2023. jan 16.

Elfeledett tévéműsorok - Milliót? Inkább semmit!

írta: Szerencsekerék
Elfeledett tévéműsorok - Milliót? Inkább semmit!

Új rovat indul a ReklámInvázión, melyben igyekszünk olyan műsorokról írni, amikre mára már senki sem emlékszik. Elsőként egy 22 évvel ezelőtti vetélkedőről írunk, ahol hiába szerette volna a TV2 az átigazoló Vágó Istvánnak megmutatni, hazudott, mégis a csatorna húzta a rövidebbet. A Milliót vagy Semmit! történetéről bővebben alább lehet olvasni.

mvs.png

Történetünk főszereplője Vágó István, aki ekkoriban rengeteg TV2-es műsorban volt műsorvezető, szinte minden nagy műsorból kivette a részét, igazi törzstaggá vált. Ő vezette a Ki vagyok én?-t, az Azok a szép napokat, a Mindent vagy semmit!-et és utoljára az Esti Broadway-t is.

A TV2 azonban a műsorok egy részét időnként szabadságra küldte, így tett a Mindent vagy semmit!-tel is 1999 nyarán, azonban a csatorna nem indította újra az őszi szezon beköszöntével, helyette leforgatta a Lányok nem angyalok nevezetű műsort a PaDöDö-vel. Vágó így csak egy műsort vezetett az őszi szezonban, a hetente jelenetkező Esti Broadway-t.

Vágó pedig korabeli információk szerint ezzel nem volt elégedett. Így hát szinte azonnal igent mondott az RTL Klub felkérésére, ahol egy "újgenerációs" vetélkedőt ígértek neki. Az átigazolást a kvízmester később a sajtónak azzal indoklota, hogy a TV2 nem engedte neki hogy egy újabb kvízműsort készítsen a csatornára vagy újraindítsák a Mindent vagy semmit!-et.

Elmondása szerint az ő igazi területe a műveltségi vetélkedő, a többi műsor csak "kirándulás" volt számára, az RTL-nél pedig ezen a téren sokkal nagyobb szabadságot ígértek neki, mint a TV2-nél. Az akkori pletyka szerint ez az átigazolás néhány százezer forint pluszbevételt hozott a számára, az addigi 2 millió forintról 2,3 milliós fizetésre lett jogosult.

A történtek azonban nem maradtak következmények nélkül: a 2000 januárjában óriási reklámkampánnyal (értsd: Lengyelországban fogatott egyperces reklámfilmmel) az RTL elkezdte hirdeti, hogy a "világ egyik legnépszerűbb vetélkedője" februártól náluk lesz látható.

A sztori ott kezdett el bonyolódni, hogy Vágó átigazolási hírére (hogy csatorna egykori "szupersztárját" megcáfolják) a TV2 jószokása szerint rögtön elkezdett reklámozni egy új "szellemi" vetélkedőt, amit a Szerencsekerék akkorra már rendesen befutott házigazdája, Klausmann Viktor vezetett. Ez volt a Milliót vagy Semmit!.

image.png

Az "idegölő" kívzműsorról azonban sok információval nem nagyon rendelkezünk. Annyi azonban biztos, a játék a Mindent vagy semmit! című műsor lebutított változata volt, ahol ezúttal nem százezreket, hanem milliókat lehetett nyerni.

"Komoly kockázatok komolytalan játéka"

A szabályok egyébként nagy vonalakban stimmeltek. Itt is egy tábláról kellett választani pontokért kérdéseket, viszont azok értékei jóval nagyobbak voltak, mint az eredeti játékban. Ha a hagyományos játék után a győztes játékos nemcsak okos (merthogy a vetélkedőben nem éppen a komoly tudásra építettek), hanem még szerencsés is volt, akkor - méltóan a címhez - 1 millió forintot nyerhetett. 

Ezen kívül viszont nem tudunk sokat a vetélkedőről, az interneten ugyanis a fent látható plakáton és az akkoriban rendszeresen fórumozók véleményén kívül nemigen találunk semmit. Mondjuk ez részben annak a nem túl hosszú karriernek is köszönhető, amit a műsor befutott: a tv-műsor szerint az első 2000. január 22-én volt, míg az utolsó 2000. március 24-én.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy a plakáton is feltűntetett "hétvége mindhárom napja" azt próbálja sugallni, hogy a játékot beiktatták a giganézettségű Dáridóba is. A péntek esti blokkban egyébként a Dáridó maga 1 órás volt, s közte szerepelt még a Mikroszkóp színpad műsora, a Holló színház és a Ki vagyok én? is (ezt Vágótól Kósa L. Adolf vette át).

Így aztán csak sejthetjük, hogy a szenvedély és a idegölő feszültséget szülő műsor lényege nemigen jött át a nézőknek, ami azt hozta magával, hogy a TV2 inkább egy új, ausztrál licenszbe fektetett, amit ezen év nyarán Most vagy soha! címmel, hatalmas nézettséggel sugároztak.

Ezzel pedig a TV2 nemcsak a Milliót vagy semmitet ütötte ki, hanem annak erdetijét, az éveken át nagy sikerrel futó Mindent vagy semmitet is. Ezzel pedig a komoly szellemi vetélkedők korszaka majdhogynem teljesen véget ért Magyarországon.

Sorozatunk első része ezzel véget ért, hamarosan viszont egy újabb régi, mára már feledésbe merült műsorról igyekszünk megemlékezni.

Fotók: TV2 Csoport

Szólj hozzá

TV2 Vágó István RTL klub Mindent vagy semmit! Milliót vagy semmit! Klaussmann Viktor Elfeledett tévéműsorok