2021. okt 02.

Mi hiányzik a magyar tévékből? - II. rész

írta: ReklámInvázió
Mi hiányzik a magyar tévékből? - II. rész

A hangadók rangadója

Az elsöprő sikerrel induló új rovatunk első részében, egy héttel ezelőtt azt igyekeztünk bemutatni, miért számított teljesen úttörőnek a maga nevében a Kész Átverés, amely a mai napig is hiányzik a kereskedelmi csatornák repertoárjából. A "Mi hiányzik a magyar tévékből?" sorozatunk második részében ma egy korábbi TV2-es nagy siker, a Dalnokok Ligája kerül terítékre a TOVÁBB után.
9694453_orig.jpg

A műsorról

A Dalnokok Ligáját a legkönnyebben a ma ismert formátumok közül a Sztárban Sztárhoz lehet hasonlítani, amelynek lényegét ugyebár sokan ismerjük, az előbb említett műsor azonban sokkal összetettebb volt, mint a ma ismert átalakulós show. A TV2-n a műsor 2003 húsvétján indult (az Origo akkori cikke szerint), a műsorvezetői szerepkörre pedig egy akkori zenetévést, Nyúl Zsuzsát, vagyis Zsut, valamint Harsányi Leventét találta meg a csatorna, akik akkor már bevett műsorvezetőknek számítottak. 

A két évadot megélt magyar fejlesztésű, több helyen nagy sikereket elérő műsorban 2003 és 2004 között egy "A" és egy "B" tíz-tíz zenekar versengett több fordulón keresztül a győzelemért. A műsor felépítse hasonlít a Bajnokok Ligájára, a tíz-tíz zenekar mindegyik megmérkőzik a többi versenyzővel, majd aztán így hirdet eredményt az adott rangadóban a tíz fős zsűri, amit

  • Gundel-Takács Gábor (a zsűrielnök)
  • Uj Péter
  • Nagy Feró
  • Béres Zoo
  • Herczeg Zoltán
  • Kisvári Ferenc
  • Karizs Tamás
  • Fekete László
  • Oszvald Marika
  • és egy közéleti személyiség, aki adásonként változott

alkotott. 

A műsor lényege

A zenekarok versengésében, vagyis "a hangadók rangadójában" pedig egészen különleges módon csaptak össze az akkori magyar zenei világ legnevesebb képviselői (szerepelt a műsorban többek közt a Romantic, a Groovehouse, a Hooligans, az Animal Cannibals, a Fresh, a Sugarloaf, Mary Zsuzsi, a Nox, és a R-GO is). Az adott zenekarok feladata volt ugyanis, hogy forudulóról fordulóra a saját zenei műfajuktól teljesen eltérő stílusban, egy ismert dalt adjanak elő úgy, hogy azt egy előre megadott témához kell igazítani. Ha nem lenne világos, hogy ez hogy nézhetett ki a valóságban, akkor ez az alább láható videóból kiderül.

 Az "A" csapat versengését a műsorban egyébként a Hooligans nyerte, míg a "B" csapat versengéséből a Sugarloaf került ki győztesként, a 2003 és 2004 között futó műsor azonban hamar véget ért a csatornán, valószínűleg az akkor induló Megasztár miatt, de erről pontosabb információ nem lelhető fel ennyi év távlatából.

Miért hiányzik?

A Dalnokok Ligájának sikere abban rejlett, hogy zenekarokat láthattunk olyan műfajokban kibontakozni, amiről sosem gondoltuk volna. A lényeg itt a kreativitás volt, és nem az utánozás, ez a legfontosabb különbség a Sztárban Sztár és a Dalnokok Ligája között. A műsor azért maradt véleményem szerint hiánypótló, mert egy ilyen nagyszabású versengést ismert zenekarok között, ily kreatív módon azóta sem sikerült összehozni, sehol, ami valljuk be, hiányzik a tévéből.  Cikkünk zárásaként jöjjön két részlet egy korabeli adásból:

Ez volt a Mi hiányzik a magyar tévékből? című sorozatunk második része. Igyekszünk a következőkben több olyan műsort is bemutatni majd, amelyek megszűnésükkel, kimúlásukkal űrt hagytak maguk után, amelyet azóta sem sikerült betölteni a hatalmas műsordömpingek közepette. Ehhez viszont kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a magyar kereskedelmi televíziózás elmúlt 24 évéből Nektek, olvasóknak mi hiányzik leginkább a tévéből? A legtöbb szavazatot kapó ötletek pedig bekerülnek a cikksorozatunk kínálatába is.

Fotók és videók: TV2 Csoport
Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá

TV2 Mi hiányzik a magyar tévékből? Dalnokok Ligája