2020. ápr 25.

Mit néztünk régen? - 14.rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 14.rész

Indul az Áll az Alku, készülődik a Jóban Rosszban

Múlt héten 2003 őszét idéztük fel. Volt szó a Megasztár indulásáról, Kalamár Tamás új sorozatáról(ami egyébként 2004-ben jóval nagyobb sikerként tért vissza a képernyőre), és arról is, hogy hatalmas mélyponttal indult el a Való Világ harmadik évada. Ma viszont, rendhagyó módon 2004 tavaszi, és őszi műsoraival fogunk foglalkozni. Lesz szó Gundel-Takács Gábor új vetélkedőjéről, a Megasztár végéről, és arról is, hogy milyen új műsorra bízta meg Sebestyén Balázst az RTL klub. Ezekről tehát több a TOVÁBB gomb után lesz olvasható.

alku.png

Ugye már említettük, hogy Lilu és Sthol András vezetésével 2003. december 27-én útjára indult a Való Világ 3, amelynek szilveszteri élő, beköltözőshowja rendkívül gyenge számokat produkált, de ennek ellenére 2004-ben is ment minden a normális kerékvágásban. Persze később már a nézettség is helyreállt, és ez lett(2010-ig) minden idők legnézettebb, és leghosszabb ValóVilág évadja, amely végül 6 hónap után 2004 júniusában finálézott. Az évadban egyébként több olyan karaktert is megismerhettünk, akik még ma is aktívan részesei a közéletnek. Ilyen volt például VV Leó, aki ezek után több RTL-es műsorban is bizonyíthatott. Először Valkó Eszterrel vezette a Reggelit, majd a Cool TV egyik vezető arca lett. De ebben az évadban tűnt fel Béres Anett is, aki szintén több műsorban felbukkant műsorvezetőként. (VV) Szögeczki Ágica is ebben a Való Világ szériában volt látható, aki szintén a mai napig több helyen felbukkan (emellett elég hosszú ideig volt látható Ágica a TV2-es Édes Életben is). 

v3.png

A harmadik Való Világ egyik legnagyobb híre az volt, hogy egy pornószínésznő, Pandora is beköltözhetett a villába, de a botrányok mellett több változást is rejtett az új évad: a beszavazóshowk menete is változott, ugyanis szintén a szilveszter esti szupershowban a nézők először egy házaspárt is beszavazhattak a játékba, az első ilyen páros Frenki és Szilvia voltak. Nagy változás volt még, hogy már 13 villalakó (a 12 helyett) költözhetett be a Való Villába. Rendhagyó módon a 13. lakó sorsáról nem a nézők döntöttek, hanem egy licit, amelyet végül Jenny nyert meg, aki 2,5 millió forintot adott a villalétért. A licitből befolyt pénzt pedig a játék győztese vihette haza. Végül 2004 júniusában Miló távozhatott utolsóként a játékból.

2003 decemberében már többen gondolhatták azt, hogy Vágó István átigazol a Magyar Televízióhoz, ugyanis a kvízmester egyre többször volt látható a köztévé különböző műsoraiban. Az akkori hírek szerint Vágó két MTV-s műsort vezetett volna, ám végül Kolosi Péter, az RTL klub programigazgatója meggyőzte Vágót, aki hosszas huza-vona után maradt az RTL klubnál, és ősszel folytatódott egy egészen hosszú évaddal a Legyen Ön is Milliomos is(2004 őszétől egészen 2005 nyaráig ment a műsor), amelyben a fent említett villalakók mellett legendás kvízmesterek is megmérkőztek 2004 folyamán.

2004-ben megújult a Találkozások sztármagazin is. A műsor új díszletbe költözött, és két állandó műsorvezető váltotta egymást éveken keresztül. Détár Enikő énekesnő és színésznő mellé István Dániel csatlakozott, aki mindaddig a TV2  Kapcsoltam játékát vezette(ebben a játékban volt műsorvezető egyébként Kasuba L. Szilárd is, aki 2003-ban szerződött át az RTL Delelőhöz)

A Fókusz terén is történt változás. A műsor egyik alapító tagja, Batiz András ugyanis egy visszautasíthatatlan kormányszóvivői pozicíó miatt hagyta el a csatornát 2004 tavaszát, helyét a műsorban nem vette át senki, Gönczi Gábor, Holló Márta, és Marsi Anikó voltak láthatóak továbbra is a magazinban.

Egy nagyszabású showműsor is debütált az RTL klubon. A Sztárbox című nagyszabású show élőben, a Fővárosi Nagycirkuszból jelentkezett, házigazdája Sebestyén Balázs volt. A műsor lényege annyi, hogy különböző sztárok egymás ellen küzdenek meg a ringben. A 2004-es adásban megküzdött egymással Kozsó és Bebe, Anettka és Pandora, de a legnagyobb menet egyértelműen az akkor frissen összevesző Majka és Dopeman küzdelme volt, amit végül előbbi nyert meg. A show - bizonyára csak véletlen egybeesés miatt - pont a Megasztár elődöntője ellen került adásba, és kiütéssel nyert is a TV2-es tehetségkutató ellen. Az RTL-es műsor 2.773.000-es nézettséget produkált. 

Bajor Imre egy saját, önálló showban bizonyíthatott, viszont a Bajor Show sajnálatosan két adás után lekerült az RTL klub képernyőjéről, csakúgy, mint az addig sikeresnek számító Pasik! is, amelyet még mai is szívesen ismételget az RTL klub.

2004 őszén debütált a Survivor - A sziget második évada is, amely egy jó darabig (2017-ig) az utolsó is volt, és amelynek műsorvezetője továbbra is Sthol András volt.

A Balázs show és a Sztárbox után Sebestyén Balázs is egzotikus realityben bizonyíthatott. A Kísértés című műsor lényege, hogy különböző párokat választanak szét, és tesztelik őket, hogy vajon képes-e az adott fél megcsalni párját. Ebben a műsorban volt egyébként látható Debreczeni Zita, aki nemrég a Barátok köztben is felbukkant. 

2004 decemberében rejtélyes spotok jelentek meg az RTL klubon, melyben egy férfi folyamatosan egy gumicsirke társaságában promózta az RTL klub éppen aktuálisan vetített filmjeit, legalábbis szerintem, de ez kiderül a videóból:

Az éves visszatekintésekből általában ki szoktak maradni a karácsonyi, és a szilveszteri műsorok, ám ez most ebben az esetben kivétel, ugyanis az RTL klub az év utolsó napján egy új műsort is bemutatott Gönczi Gábor vezetésével. A Füge egy politikusokat kifigurázó műsor volt, amelynek nézettsége nagyon gyenge volt, így már második adás sem készült belőle.

Most térjünk rá a TV2-re, és arra, hogy milyen fontosabb történéseknek lehettünk szemtanúi 2004-ben a Róna utca körül.

A Megasztár a válogató adások után az élő döntőkkel folytatódott 2004-ben, ahol hetente esett ki mindig valaki a versenyből, végül a finálét április 3-án, szombat este rendezték, melyben Oláh Ibolya és Tóth Vera csapott össze 2004 hangja címért. A versenyt végül Tóth Vera nyerte, de emellett fináléban pedig az is kiderült, hogy a verseny nem áll meg, 2004 őszén folytatódik a Megasztár.

A Megasztár nagy hatással volt a konkurens RTL klubra is, akik a finálé után másnap az egyik napilapban gratuláltak a zenei tehetségkutató győztesének, ez itt meg is tekinthető.

A Megasztár után sem állt meg az élet a TV2-nél, már tavasszal visszatért a képernyőre a Nagy Ő, melyben most a párt kereső személy nő volt, méghozzá a konkurens RTL klub Való Világ második évadának második helyezettje, Molnár Anikó, viszont a házigazda személye nem változott, továbbra is Szarvas László segítette a Nagy Őt a párválasztásban.

20030625teveanagy2.jpg

Volt viszont csere a műsorvezetők terén az All you need is Love - Ha te is akarod-ban. Csizmadia Gergelytől ugyanis a szerepet a reggeli LazaC-ból, és a Fantasztikus Európából ismert Gianni Annoni vette át. Ami viszont közös mindkét műsorban, hogy egyikből sem készült folytatás(a Nagy Ő valószínűleg már kevésnek bizonyult a szárnyaló VV3 ellen) 

De egy pillanatra kanyarodjunk még vissza a Megasztárhoz, vagyis inkább egy kicsivel a show utánra, ugyanis a tehetségkutató fináléja után 1 nappal elindult a TV2 nagyszabású gameshowja, az Áll az Alku. Az egész estés show házigazdája a lottósorsolásokban már részben bizonyító Gundel-Takács Gábor volt, akit a műsorral együtt hamar megszerettek a nézők, ám ez más volt, mint amit ma megszoktunk. 

A hatalmas stúdióban 200 játékos foglalt helyet. Ez úgy jött ki, hogy a játékosok másodmagukkal(baráttal, rokonnal) érkeztek a stúdióba, ahol a "csapat" egyik fele a piros oldalon, a másik fele a kék oldalon fogalt helyet. A két oldal több kérdésen keresztül küzdött pontokért(1 pont=1 helyesen válaszoló játékos), és akinek végül több pontja lett, ők folytathatták a játékot. 

Aztán a nyertes oldal különböző szektorai csaptak össze ezután(5 szektor volt, mindegyikben 20-20 játékos). Hasonlóan az előzőekhez, itt is pontokért ment a küzdelem, végül pedig valamelyik szektor megnyerte a játékot. Ezek után már egyénileg ment a játék, immáron a kisorsolt 21. játékossal együtt. Itt a pontozás úgy nézett ki, hogy a helyes választ adó játékosok annyi pontot kaptak, mint amennyien nem tudták a kérdésre a választ. Ebből a körből ketten jutottak tovább, ott egy bizonyos tárgynyereményért lehetett megküzdeni. Aki ezt elfogadta, kiesett a játékból, és értelemszerűen a másikuk jutott el a táskák nyitogatásáig. Ha senki nem fogadta el a tárgynyereményt (amiről csak később derült ki, hogy mi az pontosan), akkor azt kisorsolták a jelenlévők között. 

Aztán jött a legizgalmasabb része a dolognak, a táskák nyitogatása (ezekben a nyeremények 1 Ft-tól 50.000.000FT-ig voltak elrejtve). A játékos választott egy táskát, majd mindenki sorban egyet, az elért eredményének megfelelően (itt ugyanis azok a játékosok szerepeltek, akik bejutottak a legjobb 21-be). Nyerési esélye minden táskanyitónak volt, ugyanis ha valaki eltalálta, hogy mennyi pénz van a táskájában, akár 210.000 Ft-ot is nyerhetett(ez a nyeremény táskánként 10.000 Ft-tal csökkent). A bankigazgató pedig továbbra is ajánlott egy bizonyos összeget, amelyet a játékos vagy elfogadott, vagy nem.

Ha valakinek nem volt érthető a szabálymagyarázat, annak ajánlom alább az egyik adást:

Végül egy kicsit a formátumról, amelyet az Endemol forgalmazott, és több európai országban is nagy siker lett, köztünk nálunk is. A vetélkedőt egyébként többször is átdolgozták, először 2005-ben, a különböző országok producerei, majd az amerikaiak is, később egyébként azt a megújított formátumot is sok helyre eladták, Magyarországon először Kovács Áronnal, majd újra Gundel-Takács Gáborral láthatták a nézők. Ezekről későbbi cikkeinkben még szólunk.

Aztán elékezett 2004 ősze, amikor is teljesen megújult a TV2 reggeli műsorsávja. Ekkor indult ugyanis az éppen munka nélkül lévő Liptai Claudiával és az RTL-től végleg távozó Havas Henrikkel a Mokka, amely bár majdnem fél órával később indult, mint a konkurens Reggeli, 7 év szenvedés után hatalmas siker lett, és könnyen fel tudta venni a RTL klub reggeli műsorával a versenyt. 2006-től egyébként szinte folyamatosan piacvezető a műsor, amelyet Liptai és Havas váltótársaként vezetett Csisztu Zsuzsa és M. Kiss Csaba is, aki mindaddig a Napló riportere volt. Ha már Napló, akkor érdemes megemlíteni, hogy Sváby András heti váltótársa Azurák Csaba lett, emellett új főcímet, és új díszletet is kapott a TV2 vezető riportmagazinja.

A korábbi reggeli műsorból egyébként három embert sikerült megmentenie a csatornának. Az egyik Csisztu Zsuzsa, aki továbbra is sportriporter volt, és Mokkát is vezette, a másik Szabó Máté (aki ma a Barátok közt egyik főszereplője), aki évekig vezette a délelőtti játékot többedmagával a TV2-n, és, hát a harmadik Konta Barbara

Aki egy új, délutáni showban bizonyíthatott, a Mónika show ellen. A Barbara - Dumáljuk meg! egy fiataloknak szóló műsor volt, ám, ha valaki nézte is a műsort, az biztosan nem volt fiatal(mert azok többnyire a Mónika showt, és a Balázs showt nézték az RTL-en), így viszonylag gyorsan le is került képernyőről.

Szintén indult egy új délutáni műsor Katalin Bírónő címmel, melyben színészek (és nem színészek) játszottak el különböző jogi esteket egy bíróságon, majd Katalin bírónő, vagyis Soltészné Dr. Nagy Katalin ítélt. A nézettség viszont továbbra sem hozta a várt szintet délután, így viszonylag hamar véget is ért a műsor (külön megjegyzés, hogy több országban is csak fél év után kezdett beindulni a nézettség, így a TV2 akkor hibázott, amikor nagyon korán levette a műsort a képernyőről). Alább megnézhető, hogyan ítélt Katalin bírónő:

2004 őszén visszatért az egyik kedvelt TV2-es vetélkedő is. A Most vagy Soha új díszletben, nagyobb nyereményekkel, és új néven tért vissza a TV2-re.

A Multimilliomosban ezúttal már úgy kellett megküzdeni az 51.200.000 FT-ért(ha a tét maximális minden esetben), hogy a játékosnak mindössze 15 perce volt az összes kérdést megválaszolni. A játék háziasszonya továbbra is Jakupcsek Gabriella volt, aki ismét Vágó Istvánnal küzdött a nézőkért, ugyanis addigra újra dübörgött a fénykorát élő Legyen Ön is Milliomos! is. A TV2 egyébként viszonylag sokáig képernyőn hagyta a műsort, ugyanis az 2005 őszén szűnt meg végleg, akkor már a délutáni sávban)

2004 októberében aztán elindult a Megasztár 2 is, erről jövő heti cikkünkben emlékezünk meg részletesen.

Ősszel Bochkor Gábor is visszatért egy új showműsorra a TV2-re. A Csaó, Darwin!-ban két, foglalkozásukban, nemükben, vagy valami másban teljesen eltérő csapat küzdött meg egymás ellen, különböző, viccesebbnél viccesebb játékokban. A játékok után egy komolynak egyáltalán nem nevezhető, de adásonként folyamatosan változó zsűri értékelte. Volt zsűritag például Németh Lajos, Gáspár Laci, Havas Henrik, Kiszel Tünde és Anettka is. Alább egy adás tekinthető meg a műsorból:

Szomorú hír, hogy 2004 novemberében távozott a TV2 éléről Pintér Dezső, aki alapító tagja, és egyben elnöke volt a csatornának. Sokat láthatták őt a TV2 nézői, ugyanis ahelyett, hogy szilveszterkor a köztársasági elnök beszédét közvetítette volna a csatorna, ahelyett Pintér mindig valami különlegesebb, és rövidebb beszédet intézett a nézőkhöz. Azóta egyébként Pintér Dezső visszavonult, a nyilvánosság előtt csak nagyon ritkán jelenik meg.

Pintér Dezső bizonyára már belefolyt abba a hatalmas vállalkozásba, amiről 2004 decemberében sokat elárult már a csatorna. A csatorna addigi legnagyobb vállalkozása ugyanis a napi sorozat volt, ami Jóban Rosszban néven indult el 2005 januárjában. Kedvcsinálóként itt van néhány promó, mely sokat elárult a sorozatról. Ezek itt, illetve itt megtekinthetőek. A Jóban Rosszban-ról 2005-öt összegfoglaló cikkünkben a jövő héten hosszasabban is szólunk.

Ezek után talán mondanom sem kell, milyen lesz 2005. Talán elöljáróban annyit, hogy lesznek itt komolyabb próbálkozások, amelyek elsőre bukások lesznek, viszont évekkel később egy más változatban sokkal nagyobb nézettséget könyvelhetnek el maguknak a csatornák. Részletek jövő szombaton!

Most pedig újra szavazás. Mivel csakúgy, mint a 2002-es ősz esetében, összességében sok az új műsor, ezért inkább arra lennék kíváncsi, nektek melyik csatorna 2004-es műsorkínálata tetszik jobban?

Fotók: Lilu a VV3 stúdiójában - RTL klub, Áll az Alku - TV2, a videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2004 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?