2019. már 18.

Meghalt Baló György

írta: FoA
Meghalt Baló György

71 éves korában elhunyt Baló György, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, aki többek között dolgozott a TV3-nál, a Magyar Televíziónál, és az RTL klubnál is. Utóbbi csatornán 2015 óta saját politikai műsort vezetett január 8-ig. amikor is az RTL klub a műsorvezető kérésére szünetre küldte a Magyarul Balóvalt. Az RTL klub ma közleményben búcsúzik kollégájától, mely a TOVÁBB gombra kattintva elolvasható.

odlktkqturbxy9mnmq2zwiwmmy2zjk0mzvmzme5mwvknwnjywfizdm3zs5qcgvnkpudam0bts0oqm0ibjmfzqmuzqg8.jpg

Baló György angol-német szakon diplomázott 1970-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Szakmai pályafutását az az MTV Híradójánál kezdte: gyakornokként indult a Híradónál, majd szerkesztő-műsorvezető lett. 1975-től külpolitikai műsorokat készített, bejárta a világot. Több mint egy tucat, a maga idején meghatározó műsort szerkesztett és vezetett. A rendszerváltozás idején az MTV 2-es csatornájának igazgatója lett. 1989-ben rövid időre a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztét töltötte be. Később a köztévé választási irodájának és választási műsorainak állandó vezetője volt. 

1997-től 2000-ig az egyik műholdas országos kereskedelmi csatorna vezérigazgatója volt, ezt követően visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol műsorokat szerkesztett és vezetett, majd 2002-től kulturális igazgató volt. Később visszatért a képernyőre, vezette az Este és a Szólás Szabadsága műsorait. Utolsó műsora 2010-ben Kassza címen futott az MTV-ben, ahonnan 2012-ben távozott. 

Három év kihagyás után, 2015. február 2-án tért vissza a televízió képernyőjére: ekkor indult Magyarul Balóval című műsora. A kezdetben az RTLII-n, majd az RTL Klubon látható napi közéleti háttérműsorában Baló György a tőle megszokott stílusban és alapossággal dolgozta fel a legfontosabb politikai, közéleti eseményeket és fejleményeket, és szakértők segítségével mutatta be meg egy-egy hír hátterét, összefüggéseit. 

A műsorvezető minden komoly szakmai elismerést megkapott. 1988-ban Balázs Béla-díjat, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2017-ben Prima Primissima díjat vehetett át.

Az RTL Magyarország valamennyi munkatársa őszinte fájdalommal búcsúzik szeretett kollégájától.

Szólj hozzá

Baló György RTL klub