok teljesítésére. A vetélkedő házigazdája egyébként Sebestyén Balázs volt továbbra is.

Szeptember 5-én, szombat este megújult a Fókusz Plusz. A Barabás Éva és Gönczi Gábor vezette szombat esti riportmagazin arculatilag és tartalmilag nem változott, viszont az ezek után 1 órásra duzzadt magazinban a hétköznapi adásokkal ellentétben szombaton több idő volt az érdekesebb, exklúzív riportokra.

Ugyanezen este utoljára visszatért az RTL klub képernyőjére Gálvölgyi János, aki a 2012-ben megszüntetett showjának egyetlen, és máig utolsó részével szerepelt a csatornán. A Gálvölgyi show - avagy játszd újra János című műsor, amely bár nem hozott kiemelkedő számokat, így is jól teljesített. Az új műsorban Gálvölgyi parodizálta többek között a Tényeket, a Kívánságkosár című, Duna TV-s műsort, valamint a Barátok köztöt is. Hiába a jó felhozatal, a műsor többnyire negatív kommenteket kapott, így is nem is véletlen, hogy több Gálvölgyi show azóta sem volt az RTL klubon.

A Gálvölgyi show után elindult Istenes Bence vadonatúj show-műsora, a Vigyél El! melyben 30 szingli lány küzdött egy férfi kegyeiért. A műsorban sorban érkeztek a férfiak, a nők pedig folyamatosan dönthettek, hogy tetszik-e nekik az adott fiú. Ha minden lány nemet mondott az adott férfira, akkor sajnos a jelentkező pár nélkül távozott a stúdióból. Ha azonban egy, vagy több lány is érdeklődését fejezte ki a fiú iránt. akkor már a bemutatkozó dönthetett, hogy kivel szeretne elmenni Cupido Beach-re, ahol eldőlt, összeillik-e a műsor alatt összejövő páros. A műsor nézettsége nem volt túl fényes, több évad nem is készült belőle.

Egy héttel később, szeptember 12-én este 9-től indult Sebestyén Balázs újabb late-night showja, a Gyertek Át Szombat Este! A műsor egy eszement celebes házibuli, melyben különféle vicces játékokban kell bizonyítania rátermettségüket a két háromfős csapatnak, illetve a csapatkapitányoknak (akik civilek). Az a csapat, aki a játékok alatt több pontot gyűjtött, ők küzdhettek meg a 3 millió forintos fődíjért. A late-night show nézettsége egyébként végig jó volt, így 2016 tavaszán jött is az új évad.

Az RTL klub 2014-es döntése - miszerint 2015 őszén nem kerül képernyőre az egyre gyengébb nézettségű X-faktor - azt eredményezte, hogy nagyszabású showként legalizálva, megújulva tért vissza a képernyőre a Csillag születik, vagyis a Hungary's Got Talent. A műsor koncepciója gyakorlatilag megegyezett a korábbi Csillag Születik-es struktúrával, bár műsorvezetői, és zsűritagjai teljesen meg is változtak. Az új évadban műsorvezetőként Sebestyén Balázst és Dombóvári Istvánt láthatták a nézők, míg a zsűriben Csuja Imre, Linczényi Márkó, Horgas Eszter, valamint Kovács Patrícia ült. A győztes végül a Dirty Led Light Crew lett, mellettük a műsorban vált híressé Badár Tamás bűvész is, Badár Sándor humorista fia, aki egyébként azóta több műsorban is feltűnt.

2011 után próbálkozott vadonatúj heti, fikciós sorozattal az RTL klub. A Válótársak három, válófélben lévő férfi életét mutatta be, nagy sikerrel. A Stohl András, Scherer Péter, és Lengyel Tamás főszereplésével készül sorozat csütörtök esténként jelentkezett, nagy sikerrel. Ez a sorozat azért is számít mérföldkőnek a kereskedelmi tévék történetében, mert például az RTL klub ezen sorozat után vágott bele a heti, fikciós sorozatgyártásba, amelynek köszönhetően képernyőn lehet a Mi kis falunk, a Tanár, valamint a Drága Örökösök.

Az 1 perc és nyersz! után hétköznap esténként visszatért a Konyhafőnök is, melynek ez volt az utolsó olyan évada, melyben Fördős Zé mellett Bernáth József és Vajda Pierre értékelték az ételeket. A műsor harmadik évadának győztese Orbán Ági lett, döntőbeli ellenfele Sass Dani volt, aki később a VIASAT3 Ide Süss! című műsorát vezette.

Lilu egy vadonatúj családegyesítő műsorral tért vissza a képernyőre. A Keresem a Családom című műsorban a stáb olyan emberekhez látogatott el, akik évek, vagy évtizedek óta nem látták egy-egy családtagjukat. A műsorban előfordult olyan helyzet is, amikor csak a szomszéd utcáig kellett mennie a stábnak, de természetesen volt olyan is, hogy egy-egy régóta keresett családtagot a világ másik végén talált meg a stáb, melynek producere Máté Krisztina, főszerkesztője Hadas Krisztina, műsorvezetője pedig Lilu volt.

Karácsonykor, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt Kolosi Péter jelentette be még az előzőnél is sokkal viccesebben, hogy továbbra sincs karácsony Kevin nélkül. Alább megtekinthető a vicces videó, melynek indulásával együtt az RTL weboldalán elindult egy adventi kalendárium, mely csak és kizárólag a filmről szólt.

2015-ben Drik Gerkens egykori vezérigazgatóval együtt elhagyta az RTL klubot a csatorna legfontosabb műsorgyártója is. Az IKO eltűnésével együtt több műsor is megszűnt. 

Mivel nem hozták a várt nézettséget (és az IKO ugyebár elment az RTL-től) a reggeli műsorsávban látható műsorok, ezért az RTL klub azt a döntést hozta, hogy 2016-től megszűnik a Teszári Nóra és Somogyi Zoltán által vezetett 8:08 - Minden reggel, valamint a Mautner Zsófi és Pataky Péter által prezentált Ízes Élet is. Később az is kiderült, hogy Ada is búcsúzik a nézőktől a Reflektor magazinnal együtt, ezzel egyébként (ha a Találkozásokat is belevesszük) a sztármagazin 14 és fél év után köszönt el a nézőktől. Helyüket 2016-től reggelente az RTL II késő esti Híradója, Baló György politikai műsorának ismétlése, valamint egy vadonatúj bulvármagazin ismétlése vette át, erről cikksorozatunk következő részében még szó lesz. 

Most pedig jöjjön az RTL II 2015-ös műsorkínálata

Miután 2015 februárjában véget ért a Való Világ hetedik szériája, az RTL II egy igazi kedvenc műsorral erősített. Ettől a szezontól kezdve ugyanis az RTL Magyarország döntése alapján a csatornán jelentkezik új részekkel a Showder Klub. A stand up-os műsor azóta több időpontban is futott a csatornán, mindvégig nagy sikerrel. Az átkerüléssel egyidőben az RTL II átvette a Cool TV-től az ismétléseket is, azóta minden hétköznap mennek az addig adásba került részek a csatornán, jó nézettséggel.

Tavasszal egy igazi nagyágyúval is erősített az RTL II, ahol Baló György kapott politikai-közéleti témákat feszegető műsort Magyarul Balóval címmel. A riporter műsora minden este 21:30-tól jelentkezett a csatornán, de az anyacsatorna, vagyis az RTL klub minden késő este megismételte a műsort.

Nyáron egy formabontó reality is indult az RTL II-n Szelfi címmel. A műsorban Ada, Bérczesi Robi, Horváth Gréta, Karsai Kata, Puzsér Róbert és Völgyesi Gabi életét követhettük végig, de saját életüket nem kamerák, hanem a saját telefonjuk segítségével rögzítették. A formabontó reality minden hétköznap este 22:00 órától került képernyőre a csatornán. 

Aztán eljött az ősz, és minden eddiginél több saját gyártású produkció került adásba az RTL II-n. Nézzük sorban most ezeket.

  • A Partyzánok hétköznap esténként lesz adásban heti öt versenyzővel az RTLII-n, akik hasonlóan a Vacsoracsatához egymást váltva fogják vendégül látni a játékostársaikat. Azonban most nem vacsorát fognak adni, hanem a saját ízlésüknek megfelelő bulit, klubkoncertet, amit tarthatnak a lakásukban, szabadtéren vagy szórakozóhelyen is. A műsor állandó szereplője volt Nagy Feró, és hiába a nagy reklám, a műsor hatalmas bukás lett.
  • Elindult a Konyhafőnök első, nem civil változata is. A Konyhafőnök Juniorban 8 és 13 év közötti gyerekek mutatták be főzőtudásukat a három tagú zsűrinek, Fördős Zének, Bernáth Józsefnek, valamint Vajda Pierrenek. A főzős relaity jó nézettséget hozott a csatornának, így nem volt kérdés, lesz még folytatás
  • A TV2-t és a VIASAT3-at is megjáró Papp Gergő majdnem 10 év után igazolt vissza az RTL Magyarországhoz. A Pimaszúrként is emlegetett riporter-műsorvezető a Super TV2-n már sikerre vitt Pimaszúr Ottalszik című műsorát költöztette át az RTL II-re Pimaszúr Átcuccolra változatott névvel. A műsorban komolyabb változás nem volt, ami egyébként jó nézettséget hozott a csatornának több évadon keresztül is.
  • Miután szép lassan az RTL klub felszámolta a sportosztályát, és sorban tűntek el a nagyobb sportesemények a csatornáról, olyan meglepő volt, hogy az RTL Magyarország három évre megvásárolta az Európa Liga közvetítési jogait, amelyeket az RTL II közvetített. Bár a csatorna csak a nagyobb mérkőzéséket közvetítette csütörtök esténként, hétvégente az Európa Liga magazinban minden mérkőzésről beszámolt a mérkőzések állandó műsorvezetője, Világi Péter, aki egy vadonatúj sportstúdióban köszöntötte a nézőket.
  • Egy vadonatúj szitkom is indult a csatornán. A Butiquehotel.hu magyar fejlesztésű sorozat volt, lényege, hogy Szonja, aki nagybátyjától kapott egy birtokot elhatározta, hogy ő bizony abból szállodát fog csinálni. Igen ám, csak Szonja édesanyja, Karolin, aki vendéglátósként dolgozott egész életében, segíteni érkezett, de segítsége már csak azért sem bizonyul hasznosnak, mert az anyuka addig több, mint 20 panziót tett tönkre. A főbb szerepekben Gesztesi Máté, Hernádi Judit, Reviczky Gábor, Székhelyi József, Fekete Réka Thália, Marjai Virág, Madár Tamás és Ódor Zsófi volt látható. Ha valakit jobban érdekelne a sztori, az Origo akkori cikkéből többet is megtudhat.

Miután a TV2 kormányközeli kézbe került, a nézők sorban kezdték hanyagolni a csatorna hírműsorait. Közben nemcsak a nézők pártoltak el a csatornától, hanem a dolgozók is. Többüket kirúgták, de sokan válaszották a felmondás lehetőségét is. Ekközben az ex-RTL vezér szépen elkezdte átcsábítani az egykori RTL-es arcokat a csatornához. De természetesen az RTL klub sem tétlenkedett 2016-ban, de ez már egy másik történet, ami egy következő cikkben fogunk majd elemezni.

Fotók és videók: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

2015 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?