2023. ápr 02.

Elfeledett tévéműsorok - Multimilliomos! Most, vagy inkább soha?

írta: Szerencsekerék
Elfeledett tévéműsorok - Multimilliomos! Most, vagy inkább soha?

Rövid szünet után ismét jelentkezik az elfeledett tévéműsorokat felidéző sorozatunk. Ennek előző részében az RTL Klub hosszú életű táncos showműsoráról, a Szombat esti lázról volt szó. Most azonban a 2000-es évek első felének meghatározó TV2-es vetélkedőjét, a Multimillomost vesszük górcső alá, ami akármennyire is igyekezett, nem tudott hosszú távon életben maradni.

tv2-2000-multimilliomos.png

2000-ben járunk. Az RTL ekkoriban indította el újgenerációs vetélkedőjet, a Legyen Ön is Milliomos, ami két okból is fejfájást okozott a legfőbb konkurensnek. Egyrészt azért, mert a Milliomos műsorvezetője az ő korábbi szupersztárjuk, Vágó István lett (aki több műsort is otthagyott a csatornán, ám sem az Esti Broadway, sem a Milliót vagy semmit nem élt meg hosszú életet), másrészt meg azért, mert a műsorral gyakorlatilag uralta a nézettségi versenyt a csatorna. 

És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a TV2 bepánikolt. Főleg a két, már fent fejtegetett okból kifolyólag, no meg azért, mert előbb ők nézték ki maguknak a Milliomost, de mivel a külföldi tulajdonosok drágának találták a műsort, végül nem vették meg. 

Ha tudsz, nyersz

Pánikolásra nem nagyon volt idő, a csatorna hamar el is kezdte keresni az ellen-Milliomost, amit egy olcsó ausztrál licensz, az "It's Your Chance of a Lifetime" formájában találták meg. A Multimilliomos - Most vagy soha! nevezetű vetélkedőt pedig extrém gyorsasággal rakta össze a kreatív csapat, amit például ilyen spotokkal reklámoztak:

Az új vetélkedő háziasszonya Jakupcsek Gabriella lett, a játék pedig - talán nem túl nagy meglepetésre - a Legyen Ön is Milliomos első évada után, 2000. május 28-án, péntek este indult. A hetente kétszer, pénteken és szombaton jelentkező játék - ami mai szemmel meglehetősen furcsán mutat - nem nagyon hozta a várt nézettséget. 

A Multimilliomos - Most vagy soha szabályai meghökkentőek. Itt a játékos tíz kérdést kapott, válaszlehetőségeket viszont nem. A két, szóban forgó konkurens játék között egyébként az volt az alapvető különbség, hogy míg Vágónál fix nyereményt nyert a játékos, addig a TV2-n ő maga választotta ki, mennyit kockáztat az addig gyűjtött nyereményéből (ha pedig rossz választ adott a játékos, nyereményének egy bizonyos hányadát vihette haza). Az így gyűjthető maximális nyeremény 33 millió forint volt, ezt azonban - nem túl nagy meglepetésre - a műsor történetében senki nem vitte el.

Villanyszámla - off

A játék első változata azonban egészen finoman fogalmazva 

a kutyát sem érdekelte.

Így aztán július 21-én, majdnem két hónappal az indulás után le is vették a műsorról. Később Gyuricza Péter "Az RTL klub és a TV2 története" című könyvében Bányai Gábor, a műsor producere elmondta, még ezen a nyáron egyeztettek a licensztulajdonosokkal, a felesleges elemeket kidobták a játékból, és visszahozták a képernyőre.

Egy hónap múlva, 2000. augusztus 19-én megújulva, új díszlettel, immár Most vagy soha! néven pedig - mintha mi sem történt volna - ment tovább.

Itt a fokozatosan nehezedő kérdéseknek már voltak válaszlehetőségei, minden kérdésre pont annyi, ahányadik kérdésnél tartott a játékos (így értelemszerűen az első kérdésre még nem adtak válaszlehetőséget, azok egyébként roppant egyszerűek voltak).

Bár a nyeremények nem növekedtek, a játékba bekerült egy egészen érdekes elem is. A játékos ugyanis az első helyes válasszal kiváltotta az általa kiválasztott közüzemi számláját, amit a csatorna teljes egészében ki is fizetett. 

A Most vagy soha! további elemei nagyjából egyeztek a korábbi verzióval, a nézők pedig a változtatások után ráharaptak a vetélkedőre. A hetente kétszer, vasárnap és hétfőn jelentkező játék pedig nézettségben is beelőzte a visszatérő Legyen Ön is Milliomost, amit aztán néhány héttel az indulás után naponta kezdett vetíteni az RTL klub.

A siker tehát adott volt, ami egyenesen arányos volt a nyeremények és a játékélmény fejlesztésével is. 2001 elején ugyanis megemelték a megnyerhető maximális nyereményt és a kérdések számát is. Így már a főnyeremény 51 millió 200 ezer forint volt, ez persze csak plátói volt, a játék legnagyobb nyertese is "csak" 27 millió 200 ezer forintot tudott nyerni. 

A játék második verziója másfél évig, 2002. januárjáig futott a csatornán, ahol az ORIGO akkori tudósítása szerint egy másik vetélkedővel együtt - ez volt a Leggyengébb láncszem - egyik pillanatról a másikra eltűnt a TV2 repertoárjáról. 

Ezzel egyébként nemcsak Jakupcsek és a Most vagy soha, hanem a vetélkedő, mint műfaj is eltűnt a TV2-ről, jó két évre.

2002 őszén aztán jöttek a gyökeres változások. Elindult a Big Brother, ami letarolta a tévés piacot, így háttérbe szorultak a kvízjátékok, egészen az Áll az Alku 2004-es indulásáig.

15 perc a vég

Ezen év nyarán aztán a TV2 úgy döntött, felújítja az addigra már el-elfeledett játékot, és újraindítja azt Multimilliomos néven. Igen ám, de a játékba nemigen akartak jelentkezni az emberek, így aztán egy - egyébként sok helyen alkalmazott - módszer segítségével korábbi vetélkedők játékosait keresték fel, hogy játszanak a játékba.

Az új Multimilliomos - ragaszkodva a korábban már bevált szokásokhoz - nyáron indult, egészen jó nézettséggel.

Bár díszletében eltért a korábbitól a játék, szabályaiban nem nagyon. Azt leszámítva, hogy itt korlátozták a játékost, a válaszadásra ugyanis összesen 15 perce volt. Változtak a segítségek is: a játékos a hozzátartozójától kérdezhetett a stúdióban, telefonon is hívhatott segítségért, és a válaszlehetőségeket le is felezhette. (A telefonos segítségért egy későbbi szabálymódosítás miatt már fizetni kellett, konkrétan 100 ezer forintot.)

Utóélet és a vég

Bár 2005 elején még reményteljes volt Jakpucsek Gabi vetélkedőjének helyzete - ami többször is legyőzte a Barátok köztöt is - őszre történt valami. Valami, aminek az lett a vége, hogy előbb délutánra száműzték a Multimilliomost, ahol szép lassan, 2005 novemberének elején kimúlt. Immáron végleg.

Pedig kevesen emlékeznek, de a műsornak még társasjáték változata is készült. Egyik szerzőnk birtokában is van egy - meglehetősen hiányos - darab, ami valahogy így nézett ki: 

703596.jpg

A műsorról korábban többször is írtunk Mit néztünk régen? című sorozatunk keretében. Ezeket itt, itt és itt lehet visszaolvasni.

Kép és videók: TV2 Csoport, Darabanth Aukciósház

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Jakupcsek Gabriella Multimilliomos Legyen ön is milliomos Most vagy soha Elfeledett tévéműsorok Multimilliomos - Most vagy soha