2020. dec 16.

10 érdekesség a 30 éves Reszkessetek betörők-ről - 1.

írta: FoA
10 érdekesség a 30 éves Reszkessetek betörők-ről - 1.

Hihetetlen, de néhány héttel ezelőtt volt pontosan 30 éve, hogy Amerikában bemutatták sokak kedvenc karácsonyi vígjátékát, a Reszkessetek, betörők!-et. Ennek alkalmából pedig két cikken keresztül foglalkozunk majd a legendás mozival, amely mára a karácsony elmaradhatatlan részévé vált. A TOVÁBB gomb után ma 10 érdekesség jön a jubiláló filmről.

reszkessetek-betorok-320x180.jpg

1. A szennyes lelkű angyalok

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy Kevin a film első és második részében egy Szennyes lelkű angyalok c. filmet néz meg kőkorszaki módon egy VHS kazettán. A filmet később sokan keresték, hogy megnézzék, de kiderült, hogy ez csak egy, a Reszkessetek betörőkhöz forgatott kisebb gengszterfilm, amelyet a stáb direkt a 30-as, 40-es évek világát megidézően forgatott le. Az alkotás annyira jól sikerült, hogy annak idején még maga Macaulay Culkin is azt hitte, hogy egy igazi klasszikust néz, amely egyébként alább meg is tekinthető.

2. A polkakirály 

A Polak Romanski poklakirályt alakító John Candy számított a film szereplői közül akkor a legismertebbnek, így talán kicsit érthető is, hogy nagyon sok munkája volt akkoriban. Épp ezért, a film forgatására egy napja volt a színésznek, összes jelentét végül 23 óra alatt sikerült rögzíteni. Mivel John Candynek szöveget tanulni nem volt ideje, ezért nagyrészt improvizált, szerepéért pedig mindössze 500 dollárt kapott. További érdekesség, hogy az 1994-ben elhunyt színész annyira jó kapcsolatot ápolt a Kevin anyukáját alakító, Catrine O'Hara-val, hogy a nő mondta Candy búcsúztatóját is.

3. A hó, ami nem is hó

Mivel karácsonyi filmről beszélünk, elengedhetetlen tényezőnek számítana a hó, feltéve, ha esne. A stábnak ebből a szemszögből peche volt, hiszen egyelten napot kivéve mindvégig műhavat kellett használniuk(amely gyakran szintén olvadásnak indult a nagy melegben), viszont a film egyik utolsó jelenetében, mikor Kevin és az anyukája összeölelkeznek, valóban eleredt a hó, így a természet komoly munkát vett le a stáb válláról.

4. Buzz barátnője

A szülők, és a család utazása után Kevin elkezdi átkutatni bátyja, Buzz cuccait, amely között megtalálja többek közt testvére barátnőjének képét is. Tény viszont, hogy a barátnő valójában csak barát, hiszen nem egy lány, hanem egy fiú látható a képen, mely alább látható.

buzzbaratno.jpg

5.  A betörők

A Harryt és Marvot, a két tökkelütött betörőt alakító Daniel Stern és Joe Pesci kettőse majdnem többször is különvált, még a film forgatása alatt. Előbbi ugyanis egyszer otthagyta a forgatást, mivel az egyik munkáról kiderült, hogy tervezettnél hosszabb lesz, ennek fényében pedig a Marvot megformáló színész fizetésemelést kért, amit nem kapott meg, ezért kénytelenek voltak helyettesíteni őt Daniel Roebuckkal, aki azért nem bizonyult jó választásnak, mert Pescivel nem alkottak túl jó párost. Ezután azonban Stern visszatért, és minden mehetett tovább.

Harry Lyme, a másik betörő karakterénél is történtek érdekes dolgok. Eredetileg ugyanis nem Joe Pesci alakította volna a betörőt, hanem Robert De Niro, aki viszont nem vállalta, így került a képbe a Halálos Fegyver filmekből már ismert színész. 

Hogy Kevin valóban tartson a karaktertől, Pesci folyamatosan kerülte Culkint a forgatások alatt, és hogy a fiú tényleg féljen tőle, abban a jelenetben, amikor elkapják a betörők Kevint, a vizes banditák feje tényleg megharapta a kisfiú kezét.

1747687_1280.jpg

6. Kevin

A karakter kiválasztása közben több, mint 200 gyereket hallgattak meg, de hogy ki játssza majd a szerepet, a rendező, Chris Columbus már a csating előtt tudta. Így lett végül Macaulay Culkin a film főszereplője.

7. Családi film, családtagokkal

A film forgatása közben a főszereplő, valamint a rendező több családtagja is megjelent. Az eredetileg Kevin unokatestvérét, Fullert játszó Kieran valójában a főszereplő Maculay testvére. A rendező, Chris Columbus lánya, valamit anyósa a repülőn voltak utasok, felesége stewardess volt, apósa pedig azt rendőrt játszotta, aki akkor ment a McCallister házhoz, amikor az aggódó család leszállt Párizsban a repülőről, és hívták a Chicago-i rendőrséget, hogy nézzenek utána a gyereknek.

8. Csapdák

Mivel - ahogy az mindenki számára nyilvánvaló - a Kevin által a filmben látható csapdák a valóságban emberéletet követelnének, ezért a színészek életét sem lehetett kockáztatni, így több csapda is kicsit másképp lett megvalósítva. Például a Marv által elsütött, karácsonyi díszekbe lépés idején valójában nem karácsonyfagömbök álltak ott, csak néhány karácsonyi cukor, de nem csak ez volt az egyetlen olyan csíny, amit csalással sikerült megvalósítani. A filmben sokszor előkerülő madárpók végül ugyebár Marv arcán landol, ezt pedig a bandita ordítva tudatja Harryvel. A valóságban a jelenetet hang kiadása nélkül rögzítették, (az ordítást a pók miatt csak később, az utómunka során vették fel) tehát ez azt jelenti, hogy tényleg ott volt a pók Stern arcán.

 

9. Oscar jelölés

A film hiába lett 1990-ben a legnépszerűbb mozi egész Amerikában, népszerűségét csak két Oscar jelölésre tudta váltani, a legjobb eredeti filmzene, valamint a legjobb eredeti dal közé választották be John Williams és Leslie Bricusse közös szerzeményét, a Somewhere in My Memory-t. A dal alább meghallgatható.

10. Népszerű a magyarok körében is

A Reszkessetek betörők a világ több országában is hatalmas népszerűségnek örvend, és nincs ez másképp Magyarországon sem. 2013-ban hatalmas közfelháborodás tört ki, amikor kiderült, az RTL klub nem adta le a klasszikust, épp ezért 2014 óta nem telt el olyan karácsony, amikor nem adták volna le a legendás vígjáték első két részét, természetesen hatalmas népszerűséggel. A filmek sikerét misem bizonyítja jobban, hogy adhatja bármelyik csatorna, az emberek kíváncsiak rá, csak példaként a kilencvenes években a TV3 a film második részével beállította majdnem két évtizedre a "minden idők legnézettebb kábeltévés programja" rekordját, a maga 725 060 nézőjével. Azóta az RTL klubon évekig rendre több, mint 1 millió, a TV2-n pedig megközelítőleg egymillió nézőt vonzanak Kevin kalandjai, ebből is látszik, hogy hazánkban továbbra is az egyik legnépszerűbb filmnek számít a Reszkessetek betörők, amelyből eddig öt rész készült.

A film idén is látható lesz, az első három rész december 24-én, 25-én, valamint 26-án este kerül a TV2 képernyőjén. A csatorna ehhez készített egy szokásos, rövid, karácsonyi kisfilmet, melyet alább meg lehet tekinteni.

Fotók és videók: 20th Century Fox

Szólj hozzá

TV2 Reszkessetek betörők RTL klub