2020. aug 08.

Barátok közt 10.000! - 1. rész

írta: FoA
Barátok közt 10.000! - 1. rész

A kezdetek kezdete

Augusztus 12-én délután, illetve este kerül adásba az RTL klubon a Barátok közt tízezredik része, amely hatalmas jubileum a sorozat és a csatorna történetében, de egyedülálló a televíziózásban is, hiszen kevés az olyan sorozat, amely 22 éve fut, és ilyen sok rész készült volna belőle. A nagy sikerekre való tekintettel úgy döntöttünk, idén is érdekes infókkal, keveset hallott történetekkel, illetve különleges kvízekkel is készülünk a jeles alkalom előtt öt nappal. Ma, elsőként a kezdetekről lesz szó, vagyis arról, milyen RTL-es környezetbe érkezett meg a sorozat, amelyet még ma is sokan néznek. A TOVÁBB gomb után pedig indul a rendhagyó cikksorozat első része!

baratok.jpg

A történet valahol akkor kezdődött, amikor az RTL klub is elindult, 1997 őszén. Ekkoriban ugyanis már kész tervei voltak a csatornának egy napi sorozat elkészítésére, természetesen - mint ahogy több RTL-es induló műsor, és a Fókusz is - német minta alapján.

A német RTL-en a mai napig is futó Jó idők, Rossz idők című sorozat adta meg a kezdőlökést a készítőknek a Barátok közt kidolgozására, amely egyébként a kis hasonlóságok - ilyen például a kicsit hasonlító díszletek - ellenére a magyar nézőknek, itteni környezetbe íródott, melynek alaptörténete szerint egy árvaházban felnőtt építőipari vállalkozás tulajdonosai úgy határoznak, felújítják gyermekkori otthonukat, és egy lakóházat alakítanak abból. Ám a barátoknak egy váratlan tragédia - mint tudjuk, Berényi Zoltán balesetéről van szó - miatt muszáj együtt befejezniük a legidősebb testvér által építtetett lakóházat, többük új, közös otthonát.

Az egy éves előkészületek augusztusban értek véget, ekkorra ugyanis felépült Közép-Európa legnagyobb stúdiókomplexuma, ahol elkezdődött a forgatás, melyben a barátok 7 és fél évig forgattak 1998 augusztusától 2006 márciusáig.

Aztán eljött az október 26, elindult a sorozat, melyben először még nagyon látszódott, hogy még a készítők is tanulják, hogy mit, és hogyan lehet megvalósítani a sorozatban (a forgatókönyvírók a sorozat elején részenként nyomatékosították a nézőkben Berényi Zoltán halálát olyan szövegekkel, mint hogy "ha ezt Zoltán látná..." vagy "nemrég temettük el Zoltánt...", nos, ezeket Gálvölgyi János tökéletesen parodizálta ki a sorozat kifigurázásában, ezt alább meg is lehet tekinteni). Persze a színészeknek is meg kellett szokniuk a kamera jelenlétét, többen például a kezdetekben még nem túl természetesen beszéltek, de ahogy beindult a sorozat, úgy változott ez is. 

A sorozat újdonságát az is adta, hogy mindaddig a napi sorozatkészítés egy ismeretlen fogalom volt Magyarországon, éppen ezért, az első forgatási napokon a Kalamár Tamás vezette produceri csapat pezsgőt bontott, hogy így ünnepeljék meg a sorozat indulását. Aztán, mint ahogy arról már korábbi cikkünkben írtunk, a producer nagy elsőrésznéző bulit szervezett, ám másnap a 19%-os (akkoriban ez nagyon gyenge nézettségnek számított) nézettség után - érthető okokból - nagyon elszomorodott (Árpa Attila későbbi írása szerint Kalamár Tamás az RTL székházban vitte Berényiék hírét, de nagyon sokan nem értették, hogy pontosan miről is beszél a producer, hiszen még házon belül sem volt népszerű a sorozat). Az Index korabeli cikke egyébként összehasonlította az RTL klubos Barátok közt, és a TV2-es Jóban Rosszban első pár hetének nézettségét, amelyből az látszik, hogy ha nem is nagy mértékben, de előbbi sorozat nézettsége fokozatosan növekedett, mely végül oda vezetett, hogy 1999-től már ez volt az egyik legnézettebb, és legnépszerűbb sorozat Magyarországon.

berenyi-akos2.jpg

Miután az addigi legnépszerűbb teleregény, a Szomszédok kéthetente egyszer jelentkezett, és forgatókönyvét az élet írta, mivel több aktuális esemény is szerepet kapott benne, a Barátok közt készítői ebben is úttörőek voltak kis hazánkban. A forgatókönyveket ugyanis nem az aktuális közéleti, politikai eseményekhez szabták, hanem ehelyett inkább az emberi kapcsolatokra (igen, ebben benne vannak a veszekedések, örömök, bánatok, szerelmi gondok, bűntények). Bár egy sorozat akkor jó, ha mindig történik benne valami izgalmas, egy napi sorozat esetén ez nem mindig tartható fent, ugyanis többször elő szokott fordulni, hogy egyes részek nem túl eseménydúsak. Ez egyébként nagy hátrány egy napi sorozatnál, de ez a jelenség ugyanúgy jelen van a sorozat indulása óta, mint ahogy most is, az viszont garantált, hogy a 10.000. rész biztosan nem izgalmaktól mentes.

A múltidézést holnap folytatjuk, amikor is megválasztjuk a sorozat legizgalmasabb karaktereit!

A jubileumi rész augusztus 12-én lesz, először 17:05 perctől, majd pedig a Konyhafőnök után, 22:05 perctől az RTL klubon. 

Fotók: RTL klub

Szólj hozzá

Barátok közt