2023. dec 15.

Kezdetleges kínálattal és késve kezdte meg adását a négy új RTL-es kábel

írta: Aknow
Kezdetleges kínálattal és késve kezdte meg adását a négy új RTL-es kábel

Eljött a várva várt nagy nap, hivatalosan pénteken hajnalban elindultak az RTL új csatornái, így most már van a portfólióban gyerek- és életmódcsatorna, sőt, lett egy harmadik filmcsatorna, és egy újabb sorozatcsatorna is. Az első nap viszont nem úgy alakult, ahogy azt a mesében el lehet képzelni.3klub_rtlotthon1.png

Korábban már írtunk arról, hogy még idén új csatornák indításával rázná fel az amúgy sem unalmas tévés életet az RTL. December 15-én, pénteken (vagyis ma) pedig eljött a pillanat, hogy megkezdjék adásukat az új adók, pontban hajnali ötkor. De a történet az indulással még nem kerek.

Megszokhattuk, hogy ha egy-egy tévétársaság valamilyen nagyobb dologba - jelen esetben négy kábeladó indításába - vágja a fejszéjét, akkor azokat erős reklámkampánnyal vezeti fel. Nos, ez a SorozatKlub, a KölyökKlub, a MoziKlub és az RTL OTTHON esetében nem így történt. 

Bevalljuk, napokig vártuk, hogy valamilyen előzetes közleménnyel "lepje" meg a társaság a sajtó képviselőit, de ez nem történt meg. Így aztán csak a Media1 cikkéből értesülhettek a nézők arról, hogy hol lehet fogni az első naptól az új csatornák adását. 

Nem megy az adás!

Tehát: nagy volt a csend az új adók indulása körül, bár meg kell jegyezni, hogy néhány napja már találkoztunk az új csatornák tesztadásával, de ezeket csak annál a négy szolgáltatónál voltak láthatók, ahol hivatalosan ma, hajnali öt órától fogható az adás. 

Mivel minden bizonnyal médiatörténeti pillanat, hogy az a cég, amelyik néhány éve még egyáltalán nem a kábelportfólió bővítésében látta a jövőjét, négy új csatornát indít, több szerzőnk is kíváncsi volt arra, mi történik a  SorozatKlubon, a KölyökKlubon, a MoziKlubon és az RTL OTTHON-on.

Nos, hajnali ötkor még semmi.

A négy kábel ugyanis nem kezdte meg hajnali ötkor az adást, sőt, tapasztalataink szerint a műsorújságban meghirdetett, többnyire egységes kezdés sem jött össze. Elsőként, több mint négy órás késéssel a Moziklub indult el, reggel 9:20 körül. Őt követte röpke 10 perc után a Sorozatklub, a Kölyökklub és az RTL OTTHON viszont csak 10 órakor indult, kereken 5 órával a tervezett indulás után.

Aztán - láss csodát - amint minden adás elindult, az RTL egy közleménnyel lepte meg a sajtó képviselőit, amiben a következőképp hívják fel a figyelmet az új adókra:
  
Mától gyerekcsatorna formájában is várja a kicsiket a Kölyökklub: tele nevetéssel, kalanddal és a mai kornak megfelelő fejlesztő tartalmakkal. Az alaposan megválogatott műsoroknak köszönhetően a gyerekek biztosan megtalálják a kedvükre való meséket vagy sorozatokat. A valódi klasszikusok mellett, mint a Tom és Jerry, a Dzsungel Könyve és a Pán Péter, olyan világhírű újdonságok is megörvendeztetik a kicsiket, mint a Cocomelon, a Petit Malabar, a Jonalu, vagy a Tickety Tock. 

A Moziklub és a Sorozatklub elnevezésű csatornákon a változatos filmeké és sorozatoké a főszerep. A népszerű külföldi produkciók mellett a magyar klasszikusok is helyet kapnak a kínálatban.  

A Moziklub többek között európai filmekkel kínál változatos szórakozást, de a csatorna a bűnügyek szerelmeseit is el fogja kényeztetni olyan klasszikusokkal, mint a Columbo filmek vagy Agatha Christie regényeiből készült adaptációk. A klasszikus vígjátékok kedvelői sem fognak unatkozni, képernyőre kerül például a Magas szőke férfi visszatér, a Szabadlábon Velencében és valamennyi Beethoven film is.   Természetesen magyar filmekben sem lesz hiány: a Drakulics elvtárs, a Napszállta vagy a Moszkva tér csak pár cím a számos hazai produkció közül. 

A Sorozatklub is változatos programmal várja a magyar nézőket. Olyan bűnügyi sorozatok kapnak helyet a csatornán, mint az Agatha Raisin, a Brown Atya nyomoz, vagy a Kastélyszálló. A Downton Abbey-t talán keveseknek kell bemutatni, hiszen régóta a magyar közönség kedvencének számít a múlt század elején játszódó történelmi dráma. A csatorna műsorai közt helyet kap a Chicago PD c. rendőrségi széria és az örök kedvenc Medicopter is, amelyben egy mentőhelikopteres csapat fordulatos kalandjait lehet követi.

Emellett a romantikus sorozatok és drámák szerelmesei is megtalálhatják az ízlésükhöz illő tartalmakat – a Sorozatklubon lesz újra nézhető A szívek szállodájának valamennyi évada. A csatornán továbbá újra műsorra kerülnek az RTL népszerű saját gyártású doku-reality sorozatai, a Segítség, bajban vagyok! és A gyanú árnyékában.

Az RTL OTTHON a gasztronómia, lakberendezés és a DIY világát tárja a nézők elé külföldi és hazai kedvencekkel egyaránt. Olyan sztárséfekkel készült sorozatokat lehet itt megtekinteni, mint Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver. Egy RTL-es életmód-csatornáról ugyanakkor nem hiányozhat az immár 19 évadra visszanyúló A Konyhafőnök és a Mestercukrász sem, amelynek összes évadja újranézhető lesz. A csatornán mindemellett európai otthonokat, távoli kultúrákat bemutató műsorok is helyet kapnak, de izgalmas vetélkedők is gondoskodnak majd a tévé előtt ülők szórakoztatásáról. 



A csatornák tartalmi kínálata 2024 januárjától válik teljessé - írták.

De milyen lesz a teljes kínálat?

A közleményben tehát nem túl sok olyan információ olvasható, amiről néhány hete ne számoltunk volna már be, az egészben talán csak az utolsó mondat érdekes, miszerint januártól válnak teljessé a kínálatok. Mivel csütörtök óta már elérhető az újév első hetének műsora, ezért megnéztük, mire lehet számítani alig néhány hét múlva az új csatornákon.

A legfőbb változás a Moziklubon észlelhető, ahol egyaránt lesznek új és klasszikus, főként francia filmek. Ilyen pl. a hentes lánya című, 2021-es francia-belga romantikus vígjáték. A retró filmek szerelmesei sem maradnak néznivaló nélkül, ugyanis már rögtön az első nap látható lesz a Jean-Paul Belmondo neve által fémjelzett Zsaru vagy csirkefogó című francia akcióvígjáték.

A Sorozatklub nézői több olyan sorozatot is láthatnak melyek már bizonyítottak a tv képernyőn, ide érkezik hétköznap az elveszett ereklyék fosztogatói című sorozat, de érkeznek spanyol sorozatok is, ilyen pl. a Hat nővér és a Velvet divatház. Hétvégenként pedig a Leonardo és a sors játéka török filmsorozatot láthatják a nézők.

A másik két csatornán viszont nem túl sok újdonsággal találkozhatunk majd. A Kölyökklubon január első hetében is nagyjából ugyanazok a rajzfilmek, mesék lesznek amik most is, ide csatornapremierként érkezik hétköznap az Ella, az elefánt című animációs filmsorozat. Az RTL OTTHON-on pedig tovább erősítik a gasztro vonalat olyan műsorokkal, mint a Jamie hétköznapi kajái valamint a Friss falatok Anna Olsonnal.

A jelenlegi állás szerint tehát a csatornák mennek, műsor is van, sőt, lesz is. És hogy mit hoz a jövő, és sikerül-e beváltani az új adókhoz fűzött reményeket, az majd idővel kiderül. 

Írta: FoA, Aknow, Kólinger Zsombor
Fotó: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

indulás 2023 2024 RTL Kölyökklub RTL OTTHON SorozatKlub MoziKlub Kábelcsatorna