2020. sze 12.

Mit néztünk régen? - Extra 2.

írta: FoA
Mit néztünk régen? - Extra 2.

Mi kellett az RTL klub piacvezetőségéhez?

Előző heti, első extra cikkünkben az RTL klubbal és a TV2-vel egyidős TV3-ról, illetve annak kinyírásáról esett szó, melyet itt vissza is lehet olvasni. Ma, sorozatunk második extra részében 1999-be utazunk vissza, amikor is egy először fellángolásnak tűnő, de ennél sokkal tartósabb nézettségnövelésbe kezdett az RTL klub, melynek következménye, hogy a TV2 elvesztette, és tartósan azóta sem tudta visszaszerezni első helyét. Hogy milyen műsorok, és milyen történések kellettek az RTL első helyéhez, az a TOVÁBB után kiderül!

unnamed_4.jpg

A történet 1999 tavaszáig nyúlik vissza, amikor is még TV2 abszolút piacvezetőnek érezhette magát még úgy is, hogy nem túlságosan erőltette meg magát saját gyártású műsorok szempontjából (a Tények után a nagy attrakció a Szerencsekerék volt, a hírműsor előtt pedig jelentkezett a Tények Plusz is). 

Az RTL ezzel szemben tavasszal Fridi távozása után vitte az MTV-től Fábryt, aki megkapta a "frissen kitaposott" hétfő esti RTL-es szupersávot. Ekkoriban egyébként már méltó ellenfélnek számított a Barátok közt is, amely folyamatosan emelkedő számokat produkált, és természetesen a Fókusz is, amely 1997 óta, a kezdetektől az egyik legnézettebb RTL-es műsor volt.

A változás valamikor ott kezdődött, amikor 1999 februárjában Vágó István, a TV2 akkori legnagyobb sztárja szép lassan elkezdett lekerülni a képernyőről, és amíg a TV2 pihentette a műsorvezetőt, addig az RTL szépen lecsapott rá (ez már az ősz elején sejthető volt, mikor Vágó az RTL-es Kész Átverés show egyik áldozata volt, pedig a kvízmester leigazolása hosszú hónapokig az RTL-en belül is titok volt, hivatalosan 2000 januárjában jelentette be az RTL, hogy megszerezte Vágót)

Persze nem Vágó miatt lett piacvezető a csatorna, ahhoz kellett egy komplett őszi szezon is, amiben már biztos helye volt a bombabiztos Fókusz-Barátok közt duónak, a sikeresebbnél sikeresebb külföldi sorozatoknak (Cobra 11, Vészhelyzet), és természetesen a szórakoztató produkcióknak is (Gálvölgyi show, Kész Átverés, Esti Showder, Csíííz!). Az új őszi műsorstruktúra több újdonságot is hozott:

  • Tébolygó, szórakoztató játék, melynek lényegét senki sem értette, a műsorvezető Novák Péter volt, a show egyébként pénteken az abszolút fénykorát élő Dáridó ellen ment, lényegesen kevesebb eséllyel
  • Heti Hetes, melyben hat közismert személyiség mondja el véleményét az aktuális hét politikai, illetve bulvártörténéseiről. Az első körben bukásra ítélt műsor később szombaton, majd vasárnap este is elképesztő nézettséget produkált.
  • Helyszíni Szemle, bűnügyi magazin, a műsorvezető Pető György volt, aki igazi bűntényeket tárt a nézők elé minden héten.

tebolygo.png

A műsorok többsége - ha egy másik időpontban is - de bejönni látszott, talán a Tébolygón kívül minden műsor hozta a várt nézettséget, amely hamar le is került a képernyőről, mégis, ez a műsor is nagy szerepet játszott a karácsonyi, első hely megszerzésében.

A műsor vendége volt egyszer ugyanis Zámbó Jimmy (aki ekkoriban szinte minden Dáridó állandó vendége volt), aki Árpa Attila könyve szerint azért vállalta el szereplést a műsorban, mert szeretett volna kitörni Lajcsi árnyékából, és rögtön műsort is szeretett volna kapni az RTL klubon. Végül, hosszas huza-vona után 1999 szentestéjén Jimmy saját műsort kapott az RTL klubon (ami egyébként hatalmas nézettséget hozott, és simán verte Lajcsi konkurens karácsonyi Dáridóját), amellyel úgy tűnt, az RTL átveszi a piacvezetőséget, ugyanis ekkor már a megújulni készülő TV2 már rendre alulmaradt a nézettségi versenyben.

2000 januárjában aztán az új helyezés rendeződni látszott, a hab a tortán a Legyen Ön is Milliomos volt, amely minden adásával rendesen odapörkölt a konkurenciának, ami lényegesen később lépett, előbb a Klausmann Viktor vezette Milliót vagy Semmit!-tel, majd később a Multimilliomos - Most vagy soha!-val., utóbbi a Milliomos konkurenciájaként indult 2000 júniusában (csak megjegyzésképp, az RTL-en február-március fordulóján indult a Legyen Ön is Milliomos), és 2001 őszéig futott is.

Összegzésképp: A TV2 gyakorlatilag hagyta elveszni piacvezető pozícióját azzal, hogy hagyta elmenni a fiatal nézőket, akik az egyre nézőbarátabb, és nézővonzóbb kínálat miatt az RTL-re mentek (Heti Hetes, Barátok közt, Kész Átverés show, Gálvölgyi show, valamint később a Legyen Ön is Milliomos), akik pedig a több új műsor helyett inkább megszilárdították vezető szerepüket 2000 őszére, amikor is gyakorlatilag néhány műsor új időpontba rakásán kívül nem indult új műsor a csatornán.

Az RTL klub máig legjobb programing döntése, hogy nem könyveli el bukásnak akár 2-3 hét után az egyik gyengébben teljesítő produkcióját, hanem vár, türelmesen, amit a konkurens TV2 sosem tudott megtenni. A várakozások egyik legjobb RTL-es példája a Barátok közt, melynek nézettsége csak fél év után volt képes jó számokat hozni. Ha mindez a TV2-n történt volna meg, mára valószínűleg senki nem emlékezne Berényiékre. 

Hiába, az RTL immáron húsz éve piacvezető, de bizony ahogy a TV2, ők is termeltek az elmúlt 23 év alatt számtalan mennyiségű olyan műsort, melyek esetében jobban tették volna, ha mégsem teszik képernyőre. Az Életveszélyben-től a Szenzációs Négyesig, a Citromtól a Star Academy-ig jönnek a két legnagyobb kertévé legnagyobb bukásai, amit nem véletlenül nem emleget RTL, és a TV2.

Fotó: RTL klub, TV2

Szólj hozzá

2000 1999 TV2 RTL klub