2020. aug 09.

Barátok közt 10.000! - 2. rész

írta: FoA
Barátok közt 10.000! - 2. rész

Tegnap, jubileumi cikksorozatunk első részében a Barátok közt indulásának körülményeit idéztük fel, valamint arról is írtunk, miben is volt újító a sorozat 22 éve. Ma folytatjuk a sorozat tízezredik részére való felkészülést, cikksorozatunk második részében egy szubjektív listát állítottunk össze, melyen az elmúlt közel tízezer rész legizgalmasabb, legszerethetőbb, vagy leggonoszabb karakterei szerepelnek. Érdemes tehát megnézni a szubjektív listánkat a TOVÁBB gomb után!
bklogo2020.jpg

A listán - ahogy fent már fentebb említettük - tehát a Barátok közt utóbbi közel 22 évének és közel 10.000 részének azon listája következik, melyen a szerintünk izgalmasabb, viccesebb, gonoszabb karakterek is helyet kapnak. 

5. Bartha Zsolt

A Barátok közt történetének egyik leggonoszabb karaktere kicsivel a kezdetek után csatlakozott a sorozat csapatához, ahol először Novák Laci egyik "üzletfelét" alakította, de több közös ügye volt Berényi Miklóssal is. Két gyermeke van, a nagyobbik Linda, akinek édesanyja Bokros, vagyis Novák Gizi, illetve Oszkár, akinek édesanyja Szilágyi Andrea. Zsolti többször ült börtönben, emellett pedig rengeteg barátnője is volt, talán mind közül a legkegyetlenebbül Szentmihályi Zsófival bánt el, akit többször csúnyán megvert. Bartha Zsolt néhány éve szerepe szerint végleg fel akart hagyni a kétes ügyeleteivel, ám belátta, hogy ő nem tud tisztességesen élni. Jelenleg a sorozat leggonoszabb szereplője Zsolti, aki mindenkin képest kegyetlenül átgázolni a saját érdekei miatt. 

Alább Bartha Zsolt egyik olyan jelenete látható, melyen megpróbálja lelőni a bűnöző Berényi Miklóst azután, miután kiderült, Miklós együtt van Zsófival.

4. Dr. Mórocz Emília 

A Sztárek Andrea alakította pszichológus először Bartha Zsolttal került közelebbi kapcsolatba akkor, mikor még a bűnöző férfi börtönben ült. Később családjával együtt tűnt fel a sorozatban, és ahogy haladt előre az idő, úgy szerették meg egyre jobban a nézők is a kezdetben még gonosznak tűnő karaktert. Emlília karaktere bövelkedett izgalmakban, volt zaklatója, és a lánya, vagyis Natasa miatt még egy drogmaffiába is beépült. Végül a 2018-ban távozott Emília sorozatból a nézők nagy bánatára, egyébként szerepe szerint külföldre távozott. Sztárek Andrea viharos körülmények között távozott a sorozatból.

Emília azért kapott helyet az ötös listánkon, mert a nézők körében kedvessége miatt hatalmas népszerűségre tett szert.

baratokkozt_sztarek_andrea_kiszallas.jpg

3. Harmath Gergő

Az idősebbik Harmath testvér 2018 nyara óta van jelen a sorozatban. Először még úgy tűnt, karaktere nagyon kedves, a Mátyás Király tér lakóit segítő figura lesz, ám a sorozat kilencezredik részében kiderült, hátsó szándékkal érkezett az addigra Berényi Miklóssal közelebbi kapcsolatba került Szonjával együtt azért, hogy ketten, közös erővel megbuktassák a Berényieket. A fél évig tartó hosszas huza-vona után végül Harmath Gergőnek nem sikerült megbukatnia a Berényieket, sőt, maga Miklós adta meg Gergőnek a végső döfést, ugyanis kiderült, hogy nem Lovas Karcsi a valódi édesapja a fiúnak, hanem Berényi Zoltán. Annak ellenére, hogy a nézők sokáig követelték a testvérpár, főleg a fiú távozását, Gergő karaktere mára a sorozat egyik legnépszerűbb figurája lett, karaktere azonban a sorozat jubileumi, tízezredik részében veszélybe kerül, erről cikksorozatunk utolsó részében még szó lesz.

Alább a videóban a testvérpár nagy lebukása tekinthető meg:

2. Berényi Miklós

Berényi Miklós, akit nem kell senkinek sem bemutatni. A sorozat alfája és omegája kereken 21 évig szerepelt a sorozatban. A kezdetekben még "magyar Jockey-ként" emlegetett, majd később a "magyar Chuck Norris" jelzővel illetett Berényi először még aljas, gonosz karaktere miatt kapta a jelzőt, később azonban azért lett ő a túlélők túlélője, mert lehetett rákos, eshetett le tetőről, lőhették le, lökhették jég alá, verhették meg brutálisan, vagy eshetett rá egy egész épület, egyszerűen senkinek sem sikerült megölnie a legkisebb Berényi testvért. Miklós karaktere nagyon hiányzik a nézőknek, nem is véletlenül, hiszen ő pótolhatatlan, hiába adta át a Szőke Zoltán által alakított karakter Nórának a cég irányítását legendás mondatával, miszerint a KFT már nem ő, hanem Nóra (a legendás mondata egyébként azóta szállóigévé lett, miszerint " A KFT. én vagyok!")

A Szőke Zoltán alakította Berényi Miklósnak volt talán a sorozat történetében a legtöbb akciójelenete, így ezek közül nagyon nehéz kiemelni egyet. Alább egy keveset idézett jelenete következik, amikor is Miki leesik Claudia villájának tetejéről. Természetesen amellett, hogy lökték jég alá, vagy lőtték le, ha róla van szó, nem hiányozhat az a bizonyos mondta, amit már fentebb is említettünk. Alább tehát legendás mondata, valamint a tetőről való leesés pillanatai tekinthetőek meg, a fentebb található linkekre kattintva pedig megtekinthető a többi, szóban forgó izgalmas jelenete is.

Akik kimaradtak, pedig itt lehetnének... 

Természetesen rengeteg olyan karakter van, akik erre a listára nem fértek fel, de egyébként simán helyük van a sorozat legjobb szereplői között. Ilyen például Berényi Claudia, aki a kezdetekben még nagyon gonosz volt, később karaktere megkomolyodott, de nemsokkal távozása előtt ismét az lett a célja, hogy átvegye Miklóstól a KFT ügyvezetői székét, és ebbe még unokahúgát, Zsófit is belerángatta. Claudia "utódja", Berényi Ági gátlástalan karaktere is évekig tartotta lázban a Barátok közt rajongóit, mint ahogy néhai férje, Schneider Ludwig is, akinek halála a sorozat talán egyik legizgalmasabb történetszála volt. De hogy listánkról ne maradjon ki a Kertész család sem, Géza, vagyis Németh Kristóf karaktere is mindig gondoskodott arról, hogy legyen miért izgulni a Barátok közt nézőinek, ő ugyanis keveredett gyémántcsempészésbe, de voltak droggal kapcsolatos zűrös ügyei is. A sorozat elején is akadt bőven gonosz karakter, ilyen volt Nagy Ferenc, aki az örök rejtély, Berényi Zoltán halálát okozta. Később ő úgy távozott a sorozatból, hogy Miklós ex-barátnője, Sági Rita robbantotta fel, de úgy, az egész robbantást Miklósra kente, aki emiatt sokáig ült börtönben. A listán egyébként helyet kaphatott volna Balogh Nóra is, aki híres arról, hogy rengeteg férfinek sikerült már elcsábítania a szívét (gondoljunk csak a titkos szeretőre, Ádámra). Egykori barátnője, Berényi Zsuzsa pontosan Nóra ellentettje, aki többször is megcsalta férjét, Andrást, végül ez okozta sorozatbéli vesztét, előbb megcsalta a középső Berényit idősebb testvérével (ebből a kapcsolatból született Bandi), később pedig lelépett András egyetemi osztálytársával, Jánossal, de kapcsolata vele hamar zátonyra futott. A legviccesebb karakternek járó díjat pedig abszolút jogosan az örök balfék Novák Laci kaphatná meg, akinek szinte minden vállalkozása csődbe futott csakúgy, mint szinte az összes házassága is. Laci egyébként túlságosan naív figura, sok üzlete ezért is ment csődbe (naívsága miatt volt olyan, hogy egy utcai árustól vásárolt (természetesen egy bombajó üzlet keretein belül) egy LCD TV-t, amiről később kiderült, hogy egy sütőajtó). A listára az örök bajkeverő Berényi Ákos is felkerülhetett volna, akin nagyon nehéz volt kiigazodni. Egyszer tönkretette az édesanyját, Claudiát a nagysasszony akkori szeretőjével, Dr. Fenyvessy Sándorral együtt, de volt olyan, amikor night clubot gyújtogatott, de hogy ne csak rossz dolgokat mondjunk róla, ő segítette világra a kis Bandikát is. Berényi András, az örök jóság, és becsületesség példaképe is felkerülhetett volna listánkra, aki bár unalmassága miatt távozott a sorozatból, de azért többször is bebizonyította, hogy nem egy egysíkú karakter, aki csak a tervezőasztalánál ül.  

De most nézzük, ki végzett a mi szubjektív ötös listánkon az első helyen, talán nem meglepő módon.

1. Magdi anyus

Azt gondoljuk, Magdi anyus a sorozat azon sztárja, akit amíg élünk, nem felejtünk el. A pletykás öreg néni nagyon hamar a nézők kedvence lett, sőt, az internet népe azóta is őrzi a szintén szállóigévé vált "limönpájn" kifejezést, és természetesen a halálát is, amely még 11 év távlatából is sokak szerint vicces. Magdi anyus karaktere azóta többször is visszatért a sorozatba szellemként, de ő volt az, aki Berényi Mikit visszaengedte a holtak sorából az élők közé, szóval teljesen egyértelműen kapja meg a Fodor Zsóka által alakított karakter az elmúlt 10.000 rész legnagyobb karaktere címet. Alább egyébként az azóta legendássá vált halála is megtekinthető.

Természetesen a listán így is sokan vannak olyanok, akik simán itt lehetnének, de a TOP 5-ös listán csak azok kaptak helyet, akik valami olyat tettek a sorozatban, amit nagyon nehéz elfelejteni. A mi listánk után kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Ti TOP 5-ös listátokon mely karakterek lennének rajta? A listákat kommentben várjuk!

Holnap egy kvízt találtok majd visszatekintő cikkünkben, szóval akkor is érdemes lesz olvasni minket!

A jubileumi rész augusztus 12-én lesz, először 17:05 perctől, majd pedig a Konyhafőnök után, 22:05 perctől az RTL klubon. 

Fotók és videók: RTL klub

Szólj hozzá

Barátok közt Barátok közt 10000