2022. dec 27.

Megverte a Mi kis falunk a TV2-t karácsonykor

írta: FoA
Megverte a Mi kis falunk a TV2-t karácsonykor

Ahogy azt korábban már megírtuk, igen különleges karácsonyra lehet majd 2022-ben számítani, persze a tévécsatornák kínálatát illetően. A helyzet pedig nem várt fordulatokat hozott, mert bár a TV2 szenteste és karácsony első napján tarolt a Kevin-filmekkel, mégis, inkább az RTL - elsőre érthetetlen - taktikája jött be inkább. 

mi.png

Idén úgy adódott, hogy karácsonykor extrém mértékű időt tudtam eltölteni a tévé mellett, ami aztán meg is hozta az eredményét: szinte minden műsorba és filmbe sikerült valamennyit belenézni, főleg szenteste. 

Arra az estére ugyanis - ahogy általában mindig - a legjobb programjait rakják össze a tévék. A TV2 a Reszkessetek betörőket, az RTL a szeptember elején már bejelentett Mi kis falunk különkiadást, a Duna TV pedig a Csináljuk a fesztivált! karácsonyi epizódját.

Mielőtt viszont rátérnénk a nézettségre, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy cirka 17 évvel ezelőtt volt példa arra, hogy különleges, csak erre az alkalomra készülő produkciót láthatott a drága néző az RTL-en, az is egy arculatváltós Fókusz volt. Azóta semmi.

Na mindegy, szóval nagy várakozások előzték meg a szentestét, ahol az elsőre meghirdetettek szerint Pajkaszeg mellé kaptunk grátiszba egy Fókusz Pluszt is, amiben most olyan "témákat" kaptunk, mint

  • X-faktorosok versszavalása (megkérdőjelezhető minőségben és szavalásban)
  • Hogyan telik a világ másik pontján az ünnep
  • Milyen volt a Mi kis falunk karácsonyi részének forgatása

A végére azért maradt egy érdekes csemege is: Presser Gábor és Zorán közös éneklése, amit csak azért is említenék meg külön, mert laza két órával később ugyanezt a dalt hallhattuk a Csináljuk a fesztivált zárásaként. De azért az biztos, hogy az Ünnepből nem nagyon lesz második All I want for christmas...

Aztán jött a várva várt Mi kis falunk epizód. A mostanában egyre csak ellaposodó sorozatnak viszont szerintem jót tett ez a különleges rész, pláne, hogy a sorozat két, talán legkedveltebb karaktere, Gyuri és Erika is visszatért, ami mind-mind hozzátett ahhoz, hogy egy kellően poénos, kellően irritáló és kellően karácsonyi részt kapjunk. 

A pajkaszegi karácsony egyébként szinte mindenhol jó értékelést kapott, amit az is visszaigazol, hogy a Reszkessetek, betörők! után a Mi kis falunk lett a második legnézettebb produkció szenteste. 

Ami pedig a pontos adatokat illeti, a TV2 délután minden korcsoportban verte a Grinccsel a Stuart Little kisegér című filmet, és ez a tendencia a híradók versenyében sem fordult meg. 

A Fókusz Plusz azonban - igaz, nem túl nagy különbséggel (14,8%) - már verte 18-49-ben a TV2-es Igazából szerelmet (13,2%). Az olló este nyolctól még tágabbra nyílt az RTL javára, a pajkaszegiek ugyanis rendesen odapörköltek a konkurenciának, és a maga 20,3%-ával eldőlni látszott a verseny.

Miután azonban megjelent Kevin, és véget ért a Mi kis falunk, a TV2 elképesztő mértékben tarolni kezdett, és gyakorlatilag megsemmisítette a konkurens Dirty Dancing - Piszkos tánc c. filmet. (RTL: 7,2%, TV2: 30,6%)

Bár a fiatalok körében mindent levert a Reszkessetek, betörők!, fontos hozzátenni, hogy a teljes lakosság tekintetében újfent csökkentek a film számai, ami mostanra csak éppen megütötte a 700 ezres szintet (csak zárójelben, az RTL-es időszakban az első rész nézettsége lazán egymillió felett volt). 

Mindemellett érdemes megemlíteni a Duna TV, szintén hangulatosra sikerült Csináljuk a fesztivált! különkiadását is, ami nagyjából 400 ezer nézőt érdekelt. Az itt elhangzó dalok egyébként azóta nagyot mentek a közösségi médiában is, a zsűri közös produkciója, az Ünnep című dal feldolgozását például két nap alatt közel 60 ezren nézték meg.

Karácsony első napja is hasonlóképpen alakult, mint az előző este. A híradók versenyét továbbra is a TV2 nyerte, az utána lévő Múlt karácsony azonban meglepően kevés nézőt vonzott (11,6%), ami már csak azért is érdekes, mert egy országos TV premierről van szó. Így az RTL újfent behúzta az este első részét, ezúttal a magyar filmpremierrel, a Nagykarácsonnyal (13,4%).

Az este további részében megint Kevin diadalmaskodott, amiben csak annyi vigasza lehet az RTL-nek, hogy nem akkora arányban sikerült kikapniuk a Rossz anyák karácsonya című filmmel, mint egy nappal korábban (TV2: 25,1%, RTL: 8,4%).

Végezetül egy újabb érdekesség, az ezen az estén debütáló, Rákay Philip által jegyzett Aranybulla-sorozat első része a teljes lakosság tekintetében 4,9%-os nézettséget produkált, ami megközelítőleg 200 ezer embert jelent. Ez nem tűnik olyan nagy számnak, viszont ha úgy nézzük, hogy a nemzeti főadó eheti harmadik (!) legnézettebb műsoráról van szó, és az előtte lévő, Magyarország, szeretlek! című show csak 170 ezer embert érdekelt, úgy már nem tűnik annyira rossznak. Persze lehet, hogy csak belőlem árad a pozitivizmus...

Arról egyébként, hogy karácsony másnapján melyik film győzedelmeskedett, még nem rendelkezünk információval, de ahogy nyilvánosságra kerülnek, beszámolunk róla.

A karácsonyi kínálatot nézve egyébként egyetlen tanulságot tudok levonni: ha nézőt akarsz, költs rá pénzt, mert különben a kutya nem fog nézni. Emlékeztetésképp: 2021-ben az RTL a "megúszós" karácsonyi kínálatával fejjel állt bele a földbe, gyakorlatilag akkorát buktak, amit - hogy egy klasszikust idézzek - "még a Holdról is lehet látni"

Ugyanez a helyzet áll elő a szilveszternél is. Az RTL ugyanis hiába rak szilveszteri műsort az RTL KETTŐRE, az nem versenyképes a TV2 "ráköltős" szilveszteri műsorával. Így aztán gyakorlatilag az év utolsó napján nincs verseny, a két vetélytárs film ugyanis évről évre kevesebb nézőt vonz, tavaly például már kétszer annyian voltak kíváncsiak a Szerencsekerékre, mint a Különben dühbe jövünkre. 

Így aztán jobban tenné az RTL, ha elgondolkodna azon, hogy 2023 karácsonyán és szilveszterén milyen műsorok vehetik fel a versenyt az évek alatt magabiztosan megerősödő konkurenciával, a TV2-vel.

A nézettségi adatoknál a 18-49-es és a teljes lekosságra (4+) vonatkozó adatokat vettük figyelembe.

Fotók és videók: RTL, MTVA
Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

Duna TV TV2 RTL Reszkessetek betörők Mi kis falunk Csináljuk a fesztivált Karácsony2022