2020. júl 28.

Mit néztünk régen? - 26. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 26. rész

15 évesek a kertévék, mindketten új csatornák indításával ünnepelnek

Egy héttel ezelőtt 2012 tavaszának RTL-es, és TV2-es műsorkínálatát idéztük fel, mely ide kattintva megtekinthető. Szó volt a Friderikusz-féle Legyen Ön is Milliomos visszatéréséről, az utolsó Megasztárról, és arról is, hogy minimális időkülönbséggel az RTL klub, és a TV2 is bejelentette, hogy új csatornát indít RTL II, és Super TV2 névvel, már ősszel. Mai cikkünkben főként az új csatornák induló kínálatáról esik majd szó, de természetesen szó lesz az RTL klub, és az ismét megújuló TV2 őszi műsorkínálatáról is a TOVÁBB gombra kattintva!

fu490.jpg

2012 őszét az RTL klub a Gyanú Árnyékában, illetve az 1 perc és nyersz! új részeivel "tudta le", melyek visszahozása azért nem volt meglepetés, mert mindkét műsor hatalmas nézettséget produkált az év első felében, ráadásul előbbi sorozat főműsoridőben még magasabb közönségarányt tudott a magáénak, de persze indultak új műsorok is a anyacsatornán.

Ekkor debütált ugyanis első évadával a Házasodna a Gazda. A műsort akkor Lilu vezette, és hatalmas siker volt, de a műsor második évadára 7 évet kellett várni, pontosabban 2019 szeptemberéig, a rajongóknak pedig jó hír, hogy idén is újra házasodhatnak a gazdák. Az első, 2012-es évadban volt látható Szilveszter gazda, aki később viszonylag nagy karriert futott be az RTL-nél, erről később még szó lesz.

A csatorna 15. születésnapját egy bulival ünnepelte, melyet október 1-jén tartottak, az RTL II születésének napján.

2012 decemberében indult el az RTL új kvízműsora, a Kód. Ebben a játékban kétfős csapatok játszanak azért, hogy az arénában található huszonhat mezőn levő kérdésekre a lehető legtöbbön jó választ adva minél több pénzt gyűjtsenek össze és minél rövidebb úton jussanak el az utolsó sorig és találják meg a jackpot mezőt, amellyel az addig összegyűjtött nyereményt 5 millió forinttal is megemelheti. Az összegyűjtött pénzt csak a kódlista visszamondása és a megtett útvonal visszafelé megtétele után kapják meg, melyet a csapat egyik tagjának kell teljesítenie úgy, hogy másikuk kap egy biztos, de jóval kevesebb pénzről szóló ajánlatot, amelyről dönthet, hogy elfogadja-e, vagy sem. Az ajánlat akkor válik igazán izgalmasa elemmé a játékban, amikor kiderül, hogy a kiválasztásra került csapattag nem tudott a megadott időn belül minden helyes választ visszamondani, és a megadott útvonalon keresztül visszajutni, így az addig gyűjtött pénzüket elveszítik. 
A játék házigazdája az RTL kvízmestere, Sebestyén Balázs volt. A Kódot 2012 decembere és 2013 februárja között, egy évadon keresztül sugározta az RTL klub, később, 2017-ben az RTL Gold ismételte a műsort.

a-kod-szabalyai_image_10254769.jpg

Ősszel ismét volt X-faktor. A 2012-es évadban még nem volt komolyabb változás, a mentorok ugyanazok voltak, a győztes pedig Oláh Gergő lett, mellett olyan sztárok is láthatóak voltak a show harmadik évadában, mint Zámbó Krisztián, Csobot Adél, vagy Antal Timi.

Nagy port kavart a Barátok köztből 14 év után távozó R. Kárpáti Péter, vagyis Berényi András halála is. A sorozatból azért száműzték az egyik Berényi fivért, mert az akkori indoklás szerint András karaktere képtelen volt megújulni, így unalmassá vált. A sorozat készítői egyébként azóta is hűek ahhoz a kijelentésükhöz, amely szerint R. Kárpáti Péter soha nem térhet vissza a sorozatba, hiszen az azóta eltelt közel 8 évben egyetlenegyszer sem láthatták a nézők Berényi Andrást a Barátok köztben.

Egy kicsit visszahaladva az időben, nézzük meg, hogyan is indult el az RTL II.

2012. szeptember 30-án, vasárnap este az RTL klub RTL II Napot tartott, amikor is leadták az I Love Gjoni című reality első részét, de itt debütált a Forró Nyomon is, Máté Krisztinával, valamint ekkor ment le az utolsó Heti Hetes is az RTL klubon, ezzel egy 13 éves korszaknak lett vége.

Aztán hatalmas ünneplések közepette 2012. október 1-jén, egy telenovellával kezdetét vette az RTL II adása, melyet minden RTL-es társcsatorna köszöntött, valahogy így:

Az RTL II-n a kezdetekben főként telenovellákat, illetve korábbi műsorok, amerikai sorozatok ismétlése volt látható. Este 6-tól a Vacsoracsata korábbi epizódjai futottak(amelyről azt is pletykálták akkoriban, hogy új részekkel itt tér vissza a műsor, később aztán mégsem lett a tervből semmi), aztán este 9-ig amerikai sorozatok, illetve azok ismétlései(Jóbarátok, illetve az itt debütáló Egy rém modern család). Ezt követte az este 9-es sáv, ami a saját gyártásoké volt.

Hétfőn este jelentkezett a héten először a Legyen Ön is Milliomos Friderikusz Sándorral, majd kedden ment a Heti Hetes vasárnap esti adásának ismétlése, szerdán Forró Nyomon Máté Krisztinával, csütörtökön pedig premier epizóddal jött a Legyen Ön is Milliomos.

legyen_on_is_milliomos.jpg

Este 10-től ismét sorozatok mentek, este 11-ől pedig jött az RTL II önálló Híradója, melynek műsorvezetője a csatornához frissen érkező Rábai Balázs volt. A Híradót egyébként azok is láthatták, akik akkor nem rendelkeztek még az RTL II-vel, ugyanis az RTL klub reggelente megismételte a Híradót.

Hétvégenként a filmek után szombaton a Szombat Esti Láz korábbi évadainak ismétlése volt látható, hasonlóképpen ment a program vasárnap este is, 7 órától. Este 9-től jött Delhusa Gjoni párkereső műsora, az I Love Gjoni majd 10-től a Heti Hetes, melyben néhány hétig Majka is szerepelt, de aztán végül mégiscsak visszatért a rapper-showman a TV2-re, ahol azóta is dolgozik.

Az első napok "kilövése" után az RTL II nézettsége nem nőtt tovább. A csatorna a többi RTL-es kábelcsatornához képest alacsonyabb, de stabil számokat produkált.

Most pedig jöjjön a TV2 őszi kínálata.

2012 szeptemberében a TV2 bevezette vadonatúj arculatát, mely a mai napig is látható. Az arculat első változata ide kattintva elérhető.

2012 őszén indult el a világszerte sikeres The Voice - Magyarország hangja, melyben úgy énekeltek a versenyzők, hogy a mesterek - vagyis Malek Andrea, Somló Tamás, Mező Misi, Molnár Ferenc 'Caramel', illetve Mező Misi - csak az éneklő hangja alapján döntöttek arról, hogy érdekli-e őket az, hogy ki is énekel. Ha egy mester megfordult, az a versenyző automatikus továbbjutását jelentette, de ha több ítész is érdeklődését fejezte ki a megfordulásával, akkor már a versenyző választhatott, hogy kinek a csapatát szeretné erősíteni. A műsornak köszönhetően tért vissza a zeneiparba Mohamed Fatima, de mellette olyan, máig is ismert énekesek tűntek fel a műsorban, mint Gájer Bálint, Berkes Olivér, vagy a győztes Pál Dénes. A show házigazdája a Mintaapákból nemrég botrányos körülmények között távozó Szabó-Kimmel Tamás volt. A Voiceból egyébként azóta sem volt új évad a csatornán, bár a TV2 többször is elindította a jelentkezést a műsor új évadába.

Most pedig nézzük az induló Super TV2 induló kínálatát.

Nem véletlenül a családi, prémium csatornára szánta nagyobb produkcióit, hiszen a fő cél egyértelműen a konkurens RTL II legyőzése volt.

A Super TV2 2012. november 2-án, délelőtt indult el a csatorna reggeli-délelőtti magazinműsorával, a Super Mokkával. A műsor politikamentes volt, és mindig a TV2-n futó Mokka után volt látható, melyet három műsorvezető páros vezetett: Liptai Claudia Till Attilával, Lang Györgyi Váczi Gergővel, valamint Kovács Patrícia Fenyő Ivánnal.

index.jpg

A Super TV2, mint prémium kábelcsatorna induló legnagyobb durranása az volt, hogy a TV2 napi sorozatának, a Jóban Rosszbannak a friss, premier részeit a csatorna már késő délután, jónéhány órával a TV2-es premier előtt leadta, de természetesen nem hiányozhatott a csatorna kínálatából az RTL II-n is megjelenő önálló hírműsor, mely a Tények Hatkor címet viselte, de csak a kezdetekben. A Super TV2 híradójának nem volt önálló műsorvezetője, az este 6-kor látható adásban a TV2-es, fél hetes műsor műsorvezetői voltak láthatóak.

A Super TV2 ezeken kívül két nagy durranással készült még az indulására. Az egyik a két éve pihenő Nagy Duett, amely a kezdetekben még ismétlésként volt hétvégente(pontosabban vasárnap este) látható. A másik nagy újdonság a megújuló Hal a Tortán, melyet a TV2 november 1-jén, a Super TV2 napján is bemutatott. Az első részben a megújulás kicsit drasztikus lett. A főzős realityt a csatorna úgy alakította át, hogy az ötfős csapat közösen látta vendégül egymást úgy, hogy az egyes fogásokat más-más híresség készítette. Végül aztán a Hal a Tortán nagy sikerrel, a hagyományos, megszokott módján tért vissza, ezúttal már a Super TV2-re.

A két prémium csatorna közti versenyt még eleinte az RTL II nyerte, de aztán később a messze jobb kínálattal induló Super TV2 átvette a vezetést. Természetesen az RTL II nem hagyta magát, 2013 januárjára a csatorna kínálata lényegében megváltozott, és a leginkább nőknek szóló adóból egy családi, prémium tévé lett. Hogy akkor milyen műsorok is indultak a csatornán, arról következő cikkünkben szó lesz.

Fotók: RTL klub, TV2
A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

TV2 RTL II RTL klub Mit néztünk régen? Supertv2