2021. aug 30.

Egy hét után megbukni látszik a TV2 első őszi etapja

írta: ReklámInvázió
Egy hét után megbukni látszik a TV2 első őszi etapja

Az év legfontosabb tévés időszakához érkeztünk, a két nagy kertévé múlt héttől folyamatosan indítja majd újabbnál újabb produkcióit, amelyekkel a cél egyértelműen az, hogy minnél több nézőt ültessenek le a képernyők elé. Általában az őszi szezonokat az RTL és a TV2 együtt kezdi, utóbbi viszont most rálicitált a legfőbb konkurensére, és már augusztus 22-én bemutatta az ősz egyik legnagyobb újdonságát, a Totemet, amely azonban egy hét után csúfos bukásnak tűnhet, de nemcsak emiatt lehet borús a hangulat a Róna utcában.
100010521_totemelonezeti_w.jpg

Általában az őszi kezdés előtti felállás úgy szokott kinézni az RTL klub és a TV2 esetében, hogy amíg előbbi tarol egy, vagy akár több napi sorozattal, addig az utóbbi már csak abban reménykedhet, hogy sikeres volt az a kampány, amit már hettekkel az első őszi műsor indulása előtt elkezdtek, és le fognak ülni a nézők az adott sorozat, reality, vagy vetélkedő elé (ami általában csak álom sozokott maradni). Na, ez idén kicsit másképpen alakult.

A TV2 hosszú idő után ugyanis most nem hátrányból indította az őszi kezdését, a Szerencsekerék sikere talán még a csatorna vezetőségét is meglepte, így nem is véletlen, hogy már jön is a következő évad, amelybe már jelentkezni is lehet. A vetélkedő sikerét látva a TV2 jól keverte a kártyákat, és közvetlenül az új kaland-realityjük indulása előtt zárta le a játék első évadát, amellyel jogosan remélhették azt, hogy az országos, nagyszabású kampány mellett még több nézőt tudnak majd szerezni az új műsornak. Na, hát nem így lett.

És bizony innentől már ismerős lehet a mese. Jött a hétfő, jöttek az adatok, és bizony már akkor sem lehetett felhőtlen az öröm a Róna utcában. A Totem első, bevezető része a kereskedelmileg fontos, 18-49-es korcsoportban ugyanis a nézők 14,8%-át volt képes leszögezni, és bár azok a nézők, akik elkezdték nézni a műsort, nagyjából végig is nézték, ez úgy sem mondható jó eredménynek, hogy a vele szemben futó RTL-es (és 2007-ben készült!) L'ecsó című film 10,1%-os SHR-t produkált, ami azt jelenti, hogy nem kis különbséggel utasította maga mögé reality az animációs filmet.

Aztán jött a hétfő, és ezzel elindult a TV2 első őszi etapja a Totemmel, a visszatérő Mintaapákkal, és egy új sorozattal, az Oltári történetekkel. A kínálat elsőre nem is hangzik rosszul, a nézők mégis inkább a Fókusz-Keresztanyu-Mi kis falunk triónak szavaztak bizalmat - amiből ugyebár az egyik csak ismétlés - ami önmagában nem meglepő, az viszont már igen, hogy a Totem egy vélhetően gyengébb felvezetés miatt is csökkent, hétfőn már csak a 18-49-es korosztály 12%-a válaszotta a realityt, ami keddre és szerdára igaz, azonos szintre, de még tovább csökkent, és ekkor a Totem már a 10%-os (álom?)határt sem érte el a maga 9,7%, illetve 9,6%-os SHR-jével. Csütörtökön és pénteken pedig egyensen bedőlt a műsor, ami aznap 8%-os nézettséget tudhatott a magáénak, pénteken pedig a 18-49-es korosztály 8,4%-a kapcsolt a TV2-re akkor, amikor a Totem volt látható.

Kis kitérőt tennék az első Totem adásra, amelyről sok jót nem igazán lehet elmondani. A képi világ teljesen rendben van, de a műsor egyes részei vagy unalmasak, vagy pedig túlságosan megjátszottak, amik nem igazán gondoskodnak arról, hogy legyen egy olyan, esténként élvezhető realityműsor a tévében, ami alternatíva lehet azoknak, akik esetleg már megunták volna Makkosszállást. 
Az unalomra tökéletes példa az íjjal célba lövés, amit bármennyire is próbáltak a készítők izgalmasá tenni különböző aláfestő zenékkel, az összhatás nem a körömrágás, hanem a puszta röhögés lett, és mellesleg ma egy fiatal tévénézőt nem lehet azzal odaszegezni a tévé elé, hogy a tanulmányairól (merthogy elvileg tanuló) méltán híres Horváth Csenge vagy éppen a feledésbe merülés határait feszegető dokumentumfilm-rendező, VV Leó (na jó, gondolom ez a név sokaknak nem mond semmit, ezért fontos, hogy megmelítsük, hogy egyébként Nagy Zsoltról van szó) jópár méterről lövöldöz nyilakat egy céltáblába.

Ha nem lenne elég mindez a TV2-nek, akkor ott egy másik égető problémaként az Oltári Történetek, amely bár csak egy hétig szerepelt (egyenlőre) a csatorna késő esti kínálatában, a maga 6,6%-os hétfői eredményével az előzetes várakozásokat is alulmúlta, és még az RTL-en egyébként hétfőn, vagyis augusztus 23-án délután indult sorozat (amely egyébként nagy arányban kikapott TV2-es ellenfelétől) késői esti ismétlését is többen választották 18-49-ben, mint a TV2 új reality-sorozatát, amelyet már most sokan amatőrsége miatt csak a Családi Titkokhoz hasonlítanak. A nézettség egyébként itt is elég gyatra lett, a hétfő után kedden már csak 5,1%-os nézettsége volt a sorozatnak, szerdán 4,2%, csütörtökön rendkívül gyenge, 2,2%-os SHR-t produkált a műsor, ami péntekre kicsit növekedett, és végül 4,4%-os közönségaránnyal búcsúzott egy időre az esküvői történeteket bemutató sorozat.

Szóval újfent gyülekeznek azok a viharfelhők a TV2 székháza felett, az őszi kezdés előreláthatólag most sem sikerült valami jól, de nem baj, ugynais sokat sejtet, hogy a TV2 már augusztustól reklámozza a Séfek Séfe egy évet dobozban tartott, új évadát, ami következő versenyzőként próbál majd valamit kezdeni az egyébként ma este induló új, RTL-es triumvirátus tagjaival, a Fókusz-Keresztanyu-Survivor hármassal, talán nagyobb sikerrel. Egyébként a TV2 ma is változtat esti kínálatán, az Oltári Történetek helyére érkezik a Totem kibeszélőműsora, a Totem - A tűz körül 22:15-től, amely a RTL-es dominikai túlélőshojával fog majd egy sávban futni.

celebek.jpg

A következő nagy kertévés csatát megint előnyből kezdi a TV2, de az továbbra is kérdés, hogy a most szombat esti, első nagy csatából a 19:45-kor kezdődő Sztárban Sztár Leszek!, vagy pedig a dupla részekkel este 8-kor rajtoló Mi kis falunk premier részei kerülnek ki győztesen, de a vasárnap sem lesz egy könnyű menete egyik csatornának se, ugyanis amíg a TV2 19:30-kor indul a második Sztárban Sztár Leszek! válogatóval, addig az RTL elméletileg már este 7-től indítja a megújuló Álarcos Énekest, szóval lesz mit nézni, és lesz miről majd beszámolni a következőkben.

Mintaapák minden hétköznap 20:00-tól, Totem 20:40-től, Totem - A tűz körül 22:15-től a TV2-n, Keresztanyu szintén minden hétköznap este 20:00 órától, míg a Survivor 21:20-tól az RTL klubon.

Fotók: RTL Magyarország, TV2 Csoport
A nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

TV2 Survivor RTL klub Mintaapák Keresztanyu Totem