2022. okt 22.

Véget ér egy korszak, mától RTL az RTL klub

írta: FoA
Véget ér egy korszak, mától RTL az RTL klub

Elviszi az UFO a tojást, amit 25 éve hozott

Médiatörténeti pillanatnak lehetünk ma, vagyis október 22-én szombaton este szemtanúi: 25 év után ugyanis elbúcsúzik az RTL klub, aminek neve ettől kezdve szimplán RTL lesz. Bár az utóbbi napokban már emlékeztünk arra, hogy hogyan indult az RTL, itt az ideje annak, hogy méltóképpen elbúcsúzzunk az elmúlt negyed évszázad formai megoldásaitól.

rtl_klub_logo_svg.png

A történet 1997. október 7-én kezdődött, amikor - ahogy arról korábban már szó volt - egy meglehetősen ronda, és mai szemmel nézve óriási logó fogadta azokat, akik már tudták fogni az első napokban is a csatornát. Persze az igények változtak, és erre hamar rájöttek a kereskedelmi tévé vezetői is, akik a csatorna történetének első évében a négy, különböző arculat mellett legalább háromszor változtattak az állomásazonosító emblémán is.

De egy dolog mindig állandó maradt: a piros RTL felirat alatti zöld klub szó, ami mára már olyan természetesnek látszik, mint az, hogy fű zöld, az ég meg kék. De jól figyeljünk, mert az a bizonyos UFO, amelyik majdnem napra pontosan 25 évvel ezelőtt elhozta nekünk a tojást, elviszi magával ezt a megjelenést és a nevet is.

Ezzel pedig egy új korszak veszi kezdetét. Hogy mit tartogat, az még nagy kérdés, de az biztos, hogy ma este az X-faktor közben nagy meglepetések várnak a nézőkre, legalábbis a Media1 szerint erről beszélt csütörtökön Kolosi Péter a Big Picture nevű tévés konferencián.

Csak most kezdődik a buli

Aki azt hinné, hogy ezzel itt most mindennek vége, az nagyon is téved, az RTL csatornáinak megújulása ugyanis csak most kezdődik. A ma esti megújulást a hamarosan filmcsatornaként funkcionáló RTL + követi majd, ami péntektől, vagyis október 28-tól már RTL Három néven működik tovább.

 A sorban a következő a DTV News szerint november 20-tól az RTL II lesz, ahol a névben annyi változás történik, hogy a "II" helyett mostantól Kettőt lehet látni. Az idei újításokat a portál szerint az RTL Gold zárja, ami csak egy szimpla arculatváltáson esik át, vélhetően decemberben.

Na de vissza az RTL logótörténetéhez, ahol a következő nagy állomás 2005 karácsonya, amikor - sokak megdöbbenésére - kifehéredett a logó, egyik pillanatról a másikra. Ez akkoriban nagy fájdalom volt nekem, aki még kisgyerekként figyelte, hogy most akkor mi is történik éppen.

rtl-2511-13444600.jpgAz utolsó képek a színes logóval 2005 karácsonyán. Fotó: RTL Magyarország

Emlékszem, a karácsonyi asztalnál ülve viszonylag nagy megdöbbenéssel fogadtam, hogy mi ez az új megjelenés, ami engem derült égből villámcsapásként ért, de hát, ilyen ez az élet. Azóta pedig majdnem 17 év telt el, és most ettől a fehéres megoldástól is búcsúzkodhatunk.

Ami biztos: furcsa lesz megszokni, hogy mostantól majd nem RTL klubot kell írni és mondani mindenhol, hanem szimplán csak RTL-t, de jó magyar szokásra természetesen nem marad a magyar televíziózás "Klub" nélkül, a TV2 ugyanis - ahogy az valamilyen szinten várható is volt - TV2 Klub néven indít majd csatornát.

tv2_klub_wide.pngLegalább a logó nem hasonlít. Fotó: TV2 Csoport/DTV News

Szóval aki mindenáron klubozni akar, annak ez jó hír, ezzel együtt pedig akár át is nyergelhet a konkurens csatornához, ha már egyszer a Róna utca újra elkezdte a dedós játékát, hogy ellopja, vagyis feltámasztja a konkurens tévé évtizedekkel korábban sikeres műsorait.

Ezzel pedig nemcsak a cikk, de egy korszak is véget ért. Végezetül pedig a korábban már emlegetett mulatós RTL klub dallal búcsúzunk, ami kordokumentumnak itt marad az utókornak, hogy aztán majd ők is lássák, volt ez még jobb is, mint most. Vagy nem.

Fotók és videók: RTL Magyarország

Szólj hozzá

RTL X-faktor RTL II RTL klub RTL+ RTL Kettő RTL Három