2020. jún 06.

Mit néztünk régen? - 19. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 19. rész

10 éves az RTL klub és a TV2

Előző heti cikkünkben a kereskedelmi tévék jubileumi évének, vagyis a 2007-es tavaszi kínálatot néztük meg újra közelebből. Ma azonban elérkeztünk az őszhöz, amikor is mindkét csatorna fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli. A jeles alkalmat a TV2 ünnepli meg jobban, az RTL inkább nagyszabású produkciók képernyőre tűzésével ünnepel. Hogy mik is pontosan ezek, az a TOVÁBB gomb után kiderül!  

10evesatv2.png

2007 őszén sem tért vissza az RTL klub képernyőjére a Legyen Ön is Milliomos, helyette a csatorna két szuperprodukcióval is készült őszre.

2007 őszén, a nyári szünet után teljesen megújulva tért vissza az ország egyik legnépszerűbb sorozata a képernyőre. A Barátok közt 6 év után teljesen új főcímet, és vadonatúj hangzást kapott, melyet itt már részleteztünk.

Novemberben indult el a csatorna nagyszabású vetélkedője, a Pókerarc, melynek műsorvezetője a Balázs showból kitörő Sebestyén Balázs és a kvízprofesszor Vágó István voltak. 

A játékban minden este(hétvégén is) 6 játékos mérkőzik meg egymással. Kérdéseket kapnak, amelyekre nem feltétlenül kell tudniuk a választ. A forduló vége után a játékosoknak egy 10 másodperces visszaszámlálás alatt van lehetőségük megnyomni a pánikgombot, amit akkor célszerű megnyomni, ha az adott körben legkevesebb kérdésre helyes választ adó játékos nem szeretné elveszteni addig gyűjtött pénzét(mert minden kérdés után pénznyeremény járt, fordulónként ezek folyamatosan emelkedtek). Amennyiben nem nyomta meg senki a gombot, a műsorvezetők ismertetik, hogy ki is állt a tabella alján, majd a játékos távozik a játékból. A játékban fontos volt, hogy a játékosoknak jó pókerarca legyen, és el tudják hitetni egymással, hogy ők maguk jól állnak, és más nyomja meg a gombot. A játék addig ment, amíg végül egy játékos nem maradt, aki 2 millió forintot nyert, de ez nem garantált nyeremény még akkor. A hétfőtől szombatig tartó napi játékok után vasárnap jött a heti döntő, melyben a napi adások győztesei csaptak össze, ennek a játéknak a győztese a szintén nem garantált 7 millió forintot nyert, és bekerült a szuperdöntőbe, ahol ugyanilyen szabályokkal 50 millió forint volt a tét.

A Legyen Ön is Milliomos után elég hirtelen váltásnak tűnő vetélkedő hozta a Vágó pihentetett műsorának számait, adásonként 2 milliós nézettséggel.

Ősszel elindult az újkori Ki mit tud is az RTL klubon. A világszerte a mai napig sikeres Got Talent magyar nyúlása Csillag Születik címmel került képernyőre Ördög Nóra és Stohl András vezetésével. A zsűriben Keleti Andrea, Náray Tamás, Fábry Sándor, és Falusi Mariann foglalt helyet. A Csillag Születikben több olyan versenyző is feltűnt, akik később más tehetségkutatókban futottak be. Ilyen volt Janicsák Veca és Kocsis Tibi is, akik nem értek el itt nagy sikert, de a 2010-es, és a 2011-es X-faktor meghozta számukra a hírnevet. A tehetségkutató győztese egyébként a mesemondó Utasi Árpi lett, akit egy ország szeretett meg a tehetségkutató alatt, de nemcsak ő, hanem Sthol András hatalmas bukása is mély nyomot hagyott a nézőkben, ezt később az RTL Toplista című műsora is felidézte, és amely alább meg is tekinthető:

A műsor egyébként nagy siker volt, így nem is volt kérdéses a folytatás, melyre két evet kellett várni.

Megújult az RTL magazinműsora, a Fókusz is, mely 6 év után cserélte le díszletét, és amelyet négy évig használt. A műsorvezetők személye nem változott, továbbra is Gönczi Gábor, Barabás Éva, Holló Márta, és Marsi Anikó vezették a műsort.

Aztán 2007 karácsonyán elindult Sebestyén Balázs saját vetélkedője is, mely a Széf címet viselte. Ebben a játékban két páros küzdött egymással 10 kérdésen keresztül. Minden jó válasz után 20 virtuális széf közül nyitogathattak a játékosok, ezek két bombát(amelyek azért voltak veszélyesek, mert a páros hiába válaszol a jól a kérdésre, elveszették a folytatás jogát), és pénzösszegeket rejtettek. A játék főnyereménye végül annyi lett, amennyit a virtuális széfek kinyitásából sikerült a játékosoknak összegyűjtenie, és berakni a kasszába(merthogy minden jó válasz után két széf nyílt ki, de csak az egyik széf tartalmát rakhatták be a nyereményalapba a játékosok). A 10 kérdés sorsdöntő volt, mivel ha az a pár, amelyiknél éppen a válaszadás joga van jól válaszol, akkor félig bejutottak a döntőbe, mert ha bombát találnak a virtuális széfekben, akkor kiestek, és az ellenfél csapat jut a döntőbe. Ugyanez a verzió lép akkor is életbe, ha a válaszadást birtokló csapat rosszul válaszol az utolsó kérdésre.

1.jpg

A döntőben 5 kérdés várt a játékosokra, és 6 valódi széf, melyek közül az egyik rejtette a nyereményalapba tett összeget. A játékosok mind az öt kérdésre válaszolnak, majd a kérdéseket úgy kapják vissza, hogy a jól megválaszoltak tűnnek fel újra. Minden egyes jó válasznál egy üres széf eltűnik, ezzel is segítve a játékosok dolgát. Ha a páros rossz választ ad, a játéknak vége, és a pénzt bukták, de ha a játékosok megállnak, akkor tippelhetnek, hogy melyik széfben is van a nyeremény. Ha eltalálják, akkor vihetik a pénzt, ha nem, akkor nem nyernek semmit.

Mindeközben már erősen készült egy titokzatos produkció, melynek rövid bevezető bejátszásai ekkor már láthatóak voltak Üdvözlünk a Showder Klubban címmel. Az, hogy végül mi is lett pontosan ez a humorra építő műsor, az 2008 tavaszán, vagyis következő cikkünkben derül csak ki.

A Pókerarc vég után Vágó és Balázs útjai is különváltak, előbbi folytatta megújult legendás vetélkedőjét, Balázs pedig a Széffel küzdött a nézők kegyeiért.

Most pedig nézzük a TV2 születésnapi kínálatát.

2007 nyarán egy naponta, főműsoridőben jelentkező sztármagazin indult a TV2-n. A napi fél órában jelentkező Favorit minden este a Jóban Rosszban után került képernyőre, műsorvezetői pedig Szekeres Nóra és Váci Gergő voltak. A nyáron az Aktív mellett a Favorit is szépen verte az RTL-es ellenfeleket, a szünetre vonuló Barátok közt helyett képernyőn lévő Szeress Most! ismétlést, illetve a Fókuszt is. Ősszel, pontosabban novembertől a Jóban Rosszban visszatérésével a TV2 az este 9 órás "halálsávba" küldte a Favoritot a Barátok közt ellen, melynek végül az lett a vége, hogy a műsort a Tények elé, este 6-ra pakolta a csatorna vezetése, ahol szép lassan kimúlt.(Origo)

Ősszel aztán elindult a Nagy Fogyás is a TV2-n. Ennek lényege, hogy egy show formájában. A műsor lényege az volt, hogy két csapatkapitány, Béres Alexandra és Schobert Norbi csapatokban segítettek nőnek és férfiaknak, pontosabban 6-6 főnek a fogyásban. Az a csapat, amelyik 1 hét alatt kevesebb súlyfelesleget ad le, kiszavaz a csapatból egy embert, akinek távoznia kell a műsorból, melynek háziasszonya Jakupcsek Gabriella volt. Az első adás nézettsége jó is volt, de később ez folyamatosan apadni kezdett, így több évad nem is készült a műsorból.

Október 4-én, a csatorna tizedik születésnapján teljesen felfordult az élet a TV2-nél. A születésnap alkalmából ugyanis fordított napot tartott a csatorna, melynek eredményeképpen a Tények Máté Krisztina és Bárdos András helyett Azurák Csaba és Gombos Edina, a Mokkát Vujity Tvrtko és Szekeres Nóra, az Aktívot pedig Szulák Andrea, a délutáni játékot Dudás Ádám, a Favoritot pedig Várkonyi Andrea vezette. A születésnap alkalmából délután egy visszatekintő kívánságműsor került képernyőre TV2 meg én címmel és a Bagi-Nacsa párossal, este pedig Tillával a 10 év 10 nő - Páratlan Párok című show volt látható, melyben megelevenedett a múlt, ugyanis egy különleges, addig Magyarországon nem látott technikával adtak elő dalokat mai csillagok, és olyanok, akik már nincsenek közöttünk. Olyan sztárok "énekeltek" újra, mint Máté Péter vagy Cserháti Zsuzsa.

Szeptemberben egy öt részes visszatekintő show is látható volt a TV2-n. Az Ilyenek voltunk - 10 éves a TV2 című showban szombat esténként Jakupcsek Gabriella vezetésével egykori TV2-es sztárok idézték fel a kezdeteket, vagy azon műsorokat, amelyek meghatározták a csatorna életét. Az showkat különböző tematikák szerint osztották szét, volt szó a hírműsorokról és a sorozatokról, a humoros műsorokról, a talkshowkról, a kvízshowkról, és a zenei műsorokról is. A visszatekintés egyik adás alább megtekinthető.

Október 4 után október 6-án és 7-én is ünnepelt a TV2. Szombaton Tillával volt látható A Nagy Kvíz Show Maraton, melyben a TV2 legsikeresebb kvízműsorai szerepeltek, új játékosokkal. Így tért vissza a képernyőre 6 év után a Szerencsekerék, 8 év után újra az Esti Broadway, 2 év után az egész estés Áll az Alku, és szintén 2 év pihenő után a Multimilliomos. Vasárnap este pedig az Irigy Hónajmirigy készült születésnapi showval, melyben rendhagyó módon több TV2-es sztár is feltűnt. A "Pityu TV" című adás alább megtekinthető:

Tilla pedig nemcsak a visszatekint kvíz showban bizonyíthatott. Az okosabb vagy, mint egy 5.-es című játékban játékosok komoly pénzösszegért kaptak olyan kérdéseket, amelyek nem igényeltek az ötödikes tananyagnál nagyobb tudást. A műsor azonban az első adástól kezdve bukás volt, így folytatás nem készült belőle. 2009 nyarán a TV2 megpróbálkozott a műsor ismétlésével este nyolckor, de az sem hozott annyira jól, hogy megérje a képernyőn tartani.

 Ősszel több műsor is megújult a TV2-n. 

  • Megújult az Activity is, mely vadonatúj díszletben, és teljesen megújult szabályokkal folytatódott. Csiszár Jenő műsorvezetésével ezúttal két háromfős csapat küzdött meg egymással, egy celebekből álló, és egy civilekből álló csapat, de mindkét csapatban többnyire összeszokott játékosok voltak. A főnyeremény 10 millió forint volt, erről tanúskodik az Index korabeli cikke is.
  • Teljesen megújult a Mokka is, amelyet a műsor két meghatározó arca is elhagyott Havas Henrik és Csiszár Jenő személyében. A komoly, politikai adást a csatorna 1 órában, reggel 7 és 8 óra között le is tudta, melynek műsorvezetője Azurák Csaba és Jakupcsek Gabriella voltak. Aztán 8-tól jött a teljesen megújult Koffeinmentes Mokka, melyet rengetegen vezettek rövidebb-hosszabb ideig. Volt műsorvezető a csatornához frissen érkező kreatív igazgató Árpa Attila, Tornóczky Anita(ők estek ki a legkorábban a műsorból), de itt volt látható Papp Gergely, Liptai Caludia, illetve a fent már említett Jakupcsek és Azurák. Valószínűleg a Mokka teljes megújítása is hatalmas szerepet játszott abban, hogy a 2006-ra teljesen erejét vesző Reggeli 2011-ig újra visszavette piacvezető pozícióját. Később próbálkoztak még újítani a műsoron, de azok nem váltak be.
  • Megújult a Bagi-Nacsa páros műsora is, melynek új neve Médiacápa lett. Ebben a műsorban már sem élőzene, sem pedig közönség nem volt, de sikerült mellőzni a meghívott valódi sztárokat is a műsorból, mely inkább egy bulváros paródiaműsorrá alakult, de a csatorna a nézettséggel továbbra is elégedett lehetett. 

Most pedig újra arra vagyunk kíváncsiak, hogy számotokra melyik csatorna őszi kínálata a szimpatikusabb. Szavazásra fel!

Fotók: A Széf - RTL klub, 10 éves a TV2 - TV2
A videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2007 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?