2024. már 29.

A szitkomok mentik meg az RTL Kettő nézettségét?

írta: FoA
A szitkomok mentik meg az RTL Kettő nézettségét?

Még tavaly ősszel derült ki, hogy jelentősen átalakítja kábelportfólióját az RTL. A társaság december közepén négy új kábelcsatornát is elindított (ezekről részletesebben itt), ezzel egy időben pedig az RTL Kettőt humorcsatornává alakították. A váltás óta eltelt majdnem négy hónap, az utóbbi időben pedig sokan kérdezték tőlünk, hogy milyen eredményeket hoz a szebb napokat is látott, átalakított kábel. Utánajártunk.rtlii.png

December 19. A nap, amikor 11 év után eltűntek a saját gyártású műsorok az RTL Kettő képernyőjéről, a csatornát pedig ellepték a különböző vígjátéksorozatok. Korábban, amikor a kábel történetét idéztük fel, azt írtuk, nem biztos, hogy ezekkel a sorozatokkal eléri majd a kívánt nézettséget a csatorna.

Mint kiderült, tévedtünk.

Az RTL Kettő ugyanis a nagy váltás óta egyre jobb eredményeket produkál, sőt, a humorcsatornák tekintetében három hónap alatt piacvezetővé is vált.

Na de nézzük a számokat.

Mielőtt azonban elemeznénk az elmúlt négy hónap adatait, érdemes megnézni, hogy milyen adatokat produkált heti átlagban a "régi" RTL Kettő. Mint azt tudjuk, premier saját gyártás az utolsó hónapokban már nem volt a csatornán, vagyis a Showder Klub és az Éjjel-Nappal Budapest ismétlése volt a fő program tavaly február óta.

Megnéztük a "régi" csatorna utolsó hat hetének nézettségi adatait, amiből kiderült, hogy az RTL Kettő heti átlagban még így is 2 és 2,3 százalékos heti eredményt produkált, amivel rendre be is került a TOP 10 legnézettebb tévécsatorna közé. Örömködni viszont nem érdemes, például öt évvel a váltás előtt, 2018 decemberében 3,7%-os heti átlaga volt az RTL II-nek. (Igaz, akkor legalább két saját gyártás ment a kábelen.)

A kezdeti nehézségek után egyre nagyobb sikerek

Aztán jött a december, a változás pedig elsőre nem nagyon jött be a közönségnek. Az RTL Kettő ugyanis az első négy hetében két százaléknál is rosszabb eredményeket produkált, ezzel pedig néhány hétre ki is került a 10 legnézetteb tévécsatorna közül.

Eközben a fő konkurens Comedy Central hozta a korábbi formáját. Tavaly év végén még 2,5 és 2,3 százalékos SHR-t produkált a csatorna 18-49-ben, de ez az eredmény később csökkenni kezdett, és a Comedy már egyre kevesebbszer került be a 10 legnézettebb csatorna közé (jobb eredményeket idén csak februárban hozott a kábel, két hétig 2,6%-os heti átlagot produkált a humorcsatorna).  

Ahogy a Comedy kikerült, úgy jött vissza a listára az RTL Kettő, ami január közepétől egyre jobb számokat hoz. Január elején még csak 2,1%-os eredményeket hozott az "új" kábel, az eredmények azonban folyamatos emelkedésnek indultak. Január végén például már 2,6 százalékos heti eredmény produkált az RTL Kettő, februárban és márciusban pedig már nem volt ritka a 2,7 százalékos átlag sem, ami a tavaly őszi eredményekhez képest már jelentősnek mondható változás. Sőt, márciusban már a három százalékos heti átlagot is elérte a csatorna, ami az elmúlt hónapok legjobb eredményének számít. 

Az adatok alább táblázatban is megtekinthetők.

Az RTL Kettő és a Comedy Central nézettsége 2023. december 19. és 2024. március 24. között

 

Dátum (hét) 51. 52. 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12.
RTL Kettő - - - 2,1 2,5 2,6 2,5 2,6 2,4 2,4 2,7 2,7 2,8 3,0
Comedy Central 2,5 2,3 - - 2,5 - - 2,6 - - 2,3 - - 2,2

 

Ez az eredmény azért is számít nagyszerűnek, mert hónapok óta gyakorlatilag nem találunk az RTL Kettőn saját gyártású műsort, csak sorozatokat. Egy kivétel van: a Showder Klub, ami a korábbi napi vetítés helyett csak vasárnap este van képernyőn, de néhány hete már ez sem ismétlése, ugyanis márciusban elindult az új évad.

Más saját gyártás viszont úgy néz ki, egyelőre nem lesz, ugyanis a korábban a itt látható Való Világ idén a Coolra költözik, vagyis a humorcsatorna nem lesz olyan "hibrid kábel", mint az RTL Három, ahol a filmek mellett focimeccseket is sugároznak.

A taktika tehát úgy néz ki, eddig bevált. Kérdés azonban, hogy a sorozatok meddig lesznek képesek hozni ezt az eredményt.

A nézettségi adatoknál a 18-49-es, líneáris adatokat vettük figyelembe, kivéve ott, ahol azt külön jeleztük.

Fotó: RTL
Nézettség forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

Nézettség RTL Kettő RTL KETTŐ Humorcsatorna