Elfeledett tévéműsorok - Sztár nem marad szárazon

Az elfeledett tévéműsorok között legutóbb a Sztárbox című, 18 évvel ezelőtti gálaműsorral foglalkoztunk. Cikkünk után néhány nappal viszont kiderült: az RTL olyannyira nem felejtette el a műsort, hogy idén ősszel új részt készít belőle. Mostani írásunkban viszont szeretnénk egy szintén elfeledett műsor (nem feltétlenül jó) emlékét felelveníteni. A TV2 10! című műsoráról alább olvashattok.

10.png

A TV2-nél nehéz idők járnak, 2008 őszét írjuk. Sorra buknak meg a nagy reményekkel készülő műsoraik, túl vannak az érdektelenségbe fulladó A kiválasztott című műsoron, és a botrányos Az igazság árán is. Az RTL-en a legerősebb éveit járja a Barátok közt, és a Győzike is nagy sikernek örvend.

Így aztán a TV2 jó szokásához híven két korábbi RTL-es vezető (Gyöngyössy Bence programigazgató (RTL: 1997-2001) és Árpa Attila kreatív igazgató (RTL: 1997-2003)) segítségével megpróbált egy olyan struktúrát összerakni, amivel hosszú idő után végre tényleg felvehetik a versenyt a legfőbb konkurenssel. 

Az új struktúra része volt többek között az Aktív megújítása is. A magazinműsorból ezután nemcsak a műsorvezetők, de a komolynak számító témák is végleg eltűntek. Ez azonban még önmagában kevés volt arra, hogy bulvárvonalon újat tudjon mutatni a TV2, így hát, kitaláltak valami olyat, amit addig a néző legszörnyűbb rémálmaiban sem gondolt volna: 

Rangsoroljuk a sztárokat!!

Ebből a kósza ötletben alakult végül ki a 10!, melynek alcíme - Sztár nem marad szárazon - is azt kecsegteti, hogy itt ki fognak derülni a legpiszkosabb titkok is a sztárvilágról. A műsorvezető a Jóban Rosszban egykori főnővérkéje, Szorcsik Viki volt, akit még ezidáig nem láthattak a nézők műsorvezetőként. A rangsorolós-visszaszámlálós izében a listák mellett különféle híres emberek is elmondhatták véleményüket az adott témáról, vagy az abban érintett celebekből.

A műsor eredetije egyébként Amerikából származott, és ott maga a megszólított sztár is szerepelt, aki - kapaszkodjunk meg - végig is hallgatta, miket mondanak rá a celebtársai. (Csak zárójelben, gondoljunk bele, mit szólt volna  Kiszel Tünde, Terry Black vagy Fekete Pákó ahhoz, ha nylítan ha szemtől szembe hallották volna a különböző véleményeket. Na, pont az ilyen botrányok miatt lehetett volna újra Sztárboxot csinálni...) 

Viszont külföldön bloggerek voltak a véleményvezérek, és nem celebek, de mivel nálunk még nem volt kifejlesztve az iparág oly "nagy" mértékben, ezért sztárokat hívtak be a stúdióba. A legelső ilyen 10! október 7-én indult, a Hargitai Bea kalandjait bemutató Szenorita Szöszi után (amiről talán egyszer ebben a rovatunkban megemlékezünk majd), de az a műsor még csúfabban kikapott, mint a 10!, így hamarosan kedd késő estére mozdították, ahol nyom nélkül eltűnt. 

Az első adások gyenge nézettsége után a TV2 vasárnapra költöztette a showt, ami a Heti Hetessel párhuzamosan ment. Itt eleinte 18, majd 25%-os nézettséget produkált, ami nem is számított olyan rossznak a talkshow ellen (28%).

A gyenge nézettség ellenére a TV2 mégis berendelte az új évadot, 2009 tavaszán a szombat este 7 órás sávba költöztették a produkciót, ahol egészen jó nézettséget tudott produkálni, többször még az RTL-t is megverte. Ennek ellenére a "nyári szünetből" kasza lett, 2009 őszére a TV2 már nem hozta vissza a visszaszámláló műsort. Itt aztán akár be is fejezhetnénk írásunkat, de a történet még nem ért véget.

Van még tovább

Bár 2019 nem volt olyan régen, mégis, mára szép lassan feledésbe merül az RTL klub egyik hasonló próbálkozása is, a Szabó Zsófi vezette Toplista is.

Az "üdítő show" tulajdonképpen 11 év után egyfajta feltámasztása volt a 10!-nek, ami tartalmában és színvonalában is ottragadt 2008-ban. A szerda esténként a Barátok közt után futó műsor nézettsége egyébként közepes volt, 2020-ban pedig a káoszos tavaszi szezonban botrányosan rossz nézettséget hozott, így aztán komolynak mondható harmadik évad nem is készült belőle azóta sem.

toplista-3-evad-6-resz-sikeres-ferfiak-2021-08-04_image_38c100705668ac8d589dd07fe90c_16-9.jpg

Így aztán a tévében az ilyen jellegű műsorok végképp kihaltak. Aki kíváncsi, keresgéljen hasonló (normálisan kivitelezett) listákat a YouTubeon, ott a műfaj egész jól működik.

Ennyi fért bele mai részünkbe, legközelebb egy újabb elfeledett műsorral foglalkozunk majd.

Fotók és videó: TV2 Csoport, RTL Magyarország