2022. okt 08.

Hungáriából mosóporos csiga - Így indult a 25 éves TV2

írta: ReklámInvázió
Hungáriából mosóporos csiga - Így indult a 25 éves TV2

Október tévés szempontból mindig egy rendkívül izgalmas időszak, ugyanis ekkor ünnepli születésnapját a két nagy, vagyis az RTL (klub) és a TV2. 2022-ben ez a dátum azért is különleges, mert immáron 25 éve szórakoztatnak minket, ezt pedig a vártnál sokkal több extrával ünneplik az érintett csatornák, például, különleges visszatekintő műsorokkal, logóváltással és korábbi nagy kedvencek visszatérésével. A különleges születésnapról mi is rendhagyóan emlékezünk meg, a ReklámInvázió szerzői ugyanis most két cikken keresztül mutatják be, milyenek voltak az RTL klub és a TV2 indulás utáni napjai, ami mellett eddig még nem hallott, vagy már feledésbe merült információk is előkerülnek. Elsőként a néhány nappal ezelőtt ünneplő TV2 kezdetét idézzük majd fel. Megmutatjuk például, milyen logókat vetett el a kezdetek kezdetén a tévétársaság, és azt is, hogy mi lehetett volna még a TV2 neve.

tv297.png

"Már csak 1 perc van hátra amikor a műsorvezetők megpróbálnak teljesen ellazulni"

- hangzik el a TV2 első riportjában a csatorna első, szerződtetett riporterétől, Vujity Tvrtkotól. Ebben a Napló későbbi műsorvezetője bemutatta, hogy készültek a tévé akkori munkatársai arra, hogy 1997. október 4-én, szombaton reggel elindulhasson egy új világ, a kereskedelmi tévék világa. 

Készülnek

A nézők persze sok mindent nem láttak és hallottak arról, ami korábban történt, persze az információ - lehet az bármennyire is titkos - az olyan, hogy elkezd terjedni. És ez bizony a kereskedelmi tévés pályázatok előtt és után sem volt másképp. Kevesen tudják, de a TV2 néven pályázó MTM-SBS konzorcium nem 1997-ben kezdte meg a munkát, a társaság ugyanis már a rendszerváltás után azon dolgozott, hogy létrehozzanak egy kereskedelmi csatornát. Ennek érdekében pedig már 1992-ben komoly lépést tettek a csatorna jövőbeli vezetői.

"1992-ben meghívott Galambos Lajos, hogy lesz egy kis bemutatója. Hol - kérdeztem. A Kongresszusi Központban. (...) Bementem a Kongresszusi Központba, és ott volt több ezer ember. Láttam, amit a színpadon művel. Ez nem az én zenei világom, mégis annyira megragadott! Olyan kisugárzása volt. A műsor után azt mondtam neki, hogy Lajcsi, lesz nekünk televíziónk - a Dáridó címet találtam ki, abban a pillanatban -, és Dáridó címen fogod vezetni. Lajcsi azt mondta, persze Ferikém, persze, lesz nekünk televíziónk, és legyintett." - árulta el Tolvay Ferenc, a TV2 első vezérigazgatója Gyuricza Péter Maradjanak velünk! - Az RTL klub és a TV2 története című könyvében.

30 évvel ezelőtt tehát Lajcsi erősen kételkedett abban, hogy ebből a televízióból bármi is lesz, a háttérben viszont már ekkor nagyban tüsténkedtek a csatorna későbbi vezetői. 

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) oldalán ugyanis fellelhető egy 1996 tavaszán készült híradós riport, melyben az MTM-SBS akkori vezetői bejelentették, hogy TV2 néven készen állnak arra, hogy elindítsák saját kereskedelmi programjukat (mindezt úgy, hogy a hivatalos pályázati kiírások közel egy év múlva jelentek csak meg). 

tv2_5.pngFotó: MTVA  Archívum/NAVA

Sőt, több műsorhoz már ekkor elkészült a később használt megjelenés és a főcím. A videóban például jól kivehető, hogy a csatorna első műsorának, a Jó reggelt, Magyarországnak a főcíme is kísértetiesen hasonlít arra, amelyet aztán 1997. október 4-től lehetett látni a képernyőn. 

A teljes harci készültséghez hozzátartozik az is, hogy az újonnan létrejövő tévétársaság a később legendássá vált emblémáját, a "mosóporos csigát" már 1995 júniusában bejegyeztette - vettük észre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának oldalán. 

Pedig pályázatnak nyoma ekkoriban még nemigen volt, azt csak a riport adásba kerülése után nagyjából kilenc hónappal, 1997 januárjában írták csak ki. Ennek apropóján kis kitérőként nézzük meg, kik szerették volna megszerezni a két új frekvenciát.

  • Az MTV2 helyére két pályázó volt: a szóban forgó MTM-SBS konzorcium, akik TV2 néven szerettek volna adást sugározni, és a CME nevű, amerikai érdekeltségű cégcsoport, akik Írisz TV néven szerettek volna műsort adni.
  • A volt szovjet adó helyére - amelyet egyébként a Déli Hadseregcsoport használt -  is két pályázó volt: az egyik a már bemutatott CME, és a CLT-UFA konzorcium, akik RTL klub néven kívántak innen műsort szórni.

Az első, analóg kereskedelmi tévé tehát már évekkel korábban tudta: ha eljön a pillanat, minden készen áll arra, hogy cselekedjenek. Persze valami mindig közbejön, épp ezért a pályázatok megjelente után gondolni kellett a "B tervre" is.

Made in HUNGÁRIA

Úgy tudjuk, a társaság mindvégig a TV2 nevet preferálta, de a Magyar Televízió által felmerülő jogviták miatt - melyben csak azért húzta a rövidebbet a közszolgálati csatorna, mert a kilencvenes években TV2 néven sugárzó M2 a nevet akkori mércével néhány ezer forintért képtelen volt levédetni - mégis úgy döntött a konzorcium, hogy védjegyoltalom alá vesz egy másik nevet is. 

Ez a megnevezés a TVH volt, amit a csatorna már a pályázat benyújtása után, 1997 áprilisában védetett le, egy logóval együtt. Hogy erre miért volt szükség, azt nem tudni, az mindenesetre érdekes, hogy gyakorlatilag az utolsó pillanatban, pár hónappal a későbbi - akkor még egyáltalán nem sejtett - indulás előtt még egy lehetséges név felmerült.

unknown-36.pngFotó: TV2 Csoport/SZTNH

Hogy a TV felirat mellett a 'H' betű mit is próbált jelenteni, azt is csak találgatni lehet. Feltételezéseink szerint egyébként ez a Hungária névre utal, ami szintén hajaz a közszolgálati tévé akkori hivatalos (Magyar Televízió) elnevezésére.

A Hungária egyébként nemcsak a televízióknak tűnt vonzó névnek, ugyanis a későbbi, országos lefedettségű Sláger Rádió a nyertes pályázata szerint Hungária Rádióként sugárzott volna. Erre egyébként György Gábor, a rádió vezetője az indulás után úgy reagált: a nevet még a közönség felmérése előtt találták ki, amit azért módosítottak később, mert úgy vélték, a hallgatók számára sokkal vonzóbb lehet egy oldies zenéket játszó rádiócsatorna.

A névkérdés vége azonban nem tartogat akkora meglepetést: a TV2 nevet 1997 májusában hivatalosan is levédette az MTM, az ehhez a névhez tartozó, sokak emlékében máig élő embléma pedig ezen év szeptemberében vált nyilvánossá.

Külön érdekesség az ügyben az, hogy egy TV2-es logó már jóval az indulás előtt létezett: a cég ugyanis már 1995-ben, vagyis az első, gyakorlati lépések után készített egy emblémát, amit viszont - talán ezt látva logkius módon - elvetettek. Ezt alább meg lehet tekinteni.  

aa_1.pngFotó: TV2 Csoport/SZTNH

Most viszont újra vissza a "jelenbe", merthogy 1997. június 30-án eredményt hirdetett az ORTT: az MTM-SBS a Kereskedelmi 1-es (MTV2), az M-RTL pedig a Kereskedelmi 2-es csatornahelyet (volt szovjet adó) nyerte meg, a CME pedig hiába pályázott mindkét frekvenciára, egyiket sem kapta meg. Mindezt úgy, hogy az amerikai érdekeltségű vállalat 12 milliárd forintos frekvenciadíjat ajánlott.

Az ORTT indoklása szerint egyébként a TV2-nél a közszolgálatiság magas mértéke, az RTL-nél pedig a stabil európai cégcsoport megléte - és persze az, hogy a cég egy Kelet-Európai filmgyártó központot hoz létre - volt a hangsúlyos tényező. A korabeli újságcikkek tanúsága szerint egyébként az Írisz TV csapata a döntéshozás után kivonult a teremből, és bejelentette: perel. Erről korábban mi is írtunk, azt ide kattintva lehet visszaolvasni.

Az eredményhirdetés után aztán elkezdődött a valódi készülődés, az egynyári kaland során pedig a TV2 az egyre nehezebb helyzetbe kerülő MTV-ből igazolta képernyős arcait, Pálffy Istvánt, Vágó Istvánt, Sváby Andrást, Vujity Tvtrkot, Jakupcsek Gabriellát és Stahl Juditot, de nemcsak az arcok, az MTM által gyártott és tulajdonolt produkciók is költöztek. 

201506011997-kereskedelmi-tevek-indulasa-itthon5.jpgFotó: TV2 Csoport

Többek között a Szerencsekerék is, ami már az első napon, október 4-én jelentkezett. Az egy hónap után új csatornán visszatérő vetélkedő részben meg is újult: ezúttal ugyanis a közönség soraiban ülők kaptak lehetőséget arra, hogy pörgethessék azt a bizonyos kereket.

Kapkodás, kapkodás és kapkodás

De vissza 1997 nyarához és kora őszéhez, amikor egyre csak világosabbá vált: a két kereskedelmi tévének október 4-én, szombat reggel kell kezdenie a sugárzást. Ez a dátum azért is fontos, mert a korabeli újságcikkek szerint több lehetséges verzió is volt a két tévé indulására, például a szeptember 1. és az október 20. is. 

A dátum már csak azért is volt képlékeny, mert felröppent az a hír is, hogy a TV2-nek egy hónappal később kellene indulnia, mert az MTV2 műholdja meghibásodott, ezért nem tudnák az MTV2 műsorait közvetíteni a lakásokhoz, de ezt végül sikeresen megoldották még a start előtt.

A kapkodáshoz persze nemcsak a képlékeny dátum, hanem a szakemberek gyors összehívása és a különböző technikai akadályok is hozzájárultak. Egy 2017-es interjúból például kiderült, hogy a Himnusz klipjét készítő Juhász Árpád csak az adáskezdés előtt 5 perccel készítette el a végleges képsort, melynek oka az volt, hogy későn sikerült felvenni a különböző tájképeket. A videóval egyébként komoly gondok voltak, az ugyanis pontosan a gyors vágás miatt eszméletlenül rossz állapotban került adásba, melyet aztán később korrigáltak.

Fotó: TV2 Csoport

Szintén még az első nap előtt született egy komoly döntés a hírműsort, a Tényeket illetően is. Annak ugyanis a hétköznapi változatát az eredeti tervek szerint Pachamnn Péter és Stahl Judit vezette volna (mint ahogy az a fenti képen is látható), azonban az utolsó pillanatban egy puszta véletlennek köszönhetően mégis az alapító tag Pálffy Istvánt választották erre a szerepre. 

Az első nap 

Az apróbb kapkodások ellenére aztán mégiscsak eljött az indulás napja. Az átlagosnak egyáltalán nem mondható szombat reggel pedig rendben megindult a sugárzás: az elsőként látható Himnusz és Pintér Dezső elnöki köszöntője után aztán beindult a gépezet.

Reggel hat óra után nemsokkal a korábban már idézett Jó reggelt, Magyarország! volt az első, hivatalos műsor, melynek akkori két műsorvezetője Albert Györgyi és Obersovszky Péter köszöntötte elsőként a nézőket, élőben. 

jrm.pngAz 1996-ban bemutatott főcím szinte teljesen egyezik a később használttal. (Fotó: TV2 Csoport)

Az első nap műsorát kutatva viszont ennél sokkal több érdekességet is találhatunk. Például, a csatorna kínálatában volt természetfilm, kulturális ajánlat, játékok és persze filmek, de sorozatokból is találni érdekes darabot. 

Itt van rögtön a Dallas utódsorozataként is emlegetett Gazdagok és szépek, melyből a magyar nézők 2001-ig közel 700 részt láthattak, viszont Amerikában még a mai napig is forgatják, jelenleg 7 ezer része van. A sorozat akkoriban igazi kuriózumnak számított, így nem véletlen, hogy az esti főműsoridőben kapott helyet.

Ahogy azt már több cikkünkben is említettük, a kereskedelmi tévék alapvető célja volt, hogy a híreket már este 7-kor "odaadják" a nézőknek, amivel nemcsak gyengítik a köztévé híradójának nézettségét, de egy jobb műsorral tökéletesen meg tudnak ágyazni az esti, nyolc órás szuperprodukciónak is.

hqdefault_1_2.jpgFotó: TV2 Csoport

A TV2-n ezt a szerepet akkor - mint ahogy most is - a Tények töltötte be. A hírműsor pedig elhozta az otthonokba Amerikát: sokkal rövidebb riportokat adtak, a politikát pedig részben felváltották a bulvárhírek, melyeket két műsorvezető tárt a nézők elé. Mindezek korábban itthon egyáltalán nem voltak bevett minták, a nézők viszont buktak az új stílusra.

Az újfajta híradó után pedig jött egy még ennél is nagyobb meglepetés: a párkereső műsor. Az új formátumban ugyanis a férfiak és nők különleges játékokon keresztül találhatták meg életük szerelmét.  A Szerelem első látásra pedig kirobbanó siker lett annak műsorvezetőjével, az addig inkább rádióból ismert Kósa L. Adolffal

Ámor földi helytartója pedig egy igazi mémmé vált: a magassága miatt többször is kifigurázott házigazda ugyanis egy ideig olyan zakóban jelent meg, ami nem túlságosan fért el a jóízlés határain belül. A piros-kék zakót egyébként ekkoriban rengetegen kritizálták, melyet a nézők megelégedésére a TV2 jó mélyre eltűntetett a szekrény mélyén.

Az esték túlnyomó részét 20 órától a filmek töltötték ki. Ezeknél alapvető koncepció volt, hogy olyan mozikat hozzanak el a kereskedelmi tévék nézőiknek, melyeket vagy itthon még sosem, vagy csak elvétve láthattak. Az első egy hónapban viszont nem nagyon találunk olyan filmet, amire a mai napig emlékszünk. Talán kivételt képez a Mint a villám, az Aki legyőzte Al Caponét, a Szerepcsere, a Végzetes vonzerő és az első, itt leadott magyar film, a Magyarok.

Visszakanyarodva a saját gyártású műsorokhoz, természetesen nem mehetünk el a csatorna második napján induló Napló mellett sem, aminek első műsorvezetője az RTL jelenlegi hírigazgatója, Kotroczó Róbert volt. A riportmagazin első részében hallhattunk például:  

  • Mutáns állatok születéséről
  • A Dombegyháza környéki erős sugárzásról
  • A budapesti közlekedési dugókról
  • És az olaszországi földrendésről és a földkérésről szóló népszavazásról is.

A Napló egyébként a TV2 eredeti tervei szerint egy politikai kerekasztalbeszélgetés tévés változata lett volna, aminek első felelősét, Bocskai Zsoltot - vélhetően az alapkoncepció miatt - néhány nap után eltávolítottak a műsor éléről, az ő helyére érkezett ezek után Sváby András és Kereszty Gábor, akik elképesztő sikerre vitték a riportmagazint.

Szintén kiagyhatatlan elem a kereskedelmi tévék első tehetségkutatója, a Kifutó sem. Ez volt a TV2 első igazi showja, műsorvezetője Vágó István volt, amiben zenés-táncos produkciók voltak láthatók. Az amatőr versenyzőkből álló mezőnyt természetesen elismert sztárokból álló zsűri értékelt. A show azért is volt különleges, mert minden adásba meghívtak egy-egy ismert magyar zenekart is, akikkel interjút is hallhatott a közönség. Az első nagy felfedezettje a műsornak Pély Barna volt, aki a mai napig is aktívan zenél a United együttesben.

Közszolgáltatás felsőfokon 

A híresebb műsor mellett a rendkívül magas közszolgálati feladatokat vállaló kereskedelmi tévé elképesztően sok rétegműsort tűzött képernyőre, a nyelvleckéken keresztül a kulturális magazinokig. Cikkünk végén ezek közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

  • Csipsz címmel indult vidám ifjúsági műsor, melybe minden nap meghívtak egy híres embert, akivel a nap témájáról beszélgettek, színesen, rengeteg zenei klippel, és telefonos játékokkal. 
  • Elindult egy számítógépes magazin Klik néven, melynek "tanára" mindössze csak 10 éves volt. Ő volt Szász Marci, aki ahhoz képest, milyen fiatal volt, nagyon sokat értett a computerekhez. Műsorvezetőtársa Kovács Győző ismert számítógépes szakértő volt.
  • Egérfogó néven számítógép használati tanfolyam is indult, Ebben a Comenius logo nevű népszerű programon keresztül mutatták be a számítógép használatának fortélyait.
  • Az ország első gyermek-tehetségkutatója is elindult Kölyökszínpad címmel, ahol ifjú tehetségeket kerestek.
  • Hasonló volt a Megdumáljuk? című műsor is, ami komolyabb hangvételben szólt a fiatalokhoz.
  • Hét x hét címen látható volt kulturális ajánlóműsor is. Ebben helyet kaptak a következő héten játszódó színházi előadások, szabadtéri események, sportrendezvények. A hetes szám utalt a műsor témáira: színház, tánc, film, zene, irodalom, képzőművészet, sport.
  • V.I.P. néven pedig egy olyan kultúrműsort tűzött képernyőre a csatorna, ami olyan emberekről szólt, akik az adott héten a figyelem középpontjában voltak, mindezt kicsit portrésabban bemutatva..

Fotó: TV2 Csoport

Bár a sorból kicsit kitűnik, de mindenképp érdemes megemlíteni a Délelőtt a TV2-vel című blokkot is. Ennek felépítése többrétegű volt, a nézők kaptak benne orvosi tanácsokat és orvosmeteorológiát, és érdekes beszélgetéseket is. A sokrétűséget mutatja az is, hogy ebben a műsorsávban napi sorozat is helyet kapott, minden hétköznap 9-től 12-ig.

Az indulás után pedig beindult a szekér. A valódi adással csak 20 nap múlva induló RTL klub ezzel a kínálattal szemben igencsak szerénynek mutatkozott, ami aztán kiütött a nézettségi mutatókra is 

Az igazsághoz, és a kezdetben erős kínálathoz azonban hozzátartozik az a tény, hogy a TV2 túl sok terhet vállalt magára, melyet később - hiába a nagy készülődés és a tuti terv - nem bírt el. Ezt pedig tovább erősítette az is, hogy ezen műsorok (vagyis a közszolgálati tartalmak) nem haladták meg a kívánt nézettséget, melynek arcai egy éven belül visszatértek a Magyar Televízióhoz.

Ezeknek a kudarcoknak pedig aztán komoly következményei lettek: a csatorna ugyanis két évvel később, 1999 telén elvesztette nézőinek jelentős részét, akik a konkurens RTL klubnál találták meg új alternatívájukat. Erről egyébként a Mit néztünk régen? című sorozatunkban bővebben is lehet olvasni, melynek részei ide kattintva elérhetők.

A születésnapozás viszont ezzel még nem ér véget, hamarosan ugyanis hasonló cikk keretein belül feldolgozzuk az RTL klub indulás előtti hónapjait és persze a kezdeteket, érdemes lesz akkor is velünk tartani.

Fotók: TV2 Csoport, MTVA Archívum/NAVA

Szólj hozzá

TV2 TV2-25! TVH 25 éves az RTL és a TV2