2023. ápr 07.

A világ egyik legegyszerűbb játéka lenne a Tippelj és vidd el?

írta: Szerencsekerék
A világ egyik legegyszerűbb játéka lenne a Tippelj és vidd el?

Ilyen az RTL új vetélkedője külföldön

Pár hónapja robbant a hír, miszerint öt év után ismét vetélkedő készít az RTL. Ráadásul azt, ami Amerikában 1956 óta folyamatosan képernyőn van, itthon még soha nem volt képernyőn. A The Price Is Right című show a tengerentúlon hatalmas kultusszal rendelkezik, ami főként az egyszerűségének köszönhető. Hogy ez pontosan miben nyilvánul meg, alább kiderül.
tippeljesviddel_packshot_00200.jpg

A magyarul egyébként rettenetesen hangzó Tippelj és vidd el! című játék egy egészen egyszerű szabályra épül:

akkor nyersz, ha tudod, hogy az eléd rakott tárgy mennyibe kerül.

Persze azért nem ilyen könnyen megy a dolog. Logikus gondolkodás, egy adag szerencse, és persze némi árismeret is kell ahhoz, hogy a játékban milliós összegeket is el lehessen vinni, tehát határozottan belefér a mai műsorok világába, ahol már a tudás - egy vetélkedőben - luxusnak számít.

Az amerikai változatban a stúdió régebben olyan volt, mint egy színházi nézőtér, 2020 óta viszont ott sincs nézőtér. Helyette viszont kaptunk két-három emberes asztalokat, ahonnan a show elején "kihívnak" négy embert a pultok elé. Mindezt a műsor másik házigazdája, a "narrátor" végzi, aki a műsor folyamán többször is szerephez jut. (Hozzátennénk, ez a szerep a magyar verzióban is megjelenik, azt viszont még nem tudni, ki tölti majd be ezt a szerepet.)

Az első körben tehát négy teljesen random kiválasztott játékosnak van lehetősége tippelni egy termék árára. Ez a tárgy lehet bármi: ruha, cipő, ékszerek, vagy esetleg háztartási kisgépek. A tippek után kiderül, ki járt a legközelebb a valósághoz:

aki a legközelebb tippelt a valódi árához, az indulhat a következő fordulóba.

Ezután indul az igazi játék: először kiderül, milyen nyereményt kap a játékos jó tipp esetén, majd bemutatják a The Price is Right igazán izgalmas elemét: a minijátékot.

Ezek egyébként minden adásban, minden játékos esetében változnak. (Zárójelben megjegyezzük, a TV2 a 2018-as Piramis-botrányban hangoztatta, hogy a műsor alapelemét nem lehetett másolni, az ugyanis eredetileg ebben a játékban PLINKO néven megy.) Van itt tehát minden, ahogy az az alább látható adásban is látható.

Ha a játékosnak sikerül teljesítenie a minijátékot, nemcsak elnyeri az adott jutalmat, hanem automatikusan a következő körbe is bejut. 

Ezután egy óriási kereket kell megpörgetnie a játékosoknak. A cél, hogy a kerék a 100-as mezőhöz legközelebb álljon meg, ami egy dollárt jelent (persze az amerikai változatban). Ha esetleg első forgatásra ezt nem érte el a kerék, újra lehet pörgetni. Itt viszont már az előző összeghez hozzáadódik a pörgetett szám, ami ha több, mint  100, a versenyző kiesik.

Az ominózus PLINKO-játék

A műsor második felében aztán minden indul előről, vagyis újra jönnek a játékosok, akik tippelnek, aztán vagy nyernek, vagy nem. A fődíjért viszont csak az a két játékos indulhat, aki a legjobbat pörgette a keréken.

A "showcase"-nek hívott részben két kirakat van, mindkettőben számos nyereménytárggyal. Az első körben bekerült játékos eldöntheti, hogy licitál a kirakatra, vagy lepasszolja. Ha döntött, neki úgy kell megtippelnie az egyik kirakat értékét, hogy ne lépje túl annak valódi értékét, és a különbség az eredeti áthoz képest minél kisebb legyen. Akinek ez sikerül, nyer.

Milyen lesz a magyar verzió?

Mivel a játék is licenszműsor, így gyanítjuk, nem nagyon fog eltérni a Tippelj és vidd el! a fentebb leírtaktól. A végeredményről pedig hamarosan mindenki meggyőződhet, a műsor forgatásai ugyanis már megkezdődtek - Istenes Bence vezetésével.

Ha pedig hihetünk Kolosi Péter a SorozatWikinek március elején tett kijelentésének, akár már május elején láthatjuk, mennyire lesznek oda a magyarok a tippjátékért. 

Fotók és videók: CBS, RTL

Szólj hozzá

RTL Tippelj és vidd el The Price is Right