2022. jún 18.

Gyerekek csatájától a sokszor ismételt sorozatokig - a Kölyökklub 25 éves története

írta: Szerencsekerék
Gyerekek csatájától a sokszor ismételt sorozatokig - a Kölyökklub 25 éves története

Valószínűleg sokan emlékeznek az egykor szebb napokat megélt Kölyökklubra, mely az RTL Klubon látható minden hétvégén és ünnepnapokon. Azok, akik több mint 25 évesek, arra is emlékeznek, hogy régebben nemcsak a rajzfilmekből állt a műsor, hanem játékos vetélkedők, vagy éppen könnyed beszélgetések voltak láthatók a képernyőn, Jónás Rita, Gaskó Balázs, vagy éppen Ördög Nóra vezetésével. Ebben a cikkben összefoglalom a műsor történetét a kezdetektől egészen mostanáig.kolyokklub.jpg

Kezdjük a legelején. 1997-ben, a frissen indult RTL Klubon megjelent 1997. november 1-től minden hétvégén egy játékos vetélkedő, ahol a piros és a sárga kalózok versenyeztek egymással, mesés díjakért, egy kincsesládának a kulcsáért.

A két csapat általában egy-egy általános iskola alsós évfolyama volt, volt olyan eset, amikor ugyanabból a városból érkeztek, csak az iskola volt különböző. A feladatok között számtalan kreatív játék szerepelt, a nyeremények között volt magazin, belépő kiállításra, és különböző gyermekjátékok. Ha a gyerekek elfáradtak, sztárvendégek szórakoztatták őket, a kor leghíresebb együttesei énekeltek nekik. A fordulók között pedig mentek a rajzfilmek, például Mot; Turbókölykök; Zatour, a csodacsacsi; Nanook, a bátor eszkimó; Kimba; Mecki és még holnapig lehetne sorolni.

A korabeli újságok alapján 1999. december 24-én ért véget a "kalózos" játék, melyet a "kukalakós" követett, egy kedves kis szörnyecske, aki Jónás Rita mellett ült. Valószínűleg 2000-ben tűnt el, és alakult át a műsor egy padlásszobai társasjátékká. Erről a verzióról az RTL Video Klub kiadott egy válogatáskazettát, melynek tartalmát itt lehet megnézni: 

2002. június 16-án Jónás Rita bejelentette, hogy kiszáll a műsorról, mivel éppen babát vár. Az RTL a nyár folyamán téli ismétléseket sugárzott. A rajzfilmek ekkoriban szélesebb skálán mozogtak. Helyet kapott például Szilveszter és Csőrike; Flipper és barátai; a Jumanji; a Hupikék törpikék és a későbbiekben az ORTT által sokat kritizált Pokémon is. Még Jónás Rita idejében kiegészült a műsor neve, így hivatalosan Kölyökklub Ébresztő volt a címe.

Valószínűleg 2002 őszén jött aztán a csatornához Gaskó Balázs, az MTV1-es Kölyökidő korábbi szereplője, és Dodó, a vörös madár, kinek hangja hamis, és szokott énekelni...

Ekkor olyan rajzfilmek kerültek terítékre a reggeli játékok mellett, mint a Sötét zsaruk, Tom és Jerry, Az óceán lánya, A hegylakó és még sok más, népszerű rajzfilm.

2003. szeptember 6-tól vadonatúj műsor köszöntötte a kicsiket, Ördög Nóri vezetésével, aki ekkor még csupán 22 éves volt, viszont volt már tapasztalata műsorkészítésben, hisz a Top of the pops című műsorban láthattuk először. A rajzfilmek közti blokk lerövidült, néhány perces lett, és a legtöbbször egy-egy meghívott sztárral beszélgetett.

Bevezettek állandó rovatokat, például a Versmondó Srácot, vagy Kitti tanácsait. A 2000-es évek közepén sok olyan rajzfilmet vásároltak, melyek nem nyerték el szülők és gyerekek tetszését, ezek a rajzfilmek kevés kivétellel sose kerültek újra képernyőre Magyarországon. Ilyen például a Zöldségmesék; Dibu, a kistesó; Cliffhanger; Digimon szelídítők és még sok, mára elfeledett rajzfilm.

2006. június 25-től a beszélgetős műsor nyári szünetre tért, de ősszel Nóri nem tért vissza, mivel az RTL Klub komolyabb feladatok elé állította (ő lett a Szombat esti láz női háziasszonya Stohl András mellett).

A műsor ettől fogva csak rajzfilmekből áll. Néhány emlékezetes darab azért itt is született. Ilyen volt például a  MegaMan; Winx Club; Garfield és barátai; Rupert Maci varázslatos világa; Éliás, a kis mentőhajó; Kisvakond de ahogy korábban, a sort itt is lehetne sokáig folytatni.

2011-ben a képarányváltással együtt ez a főcím is 16:9-essé vált, majd 2012. szeptember 8-tól bevezették a jelenleg is használt főcímet.

2012-től 2018-ig volt egy hétköznaponként jelentkező társműsora, a Jó reggelt, skacok!, melynek hasonló volt a főcíme, néhány alkalommal a műsoraik is egyeztek. 2012-ben ilyen rajzfilmek mentek a blokkban: Kengyelfutó gyalogkakukk; Björn Mackó kalandjai; Frédi és Béni; Don Koyot és Sancho Panda kalandjai; Hupikék törpikék és a Garfield Show.

Napjainkban is ezeknek a műsoroknak nagy része látható a képernyőn, és ezzel nincs is semmi baj, mivel új műsorok is szerepelnek benne, például a Kung-fu panda - a rendkívüliség legendája; a Madagaszkár pingvinjei; a Mancs őrjárat és a Rusty rendbe hozza, de a kínálat sokszor változik.

Végezetül pedig, elkészítettem egy rövid videóban a műsor főcímeinek evolúcióját, melyet alább lehet megtekinteni: 

Videók: RTL Magyarország

Szólj hozzá

RTL klub Kölyökklub