2020. ápr 02.

Mit néztünk régen? - 11. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - 11. rész

Teljesen megújul a TV2 , indulnak a realityk

Múlt héten, a Mit néztünk régen? cikksorozat tizedik részében a vihar előtti csendről beszéltünk. Ma, minden eddiginél hosszabb cikkünkben kivételesen három tévécsatorna tévés kínálatáról fogunk beszélni. Megnézzük, hogy hogyan újult meg teljesen a TV2, hogyan lett egy időre második az RTL klub, és hogy a nagy reality robbanás mire kényszerítette a közszolgálati tévét, ahova mellesleg rengeteg arc tért vissza 5 év után. A minden eddiginél hosszabb részletezést most kivételesen a nyárral fogjuk kezdeni, amely el is kezdődik a TOVÁBB gombra kattintva!

tv2_2.png

Szokásosnak mondható előzetesünktől most eltekintetnének, mivel annyi új műsor indult ebben a laza 3 hónapban a TV2-n, az M1-en, és az RTL klubon, hogy a felsorolás sosem fejeződne be. Tehát kezdjük.

Az RTL klub 2001 tavaszán kereste meg a legfőbb beszállítóját, az Endemolt a Big Brother című, világszerte sikeres realityvel kapcsolatban. A tárgyalások el is kezdődtek, a műsorgyártónak három feltétele volt: legalább 3 évad, részesedést a reklámbevételekből, és töménytelen mennyiségű szexet. Éppen ezek miatt kezdődött meg a saját reality fejlesztése, amely ugye 2001 október végén el is indulhatott volna a piacvezető tévén, csak ugye, jött a terrortámadás, és megváltoztak a nézői igények...

2002 tavaszán járunk. A TV2 ekkor megkereste a holland Endemol formátumtulajdonost azzal, hogy szeretnék megvásárolni a Big Brother című reality licenszjogait. Igen ám, de a bibi az volt az egészben, hogy az Endemol az RTL klub fő műsorbeszállítója volt, így nem igazán érte volna meg nekik, hogy a TV2-vel kössenek szerződést. Végül aztán hatalmas pénzekért megegyezett a TV2 és az Endemol, de a formátumtulajdonos kikötötte pontosan azokat a feltételeket, amire az RTL nemet mondott. A TV2 belement, de jelentősen le voltak maradva konkurensüktől, akik már készítették elő a napi showt. Később a reality előkészítésében segédkező svájci tanácsadó elmondta, soha nem dolgozott még ekkora rohamtempóban készült realityn, mint a Big Bother.

Így elkezdődtek az előkészületek. A műsort az Interaktív Kft,, vagyis Sváby András, és a közben vezérigazgatóvá lett Kereszty Gábor cége készítette. A produceri feladatokkal az RTL klub Reggelijének akkori főszerkesztőjét, Radnai Pétert bízták meg, aki Liptai Claudia mellett Sthol Andrást szerette volna leszerződtetni műsorvezetőnek a csatornához. Aztán Stholt mégis sikerült ott tartani az RTL klubnál, Árpa Attila könyvében azt írta, amikor a megkeresésről beszélgettek, ő csak annyit mondott Stholnak, hogy nézze meg a Boros-Bochkor párost, vagy épp Liptait, akikből a TV2 kiöregedett arcokat csinált. Így végül maradt Sthol az RTL-nél, de Claudia mellé mindenképpen kellett egy férfi műsorvezető.

Sváby András megkereste az egykori TV3 kultúrműsorának, a 72 órának az egykori műsorvezetőjét, Tillát, hogy "akar-e a világ legsikeresebb műsorának a műsorvezetője lenni?" Tilla igent mondott, így lett Liptai műsorvezetőtársa a Big Bortherben. 

Aztán jött a hír, hogy Sthal Judit 5 év köszöni szépen ,és egy időre lelép a csatornától, így a Tényekben Pálffy István mellé új műsorvezető kellett. Volt miből válogatni, ugyanis még így is bőven akadt "nagy" műsorvezető a Tényekben Nika György, Szarvas László, Pachmann Péter, és Máté Krisztina személyében. A Pálffy mellé utóbbi lett a befutó, a "kis" hírolvasók tortájából pedig a legnagyobb szeletet mindenképpen Várkonyi Andrea kapta, ugyanis hétvégén ő lett Pachmann Péter új hírolvasó társa. 

De túlságosan előreszaladtunk az időben, ugyanis a csatorna egyetlen értelmes eredményeket felmutató műsora, a Dáridó 2002. augusztus 20-án végleg megszűnt a TV2-n. A csatorna azzal vigasztalta Lajcsit, hogy a majd a csatorna új zenei műsorának producere lehet.

Mindeközben a háttérben már komoly munka zajlott. A TV2 teljes arculatváltásra készült. A csatorna új logót, és új designt vezetett be, de nemcsak a képi világ újult meg:

  • Tejesen megújult a reggeli műsor. A Jó reggelt, Magyarország fél órás, rövid hírösszefoglaló lett, az akkori női műsorvezetőktől (Demcsák Zsuzsa, Jaksity Kata, Pánczél Andera, Csisztu Zsuzsa, Bombera Krisztina) ennek a műsornak a hírolvasói lettek. A csatorna egy teljesen új reggeli műsort kapott, így szerette volna felvenni a konkurens Reggelivel szemben a versenyt. A LazaC műsorvezető-párosai: Pikali Gerda - Kálloy-Molnár Péter, illetve Benkő Nóra - Kálid Artúr voltak, az első hónapokban. Aztán 2002 decemberében az éppen a Barátok köztből frissen kiírt Hoffer család két tagja, Konta Barbara(Hoffer Eszter) és Halász Gábor(Hoffer Misi) is átszerződött a csatornához, ahol a reggeli műsort "színesítették". Tény azonban, hogy nem voltak túlságosan alkalmasak a feladatra a kezdetekben, csakúgy, mint a 2017-ben visszatért Reggeli két műsorvezetője, Peller Anna és Lukács Miki.
  • Megújult a Claudia show is. Az új talkshowban Liptai Claudia új környezetben, hétköznapi emberekkel beszélgetett. A néhol a Mónika showt megszégyenítő verekedésekkel tarkított műsor producere egyébként Friderikusz Sándor, akinek saját műsora egy jó ideig nem lett a csatornán, mivel már nem fért bele a csatorna fiatalos irányzatába.
  • Megújultak a hírműsorok is. A Tények Máté Krisztinával és Pálffy Istvánnal egy teljesen új díszletből jelentkezett csakúgy, mint a Jó estét, Magyarország! is, melynek állandó(elméletben az, gyakorlatban nem) szerkesztője Bárdos András volt. A Napló viszont egyáltalán nem újult meg, maradt minden olyan, mint amilyen 2002. január 7-től volt.
  • Megújult az Aktív is. Gombos Edina mellett váltótársként az MTV-től érkezett Szebeni István vezette a magazint, minden hétköznap este a Tények után.
  • De a Sportosztály is megújult. A tervek szerint Csisztu Zsuzsa, Demcsák Zsuzsa és Horti Gábor lettek volna azok, akik a Tények után elmondták a sporthíreket.

Mindez csak hab a tortán. A TV2 teljesen új műsorstruktúrájához új műsorok is kellettek

  • Októbertől minden este az Aktív után 10 perc komédia, ez volt a Szeret, nem szeret. A Szabó Győző és Oroszlán Szonja főszereplésével készült villámsorozat minden hétköznap este közvetlenül a Big Brother előtt került adásba, többek között ennek is köszönhette jó nézettségét, amely a valóságshow lekerülése után nézettség terén mélyrepülésbe kezdett, így nem volt kérdés, hogy a sorozatnak ennyi volt.
  • Délután, ÉLŐ talkshowban tért vissza a képernyőre Jakupcsek Gabriella. A róla elnevezett talkshow a Claudia show előtt, fél öttől volt képernyőn, minden hétköznap. A talkshow egészen jó eredményeket szállított, egy ideig. Érdekesség, hogy a műsor főszerkesztője az a Kirády Attila volt, aki most az IKO műsorgyártő kreatív igazgatója.
  • Elindult a Magellán című, szombat esti riportmagazin is. A Gombos Edina és Szebeni István által vezetett műsor évekig volt a TV2 szombatjának egyik alappillérje volt.
  • Megszűnt a Forró Nyomon, helyette pedig nagyon késő este Máté Kriszta új műsora, a Nyom Nélkül indult el. Az oknyomozó riportfilmek olyan ügyeket vettek elő újra, amelyekkel a rendőség már nem foglalkozott.
  • A péntek esti Dáridók helyett jött a péntek esti Club2. A Lajcsinak vigaszként felkínált producerkedéssel nem élt a zenész, és inkább átment az MTV-hez, erről majd később. A Club2 fiatalos, modern, és jó zenéket vonultatott fel, de mulatós zenét nem. Így a nézőknek akkora volt a váltás, hogy a Benkő Nóra(ma az RTL klub Drága Örökösök c. sorozatának ügyvédnője) és Abaházi Csaba által vezetett műsor szép lassan eltűnt a süllyesztőben, komoly nyom nélkül.

De mégis, mindezek ellenére az egész struktúra egy műsor köré épült, a fent már említett Big Brother köré. A szeptember 1-jén, a csatorna arculatváltásával egy időben induló új reality volt az első, amely arra épült, hogy embereket legálisan lehet kukkolni. A siker ebben rejlett. A Való Világokkal szemben itt már az első adásban beköltözött 12 ember, akiket a Nagy Testvér figyelt három és fél hónapon keresztül, minden nap. A TV2 leginkább a Big Brother elsöprő nézettsége miatt januárig visszavette a piacvezető poiciót. 

Az új TV2 egyik legnagyobb újdonsága az volt, hogy a csatorna igényes filmeket mutatott be, melyeknek akkor volt az országos TV premierjük is. Az Új TV2 elsőként adta le az összes James Bond(a TV2 titkosügynöke, ez abban is megnyilvánul, hogy az akkori 007-es ügynök, Pierce Brosnen köszöntötte elsőként az átalakult csatorna nézőit) részt a Moziverzumon belül, ami az akkori szlogen szerint nem csak mozi, és ez valóban igaz volt. Szabó Máté és Kapócs Zsóka ugyanis a Promo Sapiens című rövid blokkban ajánlottak különböző filmeket.

A műsorok aztán szeptember 2-tól folyamatosan bemutatkoztak. A Tényekben Máté Krisztina és Pálffy István párosa vált szét a leggyorsabban. Pálffy ugyanis 2002. szeptember 7-én, vagyis 6 nappal(!!!) az új TV2 indulása után mondott fel a csatornánál. Pálffy útja az MTV-hez vezetett, ahol az RTL klubtól lelépő D. Tóth Krisztával vezette együtt a Híradót. Ennek a lépésnek per lett a vége, a Tényekben pedig fél évig Máté Krisztina új műsorvezetőtársa Nika György lett.

tenyek2002.png

 Aztán még 2002 szeptemberében Galambos Lajcsi is otthagyta a TV2-t, 5 év után. A mulatós szár elméletben a Club2 producere volt, amikor az éppen szintén megújuló MTV-től kapott ajánlatot, amit el is fogadott. Ott novembertől vezette évikig Lajcsi a Szuperbuli című szórakoztató show-műsorát.

Aztán nem kellett várni az első akcióra sem a Big Brother háza táján sem. Pontosan az RTL klub Való Világ című realityjének bemutatkozó adása alatt, 2002. szeptember 11.-én megtörtént az első együttlét a Nagy Testvér házában, amit a TV2 adást megszakítva, élőben közvetített, természetesen a 20 perces Való Világ első adása alatt. Árpa Attila könyvében említette, hogy ellőtte legnagyobb fegyverét a TV2 ezzel az akcióval, de nem szomorkodott a nézettség miatt, mert az első VV-s adás még csak a bemutatkozásról szólt, és azon kívül semmi sem történt ott.

Novemberben elindult a Tea is, amely bár nem hozott kiemelkedő sikert  szombat este, majd késő este sem, mégsem könyvelhető el abszolút bukásnak. A széria hagyományaiban az amerikai sitcomokat követi, például itt is hat csetlő-botló fiatal életébe pillanthatunk bele, és a poénos jelenetekben az alákevert nevetés is jellemző. A rendező bevallása szerint a népszerű amerikai sitcom, a Jóbarátok stílusát szerették volna ötvözni a magyar sajátosságokkal. Szintén jellemző, hogy a cselekmény többnyire egy, maximum 2-3 helyszínen játszódik, beépített műteremben, díszletek között. Külső helyszíni jelenetek csak elvétve fordulnak elő. - áll a műsor Wikipédia oldalán. A sorozat végül 33 rész után került le végleg a képernyőről, bár több TV2 közeli csatornán is többször ismételték. Ha pedig valakinek kedve támadt megnézni, vagy újranézni a sorozatot, itt megteheti.

Majd aztán 2002. december 22.-én véget ért a Big Brother első szériája, melynek győztese a később komoly problémákkal küzdő Évi lett. Ekkor már biztos volt, hogy lesz még Big Borther a TV2-n.

Elsőre tehát úgy tűnt, az arculatváltás meghozta a hozzá fűzött reményeket. Kereszty Gábor vezérigazgató is azt remélte, télre visszaveszi piacvezető pozícióját a TV2, ami ideig-óráig sikerült is, csak aztán a TV2 újra az idősek felé kezdett nyitni, de ez már egy másik történet.

Most nézzük, hogyan reagált az RTL klub a TV2 megújulására.

Az RTL klub hosszú távú tervét tudta megvalósítani a napi, nagyszabású reality showval, a Való Világgal. Az RTL-en már augusztusban ilyen, és ehhez hasonló promókkal találkozhattak a nézők:

Kevesen tudják, hogy nem csak Sthol András volt az esélyes jelentkező a Való Világ műsorvezetésére. A Fókusz műsorvezetője, Batiz András volt a show műsorvezetői pozíciójára a másik esélyes. Érdekesség, hogy az RTL végig Bucival képzelte el a műsort, ám jött Sthol autóbalesete. Ennek ellenére kérték fel a kórházi ágyán Sthol Andrást a műsorvezetésre, aki még nem mondott igent akkor a feladatra. Aztán valami csoda folytán Buci felépült, és el tudták kezdeni vele a műsort. A show háziasszonyánál már nem volt ekkora dilemma. Czifra Nóémi, vagyis Nóci már ott bizonyította rátermettségét, hogy több reklámfilmben is kitűnően szerepelt, ráadásul az RTL egyik szempontja is igaz volt rá, ismeretlen volt. Végül aztán az ő párosukkal valahogy így indult el a Való Világ.

A reality aztán naponta jelentkezett, két blokkal is az RTL klubon. Először a beszavazó show-k mentek le, 20 percben a csatorna két legnézettebb műsora, a Legyen Ön is Milliomos! és a Barátok közt között. Egyébként a VV1-nek és később a VV2-nek is köszönhetően majdnem 1 éves kényszerpihenőre vonult a Legyen Ön is Milliomos, melyben egyébként ekkor különböző szakmák képviselői tehették próbára tudásukat az arénában.

Miután lementek a beszavazó show-k, a helyükre egy egy órás összefoglaló került a villában történet eseményekről, késő este pedig Nócival jött a Bele Való Világ, a villa pikáns történéseivel.

Végül pedig magáról a villáról, és azok a lakóiról. A Való Villa a mai MTVA székház helyén, az MTV 8-as stúdiója(amit 1997-1998 között az RTL klub használt)  mögötti hatalmas területen helyezkedett el. A villa első lakói között sokan néhány évig komoly szerephez jutottak az RTL klubon. Az első széria második helyezettje, Majoros Péter, vagyis Majka még ma is képernyőn van, különféle műsorokban a TV2-n. Györgyi, az egyik legnépszerűbb  játékos később a Bele Való Világ második és harmadik szériájának háziasszonya lett, Majkával együtt. 

Az első széria nagy bukásnak volt mondható a Big Brotherrel szemben, de az RTL nem hagyta magát, ezért a december 22-i finálé után már január 1-jén el is indították a második szériát, változatlan felállással, ami hihetetlen módon hatalmas siker lett, erről majd a cikksorozat következő részében is szó lesz. 

Aztán természetesen az RTL klub is egy üdítő sitcomot is a képernyőre tűzött Limonádé címmel. A sztori nagyjából ugyanaz volt, mint a TV2-es Teánál, és nagyjából a nézettségük is megegyezett.

A TV2 teljes RTL-es letámadása először és utoljára, ideig-óráig sikeres volt.  Az RTL azonban nem hagyta magát, így a TV2 ismét változtatásra kényszerült, amelyről a következő cikkekben még szó lesz.

A 2002-es őszi kínálat a TV2 miatt sok újdonságot tartalmazott. A szavazásban viszont arra lennénk kíváncsiak, hogy Ti anno melyik realityt néztétek, Big Brother, vagy Való Világ?

Fotó:A Tények új stúdiója - TV2, A TV2 új logója - TV2, a videók az RTL klub és a TV2 tulajdonát képezik!

Szólj hozzá

2002 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?