2023. dec 18.

RTL II. Élt: 11 évet

írta: FoA
RTL II. Élt: 11 évet

E perctől humorcsatornaként folytatja az RTL elmúlt tíz évének egyik legsikeresebb és legnagyobb kábelcsatornája, az RTL II (vagy Kettő). Hosszú utat járt be a csatorna, mire ide jutott. Cikkünkben visszaidézzük az elmúlt éveket, és azt is firtatjuk, mi jöhet most, a váltás után.rtl12.png

Kezdjük a történetet az elején. 

A Fű zöld....

Az, hogy itthon is lesz RTL II, már 2011-ben téma volt. Ezen év decemberében a társaság le is védette az előbb már említett nevet, 2012 tavaszán pedig bejelentették, október 1-én, alig néhány nappal az anyacsatorna RTL klub tizenötödik születésnapja előtt jön a start.

Ezt - ahogy egy nagyobb kábel esetén szokás - egy nagyszabású reklámkampány vezette fel, ami jelen esetben egy végtelenül egyszerű mondatra épült. Országszerte olyan plakátok jelentek meg, melyeken az állt:

  • "Az élet szép."
  • "A fű zöld."
  • "Az ég kék."

Sokan találgatták, hogy mi lehet ez, és mivel sok mindent rá lehet húzni egy ilyen mondatra, ezért az internet népe elkezdte mémelni a kampányt, aminek a mai napig elérhető néhány változata:

Az indulás körülményei után nézzük meg a kínálatot. Mivel az RTL II eredetileg is nagy kábelcsatornának lett tervezve, sok húzóműsorral, így aztán nem volt véletlen, hogy sok olyan műsorcím szerepelt az RTL tarsolyában, amik képesek arra, hogy fellendítsenek egy induló adót.

Nézzük meg, melyek voltak a kezdeti kínálat fő saját gyártású műsorai..

  • Elsőként itt a vetélkedő, a Legyen Ön is Milliomos, ami 2012 tavaszán már bemutatkozott az RTL-en, de mivel a számai folyamatosan csökkentek, kérdés volt, hogy van-e értelme a folytatásnak. Mint kiderült, volt, de csak az új kábelen. Így aztán október 1-től itt csinálta tovább a showműsorrá alakított vetélkedőt Friderikusz Sándor.
  • Másik nagy újdonságként jött az I Love Gjoni, ami már hosszú ideje várt bemutatásra, végül - talán a TV2-es ÖsszeEsküvők bukásának hatására is - a tévétársaság úgy döntött, nem csinál több párkeresőt, a "maradékot" pedig száműzik az RTL II-re.
  • És itt folytatódott az a Heti Hetes is, ami 2012 nyarán még már majdnem megszűnt, aztán a műsor egyik pontján váratlanul bejelentették, mégis folytatják. Igaz, az RTL II-re már nem tartott a csapattal Hernádi Judit és Hajós András sem, őket Ábel Anitával, és egy ideig Majkával pótolták, akinek épp nem volt munkája akkoriban a TV2-nél.

De nemcsak a száműzött műsorokkal igyekezték felhúzni a csatorna nézettségét.

  • Volt például önálló Híradó Rábai Balázzsal minden este 11-kor, és itt folytatódott az a Forró Nyomon is, ami 1998 és 2002 között a TV2-n futott. A bűnügyi magazinnal együtt a csatornához érkezett Máté Krisztina is, aki azóta olyan műsorokon dolgozott, mint a Keresem a családom!, vagy a Cápák között.
  • A legnagyobb meglepetés minden bizonnyal a Szombat esti láz visszatérése volt, hiszen meglehetősen merész vállalkozás, hogy egy induló kiskábeltévé a műsorára tűzzön egy drága, nagyszabású műsort. (Ezt egyébként úgy oldották meg, hogy október és március között leismételték az előző három évadot, márciustól pedig jött a negyedik évad.) A műsorvezető egyébként Lilu és Csonka András voltak, bár az indulást bejelentő plakátokon még Oroszlán Szonja szerepelt női műsorvezetőként.  

Az indulás után folyamatosan fejlődött az RTL II. 2013 tavaszán például jelentős mennyiségű saját gyártású tartalom került a csatornára. Ekkoriban kezdték el a Barátok közt előző esti ismétlését, de 2013 tavaszán itt sugározták a Segítség, bajban vagyok! című doku-realityt is (ami pénteken volt látható utoljára a csatornán). De indult gazdasági műsor Gazdálkodj okosan! címmel, az X-faktorosok főszereplésével Egy este... címmel volt zenei koncertműsor, és itt mutatkozott be először saját műsorral Istenes Bence is, aki a Péntektől Péntekig című riportválogatás házigazdája volt.

Jön a Való Világ

Az induló műsorok jelentős része - hiába a növekvő nézettség - 2013 végére megszűnt (az ősszel viszont elindult Máté Krisztina új sorozata, Az első millióm története, valamint ide került át az AfterX is). Ennek oka lehetett az is, hogy bejelentették, 2014 januárjától itt folytatódik a ValóVilág. Emlékeztetésképp, az utolsó széria 2012 tavaszán véget ért, de már akkor lehetett hallani olyan pletykákat, hogy a második főcsatorna lesz a következő évadok otthona.

És talán ez volt az a műsor, ami igazán meghozta a sikert az RTL II-nek. 

Ezért aztán nem volt véletlen, hogy a hatodik évad után - amit egyébként Aurelio nyert meg - jött is a folytatás. A hetedik évad még ősszel adásba került, szintén nagy sikerrel. Közben pedig indultak új műsorok is, Hadas Kriszta vezette a Nagyszám!-ot, amiben legendás magyar zenészekkel beszélgetett, és itt volt látható az éppen futó Celeb vagyok... kísérőműsora, a Celeb vagyok, beszéljük meg! is, élőben. 

2015 februárjától pedig egy igazi nagyágyú is műsort kapott, Baló György személyében, aki az időközben este 9-re került RTL II Híradó után, 21:30-tól vezette Magyarul Balóval című műsorát.

Ez az év nemcsak a politikai műsor indulása miatt volt nagy dobás a csatorna életében. Nyáron itt volt látható a Szelfi című dokumentumsorozat, amiben hírességek, köztük Puzsér Róbert, Ada, Horváth Gréta, Bérczesi Robi, Völgyesi Gabi, valamint Karsai Kata és Erdész Tamás dokumentálta telefonja segítségével az életét, nagyon őszintén.

Foci, főzés, sorozat

Ősszel aztán kiderült, megint gyökeres változások jönnek az RTL II-n. A társaság 18. születésnapja alkalmából ugyanis számos új műsor és sorozat is bemutatkozott. 

Az RTL akkori közleménye szerint ekkoriban indult a Nagy Feró-féle Partyzánok, amit éneklős vacsoracsataként is emlegettek. Bár ez volt a világpremier, a reality hatalmasat bukott. De ezen év őszén mutatkozott be a Konyhafőnök-franchise újabb tagja, a Konyhafőnök Junior is, amiben 8-13 éves gyerekek mérkőztek meg egymással. Mindkét műsor naponta jelentkezett.

De a heti műsorok tekintetében is voltak újdonságok. Például a SuperTV2-ről ekkoriban igazolt át az RTL II-re Papp Gergő, aki Pimaszúr Átcuccol című műsorával jelentkezett hosszú évekig a csatornán. Csütörtökönként pedig - akkoriban óriási meglepetésre - az RTL II lett az otthona több Európa Liga mérkőzésnek is, melyeket Világi Péter műsorvezetésével láthattak a nézők.

Sőt, volt egy fikciós sorozat is Butiqehotel.hu címmel, ami egyben az RTL sorozatdömpingjének első darabja volt, premierje ugyanis korábban volt, mint a Válótársaknak. A vígjátéksorozat főszereplői között találjuk Gesztesi Mátét, Hernádi Juditot, Reviczky Gábort, Székhelyi Józsefet, Fekete Réka Tháliát, Marjai Virágot, Madár Tamást és Ódor Zsófit is. 

A történet egy kis szálloda mindennapjaiba enged bepillantást, ahol a vendégekért folyó küzdelem mellett kibontakoznak családi konfliktusok, romantikus szálak, de akár nagyobb veszekedések is. Mindezt nagyon könnyedén, rengeteg helyzetkomikummal és rendkívül szerethetően kínálják a műsor készítői. A fiatal és frissen tulajdonos-igazgatóvá avanzsált Szonját Fekete Réka Thália, édesanyját, Karolint Hernádi Judit alakítja. Kettejük viszonyát jól példázza, hogy a hotel nevében sem tudtak megegyezni, így nem helyesírási hiba, hogy a butiquehotel.hu-ból hiányzik egy o betű. Karolin párja, Kálmán szerepében Reviczky Gábor lesz, aki őrült módon igyekszik megfelelni hitvesének, miközben olcsó trükkökkel próbálja megvalósítani saját vágyait. A család fekete báránya, a ritkán, de mindig bölcsen szóló nagybácsi, az öreg, morcos Medve karakterét Székhelyi József formálja meg. Az egymással folyamatosan rivalizáló recepciós Ernő és a szakács Borisz küzdelmeit Gesztesi Máté és Madár Tamás viszi képernyőre. Míg Marjai Virág a wellnesskirálynő Lolát, a néma szobalány Ritát pedig Ódor Zsófia alakítja. - írják a korábbi közleményben.

A sorozat nézettségéről nem rendelkezünk sok információval, de egyébként ezen sorok írójának emlékei szerint a széria a hotel bezárásával zárult (aki esetleg valahol megtalálná, és megnézné, attól elnézést kérek), így aztán bárhogy is alakult a nézettség, indokolatlan is lett volna a folytatás.

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy ettől a szezontól már itt futottak a Showder Klub új adásai is.

Feltörekvőben

2015 után az RTL II volt az egyetlen csatorna, ahol a nagy kereskedelmi tévéket megszégyenítő módon minden hétköznap volt több órányi saját gyártású tartalom. 2016-ban ezt egy új főzőshow-val is sikerült fokozni. Ez volt a Hagyjál főzni!, amit Istenes Bence vezetett, és akkor siker lett, hogy többször megközelítette a TV2 nézettségét is. 

2016-ban az új műsoron kívül jött az új ValóVilág évad, ami egyesült a Big Brotherrel. Ennek a szezonnak a műsorvezetője Istenes Bence és Nádai Anikó volt, a BeleValóVilágot pedig Győzike és Aurelio "uralták". Az RTL II-es szériák egyik legsikeresebb darabja volt ez, sokszor még a TV2 késő esti műsorait is legyőzte a valóságshow a nézettségi versenyben.

Közben azért voltak veszteségek is. Például Baló György műsora átköltözött a főcsatornára, nagy ürességet hagyva maga után. De, meglepetésből nem volt hiány, az RTL ugyanis 2017 októberétől 2018 áprilisáig egy csak itt látható magyar szappanoperát is képernyőre tűzött. Ez volt az Oltári csajok.

oltari_csajok_rtl2.jpg

Ennek a szériának a showrunnere Kalamár Tamás volt, aki korábban sikerre vitte a Szeress most!-ot és a Barátok köztöt is, és ez volt az a sorozat, amiben olyan, mára már ismert színészek tűntek fel, mint Jaskó Bálint, Ember Márk, Michl Juli, vagy Horváth Sisa Anna.

Kezdődik a hanyatlás kora

A sorozatot ősszel a sorban kilencedik VV váltotta, ennek vége után azonban drasztikus változások kezdődtek az RTL II-nél. Az esti Híradó átkerült a főcsatornára, abban a sávban pedig az egyre rosszabbul teljesítő Éjjel-Nappal Budapest került, ami néhol jobb, néhol rosszabb eredményeket produkált. 

Erre az időszakra a 2015-2016 környékén szárnyaló kábel premier műsorainak száma nagyon lecsökkent, a heti öt ÉNB és a vasárnapi Showder Klub mellett csak a korábban nagy sikerrel futó műsorok ismétlése volt képernyőn, legyen szó akár a reggeli, akár a délutáni, akár a kora esti sávról. 

Ezt emelte minimális szinten a 2020 szilveszterén költöző NőComment, ami az egyik utolsó premier műsora volt a csatornának, 2021-ben és 2022-ben ugyanis heti egy órában új résszel jelentkezett a talkshow. 

2022 őszén az RTL logóváltásával egy időben a kábel arculata és neve is megváltozott, az Éjjel-Nappal Budapest megszűnésével - majd az aktuális VV évad végével - friss tartalom nélkül maradt. És erre most még rátesznek egy lapáttal.

Mi lesz veled RTL Kettő?

Korábban már megírtuk, hogy december 18-től humorcsatornává alakul az RTL Kettő, és ezzel végérvényesen lezárul egy 11 éves korszak a kábel életében. Az eddig itt látott tartalmak már néhány napja az RTL OTTHON, a SorozatKlub és az RTL GOLD műsorán láthatók, itt pedig csak néhány sitcom lesz képernyőn. A Showder Klub ugyan marad, az új részek is ide kerülnek, de azt ezek után már csak este 11-től lehet majd nézni.

És ha már a nézettség: az elmúlt hetek és hónapok nem éppen az RTL II/Kettő nézettségi szárnyalásáról szóltak. Az utóbbi egy évben (mióta nincs új tartalom) csak épphogy bekerült a kábel a tíz legnézettebb tévécsatorna közé a fiatalok között. A nézettség csökkenése sokáig nem volt feltűnő, mert ugyan a saját tartalmak idővel teljesen elfogytak, a Showder Klub-ÉNB-VV triónak köszönhetően viszonylag stabil nézettséget hozott az RTL II.

A triumvirátus jövőjét illetően sem rendelkezünk túl sok információval. Úgy tudjuk, hogy az RTL annak ellenére, hogy idén ősszel sem volt és szilveszterkor sem lesz, még nem döntött a NőComment sorsáról.

Mint ahogy azt sem tudni, hogy mi lesz a ValóVilággal, aminek legutóbbi évada a csatornán nem hozott már jó eredményeket, ellenben az RTL+-os streaminggel. Szintén beszédes a reality jövőjét illetően az is, hogy a Big Picture nevű tévés konferencián idén nem jelentették be, hogy érkezne az új VV (emlékeztetésképp, több éven is itt jelentette be Kolosi Péter, hogy érkezik az új felvonás). 

Így aztán akad jónéhány kérdőjel a régi tartalmak sorsát illetően. Mint ahogy az is egy nagy kérdőjel, hogy növekszik vagy csökken-e az adó nézettsége. Az "új" RTL Kettő nézettségével később fogunk még foglalkozni, mint ahogy követjük a száműzött műsorok sorsát is.

Fotók és videók: RTL

Szólj hozzá

megújulás Friderikusz Sándor Való Világ Showder Klub Európa Liga Baló György RTL II Liptai Claudia Éjjel-Nappal Budapest Istenes Bence BeleValóVilág Kalamár Tamás Oltári csajok Legyen ön is milliomos NőComment RTL Kettő RTL KETTŐ Humorcsatorna Kábelcsatorna Hagyjál főzni