2020. jan 18.

Mit néztünk régen? - I. rész

írta: FoA
Mit néztünk régen? - I. rész

1997 ősze, a kereskedelmi tévék indulása

Az emberek többsége általában arra kíváncsi, hogy mit lehet majd a jövőben nézni a TV-ben, de persze akadnak olyanok is, akik inkább visszamennének az időben egy jó műsorért. A ReklámInvázió új cikksorozatában kiderül, hogy "mit is néztünk régen?". Ebben a sorozatban a TV2, és az RTL klub elmúlt 23 évének műsorait, műsorstruktúráit idézzük vissza. Minden évet(kivéve 1997-et) két részre szedve fogunk elemezni, leírjuk, mely műsorok meddig bírták a képernyőn, és megpróbálunk eddig kevés helyen hallott háttérinformációkat kideríteni, amelyek ennyi év távlatából már-már viccesnek, vagy abszurdnak tűnhetnek. A TOVÁBB gombra kattintva elindul a múltidézés.
rtlindulas.png

1997. október 4. a mai napig a magyar televíziózás egyik legfontosabb napja, hiszen ekkor indult el Magyarország első televíziós csatornája, a TV2, ezzel megtörve az MTV 40 és fél éve tartó töretlen sikerét. A közszolgálati adó az igazi versenyben hátrányból indult, hiszen a királyi tévé munkatársainak jó része elment a csatornától, és az RTL klub, illetve a(nagyobb részben) TV2 szerződtette le őket.

Ami a kereskedelmi csatornákat illeti, a TV2-n szinte csak és kizárólag egykori MTV-s műsorvezetők fordultak meg, nem volt ez másképp a csatorna reggeli műsorában, ahol Albert Györgyi és Obersovszky Péter voltak a kezdetek kezdetén a műsorvezetők. A csatorna hírműsorában is ismerős arcokkal találkoztak a nézők, Stahl Judit és Pálffy István is a köztévétől érkeztek az induló kereskedelmi csatornához, amelynek utóbbi alapító tagja is volt, ám csak az utolsó pillanatban lett ő a Tények műsorvezetője. Az "új TV2" Tényekének hétköznap esti műsorvezetői ugyanis Stahl Judit, és Pachmann Péter lettek volna, ám utóbbi Pálffy érkezése miatt a hétvégi adás műsorvezetője lett Máté Krisztinával együtt. 

Az RTL klub lépéshátrányba került közvetlenül az indulás előtt. Nem volt elég, hogy az MTV Kunigunda útjai stúdiójában voltak ideiglenesen elszállásolva, az indulásra kijelölt október 4-e helyett október 7-én, egy 20 napos, kísérleti adással kellett indulniuk. A műsorvezetőket ekkor még javában toborzó csatorna a kísérleti adás miatt a frissen megalakuló ORTT-től egy szép büntetést is kapott. Ekkor ugyanis a kötelező Híradó mellett a Százból egy! című vetélkedő szintén kisérleti adása, illetve régi magyar filmek, és a Klip Klub volt latható, amely szinte egész nap ment a csatornán. A kezdeti hatalmas káosz után október 27-én, hétfő este a Híradóval, vagyis a Meri vagy nem Merivel, és Poktritvsák Mónikával elindult az igazi RTL klub. (a fenti képen az RTL klub bemutatkozó műsorából látható részlet). Az induláskor az RTL klub a fiatalok és a zene csatornája szeretett volna lenni(legalábbis a kísérleti adásban sokszor elhangzott szlogen szerint), pont ezért fő arcaikat senki nem ismerte. Kivéve persze Szellő Istvánt, aki az első naptól kezdve vezeti a Híradót. A vetélkedőket a fent említett Pokritvsák Mónika, és Vizi Andás vezették, utóbbi a TV2-n egy új sorozattal, a Gazdagok és szépekkel versengett a nézők kegyeiért(mindössze 2 hétig, az indulás után ugyanis a Fókusz a Híradó előttről a Híradó utánra került). A Fókusz című szórakoztató közéleti magazinban pedig két, addig ismeretlen arc, Marsi Anikó, és Batiz András köszöntötték a nézőket(utóbbi volt az első adás műsorvezetője). Később az alapító csapat másik két tagja, Kolosi Péter, és Holló Márta is képernyőre kerültek a hét legjobb riportjait összegző műsorban, a Fókusz Pluszban.

fokuszplusz.png

Elnézve a kereskedelmi csatornák akkori programját, két fontos pillérre építették a főműsoridőt az indulás után. Először is, az addig megszokott MTV-s Híradót megelőzni, és nem este fél nyolckor adni, hanem már este 7-kor, illetve az esti, 8-as(leginkább országos TV premier) filmeket, vagy sorozatokat erősen felvezetni egy erős programmal. Mint azt fentebb említettük, az RTL klub a Fókusszal, a TV2 a Gazdagok és szépekkel támadta meg egyben az MTV Híradóját is. 

De nemcsak filmeket adtak a kereskedelmi TV-k este 8-tól. A TV2-re jött a Kifutó című, tehetségkutató show, péntek estékre, az esti szuperprodukció, sorozat, vagy film után pedig a szintén ex-MTV-s Vágó István, és a Mindent vagy Semmit!, és persze a Jó estét, Magyarország! című, háttérműsor(a videóban ennek egyfajta ismétlése tekinthető meg). Az RTL klubon az esti film után egy rövid, 8 perces Híradó, illetve Időjárás volt látható éveken keresztül, aztán egy újabb sorozat, vagy film.

A hétvégéket is tudatosan építették fel az induló csatornák. Az RTL-en a Híradó előtt a Kész Átverés elődje, egy külföldről átvett Kandi Kamera című show volt látható, a Híradó után pedig egy magazin, a Kedvencek került képernyőre, melynek műsorvezetője Kéri Kitty színésznő volt. Vasárnap volt moziműsor, a fent már említett Fókusz Plusz, majd a Híradó után egy vadonatúj korházsorozat, a Vészhelyzet került képernyőre(ez volt az első olyan sorozat, amely sikeresnek volt mondható az RTL-en). Fontos megjegyezni, hogy a csatornák sok sportközvetítést is adtak, főleg a kezdetekben. Az RTL sportriporterei, Mérei Andrea, és Pataki Tibor a Sport Klub műsorvezetése mellett jelen voltak Kovács "Koko" István mérkőzéseinél is, amelyekről élőben tudósítottak. 

A TV2 hétvégén a Kósa L. Adolf által vezetett Szerelem első látásra című pákereső show-t adta, majd utána általában filmeket. Vasárnap jött a Napló, melynek első adását az RTL klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert vezette, Sváby Andrással felváltva. A TV2 sportriporterei is sok fontos eseménynél jelen voltak. Csisztu Zsuzsa, Vécsey Mihály, és Demcsák Zsuzsa tudósítottak sok sporteseményről a TV2-n.

 Minden cikk végén indul egy szavazás, amelyben arra vagyok kíváncsi, Ti melyik műsort sírjátok vissza a képernyőről abból az időből. Nos, itt a lehetőség, szavazzatok!

 Jövő hét szombaton pedig érkezik az új rész, amelyben 1998 tavaszán indult műsorokról ejtünk szót.

Fotók: RTL klub, Videó: TV2

Szólj hozzá

1997 TV2 RTL klub Mit néztünk régen?