2020. dec 05.

Milyen lenne egy jó RTL Gold?

írta: PalkÁron2002
Milyen lenne egy jó RTL Gold?

Mától Palk Áron 2002 is ír a Rekláminvázióhoz cikkeket. Első cikkemben egy olyan csatornáról lesz szó, amely az utóbbi években más formát nyert, és hogy miként lenne jó.

Az RTL Gold története

A csatorna elődje a Film+ 2 volt, amely kezdetben nőknek szóló filmcsatornaként indult, később kevésbé ismert filmeket is sugárzott.

A Film+ 2-t 2008. április 2-án indította el az akkori tulajdonos, az IKO a Reflektor TV-vel, a Sorozat+-szal és a Poén!-nal együtt. Kezdetben a logó hasonult a Film+-hoz, de már más arculatot használt.

2008. szeptember 15-én váltott először logót és arculatot: az új logó megegyezett a Film+-szal, csak kék helyett rózsaszín volt, és volt benne egy 2-es szám is. Az új arculat már 16:9-ben készült, ennek ellenére továbbra is 4:3-as maradt.

2010. március 3-án a Film+-szal együtt szürkítette a képernyő sarkán lévő logót, addig színes volt.

2011. május 27-én 21:05-kor lett bevezetve az újabb arculat, módosított logóval.

2011. július 28-án további hat IKO-csatornával együtt megvette az RTL Csoport. 2012. december 18-án 16:9-re váltott a Coollal és a Film+-szal együtt.

Utolsó megújulása 2014. december 1-jén 07:02-kor volt. Szokásosan a Film+ arculatát kapta meg, rózsaszín színnel. Az arculatot a Play Dead stúdió tervezte.

2015 újév napján a többi RTL-érdekeltségű kábelcsatornával együtt Luxemburgba költözött, majd az év március 16-ától az új székhely ellenére a magyar korhatár-besorolásokat kezdte el használni.

A csatorna megszűnéséről először 2016 szeptemberében érkezett hír, amikor a Viacom(CBS) bejelentette a 2021. január 12-én megszűnő RTL Spike indulását (neve ellenére ez a csatorna kezdetektől fogva a ViacomCBS tulajdonában állt, az RTL csak brand-megállapodás alapján került rá). 2017. május 29-én bejelentették, hogy megszűntetik a Film+ 2-t, és helyét az RTL Gold veszi át, amely már teljesen más műsorstruktúrával rendelkezik.

Az RTL Gold 2017. július 3-án indult el. Arculatát - az utolsó Film+ 2 arculathoz hasonlóan - a Play Dead tervezte.

Az RTL Gold műsorstruktúrája

Az RTL Gold indulásakor nevének megfelelően régi, az RTL Klubból már ismert játékvetélkedőket és talkshow-kat tűzött műsorára (Legyen Ön Is Milliomos, A széf, A kód, 1 perc és nyersz, 4N4LN, Balázs Show, Mónika Show, Portré), minden nap 00:30-tól 4-5 órán át filmeket vetített. Itt indult el Nádai Anikó talkshow-ja, a róla elnevezett Anikó #show, amely az egyetlen új műsor volt a csatornán. Az ismételt műsorokat azonban nem a kezdeti adástól adták: például a Legyen Ön Is Milliomosból csak a 2006-2007-es, valamint a 2012-2013-as adásokat ismételték...

2018 nyarán megindult a műsorstruktúra-változás: ismétlésre kerültek az RTL Klub akkori műsorainak legutóbbi adásai (például Reggeli, Story Extra), majd ősszel újabb sorozatok jelentek meg. 2019 újév napjától lekerült a LÖIM a csatornáról, mivel a következő napon a TV2 újraindította a műsort Gundel-Takács Gábor vezetésével. A játékvetélkedők 2019 nyarával tűntek el. Azóta a csatorna csak a három talkshow-t és a Portrét adja, valamint sorozatokat ismétel.

És itt jön a kérdésem: Milyen lenne egy jó RTL Gold?

24 órás adásidő helyett az RTL Klub 2013 előtti adásidejének megfelelően sugározna, és valóban retrócsatornaként funkcionálna. Sokkal bővebb lenne a kínálat: a játékvetélkedők, talkshow-k és sorozatok mellett megjelennének más RTL Klubos műsorok ismétlései is. Arculati elemei az RTL Klub elmúlt 23 évének arculatait idéznék.

A hétköznapi adásidőt így képzelném el: a csatorna adásnapja a Reggeli dátumnak megfelelő régi adásával indulna (1999-től kezdve), mostani híradókkal félóránként. Utána 1-2 óra teleshop, majd a Delelő vagy a telefonos játékok ismétlése, közben délben híradó 10-20 évvel ezelőttről. Ezután sorozatok és egy film, majd talkshow-k, 17 óra táján az esti híradó 23 évvel ezelőtti adásának ismétlése, amit 18 órakor az élő esti híradó követ. A híradó után jönne a Fókusz, majd valamilyen játékvetélkedő, utána a szokásos duplarészes Barátok Közt. Utána 1-2 film, az egyiket régi késő esti híradóval megszakítva. Az adást a Reflektor, az Infómánia és a 2002-ig adászárás előtt sugárzott Divatklip zárná.

Hétvégén ilyen lenne: az adás 4 órás gyerekeknek szóló rajzfilmblokkal indulna 06:00-kor, amely az elmúlt 23 év alatt az RTL Klubon sugárzott rajzfilmekből állna. Utána Receptklub, 2 óra teleshop, Autómánia és Ötletház. Délben híradó, majd telefonos játék. Ezt sportközvetítések ismétlései követik, utána vasárnaponként Hatoslottó ismétlés, és sorozatok. 17 órakor régi esti híradó, 18 órakor élő híradó. Szombatonként utána Fókusz Plusz, majd filmek. Vasárnap a filmek után (Fókusz) Portré. A műsort egy újabb film, végül Divatklip zárja.

Szólj hozzá

RTL Gold