2023. feb 26.

Elfeledett tévéműsorok - Tébolygó

írta: Szerencsekerék
Elfeledett tévéműsorok - Tébolygó

Elfeledett tévéműsorokkal foglalkozó sorozatunk előző részében egy rövid életű, de annál sikeresebb vetélkedő, az Esti Broadway történetét mutattuk be. A TV2 egyik 1999-es nagy "durranása" után viszont újra visszatérünk az RTL klub képernyőjére, ahol - a változatosság kedvéért - ma is egy vetélkedőről esik majd szó. A Tébolygóról több a TOVÁBB gomb után olvasható. tebolygo_1.png

Beindul az RTL klub

1999-et írunk. Az RTL-nél nagy változások történnek. Tavasszal a "nagy reménység" Friderikusz Sándor lelépett a TV2-höz, elindult a bukásra ítélt Koóstoló, a Barátok közt pedig ekkortájt már stabilan verte TV2-es ellenfeleit. Őszre azonban felszívta magát a csatorna. Új arculatot vezetett be, mellyel egy időben új műsorokat is indított. 

Ezen az ősszel láthattuk először a Perpatvart, a Helyszíni szemlét és az Este című műsort. Sőt, ekkoriban vette kezdetét a Heti hetes is, mely kis híján megbukott, pont a szóban forgó show rossz (és akkor még finoman fogalmaztunk) szereplése miatt.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Az ötlet

1999 nyara. Már folynak az őszi műsorok előkészületei, azonban van egy "lyuk", amit a csatorna mindeddig nem tudott kitölteni. Ez volt a péntek esti sáv, amit ekkoriban Árpa Attila könyve szerint lehetne akár "Fekete Pénteknek" is hívni. Hogy miért? A Dáridó és Lajcsi miatt. Az előbb már említett könyv szerint az RTL épp ezért egy nagy dobással akarta letaszítani a trónról a trombitakirályt. Ez lett volna a Heti Hetes, valamint a Tébolygó.

A show ötlete (Árpa Attila könyve szerint) eredetileg Boris Portnoy nevéhez köthető. (Csak zárójelben: Boris az RTL első éveiben a csatorna egyik tanácsadója volt, ő ajánlotta a vezetőség figyelmébe azokat a műsorokat, amik aztán nagyban befolyásolták az RTL első éveit.) A "külföldön nagy siker" címszó alatt bemutatott show pedig - aminek egyébként Crazy Planet volt a címe) - meggyőzte a vezetőséget. Olyannyira, hogy ez lett a péntek esti gigashow, ami közvetlenül a Dáridó ellen került adásba.

vlcsnap-2023-02-25-22h10m56s088.png

Kis kitérőként azért megjegyzem: próbáltunk utánanézni, hogy milyen is volt a Tébolygó külföldön. Rövid kutatásunk viszont eredménytelen volt, merthogy SEMMILYEN információt nem találtunk a szóban forgó játékról.

A műsor az őszi szezon kezdetén, 1999. szeptember 10-én, pénteken indult (pont úgy mint a Heti hetes is). Ez utóbbi viszont óriási hiba volt.

A Tébolygó ugyanis az első pillanatban bukás lett. Hiába volt a vezetőség ettől lenyűgözve, a show halálra volt ítélve. Gondolom mindenki sejti, miért. De erről majd később.

Mi az a Tébolygó?

A műsort Novák Péter vezette, aki mellett fontos szerepet kapott még két fiatal hölgy, Gabriella (aki rikító zöld hajjal és ruhával képviselte az igaz állításokat) és Piroska (aki meg vörösen a hamisakat). Ők fent, a díszlet tetején várták az ötperces hírnevüket, amikor a nagy pillanatban kigyullad az igaz vagy a hamis lámpája. (Árpa Attila szerint egyébként a két hölgy csak azért került be a műsorba, hogy tudjanak egy jó modellválogatást tartani...)

vlcsnap-2023-02-25-22h09m06s280.png

A díszlet egyébként méltán elnyerné a világ leggiccsesebb alkotása díjat. Volt itt minden: a Szabadság-szobortól a Colosseumig, az Eiffel-tornyon át a Lánchídig tényleg MINDEN. Viszont egyedül utóbbinak volt valós funkciója, az adásba meghívott öt sztárvendég (akik nem egyszer a csatorna műsorvezetői közül kerültek ki) ugyanis a Lánchídon keresztül jött be a stúdióba.

Feladatuk az volt, hogy kitalálják, a bejátszásokban elhangzó történetek igazak-e vagy nem. Ezek a történeteket egy jól bevált írócsapat találta ki (ők dolgoztak korábban az Életveszélyben című, megtörtént (?) eseteken alapuló műsor sztorijain is). Ezek kapcsán egyébként könnyen olyan érzésünk lehet, mintha a Fókusz korai verzióját néznénk, csak itt el is mondják, hogy a bejátszás hamis tényeken nyugszik.

A bejátszások után pedig kiderült a "nagy titok" az igazságról: ilyenkor a lányoké a főszerep fent. Majd ezután minden egyes kör végén elmondják az állást, vagyis, hogy hány pontja van az adott hírességnek.

A negyedik körben aztán a bejátszás után mindig érkezik egy tanúsitó vendég, egy pszichológus vagy egy orvos, aki megpróbálja elhitetni a játékosokat arról, hogy a videón látható ember tényleg ilyen, és legtöbbször tényleg hihetően beszélt a bejátszásról, nehéz volt a hamisságot kideríteni.

Oké, de mi volt a hiba?

Árpa Attila szerint a műsor alapötlete miatt bukott irgalmatlanul nagyot a Tébolygó. Az egykori producer könyvében azt írta, a fő hiba a sztárokban rejlett. A show ugyanis olyan hírességekre épített, akik spontán viccesek. Ez viszont a műsorban sehogy sem jött össze. 

Az egykori kreatív producer szerint a spontánság mellett óriási hiba volt a játékszabályok értelmezése is. A sztárok ugyanis sokszor képtelenek voltak megérteni, hogy arra kell-e tippelni, hogy igaz-e a bemutatott állítás, vagy arra, hogy tényleg úgy történt-e meg a történet, ahogy azt bemutatták. 

A nézőszámbeli bukást pedig - nagyon nagy meglepetésre - a TV2-es Dáridó okozta. Ekkorra ugyanis eldőlt: a péntek a mulatós királyé, bármit ad ellene az RTL, az meg fog bukni.

Hamar jött vég

Végül mégis a show halálos ítéletét az RTL programigazgatója mondta ki. Két pénteki adás után ugyanis jobbnak találta a csatorna, ha a már leforgatott adásokat egy keddi késő esti időpontban műsorra tűzni, majd három adás után innen is menekülnie kellett, egy szombati napra, ahol a késő esti műsorsávban lassan kimúlt.

Utolsó adása 2000. január 29-én volt, és ezzel bezárta kapuit a "képtelenségek világa".

Fotók: RTL Magyarország

Szólj hozzá

RTL klub Elfeledett tévéműsorok Tébolygó