2020. sze 05.

Mit néztünk régen? - Extra 1.

írta: FoA
Mit néztünk régen? - Extra 1.

Most akkor kié a frekvencia? Az Írisz-per

Ahogy azt múlt heti, részben záró cikkünkben említettük, ezúttal hat héten keresztül jön a Mit néztünk régen? - Extra, melyben hat olyan témával jövünk, amelyek az elmúlt  nyolc hónapban vagy kimaradtak, vagy pedig nem is említettük őket (igen, volt ilyen is). Sorozatunk első extra részében egy több, mint húsz éves témát idézünk majd fel, pontosabban a TV3 sztorit. Miért szűnt meg? Tényleg jogtalanul kapta meg az RTL klub frekvenciát, ami az Írisz TV-t (TV3) illette volna? Részletek a TOVÁBB gomb után.
hqdefault_3.jpg

Mint ismeretes, a 1997-ben kiírt országos kereskedelmi frekvenciára összesen három pályázó volt. Az első programhelyre az MTM-SBS korzorcium  (TV2), valamint az Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. (Írisz TV), a második programhelyre a fent már említett Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt., valamint a CLT-UFA konzorcium (RTL klub). A három csatorna eltérő műsorpolitikája és különbözõ üzleti filozófiája ellenére azonos pontszámot kapott az Országos Rádió és Televízió Testülettől. A második fordulóban az ORTT felkérte a pályázókat, finomítsanak műsorszerkezetükön, és ha már azon nem tudnak, akkor esetleg emeljék meg a műsorszolgáltatási díjról szóló ajánlatuk összegét. Az Írisz 3,5 milliárdot emelt, az MTM-SBS 340 milliót tornázott ki magából, a CLT-UFA nem emelt semmit. A gond ezután azzal volt, hogy a Baló György vezette Írisz TV ennek ellenére sem kapta meg a két frekvencia egyikét sem, na, ennek lett bíróság a vége, ebből lett az Írisz-per, de a vesztes tévétársaság addig is bevásárolta magát az addig Budapest környékén működő TV3-ba, ami aztán elkezdett kábelen, de országosan sugározni, és most tegyünk egy kis kitérőt, nézzük meg közelebbről a TV3-at.

A TV3-ról

A csatorna - egy nappal az RTL klub indulása előtt - 1997. október 26-án indult el a bemutatkozó műsorával. Ekkor a csatorna bemutatta saját hírműsorát, a Hír3-at, melynek műsorvezetője a korábbi MTV-s Hardy Mihály volt, és a műsorban olyan riporterek  tűntek fel, mint például D. Tóth Kriszta. A TV3 közvetítette emellett az NBA kosárlabdaliga mérkőzéseit is, de volt kulturális műsor is 72 óra címmel, melynek műsorvezetője Tilla volt. A kötelező reggeli műsor sem maradhatott el olyannyira, hogy a csatornának sikerült az MTV-től elhozni a Gyárfás Tamás által jegyzett Nap-Keltét is. Később, ahogy múlt az idő, egyre több műsora volt a csatornának. Volt zenei műsor, és politikai, és utazási magazin is.

A csatorna legnagyobb sikere egyértelműen két dologban rejlett. Az egyik, a Horváth Szilárd által vezetett vicces időjárás-jelentés, az Időjós, amelyről alább egy videót is megtekinthettek. A másik nagy siker az a filmcsomag (FOX) volt, amelyben a legjobb amerikai filmek, illetve sorozatok voltak benne. A csatorna ezeknek a filmeknek köszönhetően lett máig az egyik legnézettebb kábeladó, ugyanis a Reszkessetek betörők 2. című filmmel 2016-ig minden idők legnézettebb kábelcsatornája lett a TV3.

Olyan sorozatok miatt volt népszerű a csatorna, mint például a Star Trek, de itt ment a Hegylakó (amit később a szombat esti szupersáv felvezetéseként az RTL is leadott, miután ők vették el a TV3-as filmcsomagot), és az Egy rém rendes család is.

Most pedig ismét a per.

A Legfelsőbb Bíróság először 1998 júliusában elutasította elsőfokon az Írisz TV keresetét, és 13 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a társaságot. Az elsőfokú ítélet szerint a pályáztatás során történt szabálytalanságok nem teszik szükségessé az eredmény megsemmisítését és az eredeti állapot visszaállítását. A társaság egyébként nem hagyta mindezt annyiban, ugyanis fellebbezett az ítélet ellen.

*Ekkoriban már az ORTT is beleállt rendesen a TV3-ba, ugyanis a tévétársaság ekkoriban rengeteg büntetést kapott, és elég sokszor volt sajnos adásszünet is a csatornán.

A Legfelsőbb Bíróság másodfokú ítélete az elsővel szemben 1999. február 11-én az volt, hogy az ORTT-nek fel kell bontania az M-RTL Zrt.-vel kötott szerződését.  Az indoklás szerint azért, mert az ORTT jogszerűtlenül járt el, amikor a Magyar RTL Zrt. alakilag érvénytelen pályázatát elbírálta, a műsorszolgáltatási szerződést megkötötte, és eltért a pályázat értékelésének a kiírásban rögzített módjától. Az Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy mivel a médiatörvény szerint a pályáztatásban az ORTT közigazgatási hatóságként járt el, a testületet az ítélettel nem lehet a szerződés felmondására kötelezni. 

Az Legfelsőbb Bíróság februári döntését sem az Írisz TV, sem az ORTT nem fogadta el, mindketten felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Az ORTT az ügyben 1999. március 25-én az Alkotmánybírósághoz fordult, annak döntéséig elhalasztotta a jogerős ítélet végrehajtását, azaz a Magyar RTL Rt.-vel kötött szerződés felbontását. Ezért április 7-én a Fővárosi Bírósághoz fordult az Irisz TV.

A megszűnés, és előzményei

2000 februárjában - az Írisz-per újabb fordulója körül - az Írisz és a TV3 egyik tulajdonosa, a CME eladta a magyar érdekeltségeit a TV2 egyik tulajdonosának, az SBS-nek, 16 millió dollárét. Az ügy csak azért érdekes, mert az Origo akkori cikke szerint hiába tárgyalt egymással akkor már egy éve a két cég a felvásárlásról, eközben az SBS volt az egyik alperes az Írisz TV által indított perben.

Ezután az SBS tulajdonába került minden, ami a TV3 tulajdonában állt, - technikai eszközök, filmek, sorozatok - de eközben a TV2 egyik tulajdonosa eladta tulajdonának felét 9 millió dollárért az RTL klubnak. 

Ezután 2000. február 21-én délután kiderült, hogy a hivatalos indoklás szerint nem sikerült megszüntetni a TV3 veszteségeit, ezért az új tulajdonosok arra az elhatározásra jutottak, hogy beszüntetik az adást a csatornánál, és mindössze néhány órával az esti Hír3 előtt mindenkit ki is rúgtak a tévétől, ahol így köszönt el a nézőktől Hardy Mihály

A dolog vége az lett, hogy az új tulajdonosok - akik ugyebár az alperesek is - elálltak a per folytatásától, így a Legfelsőbb Bíróság végül megszüntette a pert, költség megtérítésére pedig sem az RTL klub, sem a TV2 tulajdonosai, valamint az ORTT sem tartott igényt.

A megszűnés után az RTL klub és a TV2 megegyezett abban, hogy ki mit kap majd a megszűnt tévéktől. Az RTL-é lett a minőségi filmcsomag (amit ugye 2017-ben sikerült elvennie a TV2-nek), valamint a TV3 technikai berendezéseinek egy része, míg később a TV2 Tényekében tűntek fel riporterként a korábban Hír3-as dolgozók, és Horváth Szilárd is, aki Citrom címmel kapott a csatornán egy szórakoztató műsort.

2000 októberében több, ex-TV3-as sorozatot is átvéve elindult a csatorna helyén a Viasat3, amely egyébként sok helyen TV3-ként fut. Később egyébként a TV2 is próbálkozott, ők eredetileg a Fem3-at szerették volna TV3 néven elindítani, de ez a terv is később kudarcba fulladt.

Következő cikkünkben arról lesz szó, hogy hogyan is vette át a sokáig verhetetlennek tűnő TV2-től szépen, fokozatosan a piacvezetőséget az RTL klub. 

Szólj hozzá

TV2 RTL klub Mit néztünk régen?