2023. már 04.

Elfeledett tévéműsorok - Vitriol

írta: Szerencsekerék
Elfeledett tévéműsorok - Vitriol

Cikksorozatunk előző részében az RTL Klub egyik, hamar bukásba fulladó showműsoráról, a Tébolygóról esett szó. Felidéztük a műsor keletkezésének körülményeit, valamint azt is, miért bukhatott meg gyorsan a show. Elfeledett tévéműsorok közötti kalandozásunk újabb részében ma újra a TV2 háza tájára tévedünk, ahol egy hamar a süllyesztőbe került talkshowról, a Vitriolról lesz szó a TOVÁBB után. 

vlcsnap-2023-03-04-17h58m19s045.png

2000 tavaszánál járunk, a verseny egyre jobban kiéleződött az RTL és a TV2 között, akik egymás műsorötleteit sorozatosan kölcsönvették. A Fókuszt a Plusz (rövid életű bulvármagazin a TV2-n), a Dáridót a Koóstoló, a Kölyökklubot pedig a Homokvár (gyerekvetélkedő a TV2-n) másolta, de a sort végtelenségig lehet folytatni. Az eltulajdonítások kétirányúak, egyaránt "ihletet vett" a másik műsoraiból a TV2 és az RTL is, s legtöbbször a nézők döntötték el melyik jobb. Jelen műsoralanyunknál is pontosan ez történt.

Az RTL Klub egyre erősödő nagyágyúja, a Heti hetes ugyan még csak fél éves volt, mégis több millió ember nézte minden szombaton, ahogy az ország bajos dolgait kibeszélik a "humor nagyágyúi". Így aztán - jó magyar szokásra - a TV2 is úgy érezte, muszáj tennie valamit ennek megfékezésére. Így is történt:

összeszedtek nyolc hölgyet, és készítettek egy, a Heti Heteshez kísértetiesen hasonlító talkshowt Vitriol címmel.

Ennek első adása a nőnap előtti pénteken, 2000. március 3-án volt a Péntek Esti Dáridóban. Hogy miért pont ott, jó kérdés, de valószínűleg követték azt a szokást, amelyet már sorozatunk két műsoránál, az Esti Broadway-ben és a Milliót vagy semmit!-ben ismertettünk. (Csak zárójelben, a Heti Hetes soron következő adása, mely másnap jelentkezett, egy rendhagyó különkiadás volt nőnap alkalmából, ahol Szily Nóra vezetésével és női vendégekkel zajlott le az adás.)

vlcsnap-2023-03-04-18h00m35s424.png

A három bemutatkozó (?) adás után pedig elindították a saját útjára a műsort, szerdánként, este 8-tól. A műsorvezető Jakupcsek Gabriella volt, mellette pedig feltűnt még Kánya Kata (színésznő), Zsazsa Tax (transzvesztita előadóművész), a PaDöDö (zenekar), Nagy Natália (színésznő), Zétényi Lili (a Nők Lapja akkor főszerkesztője), Bartha Sylvia (időjós) és Udvaros Dorottya (színésznő). Felépítésileg is hasonlított RTL-es riválisára a műsor, ugyanis a műsor elején spontán témákat dobtak be, aztán híreket olvastak fel, és történeteket is meséltek, s mindegyiket kommentárokkal tűzték tele.

Ennek ellenére a Vitriol nem lett hosszú életű. Utolsó adása 2000. május 17-én volt, a szokásos "nyári szünet" sémával levették a műsort, ígérve a megújulást és a felfrissítést, ám ebből nem lett semmi. Itt azonban nem ért véget a történet.

Még egy próbálkozás

Majdnem egy évvel később, 2001 júniusában a TV2 - pontosabban Friderikusz Sándor -  idejét látta annak, hogy előrukkoljon egy új, a Heti Hetesre csak részben hasonlító talkshowval. A (Sz)társaság című műsorban - ahogy arra a műsor címe is utal - nem színészek, hanem a TV2 akkori sztárjai (akik cseppet sem illenek össze) beszélgettek - tessék kapaszkodni - egy étteremben. 

A műsor egyetlen adást élt meg, ezt 2001. június 2-án sugározta a TV2 olyan hírességekkel, mint Stahl Judit, Csiszár Jenő, Bochkor Gábor vagy épp Kánya Kata. A nem túl hosszú utat bejáró műsor egyébként azért szűnt meg

  • mert nem produkált túlságosan jó nézettséget
  • mert Friderikusz Sándor bejelentette, hogy elindul az MTV elnöki székéért, ami Pintér Dezső, a TV2 akkori elnöke szerint összeférhetetlenséghez vezetett volna.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Fridi később mégis visszatért a TV2-höz, 2002-ben ugyanis műsorvezetője lett a Fantasztikus Európa című shownak (amit még a Külügyminisztérium is lelkesen támogatott), valamint az ő cége gyártotta az "új szerzemény", Liptai Claudia délutáni talkshowját, a Claudia showt is.)

Fotók: Pillanatképek a Vitriolból - TV2 Csoport

Szólj hozzá

TV2 Vitriol Elfeledett tévéműsorok