2023. ápr 29.

Vágó Istvánra emlékezünk - Így indult a kvízmester legismertebb műsora, a Legyen Ön is Milliomos

írta: FoA
Vágó Istvánra emlékezünk - Így indult a kvízmester legismertebb műsora, a Legyen Ön is Milliomos

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, szombat hajnalban váratlanul elhunyt Vágó István. A legendás kvízmester a hetvenes évektől televíziózott. Megfordult többek közt a Magyar Televízió és a TV2 képernyőjén is, máig tartó népszerűségét azonban az RTL klubon nyolc évig futó Legyen Ön is Milliomosnak köszönheti. Rá emlékezve újból közöljük egy korábbi cikkünket, melyben felidéztük a műsor indulását, valamit történetét. Ezt a TOVÁBB gomb után lehet elolvasni.

32445_40540-vago-istvan-milliomos-g-d00013d1d541f6e4743c1.jpg

Mielőtt azonban elkezdenénk konkrétan a műsorral foglalkozni, kezdjük egy kis kitérővel, hogy hogyan is került az RTL klubhoz a formátum.

1999-ben járunk, amikor is a televíziós vásárokon csak egy műsor tartotta lázban a televíziós társaságokat, az pedig az 1998-ban az Egyesült Királyságban debütált Who wants to be a Millionare? című formátum volt, amelyet hatalmas pénzekért lehetett csak megszerezni. Cikksorozatunk két főszereplőjének, az RTL klubnak, és a TV2-nek is természetesen felkeltette a figyelmét az újgenerációs, high-tech díszletben futó kvízshow.

1999-ben tehát a TV2 és az RTL klub is nagyon szerette volna megvásárolni a licenszet, ami végül az RTL klubnak jött össze. Hogy miért?

A TV2 akkori vezérigazgatója, Tolvay Ferenc volt az, aki tudta, ezzel a műsorral még inkább megerősítenék akkori pozíciójukat, ám Pintér Dezső úgy vélte, kockázatos lenne a formátum megvétele. Így lett viszonylag szabad útja az RTL-nek, akik a konkurenssel ellentétben vállalták a rizikót.

A TV2 - miután az RTL klub megvette a Milliomos jogait - lépett. Viszonylag későn. Megvettek egy jóval olcsóbb, ausztrál formátumot, amit 2000 nyarán el is indítottak. A műsor nyomokban tartalmazott Milliomost, a szuperközeli kameraállás mindenhol stimmelt. Na igen, és ez volt az, ami miatt sikeres tudott lenni az RTL játéka. Amellett, hogy ez volt az első (ez mindig hatalmas előny) kvízshow Magyarországon, a sikerhez döntő részben az is hozzájárult, hogy embereket láttunk feszült helyzetben, akkor, amikor döntésképtelenek, vagy nagyon elbizakodottak. Ebben rejlik a milliomos sikerének titka.

Innentől most egy ideig csak az RTL-ről. Korábban már említettük érintőlegesen Vágó István távozását a TV2-től (ha valaki véletlenül lemaradt volna, ide kattintva bepótolhatja), amely ugye elég titkosan történt. Árpa Attila könyvében megemlítette, még ő sem tudott a szerződtetésről. 

Erről ugyanis csal Gyöngyössy Bence programigazagtó, és Dirk Gerkens vezérigazgató tudhatott (az viszont nyílt titok volt, hogy az RTL mindenképpen Vágóval képzelte el a műsort), Árpa Attila saját visszaemlékezése szerint véletlenül, magától Vágótól tudta meg, hogy ki lesz a játék műsorvezetője (azért titkolták főként előle el a dolgot, mert édesapja, Árpa József a TV2 kreatív igazgatójaként dolgozott akkoriban).

Hosszas huza-vona után, 2000. február 29-én elindult a Legyen Ön is Milliomos, előkelő, a Csíííz utáni, 20:55-ös időpontban, ami az RTL egyik legnézettebb sávja volt akkoriban. A számítások be is jöttek, a Milliomos a TV2-n akkor futó Piedone, a zsarut földbe döngölte, ugyanis az első adás 3 és fél milliós nézettséget hozott az RTL klubnak, ami hatalmas szám volt.

loimelsokerdes.png

A műsor első évada viszont kicsit más volt, mint amit később megszoktunk. Ahhoz képest ugyanis, hogy az első promókban a magyar Milliomos stúdiója a brit díszlethez hasonlított, végül mégis a főcím és a stúdió is teljes egészében a német változat koppintása lett. Ennek oka, hogy az első kisfilmeket külföldön vették fel, mert nem készült el időben a díszlet.

A műsor első játékosa Dugár Péter volt, aki az akkori nyereményeknek megfelelően, az ötödik kérdés után járó garantált nyereményt, 25.000 Ft-ot vihetett haza. A határőrtiszt a korabeli újságok szerint a hatodik kérdésnél esett ki. 

A Legyen Ön is Milliomos a korabeli viszonyokhoz képest hatalmas nyereményeket kínált, ennek elérése viszont  nagyon nehéz volt, mivel milliós nyereményeket csak a 11. kérdéstől (1.500.000 Ft) lehetett nyerni. (Az évad legnagyobb nyereménye egyébként 3.000.000 Ft volt, amit Morovics Beáta ért el. Ez 12 kérdés helyes megválaszolását jelenti). 

20200227_155456.jpg

Az első évad hatalmas sikere után nem volt kérdés, hogy 25 adás után nem áll le a műsor, és a nyári szünet után folytatódik a vetélkedő. Így is lett, 2000 szeptemberében a legendássá vált főcímmel, és egy minimális változáson átesett díszlettel ment tovább a műsor. Ezekben az adásokban még a nyeremény 25.000.000 Ft volt, azonban már nem sokáig.

2000. október 3-tól az RTL klub ugyanis úgy határozott, hogy az eddig keddi és szerdai időpont helyett naponta, már a Híradó utántól, 18:55-től kerüljön képernyőre a műsort (pontosan a TV2-es Most vagy sohával egy időben).

A változás itt nem állt meg, a nyeremények is megemelkedtek, így lett a főnyeremény 40.000.000 Ft (ezt csak 2019-ben növelte meg a TV2 50 millióra). A napi változat is bejött az RTL-nek, a csatorna ugyanis egyenesen tarolt a Milliomos-Fókusz-Barátok közt triumvirátussal, szemben a TV2-vel, ahol a Most vagy soha és a Gyerekszáj duó közel nem volt annyira sikeres, mint előbbi csatorna esti kínálata.

Most viszont egy kicsit a nyereményekről. A tavaszi szezon első nyertese után nagy nyeremény csak a napi változatban volt, amikor is 10.000.000 Ft-ot vitt el a játékból az első igazi nagy nyertes, Juhászné Hajdú Anikó. 

2000 karácsonya mérföldkő a műsor életében, ugyanis karácsony első, és második napján gyerekek tehették próbára tudásukat. A nyeremény itt nem pénz volt, hanem egy Disneyland-i utazás, amelyet néhány fiatal játékos el is ért. Szilveszterkor a műsor arénáját első alkalommal lepték el sztárok egy különleges sztárparádé keretein belül, amely viszont az akkori visszajelzések szerint nagyon rossz lett, így a műsorból több szilveszteri rész nem is készült.

2001-ben húsvétkor és karácsonykor is újra gyerekek ültek a játékosszékekbe, szeptember elején pedig a műsor kisebb átalakításán átesett díszletét a Heti Hetes akkori szereplői avatták fel, egy egész estés showműsor keretein belül.

2002-ben a Milliomos újabb nagy nyertest avatott Némedi József személyében, aki ezzel érte utol Sándor Gizellát, (ő 20.000.000-tal 2000-ben rekordtartó lett) és viszonylag hosszú ideig meg az is maradt. Ugyanebben az évben hosszú ideig utoljára próbálkozhattak gyerekek az arénában.

2003. októberében ünnepelte a műsor 500. adását, amely egy kicsit különlegesebb volt a szokásosnál, de a játék menete változatlan maradt.

46466_608x456.jpg

2004-ben viszont majdnem vége lett Vágó István és az RTL klub közti kapcsolatnak. Akkori sajtóértesülések szerint ugyanis Vágó István az MTV-hez szerződött iszonyatos mennyiségű pénzért. Vágó többek között azért is akarta elhagyni az RTL-t, mert a csatorna folyamatosan pihenőre küldte a vetélkedőt a Való Világ 1, később 2, majd 3 miatt (utóbbi esetében 9 hónapos(!) volt a szünet).

Október 23-án legendás kvízmesterek csaptak össze fiatal RTL-es műsorvezetőkkel (és Klaussmann Viktorral). Ekkor láthattuk először és utoljára Vágó Istvánt a játékosi székben, akit Rózsa György faggatott. A különkiadásban játszott még Vitray Tamás, Szilágyi János, Dévényi Tibor, Palotás Petra és Pokritvsák Mónika is.

2005-ben a műsor 5 éves születésnapjára összejöttek a "legek", vagyis azok, akik a legtöbbet, a legkevesebbet nyerték, vagy épp a legviccesebb, és a leghosszabba ideig játszók, egyszóval azok, akik nélkül nem volt unalmas az addigi öt év. Az adás körül kisebb botrány alakult ki, ugyanis a Némedi József postásnak feltett, 3 milliós kérdés hibás volt, amit ő az adásban jól válaszolt meg.

Szeptemberben Vágó Istvánnál járt a Gáspár család, illetve baráti körük is, nem kisebb kalamajkát okozva a stúdióban. Volt egy olyan pillanat is a műsorban, amikor a Vágó és Győzike között akkora lett a feszültség, hogy a Gáspár család feje elkezdte kergetni a stúdióban a műsor házigazdáját. Az alábbi forrás részletesebb tájékoztatást ad a műsorról:

" Győzike barátaival érkezik – mondta el Gonda Péter, a Legyen Ön is Milliomos! producere. A zenész magával hozza feleségét, Bea asszonyt, a Romanticos lányokat, Sebeők Jánost, Kótai Misit, Csonka Picit, LL Juniort és Bódi Gusztit.

- Az adás, ahogy a nézők megszokhatták, hosszabb lesz, mint egy átlagos napi Milliomos. A nyeremények egy részét jótékonysági célra ajánlják fel a résztvevők.

A Legyen Ön is milliomos! felvételén az egyébként nagydumás showman Vágó Istvántól olyan zavarba jött, hogy nemhogy szóhoz nem jutott, még az öltönyét is otthon hagyta. Így a kvízmester egyik használt ingében és öltönyében állt a kamerák elé. A felvétel végére pedig odáig jutott, hogy körbekergette a stúdióban a kvízprofesszort.

(...)

-Én is szeretném, ha felszabadultak lennének Győzikéék, meg diskurálnának, amit a szabályok nem nagyon engednek. Az is lehet, hogy meg fognak rettenni, és ez baj. Remélem nem így lesz – mondja a műsor előtt Vágó István. "

leadkep1_1.jpg

2006-ban, 6 év után végre elkelt a műsor főnyereménye is, amit Cserey Gábor vitt el. A köztisztviselő lett ugyanis a műsor történetében az első, és az utolsó is, aki elvitte a 40 millió forintot. Ezt utána is többen megközelítették, de a 15. kérdést már senki nem vállalta be. Érdekesség Cserey Gábor játékával kapcsolatban, hogy állítólag az utolsó kérdés helyes válasza után órákig állt a felvétel, mert nem volt bekészítve a tűzijáték.

2007 tavaszán ünnepelte a Milliomos az 1000. adását, amely hasonlóképpen telt, mint az 500. adás, de a műsor készítői bejelentették, hogy több különkiadással is készülnek a különleges alkalom miatt. Így játszottak a stúdióban nőnap alkalmából híres férfiak, a Szombat Esti Láz táncosai, híres emberek édesanyjukkal anyák napja alkalmából, vagy épp sztárszülők csemetéi a hosszú idő után visszatérő Legyél Te is Milliomosban, ahol persze "civil" gyerekek is kipróbálhatták magukat,

2008-ban aztán teljesen megújult a játék. 7 és fél év után lecserélték a főcímet, új segítségekkel lett könnyebb a játék, illetve a kérdések alatt hallható zenék is megújultak. 

Mivel csak ebben az egy hónapban volt használva ez az új szabályrendszer, és biztosan sokan nem emlékeznek rá, ezért most nézzük meg egy kicsit közelebbről az új rendszert.

A két új segítség a három meglévő mellé használható fel, de a játékos ezek közül csak egyet vehet igénybe azzal a feltétellel, ha képes lemondani az 10. kérdés garantált nyereményéről. 

  • Az egyik új segítség a három tanácsnok volt, melynek lényege az, hogy a játékos a közönség soraiból bárkit megkérdezhetett arról, hogy mit gondol az adott kérdésről, persze ez nem azt jelenti, hogy a tanácsnokok jó választ mondanak, elképzelhető, hogy a játékos pont ezen a kérdésen bukik el.
  • A másik új segítség a dupla tipp volt, melynek lényege, hogy a játékos a négy válaszlehetőségből kettőt jelölhet meg. Ha a játékos értelemszerűen a felezőt is felhasználja, akkor biztosan továbbjut.

 A változat sajnálatos módon csak 1 hónapig élt, amikor is az RTL klub 2008. február 29-én, pontosan 8 évvel az RTL klub hosszú időre levette képernyőjéről a műsort, ezzel pedig Vágó István utolsó RTL-es műsor is véget ért.

1c0c370f28dd8ea7555bbfcf638f9c80.jpg

Bombaként robbant a hír 2009-ben, miszerint a Milliomos visszatér a képernyőre, de nem a frissen a TV2-höz visszaszerződő Vágóval, hanem Fábry Sándorral, aki havonta egyszer sztárokkal játszik majd. A nézettség nem volt rossz, bár sokan elpártoltak a Fábry-féle Milliomostól.

Aztán 2010-ben megint megújult a műsor, ami egyfajta extrém játék lett, melynek műsorvezetője továbbra is a showman volt.. Ez a műsor két részből állt:

  • A műsor első felében civil játékosok, pontosan 5-en próbálták elvinni a 40 millió Ft-ot úgy, hogy felváltva válaszoltak a 15 kérdésre. Ebben a változatban egy segítség, a "PASSZ" volt használható, amelyet ha az "A" játékos felhasznált, akkor azt az utána sorban következő "B" játékos nem használhatott, de az utána soron következő "C" játékos már újra igen. Az új segítség mellett itt a kérdések válaszadási ideje már korlátozva volt. Ha a játékos időn kívül, vagy rosszul válaszolt a kérdésre, akkor kiesett a játékból, így csökkentve a maximális nyereményt (1 játékos kiesése esetén a 40.000.000 Ft -os főnyeremény 20.000.000 Ft -ra csökkent. A minimális nyeremény 1.500.000 Ft volt). A játék végén csak egy játékos vihetett haza pénzt.
  • A műsor második felében ugyanez a játék celebekkel történt, akik a végén összegyűjtött pénzt jótékony célra ajánlották fel.

A 'Legyen Ön is Milliomos FELPÖRGETVE' viszont nem hozta a várt nézettséget, így az 2010 tavaszán le is került a képernyőről.

Aztán 2011 novemberében a bulvárlapok azt a hírt közölték, hogy a TV2-től akkortájt kirúgott kvízmester, Vágó István visszatér az RTL klubhoz, és újra ő lesz a visszatérő Legyen Ön is Milliomos! kvízmestere. A tárgyalások nagyon előrehaladott állapotban voltak, amikor is azok egyik napról a másikra megszakadtak. Az akkori indoklás szerint azért nem egyezett meg Vágó és az RTL, mert a csatorna nem akarta megvalósítani a kvízmester új műsorát (ez az akkori Story4-en végül is képernyőre került ÁtVágó címmel). A helyére egy régi, az RTL számára egyáltalán nem kedves karakter került Friderikusz Sándor személyében a műsor kvízmesteri székébe. (Sokan egyébként nem számítottak a műsor visszatérésére, állítólag az RTL is csak a joghasználat elveszítése miatt tűzte újra képernyőjére a műsort)

Aztán jött még egy nagy hír, miszerint a 2012 októberében induló RTL II egyik húzóműsora lehet a Legyen Ön is Milliomos(A Szombat Esti Lázzal, a Forró Nyomonnal, és a Heti Hetessel, erről cikksorozatunkban még később szó lesz) Friderikusz Sándorral. 

Az RTL-en tavasszal még szerda késő este futó Milliomos át is került az RTL II-re októbertől, ahol tényleg a csatorna egyik komoly húzóműsora lett, ám 2013 márciusában Friderikusz szerződése lejárt, amit közös megegyezéssel nem hosszabbítottak meg. Így ért véget 13 év után, és 1166 rész után az RTL klubon, és az RTL II-n a Legyen Ön is Milliomos.

2018-ban viszont nagyszabású sajtótájékoztatón jelentette be a TV2, hogy ők szerezték meg a műsor jogait, így azt 2019 januárjától Gundel-Takács Gábor vezetésével új részekkel újra képernyőre tűzik. A vetélkedő nem is indított rosszul, ám egy sokak által kifogásolt kérdés keresztül húzta a TV2 számításait, így a műsor megbukott. Itt lehet egyébként elolvasni cikkeinket, amelyek a műsor TV2-es verziójához kötődnek. 

Fotók és videók: RTL

Szólj hozzá

Vágó István RTL Legyen ön is milliomos