2020. aug 11.

Barátok közt 10.000! - 4. rész

írta: FoA
Barátok közt 10.000! - 4. rész

Az egykor legendás, de mostanában kihalófélben lévő Berényi Klán

A Barátok közt tízezredik részére készülő cikksorozatunk előző, harmadik részében egy kvízt találtok, melyet ide kattintva ki is tudtok tölteni. Ma, sorozatunk utolsó előtti, negyedik részében a Berényiekkel fogunk foglalkozni. Pontosabban azzal a családdal, akinek tagjairól mindig kiderül, hogy van még egy eltitkolt gyermekük, és akiknek a Kft. az első, de azon belül is a legfontosabb mindannyiuknak, hogy ők üljenek abban a bizonyos ügyvezető igazgatói székben. A TOVÁBB gombra kattintva leginkább a családi cégről, illetve a Berényi Klánról (és annak maffiaügyleteiről) lesz szó! 

2008112810evesazo2.jpg

A családi cég

Miután Berényi Zoltán 1992-ben (egy korábbi részben való utalás szerint) megalapította a Berényi Testvérek Építőipari Kft-t, az sorra nyerte el a nagyobbnál nagyobb munkákat. A legidősebb Berényi egyik nagy vágya volt, hogy a lakóházat, amiben felnőttek, lakásokká alakítsa, és abban éljenek együtt a barátok. Aztán közel 22 évvel ezelőtt Berényi Zoltán tragikus körülmények között elhunyt, és ezzel veszélybe került a cég addigi legnagyobb projektje, a Mátyás Király tér 1-es szám alatti lakóház felújítása. Zoltán halálával először úgy tűnt, szétesni látszik a cég, amelyet Berényi Claudia, Zoltán özvegye akart a magáénak tudni, de később kiderült, ő nem kapott tulajdonrészt, de mégis. Történt ugyanis, hogy Zoltán végrendelete szerint a cégben a következő személyek rendelkeztek tulajdonrészt.

  • Berényi Miklós - 20%
  • Berényi András - 20%
  • Berényi Ákos - 20%,
  • Berényi Zsuzsa -10%
  • Juhász Gabi - 10%
  • Dr. Balogh Nóra - 10%
  • Novák László - 10%

Igen ám, de Ákos -  mivel ekkor még kiskorú volt - hiába kapta meg a cégben a 20%-os tulajdonrészt, tulajdonképpen még nem rendelkezhetett felette, mivel arról, hogy mikor kaphatja meg az apjától örökölt pénzt, valamint tulajdonrészt, az anyja, Berényi Claudia döntötte el, aki Ákos felnőtté válásáig kezelhette a fiú pénzét. De mivel Claudia sosem gondolt a fiára, ezért mindvégig ő birtokolta az Ákos által örökölteket. Na, így került be Berényi Claudia a Berényi kft-be.

Később aztán folyamatosan változtak a tulajdonrészek. Volt, hogy a többségi tulajdonos Miklós volt, de olyan is előfordult, hogy Claudia szavazata számított a legtöbbet a szavazások alatt. Most jöjjenek a jelenlegi erőviszonyok

  • Dr. Balogh Nóra (aki Berényi Miklós tulajdonrészét is kezeli) 
  • Novák László 
  • Harmath Gergő 
  • Berényi Balázs 
  • András alap (ennek kezelője Harmath Szonja, aki így tulajdonos)

Harmath Gergő egyébként korábban a cég csődjekor már bosszúból szerette volna bevásárolni magát a cégbe, ám akkor ez mégsem sikerült neki. Később, miután Claudia megalapította a Trinitász kft-t, Gergő sorra vásárolta fel a kiszálló tulajdonosok részét, többek között Juliét és Attiláét is.

A Berényi kft. ügyvezetői székében gyakorlatilag minden tulajdonos ült már, jelenleg ezt a szerepet Nóra tölti be, de ült sokáig az igazgatói székben Berényi András, Berényi Miklós, Berényi Claudia, valamint Berényi Attila is. Talán egyetlen olyan tulajdonos van a cégben, aki mindig is csak csendestársként volt jelen a kft-ben, ez pedig Novák Laci, aki mindig inkább saját vállalkozásaival volt elfoglalva.

A Klán

A cég után nézzük a családi erőviszonyokat, ugyanis sokszor, sok helyen felmerült már, hogy ki kicsoda a Berényi családban, és ezeket a szálakat egyre nehezebb kibogozni. Az erőviszonyokat egy kép segítségével mutatjuk be, ez alább megtekinthető.

a_berenyi_klan.png

*
PIROSSAL jelöltük a házassági kapcsolatokat
KÉKKEL a testvéri kötődéseket
FEKETÉVEL pedig azt, hogy az adott leszármazottaknak kik a szülei

Holnap visszatérünk a jelenbe, cikkünk utolsó részében a tízezredik részről esik majd szó!

A jubileumi rész augusztus 12-én lesz, először 17:05 perctől, majd pedig a Konyhafőnök után, 22:05 perctől az RTL klubon. 

Fotó: RTL klub

Szólj hozzá

Barátok közt Barátok közt 10000