2024. feb 03.

Gigabírságot kapott az RTL, tavaszi megújulás az ATV-n - Ez történt a héten

írta: Kólinger Zsombor
Gigabírságot kapott az RTL, tavaszi megújulás az ATV-n - Ez történt a héten

Nézzük, melyek voltak az elmúlt hét legfontosabb tévés-rádiós hírei.115a4951.jpg

Gigabírság az RTL-nek a Sztárbox miatt

10 millió forintot kell fizetnie az RTL-nek a Sztárbox című műsor miatt - közölte a Médiatanács csütörtökön. 

A testület szerint az év egyik legnézettebb műsora "nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket – állapította meg a Médiatanács. A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió."

Közölték, a bírságot a második, november 5-én sugárzott adás miatt kapja a csatorna, amit szerintük az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

A 10 milliós bírság mellett az RTL-nek a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt is közzé kell tennie.

A Méditanács nem kegyelmezett a csatornának egy másik esetben sem. A Reggeli október 25-i adásában ugyanis Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt „levizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval műsorvezetők visszaéltek, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta.

_34a7747.JPG

Ezért az RTL-nek további 3 millió forint büntetés jár, és közzé kell tennie a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt.

Új műsorvezető és visszatérő kedvencek az ATV-n

Gesztesi Máté váltja Gajdos Tamást az ATV Híradóban - jelentette be Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója a SorozatWikinek adott interjújában.

A váltásra azért volt szükség, mert tavaly novemberben Gajdos Tamás 2023-ban kétszer is elkésett az ATV Híradóból. Először 2013-ban fordult elő vele hasonló, akkor pótlás híján nagyjából negyedórás csúszással indult a hírműsor, az esetet nem nézték el neki, azonban 3 évvel később visszavették. A tavaly nyári esetnél is kérdéses volt sorsa, akkor azonban fegyelmivel megúszta, a novemberi incidensnél viszont borítékolható volt az elbocsátása. Azt viszont mostanáig nem lehetett tudni, hogy ki lesz Gajdos utódja. Az interjúban Németh bejelentette, az eddig az időjárás-jelentésekben látható Gesztesi Máté lesz ezentúl a negyedik arca az ATV Híradójának, aki rövidesen debütálni fog a műsorban.

A beszélgetés során a csatorna vezérigazgatója elárulta, hogy 

  • tavasszal visszatér A nő háromszor című talkshow, amit Köböl Anita vezet majd
  • tárgyalnak egy férfiaknak szóló beszélgetős műsorról, amihez egy jól ismert férfi műsorvezetőt szeretnének megnyerni
  • idén ismét új részekkel jelentkezik majd A Géniusz című vetélkedő
  • a választási műsor házigazdája pedig idén is Sváby András lesz.

Változások a Sláger FM-en

De nemcsak tévés, rádiós fronton is történtek változások a héten. A Media1 beszámolója szerint új műsorvezetővel bővül Sláger FM délelőtti műsora. A Sláger Napközben csapatához csatlakozik műsorvezetőként és hírolvasóként Zsupos Ágnes, akit korábban a Spirit FM-en futó Önkényes Mérvadóban lehetett hallani. A műsor minden hétköznap 10-től 16 óráig hallható, ami többek között helyi aktualitásokkal és interaktív játékokkal egészül ki.

További változás, hogy Peller Mariann műsora, a Lélekközösség ezentúl kéthetente csütörtökönként, dupla adásokkal lesz hallható. 

Képek forrása: RTL Sajtóklub

Szólj hozzá

hírek hírösszefoglaló ATV RTL ATV Híradó Sztárbox A géniusz Hírek a hétvégére