2021. dec 31.

2021 legőrültebb tévés hírei - avagy mi történt idén a kereskedelmi tévéknél?

írta: FoA
2021 legőrültebb tévés hírei - avagy mi történt idén a kereskedelmi tévéknél?

Ez az év utolsó cikke. 2021 sok váratlan fordulatot tartogatott tévés szempontból, műsorok jöttek-mentek, és bizony nem nagyon sikerült egy s más műsoroknak botrányok nélkül elmennie, pont ezért ezeket fogjuk átvenni, mert hát, szilveszter van, és ilyenkor állítólag összegezni, meg számba venni (hogy mit azt mindenki döntse el maga) kell dolgokat, így hát én is megpróbálom ezt csinálni.

Kezdjük akkor az elején. December-januárban a TV2 2, az RTL egy új műsorral készült, a Keresztanyuból azóta már harmadik évad is készül, az Exatlon ezúttal új házigazdával folytatódik majd, és hát igen, a harmadik a Doktor Balaton. Februárban már írtam a sorozatról, de azt hiszem a számbavétel idején ideje újra elővenni a sorozatot.

A Balaton már rögtön egy kis túlzással kezdett, ugyanis bármennyire is szeretnénk, a „magyar Dallas” kifejezés már 1998-tól használatos egy sorozatra, amit úgy hívnak/hívtak, hogy Barátok közt. De hagyjuk is a szőrszálhasogatást, a sorozat kellemes meglepetést okozott, a nézőknek is, de a Keresztanyu ellen kevésnek bizonyult, amelyet a TV2 megelégelt, és az első évad második felét (amit „második évad”-ként adtak el) nyárra száműzték, ahol akkorát bukott a sorozat, hogy azt egyetlen hasonlattal sem tudnám most jellemezni. A slusszpoén a történetben pedig az, hogy a TV2, bízva a félbehagyott sorozat sikerében, berendelte a harmadik (vagy most akkor mivan???) évadot, mindezt még azelőtt, hogy a sorozat utolsó 35 része képernyőre került volna. 2022 egyik nagy kérdése tehát az lesz: a TV2 perkál majd azért a sorozatért, ami már nem vonz sok nézőt, vagy hagyta a francba az egészet, és inkább megpróbál másra költeni, amiben lát még fantáziát. Szilveszteri szorgalmi házi feladat ezek után kitalálni, hogy akkor most egyrészt hányadik évad jön (ha jön), másrészt hogy ez(ek) hány hullámban jönnek majd még.

doktor_balaton_sorozat_tv2_logo.jpg

Miután Lékai-Kiss Ramóna 2020 szeptemberében otthagyta az RTL-t, az X-faktorba új műsorvezető után kellett nézni. Nem is kellett olyan sokat várni az első felmerült nevekre, a bulvársajtó, jelen esetben a Blikk ugyanis azonnal ki is derítette, hogy az RTL már ajánlatot is tett Majkának, aki a kormánypárti bulvársajtó (jelen esetben a BORS szerint) szerint hűséges ember, éppen ezért mondott ötödszörre is nemet az RTL-nek, és igent újra a TV2-nek. A Majka-botrányt Kolosi Péter is kommentálta, aki elmagyarázta, hogy Majka konkrétan házalni szokott munkáért az RTL-nél (amelyet a rapper úgy kommeltált Gulyás Márton Péntek Esti Partizán című showjában, hogy ezeknek csak a megkereséseknek a részéről csak azért volt értelme, hogy a TV2-től minnél több pénzt tudjon kihúzni), akik általában nemet mondanak neki, de nemcsak ez okozhatott fejfájást a rappernek, aki a külügyminiszterrel együtt fotózkodott, amivel sokaknál kiverte a biztosítékot. Majkapapa végül egy olyan végtelen spirálspirálba keveredett, hogy nemhogy mi, de ő sem tudta követni már hogy mi történik, éppen ezért, aki részletesen is szeretné feleleveníteni a Majka-sztori hagymaszerűen leváló részeit, az ide kattintva ezt megteheti.

2021-ben igencsak rájárt a rúd az RTL-re, tavasszal valaki bosszúból kiszivárogtatta a Barátok közt befejezését, és mindezt elküldte a botrányt szintén kirobbantó Blikknek, akik már jó előre tudták, hogy hogyan fog véget érni a sorozat, mert hogy hiába írtak az írók egy másik, alternatív befejezést, adásba végül mégis az „A” forgatókönyv ment le, mely szerint Berényi Miklós felébred a kómából és éli tovább életét. De a lényeg, Mikink már nem KFT, akinek egyébként annyi szabadideje maradt a cégvezetés hiányában, hogy egy másik klubban a magyar dzsungelben(?) próbálta osztogatni a magányos cégvezetők fontos tanait, de ha jól nézem, erre valamiért nemigen voltak vevők a hívek.

baratok_kozt_logo_1.jpg

Ahogy vége lett a Barátok köztnek, tanulva a jó(?) példából, a TV2 is szokásához híven úgy döntött, ha már az RTL is befejezte legendás napi sorozatát, ideje, hogy ők is így tegyenek, éppen ezért mondvacsinált okokra hivatkozva júliusban bejelentették, hogy 17 év után véget ér majd a Jóban Rosszban is. Komolyra fordítva a szót, a sorozat az utolsó végstádiumában már értékelhetetlen eredményeket produkált, így nem okozott túlságosan nagy meglepetést a széria befejezte, aminek elvileg majd mostanában jönnek a befejező részei, merthogy a TV2 az idősebbek legnagyobb meglepetésére egyik napról a másikra úgy döntött, helyet ad a Mintaapáknak, és száműzi egy időre a JR-t.

Átalában ha megjelenik egy kvízműsor vagy gameshow valamelyik csatornán, én áltában úgy bámulom őket, mint Németh Szilárd egy jó pacalpörköltet. Így voltam a Szerencsekerékkel is, aminek igazából sosem voltam olyan hú de nagy rajongója, pláne nem Kasza Tibinek, de aztán ahogy elindult a játék, rátapadtam, és csodálkoztam, főként azon, hogy

EZT HOGY TUDTA ILYEN JÓL MEGCSINÁLNI A TV2?

Miután átgondoltam, rájöttem, hogy ez teljesen mindegy, ha jó, akkor jó, és ezen nincs mit tovább keríteni, csak nézni, meg szórakozni kell rajta, és elég sokan így tettek, így nem is véletlen, hogy a következő etap már hamarosan látható a TV2-n.

20210706szerencsekerek.jpg

Kiderült az is, hogy az Álarcos Énekes két nyomozója is mentornak áll majd az X-faktor tizedik évadában. ByeAlex és Puskás-Dallos Peti mellett visszatért a mentorok közé Gáspár Laci, Puskás-Dallos Bogi helyett pedig ezúttal egy korábbi versenyző, Csobot Adél ült be a mentori székbe. Teljesítményükről megoszlanak a vélemények, az viszont minden bizonnyal kijelenthető, hogy a show új házigazdája, Miller Dávid annyiban biztosan jobban szerepelt elődjénél, hogy ő az élő showk alatt

  • nem jegyezte meg, hogy „lapoztam egyet”
  • nem villantott bugyit
  • a produkciók alatt még véletlenül sem maradt bekapcsolva a mikrofonja
  • és végül nem ordibál torkaszakadtából, hogy mellette mindenki totálisan megsüketüljön (ez inkább csak opcionális)

Ha már egyébként jubileum, meg X-faktor, muszáj megjegyezni, hogy attól, hogy egy adásban elmondjuk HÁROMEZERSZER, hogy ez a JUBILEUMI évad, attól még nem lesz egy fokkal sem jobb, és magától nem fog eltérni az átlagostól (ugyanez a helyzet az idén februárban „VVibrátor Vivi” győzelmével véget érő ValóVilággal is, amiről ugye már tudjuk, hogy már nem is igazából a ValóVilág, de mindegy).

x2_228.jpg

Korábbi cikkemben a Survivor celeb szereplőiről úgy írtam, hogy az RTL egyfajta celeb-utánpótlást akarhat csinálni. Na, ez egy esetben kicsit túl jól sikerült. A celebkedés mellett egyfajta grátiszként anyanyelvi jótanácsokat is osztogató Catherine Dederick pedig sikeresen betolakodott az X-faktorba is, hogy ott is tanítsa különleges nyelvezetét. Az angol-magyar kettős szótár a Survivorben sajnos a taccs helyett a tacskót dobta fel, az X-faktorban pedig a live showk közönségszavazatai miatt szomorkodhatott, de így is azt gondolom, hogy vele is kevesebbek lennénk, de idén nem csak ő mutatta meg, hogy csak „each other”-ként sikerülhet, és ez legyen jó példa mindenki számára.

Aztán jött a rossz idő, no meg az ősz, és beindultak az őszi műsorok. Jött, látott, és rendesen bedöntötte a TV2 őszét a Totem, az RTL pedig beindította az új hibrid Survivort. Ha vannak olyanok, akik egyrészt még ebben az országban azért néznek egy műsort, mert kíváncsiak arra, hogy ki(k) nyerik, másrészt pedig erre még fogadni is mernek, na azoknak idén elég rossz napjaik voltak, és mindezt az egykori valóságshowhősnek, VV Baukó Évának köszönhetik. Éva ugyanis annyira jókedvében, illetve elemében érezte magát az ősz folyamán, hogy szinte minden RTL-es műsor győztesét felfedte (és ide most ne értsük bele a TV2-es Farm VIP-t, illetve a még hátra lévő, későbbre tervezett műsorokat). Kezdte ezt először a Survivorrel, majd folytatta a Nyerő Párossal, és végül befejezte a Konyhafőnök VIP-vel (és a Farm VIP-vel). Hogy miért csinálta mindezt, azt maximum csak találgatni lehet, az viszont biztos, hogy Baukó nem ússza meg szóbeli figyelmeztetés nélkül, az RTL megdorgálja/megdorgálta a spoilerekért, és ami miatt talán még meglepőbb, hogy talán(?) a spoilerek hatására az RTL-es Nyerő Páros olyannyira népszerű lett, hogy az kenterbe verte a Ninja Warriort (a többi műsort viszont egyáltalán nem). Baukó Éva ezzel egyébként kivívta magának a messiás rangot, olyan szempontból biztosan, hogy ha valakinek valami információra van szüksége valamelyik műsor győztesével kapcsolatban, akkor hozzá fordul, mert ha valaki, akkor ő aztán biztosan tudja azt…

Idén természetesen ezen műsorokon kívül még rengeteg produkciót láthattunk, Volt megint Sztárban Sztár leszek!, Dancing with the Stars, illetve Ninja Warroir Hungary is. Ha pedig valaki a szilveszter estéjére nem talált magának a műsordömpingek és filmek közepette programot, annak azt ajánlom, ne is tegye, inkább olvasson könyvet, de ha ehhez sincs kedve, nézzen meg egypár gyöngyszemet 2021-ből, mint például azt, ahogy Misi bácsi mulatós showt csinált a Sztárban Sztár leszekben, vagy ahogy Hörcher László és ByeAlex közösen törtek gitárt az X-faktor válogatóján. További ajánlatként ide kattintva meg lehet nézni ahogy Fekete Pákó egy Eperke jelmezben énekel úgy, hogy ő teljesen meg van arról győződve, hogy az ő hangját aztán az ég egy adta világon senki nem fogja felismerni, azt, ahogy kis országunk utóbbi éveinek legkiemelkedőbb influenszere ódát énekel(?) Malumának, vagy éppen azt, ahogyan Gáspár Zsolti a Szerencsekerékben mássalhangzókat keres, illetve azt, ahogy Kiszel Tünde ugyanitt a ’I will always love you’ című dalt próbálja meg elénekelni.

És ha valaki ezen cikk alapján szájába vette az évet, akkor nyugodjon meg, hogy jövőre sem lesz ennél jobb, sem pedig rosszabb évünk, pláne azért, mert a kereskedelmi tévék gondoskodni fognak arról, hogy egy év múlva újra legyen mit majd feleleveníteni, vagy micsodát csinálni.

Fotók: RTL Magyarország, TV2 Csoport

Szólj hozzá

2021 TV2 RTL klub