2023. feb 21.

Elfeledett tévéműsorok - Esti Broadway

írta: Szerencsekerék
Elfeledett tévéműsorok - Esti Broadway

Sorozatunk előző részében egy különleges rekordkísérletről, a DominoDay-ről volt szó, melyet egyaránt sugárzott a TV2 és az RTL Klub is. Most viszont előbbi csatorna egyik olyan műsorát vesszük elő, ami a maga korában (és talán még ma is) újítónak számítana. Az Esti Broadway története alább olvasható.

vlcsnap-2023-02-19-18h26m44s072.png

1999 tavaszát az RTL Klub és a TV2 is a nagy műsorok bemutatásának szentelte, egymás után jöttek az erősebbnél erősebb (vagy legalábbis annak szánt) műsorok. Debütált a Koóstoló az RTL Klubon, a Dáridó pedig már ekkor erős nézőszámot hozott péntekenként. Ennek ellenére a TV2 mégis idejét látta a megújulásnak, így bevezettek egy új arculatot, melyről roppant kevés maradt fent, érdekes módon nyár elején fokozatosan visszatértek az első arculatra.

A megújuláshoz új sorozatok, új műsorok is társultak, ilyen volt például az Esti Broadway. A műsor 1999. március 5-én indult, a tavaszi műsorrend első alappillérjeként. Ennek első két bemutatkozó részét még pénteken a Dáridó részeként sugározták. Március 15-től viszont hétfő estére helyezték át, ahol 2 millió ember figyelte hetente. A nyári szünet után, szeptember 8-tól viszont már szerdánként jelentkezett a show. egészen 2000. január 26-ig.

esti_broadway.png

Talán nem meglepő, hogy - csakúgy, mint korábbi műsoraink esetében is - licencműsorról van szó. Ráadásul nem is akármilyenről: az eredeti amerikai verzió (ami ott Hollywood Squares címen ment) 1966-ban indult és egészen 2004-ig volt képernyőn. 

A sztáramőba

Ahogy arról korábban Mit néztünk régen? című sorozatunkban is említettük, a műsor a klasszikus amőbajáték "feldolgozása" volt. A főszerepben ennek megfelelően egy óriási, három emeletes építmény volt, melynek egy-egy parcellájában egy-egy híresség foglalt helyet. Ezt sugallta egyébként a műsor alcíme is:

"Sztárok alul, sztárok felül, sztárok mindenütt!"

A játék menete sem volt túl bonyolult, a műsorvezető Vágó István ugyanis folyamatosan különböző kérdéseket tett fel a sztároknak, akik vagy tudták azokra a választ, vagy nem (ők a témakört egyébként már előre tudták, így agyban már fel tudtak készülni a lehetséges kérdésekre).

A műsorvezető és a sztárok mellett persze megjelentek a "civil" játékosok is. Az ő feladatuk annyi volt, hogy eldöntsék, az adott híresség jó választ jelölt-e meg. Ha igen, pontokat gyűjtött, és bejelölhette az adott parcellát körrel vagy iksszel.

vlcsnap-2023-02-18-18h37m37s853.png

Az Esti Broadway nemcsak a showelemek miatt volt erős, abba ugyanis megannyi híresség is ellátogatott. Ilyen volt például Csiszár Jenő, Jakupcsek Gabriella, Földesi Judit, Szilágyi Tibor és Pálffy István, de persze a sort még lehetne folytatni. 

A "szupersztár" távozik

Ezek után sokakban felmerül a kérdés: miért fejeződött be ilyen korán a műsor, ha sok szempontból szárnyalt?

A válasz egyszerű. Ahogy arról már korábban többször is írtunk, 1999 végén az addig kirobbanthatatlanul TV2-es Vágó István a háttérben megállapodott az RTL klubbal, és átszerződött egy "szuper játék-showra". A kvízmester távozásával szinte az összes futó vetélkedő sorsa megkérdőjeleződött. A Mindent vagy semmit Milliót vagy semmit! címen folytatódott Klaussmann Viktorral, a Ki vagyok én? című játékot pedig Kósa L. Adolf vette át. Az Esti Broadwayt viszont senki. Így aztán az előre leforgatott részek után szép lassan, csöndben kihalt a játék. Örökre.

Fotók: TV2 Csoport

Szólj hozzá

TV2 Elfeledett tévéműsorok Esti Broadway