2021. sze 25.

Mi hiányzik a magyar tévékből? - I. rész

írta: ReklámInvázió
Mi hiányzik a magyar tévékből? - I. rész

Celebeken röhögni a legjobb, főleg, ha az egy prank, nemde?

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy amikor esetleg szembe jön velem a YouTubeon, vagy RTL-es, és TV2-es múltidéző riportokban egy-egy olyan műsor amelyik már 10-20 éve nincs képernyőn, ne jutna eszembe az, hogy "jaj de kár, hogy ez már nincs a tévében, úgy néznék belőle új adást". Na, az újonnan induló cikksorozatunk lényege pont ebben rejlik, vannak ugyanis olyan műsorok, amelyek vagy teljesen értelmetlenül, vagy pedig sokak bánatára kerültek le jónéhány évvel ezelőtt az RTL klub és a TV2 képernyőjéről. Sorozatunk mai, első részében az a műsor kerül terítékre, amely a magyar kereskedelmi televíziózás első 15 évének egyik legnépszerűbb műsora volt, megszűnését pedig egyes indokok szerint elsősorban nem a nézettség indokolta. A TOVÁBB gomb után jön a Kész Átverés.

415595_image_10209254.jpg

Az RTL egyik legelső műsora

A Kész Átverés azon RTL-es műsorok közé tartozik, amelyek már az 1997-es indulástól kezdve jelen voltak a csatorna képernyőjén, először még Kandi Kamera címmel. A műsornak akkoriban házigazdája nem volt, törzsét pedig a külföldről átvett kandi kamrás, utcai szivatások adták, alább ebből lehet megtekinteni egy rövid részletet.

Aztán az 1998-as, őszi műsordömping először úgy tűnt, elsodorja a Kandi Kamerát, de aztán kiderült, a lekerülés csak átmeneti, és azok, akik szerették az utcai szivatásokat, azoknak sem kellett ezt mellőznie az 1998 december 26-án, este 8-kor indult Kész Átverés Show-ból, amely a műsor történetének újabb fontos állomása.

A műsor házigazdája Reviczky Gábor volt, aki a havi rendszerességgel jelentkező showban nem igazán nyújtott maradandó, és meggyőző teljesítményt, amelyet alább meg lehet még nézni. A műsor első adásait egyébként egy tornacsarnokban forgatták, és ettől kezdve került bele a műsorba az az elem, ami miatt a Kész Átverés a Kész Átverés. A sztárszivatás első áldozata a műsorban Szandi volt, akit az állítólagos pornós múltjának nyilvánosságra kerülésével vertek át.

1999-ben, négy adás után aztán megújult a műsor. Vadonatúj díszlettel, és új műsorvezetőkkel próbálta meg a csatorna növelni az egyre csak csökkenő tendenciát mutató nézettségi mutatókat. Reviczky Gábor helyére a műsorvezetői székben a rádiózás két akkori fenegyereke, Boros Lajos és Bochkor Gábor kerültek, akik amellett, hogy a stúdióban beszélgettek az átvert hírességekkel, segédkeztek az akció gördülékeny megvalósításában is, az átverések végén pedig ők maguk lepték meg a hírességeket.

Boros és Bochkor mellett olyan hírességek is csatlakoztak a műsorhoz, mint az akkor még ismeretlennek számító Hadházi László humorista, aki többnyire a beépített embert játszotta a műsorban, csakúgy, mint a többször idegesítő riporterként feltűnő Gulyás Zoltán színész is, aki a Gálvölgyi showban is feltűnt.

Csatornákon átívelő átverések, mégis a megszűnés szélén a műsor

Miután Revczky csúnyán felsült a show műsorvezetőjeként, az RTL első alkalommal akarta megszűntetni a műsort, amelyet aztán Borossal és Bochkorral sikerült életben tartani. Ennek megtartása érdekében pedig csatornákon átívelő átveréseket is végrehajtott a stáb, így sikerült például az akkor még TV2-es színekben versenyző Vágó Istvánt, Lagzi Lajcsit, illetve a Szerencsekerék műsorvezetőjét, Klaussmann Viktort is megtréfálni.

Árpa Attila Ha én egyszer a klubról ezt elmesélem c. könyvében kifejtette, hogy a műsor nézettsége a kezdeti sikerek ellenére folyamatosan csökkenni kezdett, ami a műsor részbeni kifulladásának volt köszönhető, és amely miatt 1999 végén majdnem elkaszálta az RTL a showt.

 - "Az első néhány adás nagyot durrant, de a műsor kezdett lapos lenni. A nézettsége a béka sege alatt kúszogatott, méghozzá lefelé. Boris, (Boris Portnoy, az RTL-nek dolgozó tanácsadó volt, aki külföldi licenszeket adott el a csatornának - a szerk.) mentve a menthetőt, kijelentette, hogy ebben a műsorban ennyi volt, köszönjük szépen, lehet pakolni. (...) Le akarta venni a Kész Átverés-showt a közben szerződtetett Borossal és Bochkorral együtt, mert félt, hogy a kezdeti sikerek utáni leszálló ág végén van, nagyot fog csattanni. Egy bukás kínosabb, mintha megszűnik valami. Én ekkor mondtam be először a NEMet! Bíztam benne, hogy a KÁS megújítható. Egyedül voltam ezzel a gondolattal. A koporsó már kész volt, csak bele kellett rakni a műsort, oszt földet rá!" - 

Árpa és csapata ezek után eltért a külföldről hozott mintáktól, saját átveréseket találtak ki, és a producer új főcímet is készíttetett a műsornak, 2000-től 2001-ig pedig ismét feltámadni látszott a műsor. Alább ennek a változatnak a főcímét lehet megtekinteni, valamint azt, hogy hogyan verte át Boros és Bochkor Vágó Istvánt.

Ki a jobb utód? Egy majom, vagy Jáksó?

2001-ben aztán igent mondott a két rádiós a TV2 hívására, - ahol egyébként a Boros-Bochkor showval hatalmasat buktak - és ezzel ott hagyták a Kész Átverés Showt, melyet ezek után (a változatosság kedvéért) Árpa Attila szerint ismét le akart venni a képernyőről az RTL, de végül ez mégsem történt meg.

Az Origo 2001-ben írta meg, hogy a műsor abban a formájában megszűnik létezni, azon év őszén a tervek szerint Vigyázz, tévé! címmel tért volna vissza a show, Bagi és Nacsa paródiablokkjával, a cím mégis maradt. Részben. De ne szaladjunk ennyire előre, az utód kiválasztása során ugyanis váratlan dolgokba ütközött a stáb.

- "Borosékat pedig a létra legalsó fokaként egy majomnak kellett volna felváltania. A majom egy igazi majom volt, akit én műsorvezetőnek akartam megszerezni. Egy csimpánzt, aki csak vágja a pofákat, mi pedig utómunkában egy jó színésszel "szinkronizáljuk". (...) Kettőt is találtunk. Mármint majmot. Az egyik idejekorán megdöglött, a másik meg túl fiatal volt, némileg még neveletlen és csak harapni tudott. Mégis próbafelvételt készítettünk vele. Ez hiba volt! Mindenkit szétharapott és egyetlen egyszer nem vágott olyan édes pofát, mint ahogy ezt a reklámokból ismerjük. Bajban voltunk és kevés időnk volt, nem beszélve arról, hogy ezt a műsort már kétszer is meg akarták szüntetni. Én pedig ragaszkodtam az újabb esélyhez. A műsor életben tartására az egyetlen esélyem az volt, hogy találok egy megfelelő műsorvezetőt. Aki nem döglik meg és nem harap. Ekkor hívtuk be azt a műsorvezetőt, aki bármelyik műsor vezetésére alkalmas volt, amolyan szakmai mentőövként tartottuk számon. Ő volt az akkori Heti Hetes kétállú sztárja, Jáksó László. A majomhoz képest Laci késett a próbafelvételről. Laci viszont nem harapott.  Laci oda ült ahova mondtuk. Úgyhogy Laci lett a műsorvezető." -


Jáksó mellett feltűnt még a megújított Kész Átverés!-ben a már korábban említett Bagi-Nacsa páros, akiknek szerepköre az új műsorban tisztázatlan maradt, valamint Abaházi Csaba is, aki nem túl sokáig színesítette a közreműködők listáját. Az első adások Jáksóval (és Laurával) még épített stúdióban készültek, később azonban a műsor "kiköltözött" az utcára, az összekötő jeleneteket ugyanis ott forgatták le. Sokan egyébként - érthetően - a műsor Jáksós korszakát szerették a legjobban az átverések, illetve az azokat összekötő szórakoztató blokkok miatt.

Jáksó László egyébként Árpa Attila 2003-as, RTL-es távozását követően a műsor producere is lett, 2006 októberétől azonban átadta a terepet Sebestyén Balázsnak. Előbbi műsorvezető öt éve alatt a legtöbbször Fekete Pákót sikerült megtréfálni, őt a műsor megszűnéséig rekord számban, nyolcszor sikerült átverni különböző helyzetekben, egyet ezek közül itt meg lehet nézni (Jáksó ebből a nyolcból a mulatós zenészt ötször verte át)

2006 novemberétől aztán Sebestyén Balázs vette át a műsor vezetését, aki két évig verte át a magyar hírességeket. A taktika nem változott, ahogy az átverések minősége sem. Egyébként Jáksó után Sebestyén Balázs volt a másik olyan műsorvetető a műsorban, akiknek vezetése alatt töretlen maradt a Kész Átverés! sikere.

De most akkor ki a műsorvezető?

2008-tól aztán Sebestyén Balázs egyre csak sokasodó munkái miatt nem tudta vállalni a műsorvezetői feladatokat tovább, így a csatornának új embert kellett találnia a porondmester szerepkörére. Végül Cookyra esett a választás, aki úgy vette át a fél éve műsorvezető nélkül látható műsort 2009 szeptemberétől, hogy addig a korábbi átvert szereplőket alkalmazta az RTL "átverőként" (az Origo akkori, Cookyval készült interjújából kiderült, azért esett a választás a francia DJ-re, mert az "üres" korszakban kétszer is ő verte át a celebeket).

Cooky végül annyira bevált a csatornánál, hogy rögtön egy évad után le is cserélték a Csillag Születikből megismert Veress Róbert MC DC-re, aki szintén hatalmas karriert befutva még 2010-ben leváltásra került.

Valószínűleg a Kész Átverés hanyatlásához elég nagy arányban hozzájárulhatott az is, hogy a műsorvezetők folyamatos cserélgetését sem a sajtó munkatársai, sem pedig a nézők nem tudták már követni. Az új arcok folyamatos érkeztével pedig egyre kevesebb idő jutott a műsorvezetőre, ami abban is kinyilvánult, hogy az átverések végén már meg sem jelent az évad aktuális porondmestere, mindössze annyi volt a feladata MC DC-nek, vagy pedig Benkő Dánielnek, hogy az adás elején felkonferálja, hogy kik lesznek az áldozatok az adott adásban.

A cserélgetések után pedig vissza a műsorvezetőkhöz. 2010 őszén - mondhatni természetesen - az új évaddal együtt lecserélték a műsorvezetőt is. MC DC-t végül Benkő Dániel váltotta, aki mint a műsor utolsó házigazdájaként igyekezett felkonferálni az átvert hírességeket, akiket még ekkor is sikerült elég szépen megszivatni.

2011-ben aztán megint arról szóltak a pletykák, hogy újabb műsorvezetőcserére lehet számítani, a tervek szerint Benkő lantművésztől a Való Világ 4 egyik játékosa, VV Olivér vette volna át a Kész Átverést, amely aztán végül nem valósult meg.
Az Origo 2011 elején írta meg elsőként, hogy nem várható a műsorból új évad, sem ősszel, sem pedig a tavasszal. Az akkori indoklás szerint a műsor kreatív stábja más műsorokon dolgozott, így nem jutott volna idejük az új részek készítésére. 
A hivatalos indoklás szerint tehát a műsor vesztét nem a nézettség okozta, de 2011-ben a Kész Átverésen kívül több műsor is megszűnt az RTL klubon, például a piacvezető Reggeli, a Fél Kettő, és az Esti Showder is, így lehetséges, hogy gazdasági okokból kifolyólag sem érte meg folytatást készíteni a műsorból.

Utóélet

2013 őszén a TV2 aztán egy, a Kész Átveréshez hasonló műsor pilotjával állt elő a weboldalán, ez volt a Kapsz egy fülest!. A műsor lényege, hogy civileket úgy húznak csőbe celebek segítségével, hogy azok egy kis füles segítségével különböző utasításokat kapnak a műsorvezetőktől (vagy hírességektől), amiket teljesíteniük kellett. A TV2 eredetileg 2014-ben, az Ezek Megőrültek! alkotói gárdájával szerette volna megvalósítani a műsort - erről a 24.hu írt akkoriban, de az ötletből egészen 2016-ig nem lett semmi.

A TV2 Csoport viszont az akkoriban induló Humor+ csatornáján Sipos Peti és Sipos Tomi vezetésével megvalósította a műsort, de ott egy évadnál több azóta sem készült az újfajta átverős műsorból, ebből ide kattintva meg lehet nézni egy szilveszteri best of válogatást.

De miért hiányzik?

A Kész Átverés a mai napig hiányzik a magyar tévéből. Bár ismétlésként továbbra is látható (az RTL+-on), új részek 10 éve nem készültek, a prankelés, mint műfaj, pedig átköltözött a YouTubera, ahol különböző vloggerek különböző átverésekkel még mindig nagy sikert tudnak elérni.
A műsor egyedülálló volt a maga nevében, a Jáksó László és Árpa Attila által, pont 20 éve bevezetett újítások pedig még akár ma is megállnák a helyüket a tévében (persze lehet, hogy egy kicsit finomítva). A lényeg tehát, hogy az átverésekre, prankekre még a mai napig kíváncsiak az emberek, ezért hihetetlen, hogy nincs manapság a tévében egy olyan vicces műsor, mint amilyen a Kész Átverés volt, és egy ilyen műsort nem biztos, hogy egy főcsatornán már annyian néznének, mint fénykorában, de akár egy RTL II-n, vagy SuperTV2-n még nagy nézettségre is lehetne szert tenni.

Ez volt a Mi hiányzik a magyar tévékből? című sorozatunk első része. Igyekszünk a következőkben több olyan műsort is bemutatni majd, amelyek megszűnésükkel, kimúlásukkal űrt hagytak maguk után, amelyet azóta sem sikerült betölteni a hatalmas műsordömpingek közepette. Ehhez viszont kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a magyar kereskedelmi televíziózás elmúlt 24 évéből Nektek, olvasóknak mi hiányzik leginkább a tévéből? A legtöbb szavazatot kapó ötletek pedig bekerülnek a cikksorozatunk kínálatába is.

Fotó és videók: RTL Magyarország, TV2 Csoport
További források: Árpa Attila: Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem (2003)

Szólj hozzá

RTL klub Kész Átverés